עבור לתוכן

תחקיר מעריב סופ"ש: לוחמי צה"ל ביו"ש שוברים שתיקה

Featured Replies

פורסם

http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/470/159.html?hp=1&cat=875&loc=2

מדובר בכתבה ארוכה. לדעתי הגורם העיקרי הוא המשפטיזציה שעבר הצבא בחסות ארגוני השמאל הקיצוני, שבו כל לוחם ומפקד מרגיש הוא צריך עורך דין לצידו כשהוא יוצא לקרב. אך גם לממשלות האחרנות יש אחריות רבה לכך, בעצם ההתעלמות מהמצב.

התוצאה אפילו אם לא מפתיעה, עדיין אבסורדית עד כדי כך שקשה להאמין שהגענו למצב הזה.

הנה ההתחלה:

העדות הזו, שמסר חייל ששירת ב"קו" בגזרת יו"ש, איננה היחידה. בשבועות האחרונים הגיעו לסופשבוע עשרות עדויות של חיילים, במילואים ובסדיר, ששירתו לאחרונה באזור יהודה ושומרון, וכולם מספרים את אותו הדבר: בעשרות ומאות אירועים של התגרות, יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה לעבר חיילים, היחס של צה"ל הוא שתיקה, התעלמות, התחפרות ובריחה.

העדויות נגבו בהקפדה. הן הוצלבו. חבר הביא חבר. העדים מייצגים קשת רחבה באוכלוסייה הישראלית: יש בהם חיילים מכל קצות הארץ, חילונים ודתיים, בעלי השקפות פוליטיות שונות, מימין ומשמאל. הקפדנו שהחיילים יהיו מגזרות שונות ומחטיבות שונות. צעיר העדים, בן תשע עשרה, הוא חייל בשירות חובה. המבוגר בן ארבעים וארבע. כולם שירתו ביהודה ושומרון בחודשים האחרונים, וחלקם משרתים בסדיר ובמילואים בימים אלה ממש.

כל העדים סיפרו על מקרים שקרו להם, או על אירועים שראו בעצמם. לא מדובר בעדות שמיעה. כשהתבקשו לתאר את מה שעבר עליהם במהלך הקו שתפסו, השתמשו כמעט כולם באותם ביטויים. "בושה", "השפלה", "סירוס" ו"אימפוטנציה". בגלוי סיפרו על סיטואציות שבהן ברחו מפלסטינים, או התחבאו. "יצאנו לעשות חסם, בידוק, בין שני כפרים, באחת בלילה", סיפר מ'. הוא מפקד מחלקה בן 28, שירת במילואים בגדוד חי"ר בגזרת רמאללה. "אחרי 15 דקות בשטח התחלנו לשמוע שריקות מהכפר השכן", תיאר. "הבנו שהם 'הולכים' על הפרת סדר. היינו שמונה אנשים בסך הכל. אני המפקד. ידעתי שייקח זמן אם נבקש תגבורת. אמרתי, 'זה לא מתאים'. ישר התקפלנו והלכנו. פשוט נעלמנו משם. ברחנו. אני כבר אומר חופשי את המילה 'בריחה'".

מה הרגשת?

"יצאתי עצבני. הרגשתי מובס. החיילים שלי אמרו לי, שוב אנחנו בורחים. תבוסתנות של צה"ל. הרגשתי שהביאו אותי לשם רק כדי להיות 'חייל שחמט'. להראות את עצמי. לא לפעול".

מדובר במיטב הבחורים. טובי הלוחמים, מלח הארץ. מ', למשל, נחשב לקצין מצטיין. בוגר בה"ד 1, בסדיר שירת ביחידה קרבית. כולם חיילים שנקלעו, שלא בטובתם, לסיטואציה בלתי אפשרית. הוראות הפתיחה באש שקיימות היום בשטחי יהודה ושומרון, הם טוענים, הן מעורפלות, עמומות, לא מובנות ולא ברורות. אנחנו לא מבינים אותן, חזרו ואמרו עשרות הלוחמים ששוחחו עמנו, גם מקרב הקצונה הזוטרה. אין לאיש מהם, אגב, נוסח של ההוראות תחת ידו.

החיילים טוענים שלא מאפשרים להם לטפל בהפרות סדר, ביידוי אבנים ובזריקת בקבוקי תבערה, כשמספר האירועים מהסוגים הללו רק עולה בחודשים האחרונים. "אתה עומד שם כמו מטומטם ואין לך מה לעשות", תיאר ל', בן 25, קצין שיריון ששוחרר לאחרונה מצה"ל ושירת באיו"ש. "המדיניות היא 'הבלגה', קוראים לזה 'הכלה', כל מיני מכבסות מילים וחארטה. אנחנו מנוטרלים לגמרי. אנחנו חיילים עם נשק, חמש מחסניות, והידיים שלנו אזוקות מאחור. אנחנו לא מורשים להגן על עצמנו ברמה הכי בסיסית. איזה מין דבר זה, שמישהו מרים יד על חייל צה"ל ועוד נשאר לעמוד לחייך? אבל זאת האווירה כרגע".

"אני מסכים עם המדיניות שאומרת שצריך לעשות את הדברים בחוכמה ולא להגיע להסלמה", אומר ל', "אבל יש מרחק עצום מכאן ועד למצב שהחיים של החיילים מופקרים".

בשבועות האחרונים הקימו לוחמים בסדיר ובמילואים קבוצה חדשה בפייסבוק, "תנו לצה"ל לנצח", שמטרתה להוביל למודעות ציבורית ולשינוי משמעותי בנוהלי הפתיחה באש. חברי הקבוצה סייעו לנו להגיע לעדים נוספים ולהרחיב את מעגל העדויות. "כבודנו נרמס", אמרו לנו כששאלנו לשם מה הוקמה הקבוצה. "אין לנו יכולת להגיב, אין לנו יכולת להרתיע, אין לנו יכולת להיות צבא. אנחנו רוצים שכולם ידעו".

כל תגובה נגד הפלסטינים מצריכה רשימת תנאים (מרחק, גיל, טווחים, תחושה וכיו"ב), שנתונים לפרשנות רחבה, ותובעת חלופות פעולה ושרשרת אישורים של דרג פיקודי שלעתים קרובות לא נמצא בשטח. הרבה פעמים, דווחנו, גם כאשר יש חיילים פצועים כתוצאה מיידוי אבנים למשל, האישורים כלל לא ניתנים. אין חתירה למגע. הלוחמים מדברים על פחד, על התחפרות, על ניתוק מגע.

• תגובות 151
  • צפיות 15k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

ואיפה ההתייחסות לצה"ל מול המתנחלים? אותו דבר רק דת אחרת

פורסם
  • מחבר

שקר וכזב.

פורסם

אתה נאיבי ומנותק

פורסם
  • מחבר

ואתה שקרן

פורסם

תספר את זה לחברים שלי עם הפציעות מהאבנים שזרקו מתנחלים

חצוף

פורסם

למה זרקו עליהם אבנים?

פורסם

אני מאוד מזדהה עם החיילים שמרגישים שהידיים שלהם כבולות (בעצם גם אני כזה בשירות המילואים).

פורסם

צריך להיות חתיכת אהבל בשביל להשוות מחבלים למתנחלים...

העם עם הטרנספר.

פורסם

לא...

צריך להיות חתיכת אהבל , בשביל להתנכל לחיילים , לזרוק עליהם אבנים ולפנצר להם את הגלגלים ..

פורסם
ואיפה ההתייחסות לצה"ל מול המתנחלים? אותו דבר

אתה אידיוט ושקרן, אני עדיין מתלבט מה יותר.

פורסם

אין הרבה הבדל בין השוואתם של המתנחלים לערבים בהקשר הזה לבין השוואת מעשי ישראל כיום למעשי הגרמנים בתקופת השואה... בעצם, אני די בטוח שמי שלא מבין שתפקיד הצבא הוא להגן על עם ישראל ושאותו קומץ מתנחלים פועל כפי שהוא פועל כי מישהו בפרקליטות ובצמרת הצבא שכח את תפקידו והחליט במקום זאת שתפקיד הצבא הוא לפעול נגד המתנחלים, כפי שחושבים חלק מבאי הדיון כאן, עושה גם את ההשוואה ההיא.

פורסם

vic07 ההשוואה היא רק בדבר אחד, החייל הוא עומד מול מתנחל/ערבי בידיים קשורות שכל פעולה שלו תיראה רע ואף יותר גרוע לא חוקית, אני מבין ממך שלקבל אבן בראש מערבי זה יהיה שונה מלקבל אבן ממתנחל! העובדה היחידה בשטח שלפוליטיקיים משני הצדדים זה ממש לא משנה והם אינם מחסירים אפילו דקה משנתם.

פורסם

כן, לקבל אבן ממתנחל זה לא אותו דבר כמו לקבל אבן מערבי, גם לפי מבחן התוצאה (כמה חיילים אתה מכיר שנפצעו באופן משמעותי מאבני מתנחלים, וכמה מאבני ערבים?), וגם כי הראשונים מוחים על יחס הצבא אליהם (המחאה צודקת, השיטה כמובן לא) והאחרונים מוחים על עצם קיומי.

פורסם

מה זה משנה הכמות, משנה הקיום. העובדה בשטח היא שמתנחלים נהנים מחיסיון חוקי ומנצלים את זה כמו חבורת המחבלים שהם

ברגע שהם רואים חייל צה"ל שמתנהג ב"איפוק" מול הערבים (כי להטביע אותם בגז מדמיע זה כנראה מאופק מדי) הם מתחילים לזרוק עלייך אבנים כי אולי זה ישכנע אותך להיות בנאדם ולהתחיל לירות בערבים

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים