עבור לתוכן

מזל"ט לMP3

Featured Replies

פורסם

ב-14 ביולי 1995 החליטו חוקרי מכון Fraunhofer שבגרמניה, כי הסיומת mp3 היא המתאימה ביותר לפורמט קידוד המוזיקה שהמציאו

רוני שני

אתמול (ד') מלאו 10 שנים לצירוף האותיות MP והסיפרה שלוש, המוכר יותר כ-MP3, שהפך לשם נרדף למוזיקה בעולם הטכנולוגיה והמוזיקה.

MP3 הוא אחד מהאלגוריתמים בסדרה של תקני קידוד אודיו, שמפותחים במימון ה-Motion Picture Experts Group, קבוצה שהוקמה ב-1988, במטרה לפתח

קידוד אודיו אחיד. הבעלים של מירב הקניין הרוחני בבסיס פורמט MP3 הוא מכון המחקר הגרמני Fraunhofer , שעסק גם בפיתוח MPEG-4, תקן אודיו חדש.

ב-14 ביולי 1995 בחרו חוקרים ב-"mp3." כסיומת לקבצים בטכנולוגיית קידוד האודיו החדשה שהמציאו. מדובר בראשי תיבות לתקן הבלתי ידידותי בעליל ISO IS 11172-3 M PEG Audio Layer 3, שנבחרו פה אחד בסקר פנימי שערכו במכון Fraunhofer IIS.

בדואר אלקטרוני ששלח באותו יום גורלי יורגן זלר, נכתב: "זו התוצאה המדהימה של הסקר שלנו: כולם בחרו ב-mp3. כסיומת ל-ISO MPEG Audio Layer 3! כתוצאה מכך, כולם מתבקשים לשים לב שאסור להשתמש עוד בסיומת bit. בשום מדיה. יש לכך סיבה, האמינו לי :-)"

תהליך בחירת השם היה אות הסיום לשנים של מחקר ופיתוח שערך צוות בן כ-40 מהנדסים. בשנת 1992 הפך הפורמט המוצע לתקן בינלאומי, שהבטיח לו תאימות עולמית. עובדה זו, בצירוף הפצת קוד המקור של MP3 לציבור, הבטיחו שניתן יהיה לנגן את מיליארדי קבצי ה-MP3 גם במהלך הדורות הבאים, כמו שמקווים במכון.

ציבורי אך לא חופשי

הפורמט מכווץ את הקובץ המקורי של השיר לאחד חלקי 12 מגודל הקובץ המקורי, כשהאיכות המקורית נשמרת כמעט ברובה, ורק מעטים מבין המשתמשים אכן מסוגלים להבחין בהבדל.

אך למרות העובדה שקוד המקור שלו זמין להורדה, MP3 אינו חופשי לגמרי, וייצר רווח נאה, ובוודאי בלתי צפוי בזמנו, למכון, אשר זוכה לתשלום תמלוגים מכל המתכנתים, מפיצי מוזיקה, חברות תוכנה וחומרה ואתרי הורדות העושים שימוש בפורמט.

ת'ומסון מולטימדיה, החברה שאחראית על איסוף התמלוגים, גובה מאתרי הורדת מוזיקה כאחוז אחד מהתמלוגים, 50 סנט על כל מוצר מיצרניות חומרה, וכשניים וחצי עד חמישה דולר לכל תוכנה שנמכרת.

מתקדם לזמנו

במכון Fraunhofer IIS מספרים, כי בשנת 92 נראה היה ש-MP3 כה מתקדם לזמנו, שבתעשיה היה מי שסבר שמדובר בטכנולוגיה מסובכת מדי ליישום מעשי. "אולם, כיום מסתבר, שהפיתוח הזה היה בעצם השורה התחתונה של התקדמות קידוד האודיו - עד כה, שום שיטת קידוד אחרת לא הצליחה להדיח מכסאו את MP3 כתקן למוזיקה דיגיטלית במחשב ובאינטרנט", נכתב בהודעה לעתונות שפירסם המכון.

MP3 אינו הפורמט היחיד בשוק והתחרות בשוק גוברת והולכת. מיקרוסופט מציעה את WMA, סוני הציעה עד לאחרונה את Atrac, ועולם הקוד הפתוח מציע את Ogg Vorbis, פורמט אודיו חופשי, שפותח ב-98 על ידי כריסטופר מונטגומרי.

כיום, רבות מהתוכנות, ואף חלק מהנגנים, תומכים גם בפורמטים האחרים, למעט Atrac הקנייני של סוני, אולם אין ספק ש-MP3 הוא עדיין המוביל. על פי Fraunhofer, בשנת 2004 נמכרו בגרמניה לבדה יותר מ-3 מיליון נגני MP3, והצפי הוא שבשנת 2006 יימכרו בעולם למעלה מ-80 מיליוני נגנים. האם היתרון יישמר גם בעשר השנים הקרובות? שנים יגידו.

נלקח מ

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3112767,00.html

אהה ולדעתי הפורמט OGG יותר טוב.. עם איכות יותר טובה גם..

פורסם

כל יום לומדים משהו חדש ..

ולדעתי FLAC זה הפורמט הכי טוב :)

פורסם

אני לא מבדיל בין מקורי לmp3 לflac לogg בשבילי הכל אותו shit :silly::cool2::lol:

פורסם

MP3 סך הכל פורמט די לא טוב ביחס למה שיש היום.

היתרון שלו הוא שהוא היה הראשון ובזמן שלו הכי טוב, וכמובן שבגלל זה הוא הכי נפוץ.

פורסם

יפה יפה...מזל"ט :P

אם כבר, אני מעדיף flac אבל mp3 באמת לא רע,ועוד ותק של 10 שנים, באמת מרשים.

פורסם

נראה לי שאני מהאלה שמבחינים באיכות בן MP3 לדיסק או WAV , גם המון שירים שאני אוהב ממש ואני לא רוצה לפגוע באיכות שלהם אני שומר ב WAV .. מה גם שזה תלוי בסוג המוזיקה... למשל סתם שירים רגילים ההבדל באמת זניח, אך יצירות , במיוחד אלקטרוניות הירידה באיכות פוגעת בהנאה..

פורסם

זה הכל עניין של המערכת שיש לך.

מי שיש לו רמקוילם 1000W שהוא קנה עם המחשב בחיים לא ידע מה ההבדל באיכות.

פורסם

לדעתי הכי טוב זה דיסקים מקוריים.

וכפי שמישהו כבר ציין, ה-MP3 כל כך פוןפולארי רק כי הוא הראשון. פורמט ה-WMA של מיקרוסופט טוב ממנו בהרבה. מציג איכות טובה בהרבה ותופס מספר קילובייטים בודדים בשביל מידע נוסף על הקובץ, ולא תוכן האודיו עצמו.

Anatoli.

פורסם

אההה... נוסטעלג'יע.

מזכיר לי את קובץ ה mp3 הראשון ששמעתי, ככל הזכור לי באיכות של 128 קביט על 44 קהרץ - Men In Black.

מתישו בשנת 1997 ככה, קפצתי לחבר בשכונה, לצרוב משו בצורב ב SCSI JVC X2 האגדי שלו (שעד היום עובד) ותוך כדי... הוא פותח נגן מוזיקה הזוי (הלא הוא ה Winamp) - אחת מגרסאותיו הראשונות, ככל הנראה 1.20 וככה ומריץ את Men In Black.

בעוד אני מתפעל מהאיכות, הוא מביא לי אותה ב "נחש כמה הדבר הזה שוקל"?!... אני כזה, הממ... כמה עשרות מגה?...

הוא עונה בהתלהבות "3.2 מגה!"

אני בתגובה "מהעעע?!?!?!?!?!?!" :o

ומכאן הכל החל... לילות שלמים של 56k ונאפסטר, עד ל 420 ג'יגע מוזיקה שיש לי היום. 8)

פורסם

420ג'יגע?! אמממממ.... נראה לי צריך לבקר אותך מתישהו בעתיד הלא רחוק ;D

Anatoli.

פורסם

לפי דעתי FLAC זה סתם חרא עדיף כבר WAV וזהו

פורסם

כל יום לומדים משהו חדש ..

ולדעתי FLAC זה הפורמט הכי טוב :)

נו יופי, ברור שflac "יותר טוב", אבל זה בגלל שהוא פורמט lossless, שדי דומה לקיבוץ קבצים בזיפ, אתה מכווץ אך לא מאבד מידע. החסרונות שלו מצד שני הם גודל יחסית (למה שהתרגלנו ב mp3) גדול של קבצים וגם על המחשב הישן שלי הוא עובד טיפל'ה לאט, לפחות כשאני עושה seek. אז זה פשוט לא נראה לי נכון להשוות בין פורמט lossless כמו לפורמט רגיל.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים