עבור לתוכן

תיקון של מגבר Denon ישן

Featured Replies

פורסם

אהלן אנשים,

הדיון הזה שונה מרוב הדיונים כי לא באתי לבקש עזרה, אלא חשבתי לשתף בתיקון של מגבר שהגיע אליי לפני כשבועיים. את המגבר רכשתי מחנות יד שנייה בעיר. המגבר הוא DRA335R של חברת Denon. מדובר על מגבר סטריאו דיי ותיק, אך הוא של חברה טובה. בדיוק חיפשתי פרוייקט לעבוד עליו עד שאקבל חזרה את הפרוייקט הבא שלי (בהמשך), והמחיר של המגבר היה סביר אז לקחתי.

בדיקה קצרה העלתה שהמגבר נדלק, אך שהוא לא תקין. השלב הראשון אחרי שהבנתי שתהייה לי עבודה היה להוציא את ארגז הכלים, ולהתחיל לפרק את המגבר לגורמים. הלוח היה כל כך מלוכלך שעל חלק מהרכיבים פשוט לא ניתן היה לקרוא את הדגם. מה גם שבזמן הניקיון של הלוחות אפשר גם לנקות את הפאנלים של המגבר, ואפשר גם לגשת לכל הרכיבים ולוודא ויזואלית שאין פגמים. כמובן שדאגתי מדיי פעם לצלם את המגבר שיהיה לי לצורך השוואה :)

אז קודם כל כמה תמונות של המגבר עצמו:

קדימה ואחורה:

32698111.th.jpg 21127423.th.jpg

בפנים לפני ניקיון:

29927405.th.jpg

בתהליך:

19952695.th.jpg

אחרי ניקוי סביר (שיספיק בכדי שאני אוכל לעבוד על המגבר בלי שיידבק לי אבק למלחם):

54484575.th.jpg

כחלק מהפירוק גם דאגתי לפרק את תחתית המארז בכדי שתהייה לי גישה נוחה ללוח המרכזי של הרסיבר:

33059851.th.jpg

המגבר שלי ספציפי היה גם במצב קוסמטי לא הכי טוב. החיבורים מאחור כבר מראים את הגיל של המגבר, על החלק העליון של המארז הייתה דפיקה, והפאנל הקידמי היה מלא בשריטות, ואחד מחלקי הפלסטיק השקופים שמכסים את הלדים לא היה מיושר (עקב שבר). עם זאת, אחרי קצת חיפוש בפנים, ואחרי שעברתי על סכימה של מגבר דומה (DRA-435R שכן לא מצאתי סכימה של האחד הזה, אך הם כמעט זהים), הבנתי שמדובר על מגבר לא רע בכלל. דרגת ההגברה מורכבת מלא מעט רכיבים עם תכנון לא רע בכלל, הרכיבים לא רעים כלל, אפילו הווליום ממונע. לצערי אין לי את השלט המקורי של היחידה הזו והחלטתי כרגע לא להתאים לה שלט כי לא מתחשק לי להשקיע בזה כסף, ומעבר לזה שנכון להיום אין לי שימוש לא במכשיר ובטח שלא בשלט בשבילו. כמובן שדאגתי לנקות את הפאנלים הקדמי, ליישר את הדפיקה בפאנל העליון, ולתקן את הפלסטיק השבור (טיפת דבק בחלק הפנימי ולא רואים כלום).

מודול הווליום הממונע יחד עם הלוח שעליו יושב הבקר שלו:

30587955.th.jpg

אחרי שכל הרכיבים עברו ניקוי בסיסי והתייבשו קצת, הרכבתי את הרכיבים במידה מספקת כדי שהם יוחזקו במקום, אך השארתי בחוץ את כל הפאנלים שחסמו לי את הגישה לרכיבים שהייתי צריך לבדוק. בדיקה זריזה עם ה-DMM והסקופ הראתה כי ספק הכח תקין, שבב המיתוג (ויחידת הבקרה) תקינים, ואפילו ערוץ ימין תקין. עם זאת, ערוץ שמאל היה צמוד למסילה השלילית (מתח היציאה היה על מינוס 42V במקום על 0V). יחד עם זאת במוצא של המגבר לא היה כלום. זה טוב, זה אומר שמעגל ההגנה עדיין מתפקד וכיוון שהוא מזהה שישנה בעיה ומתח המוצא אינו מתייצב על 0V, הוא אינו מחבר את מוצאי המגבר למוצא הטרנזיזטורים.

אם כך ברור כי הבעיה היא בערוץ ההגברה השמאלי, השאלה היחידה היא איפה בדיוק :)

האינסטינקט הראשון שלי היה להתחיל לבדוק שאין קבלים שניזוקו או נגדים מפוחמים. שאין קבלים פרוצים, ושהדיודות והטרנזיזטורים תקינים. "לצערי" כולם היו תקינים. גם דברים בסיסים כמו לבדוק רכיבים שהגיוני שיגרמו למתח המוצא להיצמד למסילה השלילית לא העלו דבר. אחרי לא מעט זמן שישבתי על זה החלטתי לנסות להיעזר באנשים עם קצת יותר ניסיון בתחום, ושאלתי בפורום DIY בחו"ל. לצערי אף אחד שם לא הצלחתי למצוא את הבעיה, ואף רמזו שאולי עדיף לוותר. אחרי לא מעט זמן שישבתי על המגבר החלטתי שאני נותן פוש אחרון ובודק פשוט כל דבר שוב, ולא משנה כמה מטומטם הבדיקה נראית. באחת הבדיקות בזמן שניסיתי לעקוב אחרי הסכימה קיבלתי קריאה לא טובה ב-DMM. מקום שהיה אמור להיות קצר הראה לי קריאה שהיא מחוץ לתחום (נתק). הפכתי את הלוח, שמתי לב שאותו החלק הבעייתי מכוסה בחלקו על ידי דבק כלשהו שמחזיק קבל במקום. גירדתי שאריות דבק, ניקיתי עם אלכוהול, ובדקתי שוב. לצערי עדיין ישנו נתק. עם זאת, זוהי בהחלט תגלית משמחת כי סוף סוף מצאתי משהו שלא תואם לסכימה. אחרי 2 הלחמות של פיסת חוט במקום הטרייס הבעייתי (למעשה 4, לא סמכתי גם על ההלחמה ליד והוספתי חתיכה מרגל של נגד כדי להחליף אותה), הדלקתי את המגבר ונחשו מה? מתח המוצא נמדד כ-100mV. בהחלט בתחום הסביר. לאחר כמה שניות אפילו שמעתי את הקליק של הריליי שנסגר ומחבר את המוצא. כיוון קצר של נגד משתנה במעגל ההגברה ומתח המוצא יושב על כ-9mV, שלכל צורך מעשי במגבר רמקולים הוא קרוב מספיק ל-0.

התיקון בחלק הבעייתי:

64545653.th.jpg

חלק מההלחמות במגבר לא נראו טובות מדיי. לא יודע אם זה מהגיל או פשוט כי ההרכבה הייתה פחות ממדהימה, אבל דאגתי לאחר מכן לעבור על כל ההלחמות שנראו בעייתיות ולרענן אותן עם קצת בדיל טרי.

וכמובן, איך אפשר בלי תמונה של הכל בזמן הבדיקה (עקב מחסור במחולל אותות, ניתן לראות שאני משתמש בכרטיס הקול של המחשב לצורך הזנת אות סינוס למגבר:

74320984.th.jpg

כעת המגבר עובד, אך עוד לא חיברתי אותו למערכת שלי, אלא רק לאלמנטים שבתמונה שמשמשים אותו לבדיקה של ציוד. אני אריץ את המגבר עוד כמה שעות כשיהיה לי קצת זמן פנוי, ואחבר את המוצאים שלו לסקופ שוב. אני אכוון את הסקופ לטריגר ממתח של בערך 1V, וכך אני לא אצטרך לחכות ליד המגבר ולעקוב אחריו. במידה ותהייה בעיה במתח המוצא הסקופ יקליט את המידע לבד :)

אני גם אבדוק אם בתוכנה של הסקופ (ניתן לחבר אותו למחשב ב-USB) ישנה אפשרות לשמירה של המידע באופן רציף, logging, כך שהוא יקליט הכל ואפשר יהיה לראות גם עד כמה המוצא יציב באופן טוב יותר.

במידה ויתברר שהמגבר גם נשמע לא רע (סך הכל מגבר נחמד של חברה טובה, אין סיבה שלא). אני אשקול האם להחליף לו כמה מהרכיבים שם. ישנם כמה קבלים בדרך של הסיגנל, וחלקם ממש לא מוצלחים, ישנם אפילו מספר אלקטרוליטים בדרך (ועוד בני 20 שנים). אני חושב שקבלי צימוד טובים יותר, אולי קבלים חדשים וטריים יותר בספק הכח, סוקטים טובים יותר ל-RCA (כאלה שלא חלודים), ונגדים מדויקים יותר בכניסה ובמעגל המשוב (אשר כשהאקולייזר כבוי, משמש כמחלק מתח בלבד), יביאו לשיפור מורגש בביצועים.

לפני יומיים קיבלתי אליי בחזרה עוד יצור כזה שעבר אצלי פעם והשאלתי לחבר. מדובר על Sansui RZ9500AV. מכשיר משנות ה-90 שבהן החברה כבר לא הייתה מדהימה, אבל זהו אחד הדגמים הגדולים יותר שלהם, ורואים את זה. הוא פשוט ענק, ושוקל המון! השנאי שלו הוא אחד הגדולים שנתקלתי בהם. המכשיר במצב לא טוב כלל, הצג לא עובד, כל יחידת קדם המגבר לא עובדת. אך יש לו 5 ערוצי הגברה (מכשיר פרו לוג'יק), ויש לו כניסה ישירה למגבר הכח שעדיין פועל. אני אעביר עליו מבט חטוף ואראה אם הוא בר תיקון ללא השקעה מוגזמת. אם לא, אז הוא ישמש כתורם לחלקים עבור פרוייקטים אחרים. השנאי שלו בפני עצמו שווה יותר מכמה שהוא עלה לי ;D

פורסם

נחמד ובהצלחה עם המגבר השני :xyxthumbs:

פורסם

יפה. וחבל קצת שלא שיתפת אותנו בתהליך הבדיקה, אני בטוח שהיית מקבל כמה עצות מועילות. אני בעצמי נתקלתי בתופעה.

בעבר במהלך תיקון של מגבר קנווד (KRF-V777) גרמתי לנתק באחד מקווי המתח במגבר הסופי, וקיבלתי DC בשני הערוצים, ורק אחרי עבודה מאומצת איתרתי אותו. אגב, הדבר הזה עוד עומד אצלי עם תקלה בDSP (היה במעבדות היבואן, וטענו שצריך להחליף את כל הכרטיס בעלות מפולפלת) כך שאם למישהו יש רעיון... בבקשה.

פורסם

אני בודק דברים כאלה בדרך כלל אם אות קול -

נותן לו משהוא בכניסה מ mp3 ומתחיל לטייל אל המעגל אם probe שמחובר דרך קבל לרמקולים אם הגברה. המקום שבו אני 'מאבד' את הקול הוא המקום הבעייתי

ניתן גם לחבר רמקולים ליציאה ולהכניס למגבר mp3 דרך ה probe תוך כדיי שמתרחקים מהיציאה - אבל זה לא תמיד יעבוד כמו אם יש ממסר שמנתק את היציאה להגנה

פורסם
  • מחבר

אני מזין אות סינוס ועוקב עם הסקופ כי ככה קל לי יותר לעבוד. הבעיה פה הייתה שבגלל המשוב לכניסה, הבעיה נגררה עד להתחלה של המגבר (ישר אחרי חוגת הווליום). כך שלא ניתן היה לעבוד בצורה של "לראות איפה אני מאבד את זה בסקופ", פשוט כי מאבדים את זה על ההתחלה של שלב ההגברה.

אגב, בנוגע לסנסוי. כשחיברתי אותו לחשמל היום כדי לבדוק מה בדיוק עובד ומה לא, הוא העלה קצת עשן לאחר כמה שניות. לצערי לא מצאתי סכימה, אבל הצלחתי לגרום לפאנל הקדמי לחוזר לחיים (תצוגה במסך, ושליטה על כל הפונקציות). אך לצערי למגבר היו עוד כמה צרות עקב החלק השרוף בלוח (שללא ספק היום זו לא הפעם הראשונה שהוא עישן, כי חלק גדול מהלוח היה שחור לגמרי). אז לבסוף החלטתי שאני לא מקדיש לזה זמן, ומפרק אותו לגורמים. לפני שאני זורק ציוד אלקטרוניקה (וביחוד מגבר עם כזו כמות חלקים), אני דואג להוציא מה שאפשר. אז היום השלל גדול ושווה הרבה יותר מה-30שקלים שעלה לי המגבר לפני כשנה :)

יצאה משם חוגת ווליום ממונעת של 6 ערוצים, יצאו משם 6 טרנזיזטורי הספק דיי ותיקים שלהבנתי נחשבים ללא רעים כלל. יצא משם STK פשוט עצום, הגדול ביותר שנתקלתי בו עד כה 4152II. כמות גדולה מאוד של קבלים למיניהם (2 מהם גדולים מאוד של 8200uF, 71V), וכמה נגדי הספק. עוד כמה שטויות, ולדעתי המציאה הטובה ביותר היא השנאים (שלמעשה, בגלל אחד מהם הבאתי את המגבר בחזרה לצורך פירוק). הראשון שנאי קטן יחסית עם מוצא של 25V בלבד. השני הוא השנאי הגדול (עצום!), עם הרבה מאוד ליפופים משניים. יש לי שם 7.5, 49 עם סנף אמצעי, 57 עם סנף אמצעי, ו-89 עם 3 סנפים אמצעיים. כך שיש פה הרבה מאוד מתחים, וזה יתאים לי מעולה לספק הכח שאני בונה. גם הגוף קירור הגדול יעזור לקרר את המייצבים :D

אף פעם לא מזיק שיהיו כמה רכיבים ספייר בארון.

מתחת לדנון (לצורך השוואה של הגודל):

111ts.th.jpg

הבפנים לפני שפירקתי אותו:

222eh.th.jpg

זה הכל בינתיים. שבוע הבא אני אבקר שוב בחנות ההיא בתקווה שיהיה משהו מעניין (בדר"כ אין).

פורסם

תודה על השיתוף, אפשר ללמוד ממנו דבר או שניים.

השאלה האמיתית היא האם השמע שמוציא המגבר הזה שווה למגברים יקרים אחרים?

פורסם
  • מחבר

תגדיר יקרים, הוא עלה לי 105 שקלים :)

התיקון היה חינם (אבל לקח לא מעט זמן - לשמחתי אני נהנה מזה).

וכפי שציינתי עוד לא חיברתי אותו למערכת שלי. אין לי כרגע זמן או כח לשבת ולהקשיב לו יותר מדיי, ואני עוד רוצה לוודא לפני שהוא תקין לחלוטין (להריץ אותו מספיק זמן כדי לוודא שהוא לא מוציא איזשהם פצפוצים). ברגע שאני אבדוק אותו, אם הוא יהיה שווה את ההשקעה אני אחליף לו כמה רכיבים. עכשיו גם יש לי קבלים גדולים מהמגבר השני שאפשר לשים בספק. הם אומנם גם בני 15-20, אבל הם עם קיבול גבוה יותר משמעותית אז גם אחרי כמה שנים הם יהיו יותר ממספיקים (והם גם של יצרן נורמאלי, Elna).

פורסם

הבעיה של קבלים ישנים היא קיבול או ESR ?

עדיף קבלים של elna מ 20 שנים או גנריים (ost fuhjyyu וכאלה) חדשים (כשהנתוני יצרן זהים) ?

פורסם
  • מחבר

הקבלים האלקטרוליטים מתייבשים עם השנים. אני לא יודע האם זה משפיע יותר על ה-ESR שלהם או על הקיבול, אבל זה בהחלט משפיע על הביצועים שלהם.

בנוגע לשאלה השנייה, האמת שקשה לי להגיד. לכל חברה יש כמה סדרות שכל אחת מהן עם מפרט שונה, וקשה לדעת איך הזמן משפיע עליהם. אני פשוט מנסה להימנע מהוצאות מיותרות במקרה הזו. לפרוייקט רציני אני לא אשתמש בקבלים שהוצאתי מציוד ישן, אבל עבור דברים שהם מבחינתי בעדיפות שנייה אין לי בעיה לעשות את זה. אם מדובר על חברה שאתה סומך על המפרט שלה, אז כנראה שקבלים חדשים יהיו עדיפים.

פורסם

השאלה היא לקבלים גנריים מהחברות שאתה מוצא מפוצצים לחתיכות בכל ספק גנרי שרוף. בקבלים איכותים מובן שכמה שהקבל חדש יותר הוא טוב יותר

פורסם
  • מחבר

החלטתי היום להשאיר את המגבר לרוץ ללא עומס כשהוא מחובר לסקופ כדי לבדוק שאין ספייקים מדיי פעם במוצא שלו. במידה ואני אשים לב שהוא גם מתחמם קצת אני אוסיף גם פרוב לטמפרטורה. בכל מקרה, מצחיק לראות איך כשהוא מחובר לחשמל והכל כבוי ממש יש את מתח הרשת במוצא של המגבר (6mV בערך - תמונה מצורפת). בהתחשב בזה שמתג הבחירה של המוצא היה כבוי (כך שהמוצא מנותק מהמגבר), זה אומר שכל החלק המתכתי שבין הסקופ עד למתג משמש כאנטנה מעולה :) כמובן שלאחר מכן אני אעשה גם בדיקה עם עומס ואבדוק גם את הטמפרטורה.

דבר נחמד שיש בסקופ הוא האפשרות לבצע logging. הוא יודע לשמור עד 1000 סמפלים במרווח שנקבע מראש (אלפית שנייה עד 1000 שניות). אך זה לא מספיק לי לצורך הבדיקה כי הבדיקה תהייה או קצרה מדיי, או לא צפופה מספיק. אז עברתי לאופציה השנייה שדומה מעט לטריגר, אך נוחה יותר לשימוש. היא נקראת pass/fail מגדירים לו אות רפרנס (במקרה שלי שמתי את האדמה כיחוס) ומגדירים כמה חריגה מוגדרת כתקינה (אני בחרתי 20mV) ונותנים לו לרוץ. במידה והוא יזהה חריגה אפשר להגדיר לו שיעצור את ההקלטה, ואם רוצים אז שגם יתריע (הודעה על המסך או צפצוף). זה חוסך לי את הצורך לשבת ולעקוב אחריו. אז עוד כמה שעות אם לא יהיו חריגות בערוץ שהיה תקול, מבחינתי המגבר תקין.

עריכה:

אחרי 4 שעות בערך שהוא היה מחובר לסקופ ולא נמדד בשום רגע יותר מאשר 6mV במוצא (תמונה מצורפת) החלטתי שאני מספיק בטוח בו בכדי לחבר אותו לרמקולים הקטנים ביותר שלי לצורך בדיקה. בדקתי גם את קליטת ה-FM שלו עם אנטנה שהייתה זרוקה בארון והטיונר שלו מאוד מוצלח. חיברתי לנגן והרצתי כמה שירים. האמת היא שאני מאוד מאוד מופתע, ולטובה. בינתיים הוא מחובר רק לרמקולים המדפיים הקטנים שלי (5.25" מיד-באס וטוויטר), שממוקמים בצורה מאוד לא טובה רק לשם הבדיקה (תמונה מצורפת גם כן), והסאונד מפליא לטובה. אני נוטה לעבר להחליף לו את הקבלים ואולי גם את הקונטורים (ייתכן שאפילו את חיבורי הרמקולים בכדי שיקבלו חיבורי בננה), אני מאמין שהוא יישמע אפילו טוב יותר.

המגבר הזה לא יכל לבוא אליי בזמן טוב יותר. כבר יש לי זוג רצפתי נוסף שאינו בשימוש שעומד להחליף את האחוריים ברגע שיתפנה קצת מקום (חודש לכל היותר). ואז המדפיים יחד עם המגבר דנון הזה יהיו מערכת פשוט מעולה לאחד החדרים האחרים.

[attachment deleted by admin]

פורסם

ללא עומס זה לא ממש מועיל, כי המגבר בעצם לא עושה כלום...

אני מחבר בד"כ לשני נגדי הספק של 8 אום, ונותן סינוס במספר תחומי תדרים, בודק ליניאריות הגברה, ונותן למגבר לעבוד כמה שעות בעומס כמו שצריך.

פורסם
  • מחבר

ללא עומס בודק האם יש בעיות של יציבות במגבר. כבר נתקלתי לא פעם בתופעה שבה המגבר אחת לכמה זמן מוציא מתח גבוה לשבריר שנייה. עבור רמקולים זו לא תופעה בריאה. לצערי אין לי נגדי הספק גדולים מספיק כדי לבדוק את התופעה, לכן הבחינה הראשונית שלי היא ללא עומס כלל. למעשה, ללא עומס קל יותר להבחין בקפיצות במתח ביציאה.

אחרי זה הבדיקה הייתה עם אלמנטים שיש לי של 4אוהם. אומנם הם לא צורכים הרבה הספק, אך הם הדבר הכי קרוב שיש לי כרגע לרמקול לפני שאני בטוח שאני מוכן לסכן רמקול לצורך הבדיקה.

ועובדה שאחרי כמה שעות של עבודה גם על הרמקולים (מאז הצהריים) אין כל תקלות והכל עובד מעולה.

פורסם

חוצ מעומס רצוי לבדוק עמידות תרמית ומכאנית ברעידות ומכות וכו. לרעידה קטנה קבועה ניתן לשים אותו אל מנוע של מזגן שעומד בחוץ

פורסם
  • מחבר

הצעה טובה על העמידות המכאנית. בהחלט לא משהו שבדקתי. טמפרטורה כן בדקתי. תחילה ללא עומס ולאחר מכן גם עם העומס מחובר. החיישן (שהיה צמוד לחלק האחורי של גוף הקירור) לא עלה מעל 35 מעלות. כנראה שעוד לא אימצתי את המגבר הזה מספיק ;)

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים