עבור לתוכן

Featured Replies

פורסם

**העדכון בסוף הפוסט**

 

שלום חברים!

החלטתי לבנות שרת קבצים פרטי משלי, שהוא בעצם ענן ביתי. אני עושה את זה בחלקים, היות ואני רק בונה את הבסיס קודם (חומרה חלקית, תוכנה ובדיקות), בהכנה לרכישת הדיסקים - בגלל שזו ההוצאה הכי גדולה בסיפור הזה.

קודם כל, למי שמתעניין, באופן כללי הבנייה בסרטון הזה של ליינוס דומה מאוד למה שאני עשיתי. זה מקצר תהליכים ומפשט אותם. עם זאת, אני לא רכשתי רכיבים חדשים מהניילון, אלא קניתי משומש איפה שאפשר כדי להוריד הוצאות.

  • כאן הסרטון המקורי של ה-N1:

https://www.youtube-nocookie.com/embed/boKmZKTKXHc?feature=oembed 

הלאה. התחלתי במחשבה לגבי איזו חומרה ואיזה מארז אני צריך בשביל הסיפור הזה, מתוך שיקולים שזה יעלה פחות ממכשיר מסחרי של סינולוג'י (למשל), אבל יאפשר יותר חופש וגמישות.

אז קודם התחלתי להסתכל על לוחות קטנים של דור 6/7 של אינטל. כשאני אומר לוחות קטנים, אני מתכוון ל-Mini ITX - שזה לוחות אם שגודלם 17 ס"מ על 17 ס"מ. זה נשמע כלום ושומדבר, אבל זה מכיל את כל מה שצריך בשביל לבנות שרת קבצים, ויותר. הם קיימים כבר הרבה שנים, עובדים עם מוצרי מדף (ספקים, כוננים, מעבדים וכו'), ונותנים תמורה מעולה לכסף. פחות או יותר לכל היצרנים יש סדרה כזו, ויש אפילו לוחות כאלה בקצה העליון והעדכני של ערכת השבבים Z890 של אינטל.

הנה דוגמא כזאת, אבל זה ממש OVERKILL למטרה שעבורה התכנסנו (וגם יכול ליצור בעיה במחשב משחקים בגלל המקום המוגבל שלא משאיר הרבה מקום עבור כרטיסי הרחבה/מסך: https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-z890-i-gaming-wifi/

 

חזרה לענייננו: בדקתי מחירים וזמינות של כל מיני מעבדים ולוחות, ובסוף התכנסתי דווקא לדור שמיני ותשיעי של אינטל. למה? כי הלוחות בדור הזה הם הלוחות האחרונים (שאינם לוחות תעשייתיים) שמאפשרים עד שישה כונני SATA, או חמישה כונני SATA וכונן M.2 יחיד. כל לוח בדורות שאחרי דור תשיעי של אינטל כבר מעדיפים שני כונני M.2 ומשאירים רק ארבעה חיבורים זמינים (או פחות) עבור כונני SATA. זה מבאס, וזה גם עלול לחייב כרטיס הרחבה ליציאות SATA נוספות - דבר שהעדפתי להימנע ממנו (מפני שיש תוכנות NAS שפשוט לא משחקות עם כרטיסים כאלה כמו שצריך).

 

התחלתי לבדוק מחירים וזמינות של לוחות, ובסוף התכנסתי ללוח הזה: ASROCK Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac

25/02/2025: רכשתי לוח משומש אחר מבוסס Z390, עם ארבע יציאות SATA מובנות, ועוד שני חיבורי M2 (אחד בצד העליון ואחד בצד התחתון) כדי לפתור בעיה של מחסור ביציאות SATA, כפי שאסביר בהמשך. הדגם בו בחרתי הוא Gigabyte Z390 I AORUS PRO WIFI

image.png

 

, ומה שנותר זה: מעבד, קירור למעבד, כרטיס מסך (או לחילופין מעבד עם יכולות גרפיות מובנות), ספק מתח מתאים, מארז, וכמובן דיסקים.

 

בשביל המארז בחרתי את המארז הקטנטן (יחסית) שבו משתמש גם ליינוס - JONSBO N1:

איכות בנייה טובה מאוד (בעיקר כשמדובר במוצר סיני למהדרין), ותכנון מודולרי שמאפשר להכניס כל מה שצריך ועדיין לשמור על מארז ממש קטנצ'יק.

אותו כמובן הזמנתי חדש מעלי אקספרס, ולקח כשבוע שבועיים להגיע אליי.

05/12/2024: השתדרגתי למארז גדול יותר של JONSBO - דגם N3. הדגם הזה מרווח יותר ומכיל עד 8 דיסקים קשיחים 3.5” SATA, ועוד כונן 2.5”. עם זאת, יש לו חסרון מסוים שהוא משמעותי - הוא מקבל רק לוחות ITX. כך נשמר הגודל הקומפקטי שלו.

202371164787[1].jpg

וכשהולכים על לוח ITX, יש הרבה פשרות. בעיקר כיום. בעבר עוד הוציאו יצרניות כמו ASROCK (שהיא יצרנית מוכרת) לוחות ITX איכותיים עם 6 מחברי SATA. אבל כיום הם מספקים כאלה רק בתחום התעשייתי (RACK). כדי למצוא לוחות קטנים עם מספר יציאות SATA גדול על הלוח עצמו, צריך לפנות לשוק הלוחות הלא ממותגים של סין. וזה לא רעיון אידיאלי. למה? מעבר לחוסר האמינות הביטחונית שלהם (סבירות לרוגלה ברמת החומרה), והעובדה שאין להם אבא ואמא שיעזרו עם בעיות לאחר הרכישה, יש איתם בעיות אמינות כמו למשל התחממות יתר, התרסקויות, ואי יציבות כללית.

מה שזה אומר לגבי המצב הנוכחי, הוא שצריך להתפשר. או כרטיס מסך (אם רוצים כרטיס מסך למשל עבור מודלים של AI בעיבוד מקומי), או כרטיס יציאות SATA. במקרה שלי, הלכתי על כרטיס מסך RTX 3060, לפחות עד שאצליח למצוא פתרון טוב יותר.

לגבי מעבד - פה התלבטתי. בעיקרון דור שמיני ותשיעי של אינטל הם מעבדי COFFEE LAKE שידועים אמנם בביצועים טובים ומהירות שעון גבוהה, אבל גם בטמפרטורות שפחות מתאימות לפרויקט כזה. והאמת היא שעשיתי טעות. במקום ללכת על מעבדי T (כמו למשל i5-8600T או i7-9700T) שהם גרסה מונמכת שעון ודלת מתח (35 וואט) - אבל קשים לאיתור או יקרים מאוד, בחרתי (בהתחלה) במעבד i3-8350K, ואחר כך גם החלפתי אותו במעבד i7-8700K, ולבסוך במעבד i7-8700. אלו מעבדים טובים (לשני יש פשוט יותר ליבות ותהליכים), אבל הם כמעט פי שלוש בצריכת האנרגיה שלהם.. אבל התמקדתי בעיקר במחיר כי כמו שאמרתי, רציתי לשמור על תקציב נמוך יותר מאשר מכשיר של סינולוג'י.

 

i3-8350k.jpgi7_8700K-resized.jpg

 

הוספתי קירור אוויר בפרופיל נמוך  ID-COOLING IS-40X V2:

idcooling-IS-40X.jpg

ו.. זהו בערך. יש לי לא מעט דיסקים ישנים - אם כי בנפחים לא גבוהים (בין 2-5 טרה) שבהם אשתמש, ועבור ההתקנה הראשונית (עבור בדיקת תקינות) השתמשתי בכונן SSD M2 SATA ישן שעליו התקנתי חלונות 11 והרצתי בדיקות.

 

ואז מגיעה ההפתעה. הלוח הזה מכיל בקר רשת חוטית של אינטל, ובנוסף מכיל בקר רשת אלחוטית, גם של אינטל בתקן WIFI5 (802.11AC) אבל.. כשהתקנתי חלונות 11 פתאום הוא זיהה לי בקר אחר. בקר רשת אלחוטית של WIFI6 שהתחבר בשמחה לרשת הביתית שלי במהירות של WIFI6.  הכצעקתה??

הרי זה רכיב פנימי (וחשבתי שמולחם) של לוח האם! איך זה בכלל אפשרי?

ואז נזכרתי שהלוח שקניתי הוא משומש. הגיע מסין, עם ביוס מעודכן להכי עדכני שיש. כפי הנראה מישהו פתח את החלק שבו נמצא הבקר המדובר, והחליף אותו. אם תסתכלו על התמונה של הלוח למעלה, סימנתי עם חץ ירוק את האיזור המדובר, ואפשר לראות שהפחית שמכסה את הבקר לא לגמרי סגורה כמו שצריך. בקיצור, הרווחתי מן ההפקר. לא יודע אם אשתמש ברשת האלחוטית עבור השרת שאני בונה, אבל טוב שיש, וזה בהחלט עזר במהלך ההתקנה שלא הזדקקתי לכבל רשת.

אז בואו נעבור על רשימת הקניות:

לוח אם: ASROCK Fatal1ty Z370 Gaming-ITX/ac Gigabyte Z390 I AORUS PRO WIFI- לרכישה

מעבד (עם יכולות גרפיות): Intel Core i7-8700 Processor - קנייה (מעבד i7-8700T במקום זה)

קירור מעבד: קירור אוויר בפרופיל נמוך  ID-COOLING IS-40X V2

קירור מארז: שני מאווררים 82 מ”מ שהגיעו עם המארז. הם מתחברים מגנטית.

מתאם M2 ל-SATA: M.2 to SATA3.0 Adapter Card 6Gbps High Speed ASM1166 M.2 PCIE to SATA Expansion Card with Smart Indicator - לרכישה

זכרון עבודה:  Corsair vengeance LPX 16GBx2 - קנייה (זכרון דומה)

כונן מערכת: Intel Optane 512GB + 32GB Cache

אחסון: ST22000NM001E Seagate Exos X22 3.5 22TB Enterprise Internal SATA Hard Drive - חמישה דיסקים (5) של 22TB מבית סיגייט - קנייה

מארז: JONSBO N3 - קנייה

 JONSBO N1 - קנייה

ספק: FSP DAGGER PRO 650W - קנייה

כרטיס מסך: Asus Dual GeForce RTX 3060 V2 OC Edition

 

* אין לי שום אחריות על הלינקים והזמינות שלהם. וגם לא על המחירים. מצאתי דברים דומים ולא תמיד זהים אבל הם יעבדו בצורה דומה ביחד. המחירים גם הם קצת גבוהים יותר ממה שעלה לי כי רכשתי חלק מהחלקים משומשים, וחלק כבר היה לי מקודם. מומלץ מכל הלב לעשות סקר שוק ולנסות למצוא מציאות שיורידו את המחיר. בפירוש לא ללכת רק על מה שזמין מיידית אלא לחפור קצת.

 

כן, שכחתי להזכיר את ספק המתח. קטנטן וחמוד אבל אימתני. בערך רבע מהגודל של ספק ATX רגיל.

חמישה כונני 22TB של סיגייט (מצב Factory Recertified 0 Used Time Sealed Pristine 3YR WR מאיביי) נוספו למערכת במקום הדיסקים הישנים ששימשו לבדיקה ואחסון זמני.

וכמובן כוננים שונים - סמסונג, WD BLACK, ועוד אחד או שניים.

 

החלק הבא, יגיע כשאקבל כמה דברים קטנים שחסרים (סוללת ביוס להחליף את הסוללה הקיימת שדי לא מתפקדת כמו שצריך, וכבל הארכה למאוורר המארז שפשוט לא מגיע עד הלוח, וכונן המערכת הקבוע שיהיה INTEL OPTANE). אז אתקין את מערכת ההפעלה שכנראה תהיה XPENOLOGY.

השרת המורכב נראה ככה:

20241209_091705.jpg20250225_092523.jpg

 

27/09/2023:

  1. שניים מתוך חמישה מהדיסקים המשומשים אותם שמתי, התבררו כתקולים מה שמסביר למה בניית ה-STORAGE POOL נכשלה פעמיים והתארכה עוד ועוד עד שנתקעה.

  2. קיבלתי את כל שאר הרכיבים, והתקנתי את מערכת ההפעלה שהיא XPENOLOGY שבעצם מהווה LOADER למערכת ההפעלה של SYNOLOGY. מערכת מעולה אגב עם המון אפשרויות וממשק גרפי מלוטש.

  3. מהירות ההעברה המקסימלית ברשת המקומית שלי מוגבלת לכ-115 מגבייט בלבד (זה כ-920 מגהביט שמתקרב לחיבור עצמו שהוא גיגהביט). כדי לנצל את המהירות האמתית של הדיסקים במערכת, אצטרך לעבור לרשת 2.5GBIT ואני לא רואה את זה קורה בקרוב - כי זה דורש החלפת כרטיסי רשת ונתבים.

  4. התקנתי גם שרת OPEN VPN על ה-NAS, והגדרתי אותו עם DYNAMIC DNS כך שאני יכול לגשת לאחסון מכל מקום בעולם. כבר בדקתי וזה עובד (לאחר פתיחת פורטים בנתב, והגדרת לקוח מתאים על הטלפון).

 

synology.png

 

26/12/2023: בגלל הרגליות הפגומות של המארז נדפק לי עוד דיסק. כרגע המערכת עובדת אבל במצב CRITICAL כי אין דיסק עודף למקרה של תקלה.

אני שוקל לרכוש מערך של דיסקים 22TB, אבל אני צריך לחסוך לזה מספיק כסף קודם (באיזור 1600-1700 דולר באמזון), וגם לוודא שיש לי פתרון קירור טוב יותר למארז.

השרת כיבה את עצמו אוטומטית כאשר כונן ה-NVME של אינטל הגיע ל-70 מעלות. ארכוש עבורו קירור פסיבי.

התקנתי על השרת LLAMA-GPT שזה צ'אטבוט בקוד פתוח. עובד נהדר, אם כי כל שאלה מעלה את השימוש במעבד ל-95 אחוז (לזמן קצר). רציתי גם להתקין עליו STABLE DIFUSION מקומי, אבל כפי הנראה זה לא עובד הכי טוב בלי כרטיס מסך חזק, וכמובן דרישות החומרה שלו בכללי הן מאוד גבוהות.

מעבר לכך, ברשת המקומית שלי, מהירות העברת הקבצים עומד על כ-65 מגהבייט לשנייה. זה לא אידיאלי, כי אני יודע שהיא יכולה להגיע למקסימום של כ-115 מגהבייט (רשת ג'יגהביט), אבל זה עובד בסדר בשביל הזרמת סרטים וכדומה.

אשמח להארות והערות.

 

23/02/2024: החלפתי את הזיכרונות בזוג סטיקים Corsair vengeance LPX 16GBx2 במהירות 3000 מה"צ. זה ממצה את המקסימום שהלוח יכול לקבל מבחינת זיכרון. הסיבה היא שאני מעוניין במרווח נשימה להרצת dockers  במקביל. בגלל זה אני גם מחפש מעבד 9900t שיוריד את צריכת המתח ובמקביל ייתן יותר ליבות/תהליכים.

 

28/02/2024: שכחתי להזכיר, שמסתבר שבלוחות ASROCK יש בעיה מוזרה כזאת שרמקולים אינם מובנים בהם, וגם כאשר מחברים רמקול קטנטן כזה (PC SPEAKER) ללוח, ומפעילים אותו בביוס, הוא נותן צפצוף רק בעלייה ולא ניתן להשתמש בו להתראות בתוך מערכת ההפעלה - במקרה שלי בתוך מערכת ההפעלה הלינוקסית של SYNOLOGY. זה קצת מפריע כי בשביל התראות אני צריך להיכנס לממשק של השרת ולא לקבל חיווי קולי כמו שאני יכול עם לוחות אחרים.

 

04/05/2024: היום הזמנתי חמישה דיסקים בנפח 22TB כל אחד. למי שמעוניין, קישור הקנייה באיביי: https://www.ebay.com/itm/204520176934

יש לציין שאלה דיסקים מחודשים (Factory Recertified 0 Used Time Sealed Pristine 3YR WR) עם אחריות שלוש שנים מהמוכר בלבד (לא מסיגייט עצמה). כך שיש כאן נטילת סיכון מחושב. עם זאת, המחיר הוא מהטובים ביותר שיש, וזה נותן לי (כמעט) מיקסום של הנפח המתאפשר ב-NAS הזה (חוץ מאשר במקרה שבו הייתי רוכש דיסקים של 24 טרה, וזה היה עולה לי בהרבה יותר). כעת הדאגה שלי היא להתחממות יתר של המארז שאותו קשה לקרר כך או כך.. אלא אם כן אשתמש בשיפצורים מחוץ למארז - שאני לא מתלהב לעשות. מה שכן, אפשרות שתוריד חום היא להחליף מעבד למעבד מסדרת T שחסכונית באנרגיה. עוד הוצאה שכרגע לא ממש רלוונטית.

 

09/05/2024: קיבלתי את הדיסקים החדשים אתמול. הם הגיעו ארוזים היטב, ובמצב טוב כפי הנראה. עשיתי לכל אחד בדיקה קצרה של תקינות (לא עברה במלואה - אבל כנראה שזה קשור למארז החיצוני בו השתמשתי שלא מסתדר במאה אחוז עם דיסקים בנפחים כאלה. הוא מוגדר כתומך עד 14 טרה אם אני לא טועה), ואז בדיקת תקינות סקטורים לכמה דקות (אם יש תקלות בדיסק הבדיקה תקרוס די מהר). אז איפסתי את מערכת ההפעלה (XPENOLOGY/SYNOLOGY) ב-NAS, כיביתי, ושלפתי את הדיסקים הישנים (לאחר שגם מחקתי את ה-STORAGE POOL שיצרתי עבורם). לאחר מכן התקנתי את הדיסקים החדשים, והפעלתי. תהליך היצירה מחדש של נפח האחסון הוא בשני חלקים. קודם כל יוצרים את ה-STORAGE POOL, ואז את ה-VOLUME. לאחר מכן, הנפח זמין, אם כי המערכת תעשה אופטימיזציה ברקע במשך הרבה מאוד זמן (בהתאם לנפח האחסון במערכת). במקרה שלי צפי האופטימיזציה הוא מעל יממה. ניתן להתחיל להעתיק חומר לתוך השרת גם בזמן האופטימיזציה, אם כי המערכת עלולה להאט. אבל לא במקרה שלי, כי החומרה חזקה. כעת יש לי 80 טרה (או קצת פחות), עם יתרות של דיסק אחד למקרה של כשל. אני מתכוון להריץ את המערכת שבוע כדי לבדוק יציבות ולוודא שהדיסקים אכן תקינים ולא קורסים.

יש לציין שהטמפרטורות של הדיסקים, כצפוי, גבוהות. מעל חמישים מעלות. אצטרך למצוא לזה פתרון וכנראה שהוא יהיה חיצוני (מאוורר/ים צמודים לצידו החיצוני המחורר של המארז).

20240508_152741.jpg

20240508_152715.jpg

 

13/05/2024: בניתי את ה"מטען" של XPENOLOGY מחדש (המערכת עולה מכונן USB וניתן לשנות בה הגדרות, כולל דגם, גם לאחר ההתקנה), עם דגם אחר. לפני כן הדגם שבו השתמשתי היה DS923+ ועכשיו DS1522+ כדי לעשות שימוש ביכולות הכרטיס הגרפי המובנה. לא בטוח שזה שינה משהו.

14/05/2024: לאחר ששמתי לב שעם הדגם החדש יש עומס (שימוש מוגבר בזיכרון) והאטה בביצועי הרשת של ה-NAS, חזרתי לדגם הקודם. זה באמת מוזר ולא ברור למה (החומרה של סינולוג'י בין שני הדגמים זהה או כמעט זהה). אבל זה מה יש. אחת מהבעיות שהתגלתה הייתה חוסר תפקוד של לקוח טורנט מול השרת. זה האט את השרת עד זחילה.

 

18/05/2024: במסגרת פרויקט ביתי אחר (בית חכם) שאני ממשיך לשפר, הוספתי שקע חכם של TUYA עבור שרת ה-NAS. כעת אני יכול לנטר את צריכת החשמל של השרת. בגלל שהצריכה תלויה בעומס על השרת, היא נעה בין 61W-73W בממוצע. זה אכן יחסית גבוה, אבל צפוי לשרת מבוסס מעבד דור שמיני.

 

10/08/2024: ניסיתי  לעבור למטען חדש של XPENOLOGY בשם ARC LOADER - לא עבד. משום מה, מגרסה מסוימת (הן במטען הקיים שלי - RR LOADER והן במטען ARC LOADER), גם אחרי שאני בונה את המטען עם ההגדרות הרצויות, האתחול לא מקבל כתובת מסיבה כלשהי (כנראה לא מצליח לאתחל לתוך מערכת ההפעלה DSM מסיבה כלשהי). מצאתי שהגרסה האחרונה שאיתה המטען עובד (של RR LOADER) היא 24.7.0. פתחתי כבר תקלה אצל המפתח, אבל לא נראה לי שהוא מצליח לאתר את הבעיה. זה לא סיפור יותר מידי בעייתי בינתיים, אבל ככל שגרסאות חדשות של DSM ייצאו, זה עלול להפוך לבעיה. אעדכן אם וכאשר זה יקרה. בינתיים כבר הצלחתי לעבור ל-ARC LOADER עם גרסה חדשה יותר. מאז הוא מעדכן באופן תקין.

 

14/08/2024: שמתי לב שהמערכת לא מגיבה בצורה תקינה לגישה למידע. אז הרצתי בדיקות על כל הדיסקים בווליום, ומצאתי שאחד מהם תקול (לא עובר בדיקה ממושכת של S.M.A.R.T). אז אני שולח אותו להחלפה תחת אחריות. אדווח כשאקבל את החלופי. בינתיים המערכת עובדת על CRITICAL (הייתה מקונפגת ל-HOT SPARE אחד בלבד), אבל בלי בעיות.

 

21/08/2024: קיבלתי את הדיסק החלופי במסגרת האחריות. הגיע די מהר (לקח כשבוע מאז ששלחתי את התקול). בדקתי אותו בדיקה מהירה, ואז התקנתי אותו לתוך השרת. לקח כחצי יום לשחזר את הווליום (עדיין אפשר לעבוד איתו תוך כדי), ואני גם מריץ הפעם EXTENDED SMART TEST שלוקח עוד יותר זמן. בנוסף לכך, כאשר עושים REPAIR במערכת SYNOLOGY זה גם עושה DATA SCRUBBING אוטומטית (שזה דומה לדפרגמנטציה), אז זה לקח בערך יום. בכל מקרה, הדיסק נראה תקין ועובד כמו שצריך. צילום מסך של האחסון שלי כרגע: 

image.png

 

 

28/08/2024: סינולוג'י (יצרנית ה-NAS עליהם מבוסס שרת הקבצים שלי) הוציאה את עדכון 7.2.2 למערכת ההפעלה (DSM) שלה. ההבדל הגדול הוא ביטול יכולת ה-TRANSCODING, ואפליקציית ה-VIDEO STATION. בנוסף לעדכוני אבטחה נחוצים. הסיבה (בין השאר) שהם נתנו לכך היא שרוב המכשירים שמזרימים מדיה כיום משרת NAS מכילים חומרה חזקה יותר מאשר זו של השרת ומסוגלים לפענח את קידודי הווידאו בעצמם. (טאבלטים, מזרימי מדיה, אפילו טלוויזיות חכמות)

עם זאת, אני לא ממהר לעדכן לגרסה החדשה של מערכת ההפעלה שלהם. כשיש עדכון כזה רציני, יכולים לצוץ כל מיני באגים ובעיות. עדיף לחכות ולראות. בנוסף, ביטול יכולות זה לא כזה להיט.

 

23/10/2024: עדכנתי את המטען (LOADER) של השרת, ובאותה הזדמנות גם עדכנתי את מערכת ההפעלה עצמה לגרסה 7.2.2. יש לציין שהגרסה החדשה מורידה יכולת TRANSCODING משרתי סינולוג'י שתמכו בה חומרתית. לפי סינולוג'י, הסיבה היא שרוב מכשירי הקצה כיום (טלפונים, טבלטים, טלוויזיות, מחשבים) כבר מסוגלים לפענח את קידוד הוידאו בקלות בצד שלהם, וכך הם מורידים עומס מהשרת עצמו. לומר שזה לגמרי הגיוני? לא. כי זה פוגע ביכולות מסוימות של השרת. הם יכלו באותה מידה להציע אפשרות תוכנתית לכבות או להפעיל את היכולת. אבל בחרו שלא. עם זאת, העדכון כולל עדכוני אבטחה, והיות ואני ממילא לא צריך TRANSCODING, בחרתי (לאחר כחודש) לעדכן.

11/11/2024: חזרתי מחופשה ביפן, ולצערי השרת לא הצליח לאתחל כמו שצריך. כלומר, לא בכלל. לאחר איפוס ביוס כמה פעמים הוא הצליח לעלות, אבל רק כדי להתרסק לאחר כמה דקות של עבודה. קשה לי לומר מהי הסיבה אבל חששתי שמדובר בלחות/חלודה היות והוא ממוקם ליד חלון ומזג האוויר כאן סוער לפרקים ולח כל הזמן. היות והוא היה מכובה כל התקופה, לא הייתה לו אפשרות לרוץ ולייבש לחות. לפני שקיללתי את מר גורלי והלכתי להזמין לוח אם חליפי (ולא זול), החלטתי לפרק את כל המערך (את לוח האם מהמארז, את האיוורור ואת המעבד והזכרונות) ולהרכיב הכול מחדש לאחר ניקוי מאבק והתזת ספריי מגעים. זה לא משהו שאני שש לעשות כי מדובר במארז קטנטן וצפוף מאוד עם גישה מינימלית לכל מחבר ומחבר. אבל.. לאחר פירוק והרכבה כולל את המעבד עם משחה טרמית מחדש, הצלחתי להחיות את החולה. בינתיים הוא רץ כבר מעל 12 שעות ללא בעיה מיוחדת (כן היה כיבוי טרמי היות וה-NVME הגיע לטמפרטורה גבוהה לאחר שנאלצתי להסיר גוף קירור שלו שפשוט לא נשאר מודבק). אני מזמין גם סוללת ביוס חדשה ליתר ביטחון.

05/12/2024: בשעה טובה, החלפתי מארז וגם הוספתי כרטיס מסך לצורך הרצת מודלים של AI מקומית. הם כבר רצים גם ללא כרטיס המסך, אבל באיטיות משוועת והתחממות משמעותית של השרת. המארז החדש הוא N3 של JONSBO, והכרטיס החדש הוא Asus Dual GeForce RTX 3060 V2 OC Edition. לצערי הכרטיס שבק חיים עוד לפני שנכנס למארז, כך מסתבר.

07/12/2024: הזמנתי מעבד חסכוני יותר באנרגיה (i9-9900T) שיוסיף ליבות ויוריד את צריכת החשמל. עם זאת, שכחתי להזכיר, שלמרות שכרטיס המסך מותקן, הוא לא פעיל בגלל שאני לא מוצא את כבל ה-PCIE שהיה אמור להגיע עם הספק (סביר להניח שהוא קבור איפשהו, אבל לא הצלחתי למצוא אותו בינתיים). לכן הזמנתי כבל מקורי מהיבואן, אבל זה יקח שבועות ארוכים עד שיגיע. חשבתי גם להסיר את ה-SSD CACHE ואז להתקין PROXMOX ולהעביר את מערכת ההפעלה של ה-NAS למכונה וירטואלית, מה שיאפשר להריץ דברים אחרים בנפרד מה-NAS. אבל זה נראה לי פרויקט גדול לזמן אחר. (והרבה התעסקות עם שורת פקודה של לינוקס שאני לא הכי אוהב)

09/12/2024: אז קודם כל, המארז הפתוח מלמעלה. כפי שאפשר לראות, ה-N3 מכיל את הספק בחלק העליון שלו, מה שיוצר צפיפות מצד אחד, אבל מקום לכרטיס מסך רציני יותר מ-LOW PROFILE עבור סלוט יחיד:

20241209_091158.jpg

ואז החלק התחתון של המארז מוגן במכסה מגנטי שהוסר ומאפשר לגשת ולראות את מפרצי הכוננים, שכרגע מכילים רק חמישה מתוך שמונה דיסקים אפשריים, אם כי ייקח לי זמן להבין איך אני יכול לעשות את זה עם כרטיס מסך שתופס לי את חריץ ה-PCIE היחיד, וחריץ M2 יחיד שכבר תפוס:

20241209_091705.jpg

13/12/2024: הזמנת המעבד בוטלה - לא על ידי, אלא על ידי החנות שהתעכבה במשלוח. בינתיים אשאר עם מה שיש לי.

11/01/2025: לאחר כרטיס מסך משומש אחד שהגיע (כפי הנראה) שרוף, וקשיים לא קטנים בזיהוי הכרטיס החדש (GeForce RTX 3060 WINDFORCE OC 12G) על ידי לוח האם של השרת שלי (התחלתי לחשוב שאולי הוא שורף כרטיסי מסך…), הצלחתי להתקין וגם לגרום לשרת לזהות אותו כמו שצריך.

המטרה הייתה ונשארה להאיץ דוקרים שיכולים להשתמש בשירותים של כרטיסי מסך. וזה בדיוק מה שאני עושה. אני מריץ OLLAMA (LLM) על השרת, וכרטיס המסך מאפשר לי להאיץ את התגובה של המודלים.

16/01/2025: הצלחתי להתקין סוף סוף את STABLE DIFFUSION WEBUI על השרת שלי. זה מצליח רק דרך שורת פקודה לצערי, ולא ב-PORTAINER שזו דרך הרבה יותר נוחה וקלה להתקין קונטיינרים על לינוקס. זה כמובן גם השרת הכבד ביותר שרץ על ה-NAS, ואוכל בין 15-25 אחוזים מהזכרון..

צירפתי כאן למטה כמה דוגמאות שיצרתי באמצעות טקסט לתמונה. תודות לאתר CIVITAI.COM על הפרומפטים וההגדרות (גם אם שיניתי מעט מהן):

image (1).png

image.png

00009-290039223.png

12/02/2025: עדכון קצרצר - הכול עובד (לאחר שהתרסק לי אחרי משחק לא מכוון עם הגדרות הלינוקס), אבל מערכת הלינוקס של השרת חסרה למדי. אין כלים מסוימים שמותקנים כברירת מחדל בהתקנות לינוקס מסודרות, וגם קשה יותר להגדיר PATH קבוע, מה שיוצר בעיות להתקנות דוקרים (קונטיינרים) ובכלל. עם זאת, כרטיס המסך מסייע לדוקרים שפשוט היו זזים הרבה יותר לאט בלעדיו, או שבכלל לא עובדים. בנוסף, המחסור ביציאות SATA נוספות מטריד אותי, כי רכשתי את המארז בשביל יכולת ההרחבה, ומה הטעם, אם התקנת כרטיס מסך כבר עוצרת אותי מהוספת יציאות SATA? מה שכן, אני לומד יותר ממה שרציתי על לינוקס ואיך לינוקס עובד. ובהערת צד, כל פעם שאני מריץ קונטיינר כמו זה שיצר את התמונות היפות למעלה, צריכת החשמל של השרת קופצת מ-70-80 וואט ל-200 וואט ומעלה. זה עדיין מספר נמוך יחסית לשרת, אבל מספר גבוה עבור שרת ביתי קטן.

25/02/2025: רכשתי לוח משומש אחר של גיגהבייט מבוסס ערכת השבבים Z390 של אינטל, עם מעבד טיפה חלש יותר (אותו מספר ליבות אבל מהירות שעון נמוכה יותר וצריכת חשמל נמוכה יותר), וגם מתאם M2 לשש יציאות SATA. זה פותר לי את כל הבעיות שהזכרתי. מאפשר לי להמשיך להשתמש בכרטיס המסך, וגם לחבר עד 10 דיסקים קשיחים במקביל (ארבעה ללוח עצמו, ועוד שישה דרך המתאם). מה שכן, השימוש במתאם (ואולי בלוח החדש) צורך יותר מתח מאשר שיערתי. השרת במנוחה צורך כ-80 וואט לעומת כ-70-73 וואט קודם. אבל החלפת כל החומרה והרכבתה מחדש עברו בשלום. הדבר היחיד שנאבקתי בו (משום מה), היה קשור לכתובת ה-IP אותה השרת מקבל. לאחר שינויי הגדרות שונים, אתחול השרת כמה פעמים וגם הנתב פעם אחת, הכול הסתדר.

13/04/2025: וידאתי שהשרת עובד יפה גם מרחוק (מאוד) ואני יכול לגשת ולהשתמש בשירותים השונים שפתחתי לשימוש חיצוני, ללא בעיות.

28/04/2025: לאחר אחד מהעדכונים, אחד מהשירותים שאני מריץ על השרת (GPT4FREE) הפסיק לעבוד עם תקלת INTERNAL SERVER ERROR שנראה שהיא קשורה להרשאות, אבל אירעה רק לאחר אחד מהעדכונים האוטומטיים, ולא הצלחתי לפתור אותה גם לאחר מחיקה של הדוקר והגדרתו מחדש (כולל משיכת IMAGE). בנוסף, יצאו דגמים חדשים של סינולוג'י, לשנת 2025, שמביאים "בשורה" לא הכי טובה - נעילת דגמי הדיסקים הקשיחים לכאלה שמותגו מחדש ונמכרים תחת שמה של סינולוג'י. עולם ה-NAS לא ממש מבין את ההחלטה הזאת, היות והיא מגבילה את הקונים, ופוגעת בגמישות של סדרות ה-NAS - שלא לדבר על המחיר והזמינות. במקרה שלי זה לא רלוונטי, כי המטען שבו אני משתמש עוקף את המגבלות הללו בדומה לתמיכה שלו כמעט בכל חומרת PC שיש.

06/05/2025: הבעיה הראשונית עם G4F נפתרה - הייתה קשורה להרשאות ולתיקיית COOKIES שעשתה בעיות. אבל גם אחרי התקנה והגדרת הרשאות מחדש, עדיין יש בעיות עם שמירת API KEYS. אני מנסה לפתור את זה מול המפתחים. בנוסף, הגדלתי את כמות הזכרון בשרת למקסימום שהלוח יכול לקבל - 64GB.

image.png

jonsbo-n1.jpg

jonsbo-n1-outside.jpg

Built-NAS-resized.jpg

Asrock-Fatal1ty-Z370-Gaming-ITX-AC.jpg

נערך על-ידי ClassMulder
עדכונים

  • תגובות 140
  • צפיות 20.9k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה

משתתפים בולטים בדיון

Most Popular Posts

  • קודם כל, כי פחות חשוב לי, ודבר שני, גם ככה קשה לקרר את המארז הזה, וזה רק יוסיף חימום. אם הייתי הולך על מארז מרווח יותר, הייתי שוקל את זה. N2 נראה מעולה. יש גם סיכוי שאקבל אותו כדי לכתוב סקירה. או

  • אז היום הזמנתי את החלקים על מנת לנצל את מבצעי יום השנה באליאקספרס, החלקים שהוזמנו : $133.74 JONSBO N2 $91.31 AMD Ryzen 5 5600G $15.47 JONSBO HP400S low Profile Cooling $19.55 XrayDisk Ram DD

  • אני לא גר בישראל, אז לא הייתי צריך להתמודד עם דואר ישראל, או לשלם מע"מ...

תמונות מצורפות

פורסם

לינקים?

עלות המארז אצל הדוד עלי לא נמוכה.

בגדול אחלה פרוייקט, אני כבר כמה שנים עם True NAS.

למה דווקא בחרת מערכת מבוססת חלונות?

נערך על-ידי yotam.m

פורסם
  • מחבר
ציטוט של yotam.m

לינקים?

עלות המארז אצל הדוד עלי לא נמוכה.

בגדול אחלה פרוייקט, אני כבר כמה שנים עם True NAS.

למה דווקא בחרת מערכת מבוססת חלונות?

אני אארגן לינקים למה שאפשר. הלוח היה משומש ולא היו עוד. מעבד ולוח דומים אפשר למצוא באיביי וכדומה, או ביד2. המארז מעלי אקספרס כמו שאמרתי, הספק חדש, ה-SSD כבר היה לי וכך גם הדיסקים והזכרונות.

לא בחרתי מערכת מבוססת חלונות. התקנתי חלונות רק עבור בדיקת תקינות. אני הולך להתקין XPENOLOGY שזה בעצם סוג של LOADER עבור מערכת ההפעלה של SYNOLOGY על חומרת PC רגילה. או שאני אבדוק את כל שלוש המערכות העיקריות - UNRAID, TRUENAS, ו-XPENOLOGY.

פורסם
  • מחבר
ציטוט של captaincaveman

זה התנ"ך שלי כשזה מגיע ל-NAS ביתי:
https://blog.briancmoses.com/2023/03/diy-nas-2023-edition.html

הוא מעדכן כל שנה.

הוא משתמש בלוח תעשייתי עם מעבד מולחם. זה פחות מה שאני רוצה כי אני מחפש יכולת הרחבה במקרה שארצה. וכמובן יכולת לתקן יותר בקלות. מעבר לכך, המעבד שהוא משתמש בו פחות מעניין אותי. אבל אני מכיר את האתר שלו והוא באמת מבין המון ב-NAS ביתי.

פורסם
  • מחבר
ציטוט של yotam.m

לינקים?

עלות המארז אצל הדוד עלי לא נמוכה.

בגדול אחלה פרוייקט, אני כבר כמה שנים עם True NAS.

למה דווקא בחרת מערכת מבוססת חלונות?

הוספתי לינקים לרכישה לבקשתך. שים לב שלא כל הרכיבים לקנייה זהים למה שאני קניתי וכמובן המחירים שלהם יקרים יותר, כי חלק מהרכיבים קניתי משומשים. כמו מעבד, לוח אם וכדומה. הלינקים הם רק לצורך עיון וקבלת רעיון לבנייה הספציפית הזאת.

פורסם

נחמד מאוד. למרות שהמוכר כבר לא שולח את המארז לישראל, יוצא מצב שהמארז עולה 80-90$ והמשלוח עוד 50-60 נכון שהוא דיי נישתי אבל כמעט 600 ש"ח למארז סיני.

בכל מקרה, אם מתוכננות אפליקציות (Plex, Torrent, NextCloud etc) ממליץ מאוד על TrueNAS scale שדרוג משמעותי מה Core שהשתמשתי בו עד לפני חצי שנה +-.

אני בעיקר מחפש משהו דומה ללוח Micro סטנדרטי בתצורת Bays כמו זאת, קצת מתקשה למצוא משהו ראוי :)

נערך על-ידי yotam.m

פורסם
  • מחבר
ציטוט של yotam.m

נחמד מאוד. למרות שהמוכר כבר לא שולח את המארז לישראל, יוצא מצב שהמארז עולה 80-90$ והמשלוח עוד 50-60 נכון שהוא דיי נישתי אבל כמעט 600 ש"ח למארז סיני.

בכל מקרה, אם מתוכננות אפליקציות (Plex, Torrent, NextCloud etc) ממליץ מאוד על TrueNAS scale שדרוג משמעותי מה Core שהשתמשתי בו עד לפני חצי שנה +-.

אני בעיקר מחפש משהו דומה ללוח Micro סטנדרטי בתצורת Bays כמו זאת, קצת מתקשה למצוא משהו ראוי :)

יש כמה מוכרים של המארז הזה בעלי אקספרס, והוא גם נמכר באמזון, אז שווה לך לבדוק.

אני כנראה אלך דווקא על XPENOLOGY שזה בעצם מערכת ההפעלה מבוססת לינוקס של סינולוג'י. יש לה את כל היכולות שאי פעם ארצה, והיא פחות מסובכת (נראה לי) מאשר TRUENAS או UNRAID. אבל יכול להיות שאבדוק גם את שתי האחרות.

אני ממליץ לך לחרוש על יד2, מרקטפלייס ופורומים וקבוצות חומרה. וכמובן איביי. תמיד יש מציאות. זה פשוט לוקח קצת זמן. אתה יכול להתמקד במעבדים דור 6/7 או 8/9 כדי לקבל את כמות חיבורי ה-SATA המקסימלית בלי להוסיף כרטיסי הרחבה. כלומר, כל ערכת שבבים שתומכת בדורות האלה יכולה להועיל לך. ומעבדי K או T כדי לקבל את היכולת הגרפית - שמקלה על התקנות וחוסכת כרטיס מסך (אפילו אם זה רק להתקנה הראשונית). זה בהנחה שאתה הולך על אינטל. ל-AMD יש את הסדרות שלהם.

פורסם

לדעתי יש פה פספוס. חבל שלא התייעצת לפני שקנית את החלקים.

יש באלי-אקספרס חנות בשם Topton שמוכרת לוחות אם עם מעבדי אינטל מולחמים ומותאמים ל-NAS.

להלן קישור ללוח כזה מהחנות המקורית שלהם: https://www.aliexpress.com/item/1005004761498719.html

היה להם מבצע לפני כמה שבועות...

פורסם
  • מחבר
ציטוט של Jabberwock

לדעתי יש פה פספוס. חבל שלא התייעצת לפני שקנית את החלקים.

יש באלי-אקספרס חנות בשם Topton שמוכרת לוחות אם עם מעבדי אינטל מולחמים ומותאמים ל-NAS.

להלן קישור ללוח כזה מהחנות המקורית שלהם: https://www.aliexpress.com/item/1005004761498719.html

היה להם מבצע לפני כמה שבועות...

תודה על העצה, אבל אני דווקא כן השקעתי מחשבה (כמו שגם אמרתי ליותם ו-captaincaveman מקודם) והחלטתי נגד לוחות עם מעבדים מולחמים (וגם נגד לוחות תעשייתיים בכלל).

המטרה שלי היא לבנות עם מוצרי מדף, ולהשאיר יכולת שדרוג כמה שיותר גדולה מכל הבחינות. אני שמתי מעבד עם 6 ליבות ו-12 תהליכים כדי שאוכל להריץ קונטיינרים ואולי גם מכונות וירטואליות, בלי שהמחשב ייחנק. ויש מצב שגם אחליף את המעבד למעבד T חסכוני (עדיין עם הרבה ליבות) בהמשך.

אני גם הולך למדוד את צריכת החשמל של השרת באמצעות שקע חשמל חכם, וכך אוכל לתמחר את עלות החשמל. המטרה שלי היא להשתמש בשרת לצרכיי, אבל גם לנסות ולמצוא לו שימושים שיכניסו לי כסף - לכל הפחות לכיסוי הוצאות החשמל והאינטרנט. (שלא לדבר על עלות בניית השרת עצמו, והדיסקים שאני צריך בשביל לאכלס אותו)

נערך על-ידי ClassMulder

פורסם
  • מחבר
ציטוט של Jabberwock

לדעתי יש פה פספוס. חבל שלא התייעצת לפני שקנית את החלקים.

יש באלי-אקספרס חנות בשם Topton שמוכרת לוחות אם עם מעבדי אינטל מולחמים ומותאמים ל-NAS.

להלן קישור ללוח כזה מהחנות המקורית שלהם: https://www.aliexpress.com/item/1005004761498719.html

היה להם מבצע לפני כמה שבועות...

עוד משהו: אם כבר הייתי הולך על לוח תעשייתי עם מעבד מולחם, הייתי הולך על זה. יש לו קירור פאסיבי (כלומר, שקט), הוא עם מעבד אטום אבל עוצמתי - 8 ליבות, ויש לו 12 (!) חיבורי SATA, מה שנותן המון יכולת הרחבה בעתיד. כלומר, אפשר להתחיל עם מארז כמו שיש לי, ובהמשך להחליף למארז עם מקום ליותר דיסקים, בלי צורך להחליף לוח או להוסיף כרטיס יציאות (שלא תמיד עובד עם תוכנת ה-NAS).

https://www.shopblt.com/item/supermicro-mbd-a2sdi-8c-hln4f-o-embedded-denverton-mini-itx/supmic_mbda2sdi8chln4fo.html

פורסם
  • מחבר

עדכנתי את הפוסט עם העדכונים שהשרת עבר. הכול עובד מעולה. חוץ מהאחסון שהצטמק קצת בגלל בעיות טכניות בכמה מהדיסקים. כדי להעלות אחסון אצטרך להוציא כ-1500 דולר על סט דיסקים אימתני. בינתיים אחסוך.

פורסם

יש לך דיסקים מחודשים (אמאזון) 8TB מתחת לרף המכס וגם 10-12-14 אם אתה מעוניין בנפחים גדולים אף יותר.

אני לא יודע כמה נפח אחסון אתה צריך ונכון שמדובר בדיסקים מחודשים (עם אחריות) תמיד אפשר לשים 1-2 נוספים למקרה ש... במיוחד במחירים כאלה.

פורסם

דיסקים מכניים מחול תמיד מפחיד אותי... 

פורסם

מקובל לגמריי, גם אותי. בטח אם הם משומשים.

אבל במחיר הזה כשיש לך 2 ספייר מעל הראש מוכנים תמיד להחליף דיסק שהתקלקל, בנוסף לזה עוד תוכל לממש אחריות במידה וקרה בטווח הזמן של הכיסוי.

גם בוא לא נשכח, לדוגמא: ב-Raid Z1 למשל אתה יכול לאבד עד דיסק 1 מבלי לאבד חומר בכלל ו-2 דיסקים ב-Raid Z2

הצטרפ/י לדיון

בשלב זה תוכל/י להצטרף לדיון, ולאחר מכן להצטרף לקהילה שלנו. אם כבר יש לך חשבון אצלנו, אנא התחבר/י עכשיו על מנת להגיב תחת שם המשתמש שלך.
לתשומת לבך: התגובה תופיע לגולשים לאחר אישור של צוות הנהלת הפורומים.

אורח
הוסף תגובה

דיונים חדשים