עבור לתוכן

אני מדמיין את מחירי השכירות?

Featured Replies

פורסם

בהחלט אבל גם כאן כוחו לא מספיק גדול (אבל לביבי בהחלט יש כח והוא בהחלט שואף לקצר את הבירוקרטיה) וגם זה יקח המון זמן.

• תגובות 182
  • צפיות 12.3k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

ואז היעוד של 40% מהדירות יהיה לזוגות צעירים שנשואים הרבה זמן עם הרבה ילדים. מביבי כבר אין לי שום ציפיות, גם לא ממופז או משאר האפסים שיושבים שם.

תאמת שאם נסתכל לטווח הרחוק בקצב הזה בעוד 20 שנה הדירות פה לא יהיו שוות כלום הרי יהיו פה רק ילדים חרדים ואין להם יותר מדי כסף.

קצת שונה מהתגובה האחרונה שלי העצבים מדברים דרכי כנראה.

פורסם

אחרי שיכנס שר שיכון נורמלי (כחלון איפה אתה?).

להזכירך, זה שהתחיל את "מהפכת התקשורת" בתור שר התקשורת (אטיאס), הוא זה שכרגע מכהן בתור שר השיכון ולא עושה שם כלום. אז לא הייתי בונה על כחלון יותר מדי.
פורסם

אין ספק שמחיר הדיור הגבוה הוא לא 100% בועה, אך הוא גם לא 100% תוצר של נסיבות אובייקטיביות. יש לו מרכיב אובייקטיבי ומרכיב בועתי.

אובייקטיבי - היצע נמוך (הפשרת קרקעות איטית, בירוקרטיה) בשילוב עם ביקוש גבוה (בישראל כל אחד רוצה לגור בדירה משלו; שכירות נתפסת ע"י אנשים כפתרון זמני בלבד)

בועתי - כמה שנים של משבר, מיתון וריבית נמוכה - כאשר נדל"ן נתפס ע"י רבים (משקיעים ואנשים פשוטים כאחד) כהשקעה ההגיונית היחידה גרמו לסחרור ועלייה במחירים בקצב גבוה בהרבה ממה שאפשר להצדיק באמצעות המצב האובייקטיבי בלבד. זה לא שפתאום בבת אחת נוספו דורשי דיור רבים - לא היה גל עלייה גדול ולא כל שינוי דמוגרפי משמעותי אחר בשנים של עליות המחירים.

הגיוני לצפות שקיומו של המרכיב האובייקטיבי ימנע התפוצצות בועה כמו שראינו בארה"ב ולא תהיה התרסקות מחירים טוטאלית. עם זאת, ניתן גם לשער (למרות שזה רק השערות) ששינוי מסוים בתנאי השטח (היצע דירות, סביבת ריבית, מלחמה לא עלינו) יכול לבטל את המרכיב הבועתי וליצור סחרור מחירים הפוך.

פורסם

בנוגע לקטע של "בישראל כל אחד רוצה לקנות דירה":

אני חייב לציין שיש לזה סיבה טובה. לפחות עד שלא תהיה חקיקה שתכריח יצירת שכירות מסודרת וארוכת טווח עם הגנות מסודרות על השוכר. (אני מבין שבארה"ב, לדוגמה, יש כזה דבר. אך לא התעמקתי בעניין).

אני בהחלט מבין שמבחינה כלכלית לקנות דירה זה לא נכון יותר. כל האנשים שטוענים טענות כגון "דירה זה ההשקעה הכי טובה" או "שכירות זה לזרוק את הכסף לפח" הם אנשים שהם או טיפשים או סתם חסרי השכלה כספית (פיננסית) לחלוטין. אבל לאחרונה התחלתי לגור בדירה שכורה ואין מה לעשות, זה קקה. בטח ובטח בת"א, שם בעלי הדירות אשכרה חושבים שהם עושים לך את הטובה של החיים בכך שהם משכירים לך את הדירה. כשאתה שוכר דירה אתה תלוי בגחמותיו של בעל הדירה ובכל מני שטויות שקשורות אליו, וזה פשוט מוריד את איכות החיים.

פורסם

הבעיה עם הטיעון שלך שהוא בד"כ נאמר ע"י כלכלנים שעושים את הכסף שלהם על הגב של אחרים. זה נורא נחמד שתיאורטית אפשר להרוויח יותר בכסף שהיית משקיע בדירה אם היית מסכן אותו, השאלה מה קורה בנפילת המניות\אג"ח וכו' הקבועה. הטייקונים וחבריהם הכלכלנים עושים תספורות או סתם מקבלים הנחות בזמן שהאזרח הפשוט נשאר עם כלום ביד. הדבר הזה נכון גם במחירי הדירות של עכשיו ק"ו על מחירי הדיררות שלפני 6 שנים. גם אז הטענה הזו היתה, תראה לי אפיק השקעה אחר ששילש את ערכו בזמן הזה.

פורסם

כל תקופה שתבחר שהיא מספיק ארוכה (מעל עשר שנים) שוק ההון עלה יותר מאשר מדד הדיור. אתה מוזמן לבדוק

אין לי מושג איך קישרת בין כלכלנים לטייקונים. כנראה אתה קצת מושפע מהתקשורת.

פורסם

קישרתי את העצות של הכלכלנים להתנהלות של הטייקונים. מן הסתם לא טענתי שמדובר באותם אנשים. אתה רק מחזק את טענתי, אחרי נפילות שבהן משקיע פשוט מאבד את רוב כספו השוק פורח חזרה עם מי שמספיק חזק כדי לנצל את הנפילה.

פורסם

יש מספיק ת'רדים בהם עלו ויכוחים על שכירות vs רכישה. זה לא נושא שהוא שחור ולבן, אבל בהחלט קיימים מצבים בהם האופציה הכלכלית יותר היא שכירות.

אם אתה טוען אחרת, חסרה לך הבנה כלכלית.

פורסם

הבעיה עם הטיעון שלך שהוא בד"כ נאמר ע"י כלכלנים שעושים את הכסף שלהם על הגב של אחרים. זה נורא נחמד שתיאורטית אפשר להרוויח יותר בכסף שהיית משקיע בדירה אם היית מסכן אותו, השאלה מה קורה בנפילת המניות\אג"ח וכו' הקבועה. הטייקונים וחבריהם הכלכלנים עושים תספורות או סתם מקבלים הנחות בזמן שהאזרח הפשוט נשאר עם כלום ביד. הדבר הזה נכון גם במחירי הדירות של עכשיו ק"ו על מחירי הדיררות שלפני 6 שנים. גם אז הטענה הזו היתה, תראה לי אפיק השקעה אחר ששילש את ערכו בזמן הזה.

פורסם

אבל כבר עניתי על זה...

פורסם

אבל התעלמת מהעיקר - ישנה אפשרות שמישהו עם ידע נרחב בכלכלה או מזל (או שניהם) יצליח להרוויח יותר. הבעיה עם כל השאר שלא, ונשארים עם כלום ביד.

פורסם

זה לא משנה.

ag43,

אני בכלל אמרתי שאף על פי שלדעתי לא בהכרח שרכישת דירה היא חכמה יותר מבחינה כספית, עדיין יש שיקולים אחרים שגורמים לרכישת דירה להיות כדאית. הגורמים הללו הם בעיקר נוחות ו"שקט". גורם ה"אני יכול לעשות לחלוטין מה שבא לי פה".

בוא נפריד את מידת הכדאיות לרכישת דירה לשני גורמים עיקריים:

1) הגורם הכספי (או הכלכלי, אם תרצה)

2) הגורם הנפשי / הפסיכולוגי

אני טענתי שגם אם גורם 1 איננו מכריע, הרי שיתכן כי חלק 2 יכול להכריע לבדו (אזי, יתכן שהמשקל שלו גדול מ 0.5). אם גורם 1 כן מכריע לדעתך, הרי שאתה רק מחזק את מה שאמרתי, לא סותר (ושוב, בואו לא נהפוך את הדיון הזה לדיון על שכירות VS רכישה. זה דיון אחר).

פורסם

אני מתווכח על הכדאיות הכלכלית של השקעה בשוק ההון מול נדל"ן בארץ, לא מול הטענה שלך ספציפית.

פורסם

אבל התעלמת מהעיקר - ישנה אפשרות שמישהו עם ידע נרחב בכלכלה או מזל (או שניהם) יצליח להרוויח יותר. הבעיה עם כל השאר שלא, ונשארים עם כלום ביד.

אוקיי. אז אם מישהו לא יודע לחשב משוואה דיפרנציאלית ממעלה שלישית, זה אומר שאין צורך לנסות לפתור בעיות שקשורות בהן עד סוף העולם?

יש אנשים חסרי ידע. החוסר ידע שלהם לא הופך משהו מסויים לנכון. יש יועצי השקעות שהתפקיד שלהם הוא לייעץ איך להשקיע את הכסף. אם למישהו יש כמה מאות אלפי שקלים, הוא צריך לנצל אותם. בדיוק כמו שאני לא יודע לכתוב מערכת הפעלה - אז אני משתמש במערכת ההפעלה שמייקרוסופט כתבה, ולא פשוט לא משתמש במחשב בכלל ואומר שעדיף להשתמש במחברת ועפרון.

יש מספיק דברים שיכולים לקרות לדירה גם:

היא יכולה לההרס, יכולות להיות לך בעיות צנרת שיעלו לך מאות אלפים, האיזור שבו היא נמצאת יכול להפוך לאזור של חרדים, היוקרה של האיזור יכול לדעוך, יכול ליפול עליה טיל ועוד דברים שבטח לא חשבתי עליהם כרגע. שום דבר בחיים הוא לא בטוח.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים