עבור לתוכן

צריכת חשמל וטמפרטורות של מעבדים שונים.

Featured Replies

פורסם

הי. לאחר כארבע שנים של שימוש בפנטיום 4 2.4GH אני מעוניין לקנות מחשב חדש ומודרני....

לפני שאני פותח דיון בפורום מפרטי מחשב, רציתי לברר סוגיה שלא ברורה לי:

האם מעבד חדיש מתחמם יותר או פחות מהפנטיום 4 שלי..?

ראיתי אצל חברים שיש להם מעבדים חדשים יותר, שביישומים שאצלי צריכת המעבד עולה ל 80% ומעלה,

אצלהם המעבד בקושי מגרד את ה 10%. השאלה היא האם זה על חשבון טמפרטורה גבוהה יותר, או

להיפך-המעבד מתאמץ פחות (בגלל שהוא יותר חזק), ולכן מתחמם פחות....

ואותה שאלה למעשה גם על צריכת החשמל של מעבדים חדשים.יותר או פחות?...

תודה לעונים ולמתעניינים!

פורסם

אין מה להשוות אפילו. מעבדים מדור חדש יותר חזקים פי כמה ויותר קרים פי כמה מפנטיום 4 שלך.

פורסם
  • מחבר

תודה על התשובה....מה לגבי צריכת החשמל?

פורסם

זה לא תקין להשוות צריכת חשמל של SINGLE CORE עם DUAL CORE או אפילו QAUD CORE

אני יודע שלמשל DUAL CORE שלי E8400 צורך 65 W ו I5 760 95 W, אבל זה לא אומר שום דבר, כי I5 760 הוא QUAD CORE שחזק פי כמה מDUAL CORE שלי.

בקצר מעבדים חדשים מאוד חסכוניים ויודעים להאט את עצמם במצבי מנוחה על מנת לחסוך בחשמל.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה!

פורסם

קשה להשוואת בין טכנולוגיה,

ברור שמעבד חזק ידרוש יותר צריכת חשמל מאשר מעבד חלש,

בקשר לחום של המעבד ברור שגם החום של המעבד חם יותר לכן יש גופי קירור מסיבים שכאשר רכשת את הפנטיום 4

עוד לא חשבו עליהם, לכן קשה להשוואת בין טכנולוגיה שלפני 4 שנים לטכנולוגיה שתצא מחר.

בעיקרון לפני 4 שנים לא היו צריכים גופי קירור מסיבים זאת אומרת שהפנטיום 4 שלך והמעבד שלי (מרובע)בערך באותה הטמפרטורה

עים גופי קירור שונים.

בנוגע לצריכת החשמל צריך לכלול את כל המערכת כמה הספק יחזיק אותה גוף קירור מעבד כרטיס מסך וכולי.

שוב פעם הטכנולוגיה שונה לכרטיס מסך של היום תחת מאמץ בממוצע אתה צריך ספק 400W,

ובפנטיום 4 ספק 300W בשביל כל המערכת.

פורסם
  • מחבר

^^^

הצלחת לבלבל אותי.התשובה שלך שונה מהבחור שענה לי קודם.אני יודע שמעבד חזק יצרוך יותר חשמל (וכנראה גם

יתחמם יותר) ביישומים שידרשו ממנו להגיע למקסימום שלו.

השאלה שלי היתה שונה: אם אני משתמש עם מעבד חדיש באותם יישומים שאני משתמש היום עם ה P4 שלי, האם

הוא יתחמם יותר או פחות? מעבד חזק מגיע לצריכה של 5% בערך ביישום שאצלי משתמש בכ 90%.כלומר המעבד החדש

מתאמץ פחות.האם אין זה אומר שהוא יתחמם פחות (באותם יישומים)?

פורסם

באופן כללי מעבד חדש יותר יוכל לעשות אותה פעולה של מעבד ישן בפחות חשמל, אבל גם דוחסים בהם יותר טרנזיסטורים כדי לשפר ביצועים.

בקשר לריבוי ליבות - אם כל הליבות פועלות במאמץ, המעבד כן יצרוך יותר חשמל מאשר מעבד עם פחות ליבות מאותה משפחה.

אבל אם התוכנה שאתה משתמש בה יכולה להתפרק ליותר תהליכים, מעבד מרובה ליבות יתאמץ פחות (וחזרנו לנקודת ההתחלה) או עדיין יתאמץ יותר אבל ייתן ביצועים טובים משמעותית... (מאשר מעבד חד ליבתי)

כלל אצבע אומר אם אתה מחפש מעבד חסכני בחשמל, קח משהו מדור חדש יותר עם מעטפת תרמית קטנה יותר (כתוב עליהם כמה וואט הם צורכים - בד"כ 65W ל-2 ליבות, 95 ל-4). ואם זה מעבד אטום זה יצרוך משהו מצחיק כמו .10W

אם זה לא ענה על השאלה שלך ואתה עדיין מבולבל, תגיד מה הצרכים שלך וימליצו לך על מוצר שמתאים לך.

פורסם

האמת זאת תשובה שאני לא יודע איך לענות לך עליה, צריך לעשות השוואות.

דבר שאני כן יכול להגיד לך שהפנטיום שלך הרבה הרבה יותר איטי,

אים אתה מעוניין במעבד שיתאים לצרכים שלך אתה צריך לשאול את השאלה בפורום הזה ולא במפרטים.

פורסם

מעבדים חדשים יותר יעילים בביצוע אותה עבודה.

דרך אחת להסביר את זה היא ככה: אם תיקח מעבד חדיש, תקבל ביצועים יותר טובים, אך אם תסתכל על הצריכה תקבל אותה צריכת חשמל פחות או יותר, למשל בזמן ה- P4 ה- TDP נעו בתחום 65W-110W, אותו דבר גם היום בערך. כעת, אם למשל P4 נותן ביצועים X ב-90W ומעבד חדש נותן 10X ב-90W, אז ברור שיצרוך הרבה פחות לביצוע X, מה גם שהזמן שיקח קטן משמעותית. זהו הסבר מעט גס וכמובן קיימים עוד גורמים שמשפיעים אבל זה בגדול נכון.

דרך אחרת להסתכל על העניין היא מבחינה טכנית. ב- P4 אינטל יישמה הרבה רעיונות חדישים ולא כל כך סטנדרטיים שמטרתם לסחוט עוד ועוד ביצועים על חשבון הצריכת (לדוגמה, Super Pipeline, Trace Cache ועוד שאני לא ממש זוכר), כיוון שבתקופה ההיא בעיית ה-power לא הייתה כזו גדולה כמו היום, ולכן פחות התייחסו לזה. מאז יותר ויותר משקיעים בביצועים ל-power מה שמניב מעבדם הרבה יותר יעילים. אינטל למדה זאת מהר מאוד והספיקה לעשות פרסה ולשנות גישה.

בכלל היום בעיית ה-power היא הבעיה המרכזית שמונעת התקדמות משמעותית בתחום במעבדים, ולזה קוראים THE POWER WALL.

תכלס הכל חוזר לביצועים, והדרך הכי טובה להסביר היא ככה, עבור אותה צריכת הספק במעבד חדש תקבל ביצועים הרבה יותר גבוהים.

אגב שמתי לב ששאלת לגבי טמפרטורה, אז טמפרטורה וצריכת הספק הולכים ביחד.

פורסם

נהיה פה קצת בלאגן בדיון אז ברשות המשתתפים אסכם אותו בקצרה.

עם הזמן תהליכי הייצור של המעבדים משתפרים ומתמזערים (ובדרך כלל גם הארכיטקטורה משתפרת והופכת ליעילה יותר) לכן נכון להגיד שבאופן כללי ככל שתהליך הייצור מתקדם כך המעבדים הופכים לחסכונים יותר בצריכת האנרגיה וגם פולטים פחות חום.

אבל, כמו שכבר הוזכר כאן, אמנם ליבה בודדת של מעבד מודרני צורכת פחות אנרגיה ופולטת פחות חום מאשר ליבה בודדת של מעבד מלפני כמה דורות, אך המעבדים החדשים אינם מכילים ליבה בודדת אלא בין 2-6 ליבות. מצד אחד המשמעות היא שהמעבד הוא בעל יכולת עיבוד גבוהה יותר, ואף יותר חשוב מכך, בעל יכולת עיבוד מקבילי. הסבר קצר -- בבסיסו המעבד הוא יחידת עיבוד טורית, כלומר נוצר רצף של פקודות המחכות לביצוע והמעבד מוציא אותן לפועל לפי סדר. מעבדים מרובי ליבות, בשילוב עם תוכנה שיודעת לנצל אותם, מסוגלים לבצע עיבוד מקבילי מה שמייעל יותר את העבודה והתוצאה, בין היתר, היא זמני עיבוד קצרים יותר. כאן המקום לציין שלא כל תוכנה יודעת (או זקוקה) לנצל מספר ליבות ולכן צריך להתאים בין מעבד ושימוש. לכן באופן תיאורטי מעבד חדש שעובד בעומס מלא (כל הליבות) עדיין יפלוט כמות מכובדת של חום, מי יותר ומי פחות. אם רוצים להכליל, אז כמות החום שתפלט תהיה זהה פחות או יותר לזאת של מעבד שולחני ממוצע מדורות קודמים.

יחד עם זאת חל שיפור גם בניהול האנרגיה של ה מעבדים עצמם. המעבדים מורידים מכפלה (ותדר) במונחה כדי לצמצם בפליטת החום וצריכת האנרגיה. מעבדים מרובעי ליבה "יודעים" לכבות ליבות לא פעילות כדי לחסוך בפליטת החום וצריכת האנרגיה, כך שניתן להגיד שכאשר המעבד אינו פעיל הוא מכבה את כל הרכיבים שאין בהם צורך כיד לצרוך כמה שפחות אנרגיה ולפלוט כמה שפחות חום, ורק כאשר הוא נדרש לעשות זאת הוא מעלה את התדר, חוזר להפעיל את הליבות וכו'. כל זה מוביל בהחלט לחסכון משמעותי באנרגיה לעומת מחשבים מדורות קודמים, כי אצל רוב המשתמשים, רוב הזמן המחשב אינו פעיל במיוחד (עומד ללא שימוש או עבודה משרדית קלה).

הדברים הבאים (שנאמרו כבר) הם נכונים לצורך ההמחשה, אך הם לא בדיוק מדוייקים מבחינה טכנית:

1. עבור יישום מסוים, מעבד חדש יצרוך לרוב פחות אנרגיה ויפלוט פחות חום בהשוואה להפעלת אותו יישום על מעבד מיושן יותר (בייחוד אם יש הבדל של כמה ארכיטקטורות ביניהם).

2. אם היישום תובעני וגורם למעבד "להתאמץ" ולהתחמם אז עבור פליטת חום דומה תקבל לרוב ביצועים עדיפים בהשוואה למעבד מיושן יותר (בייחוד אם יש הבדל של כמה ארכיטקטורות ביניהם).

כמה הערות לסיכום:

1. ערך ה-TDP אינו מעיד על כמות האנרגיה שצורך המעבד אלא משמש יותר כמדד למעטפת החום המרבי שאיתה צריך להתמודד גוף הקירור. כמובן שמזה ניתן להשליך בעקיפין גם על צריכת האנרגיה של המעבד במאמץ, אך אין יחס ישר בין הדברים.

2. גם לערכת השבבים יש צריכת אנרגיה. שילוב בין מעבד חסכוני וערכת שבבים "בזבזנית" קצת מפספס את המטרה.

3. אם השימושים שלך אינם משחקים ניתן לבנות היום מערכת המבוססת על שבב גרפי מובנה בלוח האם או על ליבה גרפית מובנית במעבד שחוסים שימוש בכרטיס גרפי ייעודי וגם מצמצמים עוד יותר את צריכת האנרגיה ופליטת החום.

4. גם אם השימושים שלך לא תובעניים (כלומר המערכת שלך מספקת אותך) אך אתה מעוניין לצמצם את צריכת האנרגיה ופליטת החום עד כמה שאפשר, שדרוג לפלטפורמה עדכנית וחסכונית יכולה לענות על הצורך הזה.

5. כמו כן חסכון אנרגתי של מערכת אינו מסתכם רק במעבד ובערכת השבבים, גם לניצולת ספק הכוח, סוג מערכת האחסון ועוד יש השפעה על צריכת האנרגיה הכללית של המערכת.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים