עבור לתוכן

מנוי פיס - כדאי?

Featured Replies

פורסם
יש עוד "פתגם" חשוב --

http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor

טמטום ומחדל תמיד יהיו הסבר סביר יותר לכל תופעה שלא תהיה -- מאשר זדון וקנוניה

התרגום שלך לא נכון.

המשפט הוא:

אף פעם אל תייחס כוונת זדון למה שבאותה המידה אפשר להסביר ע"י טפשות.

אך דווקא כשמדובר בענייני כספים ההסבר הנפוץ/הגיוני/ופשוט יותר יהיה הרצון להרוויח והיכולת לעשות זאת באין מפריע.

הנה דוגמה מעניינת בשביל הכיף בה שנינו צודקים.

הנציג של ספק האינטרנט משקר לי שהם לא עושים TRAFFIC SHAPING כשאני מתלונן על איטיות מורגשת וזמני עומס.

תשובה חלקית:

הנציג שלהם טיפש ולא מבין כלום.

תשובה מלאה: הנציג שלהם טיפש, המנהלים שלו מעוניינים ומעודדים אותו להיות טיפש, והמנהלים של המנהלים שלהם באמת עושים TRAFFIC SHAPING כדי לחסוך בהוצאות, ומסתירים זאת מהנציגים והלקוחות.

באותה המידה שאתה אומר לי שאין ולא יכולים להיות רמאויות במפעל הפיס, אנשים אמרו לי שחור על גבי לבן ולאור יום שאין ולא יכולים להיות הרבה דברים אחרים שבסופו של דבר התסברו כנכונים.

החיים מלאים בפאזלים עם מוטיב קבוע שחוזר על עצמו.

טפשות היא התוצאה של היעדר מוטיבציה.

כשיש המון מוטיבציה להציג מצג שווא של טפשות כדי להרוויח בחוכמה הרבה כסף, ההסבר שלך ב99.9% מהמקרים יהיה טעות, ושלי ב99.9% יהיה נכון.

רק שמאותם 99.9% רובם לא חשופים לציבור, וקשה יהיה להוכיח שהם כך.

עם זאת היעדר אור בקרבת חורים שחורים אינו מעוור את עיני מי שמתבונן היטב במגוון של כלים.

• תגובות 186
  • צפיות 42.3k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם
לא בדיוק. הטענה שלי אחרת: אני רואה כיצד דברים שאמורים להיות חשאיים ביותר נחשפים. דברים שנעשים מאמצים לא מבוטלים להסתירם מעין חיצונית. לא רק בנושאי ביטחון, אלא גם קנוניות כלכליות, חשבונאיות, מימוניות וכו'. כמו למשל קרטל המרצפות, פרשת אנרון, מיידוף ועוד.

דווקא קרטל המרצפות הוא דוגמה מצויינת לנקודה שלי - מדובר היה בקנוניה שהיו מעורבים בה אנשים רבים מחברות שונות, שנמשכה פאקינג 14 שנים באין מפריע. נניח ואותם "הסכמים" מפוקפקים בין החברות היו מתפרקים אחרי 10 שנים - האם אתה בטוח שמישהו היה בכלל עולה על זה?

אבל תרמית בסדר גודל של מפעל הפיס, כפי שאתה טוען - אין שום מצב שתוכל להימשך שנים רבות מבלי להיחשף.

בשום שלב לא טענתי שבהכרח מדובר בתרמית מתמשכת.

- - - תגובה אוחדה: - - -

יש עוד "פתגם" חשוב --

http://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon%27s_razor

טמטום ומחדל תמיד יהיו הסבר סביר יותר לכל תופעה שלא תהיה -- מאשר זדון וקנוניה

אני דווקא מסכים עם הקביעה הזו לחלוטין, אבל אני עוד לא מכיר אף אחד שהרוויח סכומי עתק מהטפשות שלו עצמו. מחדל שבו יש רק נפגעים, בוודאי שלרוב יענה על ההגדרה הזו - אבל לא מחדל בו יש הרבה נפגעים לצד כמה מרוויחים.

פורסם

גם אני לא טענתי שמדובר בתרמית מתמשכת.

גם לא טענתי שבהכרח פעמיים אותו המספר הזוכה בלוטו הוא תוצאה של תרמית.

רק טענתי שבהתחשב בסכומים האדירים של הכסף, ומיעוט האנשים שאחראים עליו, אני בטוח בקרוב לוודאות מוחלטת שתרמיות ומעילות נעשו בעבר במפעל הפיס, ויעשו בעתיד במידה כזאת או אחרת.

כמה, איך, מתי, ומי, יש לי מעט מאוד נתונים בשביל לבנות תמונה מוחשית.

האבסורד הוא שגם בלי תרמיות סמויות ומעילות פנימיות, מפעל הפיס הוא ללא כל צל של ספק תרמית אחת גדולה וגלויה.

- - - תגובה אוחדה: - - -

הנה דוגמה יפה.

טיפשות או זדון?

http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3621666,00.html

פורסם

אני דיי לא רואה למה שלא יהיה מדובר בתרמית מתמשכת

בפנסילבניה התרמית היתה מהירה ובוטה. "טיפלו" ב 80% מהכדורים, וטיפלו בהם כך שהם פשוט לא יכולים לצאת מהמכונה. ברור שתרמית כזאת יכולה להיות חד פעמית (אם לא מחליפים את הכדורים למספרים אחרים אחריי כל הגרלה)

במקרה התיאורטי שלנו, נניח שטיפלו בפחות מ 50% מהכדורים, או שטיפלו בכמות גדולה של כדורים אבל במידה שהסיכויים שלהם לצאת במכונה נמוכים יותר אבל לא אפסיים. כלומר, שכמה משחקים חוזרים אם אותם כדורים לא מעלים תוצאה מחשידה. ומידי כמה פעמים גם מחליפים את המספרים שאמורים לזכות, כדיי שלאורך זמן לא תצתבר סטטיסטיקה מחשידה של מספרים שיוצאים יותר ממספרים אחרים

עכשו, נוצר מצב שבו התרמית יכולה להימשך לאורך זמן בצורה יציבה (כלומר, בלי שיהיה קריטי שהאדם הנכון במשמרת הנכונה יחליף כדורים כל פעם, ניתן להסתפק בהחלפות אחת לזמן מה ובכך להקטין מאוד את הסיכויים להיתפס), נותר רק לנצל אותה

כמו שהוצע בעמוד הקודם, נניח שהסיכויים לזכות אם המספרים המשודרגים הם 1/100K ולא 1/14M. זה אוליי לא בולט אבל זה הבדל של x140. תחת הבדל כזה נעשה כלכלי מאוד לשחק בפיס. מכאן והלאה, מי שצריך (או חבר שלו) פשוט משחק אם שילוב כלשהוא של המספרים שאמורים לנצח, אין ודאות שהוא יזכה, אבל כל משחק שלו שווה ערך ל 140 משחקים של פשוטי העם.... וכך הפרס כנראה בסוף יגיע אליו

פורסם

ועוד מילה לגבי הבקרות שאמורות להיות בכל ארגון העוסק בכספים שאמורות למנוע הונאות למיניהן - אתי אלון, מישהו? להזכירכם, היא גנבה יותר מ250 מליון שקל (!) במשך 5 שנים (!!!), ואף אחד לא שם לב לכך עד שהיא בעצמה התייצבה בתחנת המשטרה (מלווה בעורך דין שאת שכרו היא שילמה גם כן מכסף שנגנב מלקוחות הבנק) והודתה בעצמה במעשים...

פורסם

במקרה של אתי אלון היו כשלים בבקרה עליה. היו סימנים מעידים שמשהו לא תקין, פשוט אף אחד לא שם אליהם לב.

פורסם

כשמשרדי ממשלה ממנים מפקחים לנושאים שונים שמפקירים את הציבור כדרך קבע ועושים בעיקר למראית עין, זה לא חסר הגיון להניח שגם הפיקוח על מפעל הפיס משאיר מקום לתמרונים.

פורסם
במקרה של אתי אלון היו כשלים בבקרה עליה. היו סימנים מעידים שמשהו לא תקין, פשוט אף אחד לא שם אליהם לב.

נכון מאוד, וזה יקרה שוב ושוב ושוב כל עוד מי שאמור לבצע את הבקרה (א) לא שם זין או (ב) מרוויח בעצמו מהעניין. במקרה של אתי אלון, הבנק בו עבדה קרס כתוצאה מהמעילה, כך ששאר העובדים רק נפגעו - אבל זה רק מראה את חומרת התקלה: שם לא היתה קנוניה מסובכת המערבת הרבה אנשי סוד (לפחות לא בתוך הבנק עצמו), אלא אדם אחד ויחיד שהצליח להעלים 250 מליון שקל מבלי שמישהו יטרח לבדוק אותו. זה מחזיר אותי לעניין תקנון ההגרלות של הלוטו - זה יפה שהוא מפורט, מסודר ואמור להבטיח את הוגנות ההגרלות, אבל מנין הבטחון שאלו שאמורים היו להקפיד עליו מבצעים את עבודתם נאמנה?

זה מתחבר יפה, אגב, לעניין הזה של זדון מול טיפשות שהוזכר פה: אם יש מספיק טיפשים בסביבה, מספיקה כוונת זדון של אדם אחד.

ואם כבר, לדעתי "זריקת זין", גם ללא כל כוונת זדון או רווח אישי, מצד בעל תפקיד ששלומו, רווחתו או רכושו של הציבור תלויים בתפקודו התקין, צריכה להיות עבירה פלילית חמורה.

פורסם

זו בהחלט עבירה פלילית. עבירה פלילית יכול שתיעשה גם במחדל. כלומר, מי שלפי חוק הייתה עליו חובה לפעול ולא עשה זאת, ניתן להרשיעו במחדל.

פורסם

ניתן, אבל בפועל, ככל שהעמדה יותר בכירה כך הסיכויים להרשעה שכזו קטנים.

פורסם

במקרה של אתי אלון היו המון כשלים

אבל אל תטעה, אם היא לא היתה מסגירה את עצמה - עדיין היו תופסים אותה

זה היה רק עניין של זמן.

פורסם

בהתחשב בגודל המעילה, הייתי אומר שכן - אבל כמה מעילות "קטנות" יותר לא מתגלות? לא נדע. אני מאמין שאם אותה אתי הייתה גונבת רק 250 אלף ולא 250 מליון, זה לא היה מתגלה לעולם. מה שאנחנו כן יודעים זה שהיו מקרים בהם מעילות\קנוניות גדולות התגלו רק לאחר שנים רבות, או לאחר שהמבצעים כבר נמלטו מהארץ. יתרה מכך, מעילה בנקאית היא משהו שבהכרח משאיר שובל כלשהו, ולו בדמות הלקוחות שכספם נגנב, והשאלה היא האם ומתי מישהו ישים לכך לב. "סידור" הגרלה לא ישאיר שום שובל שכזה, ואם המבצע לא נתפס "על חם" (או זמן קצר לאחר המעשה, לפני שכל הציוד שחובל מוחלף), הוא כבר לא יתפס לעולם.

פורסם

סביר להניח שישנן מעילות קטנות שלא מתגלות... הסבירות להתגלות עולה ככל שהמעילה/תרמית גדולה יותר או מורכבת יותר --- אפילו אם זה רק בדיעבד ( גם אם זה עשרות שנים אחרי, נניח). מי שלפתע מליונים הגיע לידיו ולא ידווח עליהם למס הכנסה (לדוגמא) יתפס במוקדם או במאוחר.

השאלה החשובה היא לא "האם דברים כאלה מתרחשים"? אלא כמה הם מתרחשים - כלומר, בכמה מתוך סך העסקאות/פעולות שמתבצעות מעורבת תרמית/הונאה/מעילה כלשהי.

התשובה היא שכנראה מעט מאוד, מה שמגביל את הבעיה למשהו שניתן להתמודד איתו

אגב, זה מן הסתם גם משתנה בין מדינה למדינה

יש מדינות מושחתות מהיסוד (כמו הודו, למשל) ויש מדינות כמעט "נקיות" לחלוטין (כמו שוויץ או הונג קונג -- ממה שידוע לי).

המכנה המשותף בין רוב המדינות הלא-מושחתות - אם תהיתם - הוא היותן בעלות שוק חופשי מאוד, רגולציה מינימלית, ממשלה קטנה וחלשה, וכו'...

פורסם

אם הוא גם לא משלם מס הכנסה זה כבר בעיה מסוג אחר..... למה שהוא לא ישלם ?

פורסם
ניתן, אבל בפועל, ככל שהעמדה יותר בכירה כך הסיכויים להרשעה שכזו קטנים.

לא מדויק. החוק לא מבחין בין מחדל לבין פעולה אקטיבית לעניין סה. הבעיה, כמו תמיד, היא להביא ראיות ולהוכיח שהייתה חובה לפעול ושאותו אדם ידע זאת ואף צפה את התוצאות האפשריות.

קשה יותר להוכיח מחדל מאשר פעולה אקטיבית...

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים