עבור לתוכן

חשמל סטטי

Featured Replies

פורסם

חיפשתי בפורום, אך זה ניראה לי המתאים ביותר.. אם לא, תעבירו:)

אני בקרוב אעבוד אם רכיבי מחשב. הבנתי שחשמל סטטי מסוכן מאוד לחלקים.. אין לי את הצמיד הזה שפורק ממך את המתח הסטטי..

מה היא הדרך היעילה ביותר לפרוק ממני את החמשל הסטטי? ומה הוא משטח עבודה מתאים ביותר להרכבת מחשב? (שיש, שולחן עץ\זכוכית, וכו')

תודה מראש

פורסם

אם אין לך כלום, תעבוד על משטח עץ. עץ הוא ניטרלי בכל הנוגע לחשמל סטטי. שווה לרכוש צמיד עלותו זולה והוא יכול למנוע ממך צרות.

פורסם

זו העצה הכי גרועה ששמעתי. עדיף לעבוד על משטח מוליך מאשר על משטח מבודד. כל המשטחים היעודיים עשויים מחומר מוליך.

לפותח האשכול; חשמל סטטי זה מסוכן וזה, אבל הרס של רכיבים כתוצאה מכך זו תופעה נדירה למדי. תסתפק בזה שלא תשב על כסא בד, ותבצע פריקה עצמית מול משטח מוארק כמו מסגרת חלון (ממתכת) לפני העבודה.

פורסם

קצת על חשמל סטטי. כאשר אנו נעים אנו נטענים בחשמל סטטי. (כאשר אנו מרגישים ניצוץ זה אומר שנטענו ביותר מ 3000 וולט). הרכיבים של היום, לאור הרגישות נבנים עם הרבה מנגנוני הגנה בפני חשמל סטטי, אולם כמובן שהם אינם מושלמים.

כאשר אנו טעונים, ונוגעים ברכיב אנו יוצרים מכת ברק קטנה, אשר מתיכה את המוליכים בפנים. לרוב נתיך רק חלק מפיסת החצי מוליך, שממנו מורכב הרכיב, ולכן הרכיב ימשיך לעבוד. הבעיה תתגלה בדרך כלל בעומס, כאשר הרכיב מתחמם ונתחיל לקבל שגיאות, שיכולות לגרום לכל מני תופעות כמו תקיעת המחשב וכדומה.

איך אנו מתגוננים? אנו צריכים לוודא שאנו נפרקים מהחשמל הסטטי, אבל לא מהר מדי שלא ניצור העברת מטען מהירה מדי. לכן הצמידים, הם בעלי התנגדות של בערך מגה אוהם. המשטחים האנטי סטטיים גם הם בעלי התנגדות כזו פחות או יותר כדי לגרום למטען לנוע אבל לא ליצור זרם חזק מדי.

אם אין לך כלום, יעצתי לעבוד על עץ שהוא נייטרלי. לא מועיל אבל לא מזיק. משטח מוליך (מתכתי) יכול להיות מסוכן, כי חשמל סטטי יזרום אליו ויצור מכות ברק קטנות. משטח יעודי, הוא כאמור בעל התנגדות של כמגה אוהם. שווה להשקיע במשטח כזה, עולה כמה עשרות ש"ח וישמש אותך להרבה שנים.

נדב

פורסם

אם יש הבדל מתחים בינך לבין החומרה של המחשב, ואז אתה נוגע בחומרה, הבדל המתחים הזה גורם לאלקטרונים להיפרק מהמחשב אליך או ממך למחשב (תלוי מי מכם היה + ומי -). אם הזרם מספיק גבוה והאלקטרונים עוברים דרך רכיבים רגישים בדרך (ובראש הרשימה דברים כמו סטיקים של RAM), הזרם של האלקטרונים שעוברים יכול לשרוף משהוא

מה שמשנה כאן הוא הבדל המתחים בינך לבין החומרה - בלבד, לא בינך לבין האדמה. להמחשה :

הבאת מחשב חדש למעבדה. הוצא אותו מהקלקרים והעמדת אותו (על רגליות הפלסטיק שיש מתחת למארז), פתחת את הדלת של המארז. שניה לפניי שנגעת במשהוא בפנים הרגשת שיש עליך חשמל סטאטי, הלכת לחלון ופרקת את עצמך. עכשו, אתה נמצא ב 0V אבל המחשב עדיין טעון בכמה אלפיי V. אם עכשו תכניס יד לתוך המחשב ותיגע ב RAM, יש סיכוי גבוה שתשרוף אותו

במקרה אחר, הוצאת אותו מהקלקרים והעמדת אותו. בלי לפרוק חשמל סטאטי בכלל, נגעת במארז והכנסת יד פנימה. המתח בינך לבין המחשב הוא 0V, ולא יקרה כלום גם אם המתח ממך לאדמה = המתח מהמחשב לאדמה = +5000V....

אבל זה מסתבך. נניח שאתה לבוש בבגדים שמייצרים חשמל סטאטי או נמצא במקום עבודה אם שטיח שמייצר חשמל סטאטי, הלכת ונגעת בחלון. ברגע שנגעת בו, המתח עליך הוא 0. מרגע שניתקת את המגע, המטען מתחיל להיבנות מחדש, ולא ידוע באיזה מהירות. יכול להיות שאחריי דקה תחזור להיות ב +5000V....

מטען גם יכול להיפרק - אם למשל השכבת את המארז על משטח עץ (עץ הוא מבודד חשמל אבל לא מושלם. הוא מאפשר מעבר של זרם קטן מאוד ולכן הוא חומר דיי נייטרלי לחשמל סטאטי : המוליכות הקטנה הזאת מספיקה לפרוק חשמל סטאטי שנוצר עליו ולכן הוא לא נטען בחשמל סטאטי בעצמו, אבל הוא עדיין דיי מבודד בשביל מטען שמגיע אליו מבחוץ), המטען שהיה על המארז בגלל הקלקרים מתחיל להיפרק באיטיות. אתה מבודד יותר טוב ממנו, לכן אתה נשאר טעון זמן ארוך יותר. התוצאה - אחריי שהוצאת את המארז, המתח עליו יורד והמתח עליך נשאר +5000V, לכן הבדל המתחים ביניכם הולך וגדל ויגיע ל 5000V....

כדיי למנוע נזק מחשמל סטאטי, אתה רוצה :

שלא יהיה הבדל מתחים בינך והחומרה

אם אתה עובד אם מחשב, תחזיק יד על המארז או תיגע במארז. נניח שאתה מכניס סטיקים של זיכרון, אם יהיה כל הזמן ברציפות מגע בינך והמתכת של המארז (מספיק שתיגע אם הצד של היד במארז, לא צריך ממש להחזיק יד), אתה לא מאפשר להבדל מתחים להתחיל להיבנות

אבל אתה הולך ומביא סטיקים ומטייל בחדר ולא יכול להחזיק יד על המחשב. במקרה הזה היית רוצה לפחות שליטה כלשהיא על המהירות שבה נוצרים או נעלמים מטענים סטאטיים, כדיי שלא יהיו הפתעות כמו בסיפור הנל. כדיי להאט בנייה של מטענים, תקטין את מקורות המטען שיש בסביבה. אל תלבש בגדים שנטענים בחשמל סטאטי, תרחיק מסביבת העבודה אם החומרה את הקלקרים שבהם המחשב הגיע, תפרוק את עצמך בהזדמנויות שונות וכדומה

אם יש הבדל מתחים, שהוא ייפרק במסלול שלא עובר דרך רכיבים פגיעים

נניח שיש לוח ששוכב על השולחן ואתה הולך לקחת אותו. עד שתגיע אליו יכול להיבנות עליך מטען, ויכול להיות על הלוח מטען (שהיה מקודם ולא נפרק אם השולחן מבודד). אם תיגע בו יכול להיות שתהיה פריקה. אם תיגע בחלק המתכתי של חיבורי הפאנל האחורי (USB/ethernet למשל), הפריקה תהיה למוליכי האדמה של הלוח, ואתה יכול להיות בטוח שהזרם, גם אם יהיה דיי גבוה, לא יעבור דרך רכיבים שיכולים להישרף

עכשו שהלוח בידיים שלך, אתה הולך בחזרה לכיוון המארז. כמו קודם, יכול להיות שיש מטען עליך (והלוח) ויכול להיות שיש מטען על המארז. אם תיגע במארז אם הלוח, המטען יכול להיפרק דרך הלוח. אם תיגע אם היד, המטען ייפרק דרך היד שלך (למארז הריק שהוא לא פגיע) ולא דרך הלוח. מרגע זה שלושתכם נמצאים תחת אותו מתח, אין ביניכם הבדל מתחים וניתן להמשיך ולהכניס את הוח לתוך המארז

אם אין אפשרות להבטיח מסלול כזה, שהוא ייפרק באיטיות ככל הניתן

עכשו אתה רוצה לקחת סטיק RAM מהשולחן. לסטיק RAM אין חיבורים מתכתיים גדולים שניתן לפרוק אליהם (יש את השורה של המגעים שנכנסים לסלוט, אליהם אתה _לא_ רוצה לפרוק). אם אתה לא לובש משהוא שמייצר מטען כנראה שאין מטען משמעותי, אבל מכאן (בין היתר) הגיע הקטע של להחזיק סטיקים מהקצוות. הסטיק עשוי מחומר מבודד, ולכן כשאתה נוגע בו מהקצוות, אם המתח לא כזה שיספיק לפרוץ מרחק ולהגיע למוליכים של הרכיבים, הוא לא יביא לפריקה בזרם גבוה. (חוצמזה יש את הקטע של לא ללכלך את המגעים)

האם להשאיר את המחשב מחובר לחשמל כדיי שיקבל אדמה מהשקע ? יש על זה דיבייט והוראות שמגיעות של לוחות וכו'/מדריכים וכו' סותרים אלה את אלה

במצב תיאורטי, המחשב שמחובר לשקע יהיה במתח 0. אבל זה לא אומר שגם המתח שלך הוא 0. הוא יכול להיבנות או להיפרק בכל הדרכים שכבר נאמרו, ואם אתה טעון, יהיה הבדל מתחחים בינך והמחשב

בעיה שניה היא אם חיבור האדמה לא תקין (בגלל כבל חשמל לא איכותי שהמוליך בתוכו קרוע, שקע ללא אדמה, או שכל הבניין ללא אדמה....). במקרה כזה על המארז יכול להופיע מתח AC בסדר גודל של עד 240V (מה שאומר מתח peak של עד 340V). הזרם שם נמוך ולכן במקרים של אדמה לא תקינה בדרך כלל לא מרגישים כלום או מקס' חישמול קטן מהפינות של המארז, אבל זה יכול להספיק בשביל להרוס חומרה - במיוחד כשמחברים כבלי נתונים למחשב מדברים שיכולים להביא אדמה מרחוק (כבלי VGA למשל)

החזקת יד על המארז וכו' ימנעו את כל הבעיות האפשריות גם במקרים האלה, בין אם המחשב מחובר לשקע או לא

צמידים אנטיסטאטיים וכו' הם דרך אחת לשלוט על הבדלי מתחים (אם משתמשים בהם נכון) אבל הם לא חובה. אם אתה מתאר לעצמך איך חשמל סטאטי מתנהג, מספיק שתעשה דברים בסיסיים כמו לגעת במארז כשצריך ולא תלבש בגדים שמייצרים חשמל סטאטי כדיי למנוע נזקים, לא צריך לקנות אף ציוד מיוחד

ההיכרות הזאת אם חשמל סטאטי שימושית בתחום נוסף ולא קשור למחשבים. כשנוסעים ברכב, הרכב יכול להיות טעון במתח סטאטי כתוצאה מחיכוך הגלגלים אם הכביש וגוף הרכב אם האוויר. הנהג בדרך כלל יושב על משטחים מבודדים של ריפוד ומשתפשף בהם, כלומר יכול להיות מתח A בין גוף הרכב לאדמה, ומתח B שונה בין הנהג והרכב (ומכאן C=A-B בין הנהג והאדמה). כשמגיעים לתדלק את הרכב, האקדח של הדלק מחובר לאדמה והוא במתח 0. מקרבים אותו לחור של הדלק, יש ניצוץ של פריקה בין האקדח וגוף הרכב או בין הנהג וגוף הרכב, והאדים של הדלק נדלקים. מצב אחר שנפוץ יותר, הוא אחריי התדלוק כשיש הרבה יותר אדים (הדלק שהתמלא במיכל דוחף את האדים החוצה) ובאים להוציא את האקדח. בזמן שהאקדח בפנים הרכב מחובר לאדמה דרך האקדח, אבל הנהג שמגיע להוציא את האקדח יכול להיות טעון. כשהוא נוגע בידית של האקדח נוצרת פריקה והיא מציתה את האדים שיש לייד האקדח בסוף התדלוק

לכן, רצוי לפרוק את המתח בצורה בטוחה :

- כשבאים לפתוח את המיכל, לגעת ברכב (מספיק לגעת במקום צבוע - הצבע לא כזה מבודד במתחים של חשמל סטאטי, אבל אם ממש רוצים ניתן לפתוח את הדלת האחורית ולגעת במנעול המתכתי של הדלת למשל)

- כשהאקדח ביד, לגעת אם היד השניה בגוף הרכב לפניי ותוך כדיי הכנסת האקדח למיכל

- כנל כשבאים להוציא את האקדח, וכשבאים לסגור את המיכל

פורסם

אם נוגעים בצבע של המארז שיש מארזים שרוב האזורים מצופים צבע זה מספיק?

פורסם

לחומרים מבודדים מושלמים (חומר אחיד ונקי) יש שדה חשמלי מקס' שהם יכולים להחזיק לפניי שתקרה פריצה. בגדול השדה הוא המתח בין 2 הצדדים חלקיי המרחק. אם למשל המתח הוא 1KV ועובי הצבע הוא 50 מיקרון, השדה החשמלי יהיה 20V למיקרון. אם המתח גבוה פי 2 או הצבע דק פי 2, השדה יהיה כפול וכו'

אם השדה במציאות גבוה יותר מהשדה שבו קורה פריצה (כלומר, שכבת הצבע דקה מידי כדיי להחזיק מעמד במתח הזה), השדה החשמלי מספיק חזק להוציא בכוח אלקטרונים מהמקומות שלהם באטומים, נוצרים אלקטרונים חופשיים והחומר הופך למוליך

חומרים שונים יפסיקו להוליך בתנאים שונים - יכול להיות חומר שיפסיק להוליך מייד ברגע שהמתח ירד קצת פחות מהמתח שבו היתה הפריצה, ויש חומרים שמרגע שנפרצו הם ימשיכו להוליך (כי כבר יש אלקטרונים חופשיים שיכולים לזרום) עד הסוף (שהמתח הוא 0) או קרוב לכך, ויש חומרים שהם באמצע

אני מנחש שמתח פריצה של שכבת צבע כמו שיש על מארז הוא בסדר גודל של 1KV, לא בדקתי

במציאות חומרים מבודדים הם לא מושלמים, יתכנו תופעות שיקטינו את מתח הפריצה :

- לפעמים החומר לא אחיד, ולכן כשהוא נמצא תחת מתח, השדה החשמלי בו לא אחיד. יכול להיות מקום נקודתי שבו השדה חזק יותר ממקומות אחרים, לכן המקום הזה ייפרץ ראשון וזה יכול לקרות במתח נמוך יותר ממה שהיינו מצפים בשביל חומר מושלם

- לפעמים בחומר יש מיקרו סדקים. קודם כל זה אומר שהחומר המבודד שנמצא בין 2 הצדדים במקומות האלה הוא אוויר (בחלל של הסדק), ואם השדה שבו אןוויר נפרץ נמוך יותר מזה של יתר החומר, האוויר בסדקים ייפרץ מוקדם יותר מיתר החומר

- לפעמים המיקרו סדקים האלה מכילים לחות (מהאוויר, מהיד שלך אם אתה נוגע שם) או סתם חומרים לא קשורים (לכלוך) שאיכשהוא הגיע לשם. ואז בכלל נוצר מסלול מוליך ישיר בין 2 הצדדים המוליכים, דרך חומר מוליך שנמצא בסדק.....

הייתי מנחש שלפחות אחת מהתופעות של בידוד לא מושלם תתרחש ותביא לכך שלא יישאר מטען, אבל אם לא (וזה יכול להיות שונה ממארז למארז בהתאמה לאיכות ועובי הצבע) תיגע בחלק לא צבוע כדיי להיות בטוח

• 1 שנה מאוחר יותר...
פורסם

סליחה על ההקפצה חיפשתי מידע בנושא והגעתי לכאן יש לי שאלה:

מה עם כפפות אנטי סטאטיות? זה פיתרון טוב?

פורסם

כפפה אנטי סטאטית עובדת באותה דרך כמו הצמיד. היד הפשוטה שלך מוליכה. אין הבדל אם יש או אין עליה כפפה מוליכה

מהכפפה/צמיד יוצא חוט לפריקת המטען, שאתה יכול לחבר לאיפה שהוא. הכפפה פורקת ומונעת בנייה מחדש של הפרש פוטנציאל בינך ומה שהחוט מחובר אליו. אבל יכול להיות קיים הפרש פוטנציאל בינך ומשהוא שלישי

צא מהנחה שאם יכול להיות הפרש פוטנציאל בין 2 דברים (שעד עכשו היו מבודדים אחד מהשני, ולא נגעו), הוא אכן יהיה שם

מקרה 1

הבאת מחשב פתוח מאיפה שהוא לאזור העבודה. אתה והמחשב עכשו טעונים ב +5000V. העמדת את המחשב, הוא עומד על רגליות פלסטיק מבודדות. לבשת את הכפפה והיא מחוברת לאדמה

עכשו, אתה במתח 0V והמחשב ב +5000V

אתה בא להוציא סטיק RAM מהמחשב. המחשב כבר היה פתוח מקודם, ולכן הצלחת להכניס את היד בצורה שלא נגעת/התקרבת לחלקי המתכת של המארז, אלא התקרבת ונגעת ישר ב RAM

ברגע זה 5000V נפרקים מהמחשב אליך, דרך מקום הנגיעה -ה RAM. שרפת את ה RAM

מקרה 2

הבאת מחשב פתוח מאיפה שהוא לאזור העבודה. אתה והמחשב עכשו טעונים ב +5000V. העמדת את המחשב, הוא עומד על רגליות פלסטיק מבודדות. לבשת את הכפפה וחיברת אותה למחשב

עכשו, אתה והמחשב שניכם ב +5000V

הוצאת סטיק RAM מהמחשב ואתה מחבר אותו למחשב שני שעומד לייד. המחשב השני במתח 0V. הוא כבר היה פתוח ולכן הכנסת יד בלי לגעת בכלום - הנגיעה הראשונה היא חיבור הסטיק לסלוט

ברגע זה 5000V נפרקים ממך + מהמחשב הראשון (דרך הכפפה) אל המחשב השני, דרך מקום הנגיעה -ה RAM והסלוט. שרפת את ה RAM והלוח במחשב השני

גם בעבודה אם כפפה עליך לחשוב תמיד צעד קדימה - בין איזה 2 דברים שאתה עומד להביא במגע יכול להיות הפרש פוטנציאל, ולפרוק אותו על ידי נגיעה במקום הנכון - חלקי מתכת גדולים שמחוברים לאדמה ולא לקווי נתונים

אבל אם אתה עושה את זה, אתה לא צריך כפפה

פורסם

אז מה עם השיטה של הספק כוח?

נגיד אני נוגע בספק כוח כל פעם לפני שאני נוגע ברכיבים (מעבד / זיכרון / לוח) זה יעזור?

ואם אני אמור בעצם למנוע פריקה, מהרכיבים / לתוכם, חומר מבודד לא אמור למנוע את זה?

נניח אם אני אלבש כפפות גומי (כמו של ספונג'ה נניח) אז אני לא מעביר שום זרם כשאני נוגע במשהו לא?

פורסם

נגיעה בספק הכוח (או במארז) משווה את הפוטנציאל בינך והמחשב. עדיין יכול להיות הפרש פוטנציאל בינך למשהוא אחר - כמו לוח שסתם נמצא על השולחן ואתה הולך לגעת בו/להרים אותו

אין כלל יבש שאם תקיים אותו תהיה בטוח. תחשוב איפה יכול להיות הפרש פוטנציאל, תניח שהוא אכן יהיה, ובהתאמה לכך תחליט במה לגעת ובמה לא בשביל לפרוק אותו בצורה בטוחה

חוצמזה, נניח שנגעת בספק ואיפסת את הפרש הפוטנציאל. מרגע שניתקת את המגע, הוא יכול להתחיל להיבנות מחדש - ואם יש בסביבה משהוא שמייצר חשמל סטאטי הוא ייבנה מחדש דיי מהר. לכן במקרה של ספק, יתכן שתרצה לא רק לגעת נגיעה אחת לא להחזיק מגע ברציפות בזמן שאתה עושה משהוא - כמו מכניס סטיק RAM או מעבד לסוקט

פורסם

ומה עם כפפות גומי מבודדות?

נניח ואני טעון במתח ואני שם ככפת גומי, האם הבידוד לא ימנע ממני לפרוק את המתח שלי אל הרכיב שאני נוגע בו?

פורסם

כמו שנכתב כמה פעמים, אם תיגע במארז מידי פעם, לא תהיה שום בעיה.

אני מרכיב מחשבים כבר שנים.

כמעט תמיד, כשאני מוציא מארז מהקרטון והקלקרים ואז נוגע בו, אני חוטף וואחד זצ'.

לא התרגלתי לזה אף פעם...

מיד אח"כ אני ניגש להרכיב את הרכיבים - מעולם לא נתקלתי בבעיה, או שרפתי משהו.

פורסם

המתח שם הרבה מעל מה שכפפות גומי יכולות לבודד. הדרך היחידה להתמודד איתו היא לפרוק אותו

• 4 חודשים מאוחר יותר...
פורסם

היי

מקווה למצוא פה פיתרון 

מקבלים חישמול מהמתקן ניילון לאחר משיכה די כואב

וממכונת השריק אך בעיקר מהמתקן ניילון .אשמח לשמוע איך מונעים.

תודה מראש מצרף תמונה

סטטי.jpg

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים