עבור לתוכן

ת'רד בחירות 2015

Featured Replies

פורסם
אז למה שלא תספר מהן אותן דרכים? האם הן גם הוגדרו באותו חוק? האם נראות לך יישימות? ושוב לא ענית על שאלתי - למה לא לחסוך את כל הבירוקרטיה ופשוט לתת מענק דיור ישיר לזכאים? אם יש לך איזושהי הבנה כלכלית שאין לי (מה שבהחלט יכול להיות!), ותוכל להסביר לי מדוע אני טועה, אני רק אשמח להחכים. תתפלא, אבל ברוב הדברים אני לא "נעול" כמו שזה יכול להישמע. :)

לתת לאנשים כסף שתגבה בצורת מע"מ יום אחר כך? איפה ההגיון פה?

הקריטריונים למע"מ אפס מגדירים בין השאר מחיר לפי איזורים, כך שאי אפשר פשוט להעלות את המחיר ב18%

בנוסף, אפשר למשל לבדוק שהפרשי המחיר בין דירות לאוכלוסיה מוטבת לאוכלוסיה שלא זכאית להטבה הוא המע"מ (נניח באותו בניין).

אפשר להטיל סנקציות על קבלנים שיעשו שימוש לרעה בחוק, וזה משהו שבהחלט אפשר לבדוק כלכלית.

זה לא יתקן ביום שוק שהוזנח במשך המון שנים, אבל זה צעד בכיוון.

אני בכלל הייתי עושה דברים הרבה יותר דרסטיים אבל אף אחד פה לא הולך ראש בראש עם הקבלנים משום מה.

• תגובות 1.2k
  • צפיות 642.3k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם
לתת לאנשים כסף שתגבה בצורת מע"מ יום אחר כך? איפה ההגיון פה?
בזה שזה ישיג את אותה התוצאה, רק שזה הרבה הרבה יותר פשוט?
הקריטריונים למע"מ אפס מגדירים בין השאר מחיר לפי איזורים, כך שאי אפשר פשוט להעלות את המחיר ב18%
לא צריך להעלות אותם, הם יעלו לבד. עניין ההיצע והביקוש ידאג לזה.
בנוסף, אפשר למשל לבדוק שהפרשי המחיר בין דירות לאוכלוסיה מוטבת לאוכלוסיה שלא זכאית להטבה הוא המע"מ (נניח באותו בניין).
ומה לגבי לא באותו בניין? ומה לגבי מי שקנה בתקופות שונות? הרי יש הבדלים בין דירה על הנייר בעוד 3 שנים לבין כזו בעוד שנה לבין דירה מוכנה. ומה לגבי "מבצעים והנחות" של המשווקים? איך תעקוב אחרי כל זה ולמה שתרצה לעשות את זה, כשיש דרכים פשוטות יותר להשיג את המטרה?
אפשר להטיל סנקציות על קבלנים שיעשו שימוש לרעה בחוק, וזה משהו שבהחלט אפשר לבדוק כלכלית.
שוב, כנראה אפשר, רק איך לעקוב / להוכיח משהו כזה בשוק שהוא (כן, אומר את זה שוב :)) ספקולטיבי וסובל מעודף ביקוש מטורף? אז בנוסף תשרוף גם שנות אדם על תביעות ותיקים בבתי-משפט בשביל לפתור בעיה שאפשר היה לא לייצר מלכתחילה.
זה לא יתקן ביום שוק שהוזנח במשך המון שנים, אבל זה צעד בכיוון.

אני בכלל הייתי עושה דברים הרבה יותר דרסטיים אבל אף אחד פה לא הולך ראש בראש עם הקבלנים משום מה.

אז זהו, שאני פשוט לא חושב שזה צעד בכיוון. זה נשמע לי כמו לתת אקמול לחולה בדלקת קרום המוח רק בשביל להגיד שעשיתי משהו.

גם אני חושב שהייתי בעד צעדים דרסטיים מסוימים. הסיבה שלא עושים אותם היא כי זה הרבה עבודה קשה מתחת לפני השטח, לעומת משהו פשוט וקליט כמו "מעמ 0" שמובן לכולם, נראה טוב בעיתון ויכול בכיף לסחוף לך קולות בקלפי.

פורסם

אני לא חושב שהדרך שאתה מציע יעילה יותר. אני גם חושב שאפשר לפקח על העניין.

יכול להיות שתהיה תקופת לימוד, במהלכה חלק מההנחה תגיע לקבלן (בשיטה שלך זה יקרה אפילו מהר יותר) אבל בטווח הארוך זה יכול לעבוד.

ברור לך שקבלנים לא ימכרו עכשיו רק לאוכלוסיות שזכאיות למע"מ אפס, הם לא יכולים להעלות את המחיר לכל האוכלוסיות (אם היו יכולים היו עושים את זה כבר היום) אז קל יחסית למדוד שההנחה מגיעה למוטבים.

אם כבר יש דרך שלא תשיג שום מטרה זה לחלק לאנשים כסף - זה רק יגביר ביקושים ולא יהיה לשום קבלן תמריץ לא להעלות מחיר. במע"מ אפס ירדו ל רזולוציות של מחיר מקסימלי לפי איזורים (אפשר להגיע לרזולוציות גם ברמת רחוב, בשביל זה יש שמאי ממשלתי)

פורסם

עזוב לרגע את הנסיונות היומרניים לרדת לרזולוציות של מחיר מקסימלי לפי אזורים, כשגם באותו רחוב ובאותו בניין יכולים להיות לך הבדלי מחיר של מאות אלפי שקלים בגלל קומה, נוף ושינויים מסוימים במפרט. גם שמאות על דירות היא בדיחה ברמה של דירה ספציפית לפחות. שני שמאים יכולים לתת לך הפרש מחירים של עשרות ומאות אלפי שקלים על אותו דבר (אני יכול לספר לך סיפור אישי, אם תרצה, אבל זה כבר יותר מידי לא קשור לדיון).

כל זה לא משנה בכלל. הנקודה היא כזו: בדיוק כמו לחלק כסף, גם מע"מ 0 יעלה ביקושים באותה מידה. רק שזה יעלה ביקושים לדבר ספציפי מאוד - דירות מקבלן. כמו שהיום הביקושים גורמים לעליית מחירים, גם בצעד הזה הם יגרמו (וכמובן בצורה עקיפה גם לדירות שלא מקבלן).

זה לא שזה מיידי, זה לא שההנחה לא תגיע לזכאים. פשוט היא תגיע ליוסי ומיכל היום, אבל בעוד שנה, כשהשוק "יספוג" את ההנחות, כשדודו ושלומית ירצו לקנות, הם יגלו, שהמחירים בכל הסביבה עלו, ואז את ההנחה הם מקבלים, אבל מראש משלמים מחיר גבוה יותר, אז מה הם הרוויחו?

פורסם

אפשר לרדת לרזולוציות שאתה מנסה לתאר כבלתי אפשריות.

גם אם זה אומר לגייס עוד 100 שמאים לשמאי הממשלתי.

מע"מ אפס יעלה ביקושים, כל הוזלה במחירי דירות תעלה ביקושים. זה לא אומר כלום לגבי דירות יש שניה, אולי אפילו להיפך - הביקושים שלהם ירדו וכנ"ל המחיר. ושוב, הכל תלוי במחיר מקסימלי.

אם היום דירת 100 מטר בסטנדרט x בשכונה y עולה 1.5-1.6 מליון. יבוא השמאי הממשלתי ויגיד שבאיזור הזה יש הטבה רק עד מחיר של 1.55 מליון. הקבלן לא ימכור ביותר כי הוא ירצה למשוך עוד אוכלוסיות - אותו זוג יקבל הטבה של 1.55*18%

אם הקבלן ימכור ב1.7 - אף אחד לא יקבל הטבה אז לא יהיה גידול בביקושים.

אל תנסה לחשוב במונחים של רווח/הפסד, זה לא נכון כשמדובר בדירת מגורים.

פורסם

חשוב להבין שכל תוכנית תהיה חייבת במקביל הגדלת ההיצע, זה ברור ובטווח הארוך זה הפתרון.

פורסם

חשוב גם להבין, ואת זה הייתי דווקא מצפה מאדם שאינו יכול לטעון לבורות מוחלטת בכלכלה, שמה שאמרת נכון למוצר צריכה - אך לא ל"מוצר" שבמקביל להיותו מוצר צריכה מהווה השקעה כדאית.

פורסם

אבל יש אוכלוסיות שזכאיות להטבה, אלו לא האוכלוסיות שקונות דירות להשקעה.

שוב, אתם נתפסים לפרוצדורה (איך יאכפו, איך ימדדו, איך ימנעו) ולא למהות.

בוא נצא מנקודת הנחה שפרוצדורה אפשר לפתור. גם אם לא ביום הראשון ו יהיה שכר לימוד, הכל פתיר.

בכל מקרה, התוכנית כבר לא רלוונטית. אם וכאשר הליכוד ירכיב את הממשלה, הם לא יוכלו לחזור בהם ולהעלות את התוכנית, גם אם הם ממש יצטרכו את לפיד.

טרכטנברג למיטב זכרוני גם מתנגד כך שבכל מקרה לא רואה את זה קורם עור וגידים.

אבל אני יודע להעריך אדם שנלחם על דברים, גם אם אלו שנכשלו בדיוק באותו נושא אומרים לו שהוא טועה :)

פורסם

בוא נגיד שעדיף להעלות את ההיצע מאשר לפתח כל מיני מערכות אכיפה ופיקוח על מחירים אוקי?

פורסם

כבר אמרתי, צריך גם וגם...

עד שתעלה את ההיצע במידה הנדרשת יעברו שנים, בגלל זה צריך משהו גם בטווח הקצר.

מה שבטוח, יש פה כשל שוק שדורש התערבות.

פורסם

בטווח הקצר לא ישתנה כלום. לא אצל ביבי, לא אצל הרצוג, לא אצל לפיד ולא אצל כחלון. בשנת 2011 גג 2012 הייתה אפשרות ריאלית לבלום את העלייה במחירי הדירות, אבל בשנת 2015 המצב יצא מכלל שליטה. למה שמישהו ירצה שהמחירים ירדו? המדינה מרוויחה מיליארדים מעלייה במחירי הדירות. אם מחירי הדירות ירדו בצורה חדה יפרוץ גרעון אדיר בתקציב שלא יהיה איך לסגור בלי עימות חזיתי עם המשרד הביטחון וההסתדרות.

כל כך הרבה אנשים מתפרנסים משוק הנדל"ן - עורכי דין, שמאים, קבלנים, שיפוצניקים, יצרני מטבחים, מעצבי דירות ועוד. כולם העלו מחירים כי הזוגות גם ככה לוקחים משכנתא מטורפת אז מה זה עוד 100 אלף שקל בשביל שיפוץ קומפלט של הדירה. אתם חושבים שהם רוצים שהמחירים ירדו? מה פתאום.

ל-70% מאזרחי המדינה יש לפחות דירה אחת בבעלותם. פנסיונרים ששורדים על הכנסה מדמי שכירות לא רוצים שהמחירים ירדו. משקיעים לא רוצים שהמחירים ירדו. זוגות שלקחו משכנתא מטורפת ל-30 שנה בוודאי לא רוצים שהמחירים ירדו. זוגות מבוגרים שהדירה זה הנכס/חסכון היחיד שיש להם לא רוצים שהמחירים ירדו.

אני מצטער לבאס, אבל אנחנו נמצאים בעמדת מיעוט. לרוב האוכלוסיה אין רצון שהמחירים ירדו. היסטוריה מלמדת שבמצבים כאלה רק זעזוע חברתי-כלכלי-ביטחוני אדיר ישנה משהו. עד אז או שתמשיכו לגור אצל ההורים או שתקנו דירה בפרוייקט כרמי גת במיליון שקל.

פורסם

לא מבין למה לא מעלים את הריבית ל3% .

מגבילים את זרימת המטח לארץ . (ע"מ להגן על השקל).

מונעים מאזרח לרכוש יותר מ3 דירות וממי שאינו אזרח המדינה לפחות 4 שנים , לקנות דירה .

ומביאים שני קבלנים סינים , שיבנו מודיעין שנייה איפשהו ..

מחירי בדיור יצנחו יותר מהר מבלוק בטון שזורקים ממטוס .

פורסם

יכולים להביא מיליון פועלים סינים. לא ישנה דבר. הבירוקרטיה הישראלית לא תאפשר בנייה מהירה.

פורסם

יש אנשים שחושבים שחוקים זה יד אלוהים והם יכולים לעשות הכל.

כשכולם כעסו על העשירים אז אמרו "תקחו מיסים רק מהעשירים!"

הם לא מבינים שאי אפשר לעשות "מס עשיר" כי אז צריך לשאול מיהו העשיר.

אז מה תעשו? מס על אנשים שמרוויחים מעל 100 אלף דולר בשנה? סבבה. זה מס על שכירים, לא על עשירים.

עשירים לא צריכים לתת לעצמם משכורות הם מרוויחים מאפיקים אחרים.

אז תטילו מס על האפיקים האלה, ואז פתאום המשקיעים מחו"ל לא ישקיעו פה בגלל מיסים כבדים.

אתם לא יכולים להטיל מס רק על יהודים עשירים ממוצא אשכנזי כי בא לכם.

אני ממש לא מבין הרבה בכלכלה, אבל אני רואה אנשים שחושבים שקל מאוד להטיל מס על העשירים וזה רווח נקי לקופת המדינה בלי שום השלכות או בלי מחשבה שאי אפשר תמיד להטיל מיסים בדיוק על קבוצה מסויימת שאתם לא אוהבים.

אותו הדבר עם הדירות. אי אפשר להתעלם מההיצע והביקוש.

בתכלס אפשר פשוט לתת כסף למי שאתם חושבים שמגיע דירה מבלי להעמיד פנים שאתם מנסים לשפר את המצב לכולם. כי זה אבסורד. אי אפשר להוריד את מחירי הדירות לכולם מבלי לשנות את ההיצע והביקוש או מבלי שהמדינה תממן את מחירי הדירות או מבלי שהמדינה תחזיק אקדח לרכה של כל הקבלנים ותקבע להם את המחירים.

הקבלנים גובים את המחירים האלו כי יש אזרחים עם כסף שמוכנים לשלם.

אז תגידו "כולם פשוט פרייארים".

אבל זה דו כיווני, קבלן יכול למכור יותר דירות בקצת פחות כסף לאנשים עם פחות כסף. לפעמים יותר שווה למכור יותר דירות בפחות כסף.

כרגע הביקוש מאוד גדול אז זה לא משתלם לו.

פורסם

ברור שאפשר לעשות מס עשירים ..

אפשר לעשות מס על ירושה מעל סכום מסויים .

אפשר למסות מוצרי יוקרה מוגדרים , כמו : רכבים מעל למחיר 500,000 . סיגרים ,יאכטות ועוד ..

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים