עבור לתוכן

צעדים ראשונים עם RAID

Featured Replies

פורסם

שלום לכולם

לאחרונה גמרתי אומר להקים את מערך הרייד הראשון שלי, כדי לקיים שרידות למידע.

כיוון ששרידות היא המטרה הבלעדית, באופן טבעי חשבתי על RAID1, עם שני כונני 2TB לפחות.

כרגע אני מתכוון להשתמש בבקר המובנה בלוח-אם, ולא להסתבך עם בקרים.

1) בהתחשב בייעוד, האם יש מערכים עדיפים על RAID1? כרגע חשבתי על רכישה של שני כוננים, אך אם אצטרך לרכוש יותר כדי להקים מערך טוב יותר, אעשה זאת. שמעתי על דברים יותר מתקדמים כמו unRAID ו- RAID-Z, שפותרים כל מיני בעיות מובנות ב- RAID1 ׁ(ראו בהמשך).

2) מה צריך לדעת לגבי RAID1 בכלל, ולגבי חסרונות המערך ובעיותיו בפרט? מה זה ה- Write Hole הידוע לשמצה?

3) מה קורה למידע שכבר נמצא על אחד (או יותר) מהכוננים שאיתם אבנה את המערך, ברגע במתחילים לבנות את המערך?

4) מה קורה למידע בזמן שחזור מערך בעקבות כשל של אחד הכוננים, אם הכונן התקין כושל אף הוא?

5) האם כדאי לשלב במערך כוננים מאותו יצרן ומאותו דגם?

6) יש דרך ליישם RAID-Z או unRAID בוינדוס?

7) מה אתם אומרים על ה- Storage Spaces החדש של Windows 8?

8) נפחו של המידע שעלי לגבות הינו בערך טרה. בראייה לעתיד חשבתי לקנות כונני 2TB. האם מבחינת יחס עלות-נפח, עלי לשקול כוננים גדולים אף יותר?

9) אשמח להמלצה לכוננים אמינים שיתאימו לעבודה ברייד. אני יודע שאין באמת דבר כזה "כונן אמין", זה נתון למזל והסתברות, אבל אני כן מחפש כונן שיש לו מוניטין טוב, כמו ה- Samsung F1 בשעתו. קראתי פה המלצה לא מזמן על איזה כונן של טושיבה, מישהו יודע?

10) ברשותי כונן Samsung F1 HD103UJ. אני חושד כי הוא מתקרב לסוף חייו עקב רעשים מוזרים שהוא משמיע (לא חשבתי שהם בוקעים ממנו בהתחלה, אך לאחר שניתקתי אותו הם נעלמו ומכאן המסקנה). רציתי לפחות לבדוק אותו עם תוכנת היצרן, אבל סמסונג נרכשה ע"י סיגייט ולינק לתוכנת בדיקה לא קיים באתר של סמסונג. יש עצות או תוכנות חלופיות?

11) מהם טווחי הטמפרטורות המומלצים לכונן קשיח רגיל, Samsung F1 1TB למשל, ולכונן SSD כמו Samsung 840 Pro 256.

תודה מראש

פורסם

אני לא חושב שרייד 1 זה פתרון טוב לשרידות מידע.

זה יותר פתרון למניעת down time

למשל:

מה קורה למידע

בזמן שחזור מערך בעקבות כשל של אחד הכוננים, אם הכונן התקין כושל אף הוא?

במקרה זה הולך לך כל המידע

ולמשל בכונן של 2 TB, יקח לך כמה שעות לאחר החלפת הדיסק עד שיהיה עותק מלא.

ועוד יקח לך כמה ימים להשיג דיסק, כי אתה כנראה לא מחזיק מלא כאלה אצלך בבית על המדף.

בזמן הזה, אם הולך דיסק, וזה יכול לקרות, אז אין לך יותר מידע.

האם כדאי לשלב במערך כוננים מאותו יצרן ומאותו דגם?

מבחינת ביצועים, כן.

מבחינת סיכון, לא

כבר קרה שיצרנית הוציאה קו שלם של כוננים שכולם כשלו תוך זמן קצר. ראה סיגייט 500 גיגה

עוד בעיות,

אם חטפת וירוס, הרי שהמידע יהרס בשני הכוננים יחד.

אני אישית משתמש ב cloud storage בשביל לשמור על המידע שלי.

ובנוסף אני שומר גרסאות של קבצים, וכמה עותקים על כוננים נפרדים.

אני ממליץ על crash plan, לא יותר מדי יקר, כ200 שקל בשנה.

פורסם

לדעתי רק אם מדובר על מחשב של עסק שלא יכול לסבול down time מומלץ לעשות raid1 או כל שיטה אחרת של מירור.

למחשב ביתי פשוט אני ממליץ על גיבויים.

פורסם
  • מחבר

1) מבחינת איכות הגיבוי אין ספק שענן הוא הדבר הטוב ביותר, אבל אני מסתייג ממנו מכמה טעמים:

- עקב החיבור האיטי בארץ, הגיבוי הראשוני יקח חודשים, וכל גיבוי של קובץ גדול ימשך הרבה זמן.

- אני לא מתיימר לשוות למידע שלי איזושהי חשיבות אסטרטגית, אבל אני לא אוהב את הרעיון שהמידע נמצא "אי-שם".

- עלות שנתית.

ועדיין, גיבוי ענן לא פותר את הצורך בשרידות. מה יקרה למשל אם בזמן העלאת קובץ גדול, הכונן קורס?

2) כמובן שאני מגבה את המידע שלי, ואין תחליף לדעתי לגיבוי offline על איזה כונן. בעתיד אני מתכנן לבצע מירור לגיבוי עצמו.

אבל, אפילו בין גיבויים יומיים אני מסוגל לצבור כמות גדולה של מידע - ומה יקרה לאותו מידע אם התרחש כשל בכונן ועוד לא הספקתי לגבות? ומה יקרה למידע אם קורה כשל בזמן הגיבוי? גם כאן עולה הצורך בשרידות. כמובן שלא אפסיק לגבות (Nihility, בעניין הוירוס - גם בגלל העניין הזה אני אמשיך כמובן לדבוק בגיבויים).

3) רייד מתחיל להיות נפוץ הרבה יותר בסביבות ביתיות, והוא כבר לא נחלתם הבלעדית של ארגונים ומשרדים.

תודה

פורסם

1. העלות השנתית לא גבוהה במיוחד. במיוחד כשהמחיר שתשלם עליו במשך 5 שנים לדוגמה, יגיע למחיר של קשיח אבל כולל גיבוי של המידע שלך וזמינות מכל מקום.

2. אתה יכול לגבות ידנית לתוך קשיח אחר או לבצע זאת אוטומטית באמצעות תוכנות ייעודיות או סקריפט פשוט.

3. לא יודע איפה הוא נפוץ בדיוק. בכל מקרה, RAID נועד ליתירות, לא לגיבוי (כאמור, וירוס למשל עלול להשמיד את המידע בכל הכוננים במערך)

פורסם
  • מחבר

2. נכון, אבל יכול לקרות כשל בכונן בזמן הגיבוי, ואז המידע שהיה בתהליך גיבוי אבד. בכל מקרה, יש לך המלצה לתוכנות? אני כרגע משתמש ב- Crashplan ומאוד מרוצה, למרות שהגיבוי הוא לא אוטומטי-מיידי.

3. NAS ביתיים שנהיים נפוצים יותר ויותר, סדרות של כוננים חיצוניים של WD שהן בעצם RAID חיצוני, ועוד... לא משנה. שוב, אני לא מתעניין ב- RAID כתחליף לגיבוי, אלא רק כשכבת בטחון נוספת.

פורסם
  • מחבר

הקפצה. זקוק לעזרתכם. תודה

פורסם

מה השאלה?

פורסם
  • מחבר

בעקרון על כל השאלות, פרט לשתיים שעליהן ענית בתגובתך הראשונה.

תודה

פורסם

ללא בקר יעודי אין עוד אופציות חוץ מאולי RAID 5(למרות שהביצועים שלו יהיו גרועים ללא בקר יעודי איכותי).

בכל מקרה RAID הוא לא גיבוי, והיתרון של גיבוי הרבה יותר חשוב מיתירות.

תחשוב שקורה משהו נוראי.

מידע נדפק ברמה הלוגית על המערך התקין.

בטעות דרסת מידע חשוב.

בRAID 1 המידע הדפוק יהיה קיים בשניהם, וללא גיבוי לא תוכל לשחזרו.

אז מה בעצם אתה מרוויח בRAID 1?

פורסם
  • מחבר

מעולם לא אמרתי ש- RAID הוא תחליף לגיבוי. חלילה. אני מעוניין רק כשכבת הגנה נוספת, משני טעמים:

1 - RAID ייתן שרידות למידע. דוגמה: מה יקרה למידע שעובר תהליך גיבוי, אם כונן המקור קרס?

2 - יש לי מין 'שריטה' כזו ולפיה אני חייב לשמור בכל מחיר על המידע "המקורי", ברמת הביט (00101...) כזה שלא עבר מניפולציות, כיווצים, דחיסות, העתקות, גיבויים וכו'.

פורסם

לדעתי השאלה הזאת האם לעשות RAID1 בנוסף לגיבוי היא תלוית אופי השימוש שלך במחשב.

אם השימוש שלך במחשב הוא ממוצע, כלומר: גלישה באינטרנט, שומע מוזיקה, רואה סרטים וסדרות ומשחק במשחקים אז לדעתי גיבוי לכונן/כוננים חיצוניים כל 24 שעות זה יהיה פתרון מעל ומעבר.

אבל אם אתה עושה שימוש נגיד יותר רציני: יוצר מוזיקה או וידיאו על בסיס יום יומי אז כן רצוי שבנוסף לגיבוי יהיה לך RAID1 על מנת שיהיה לך עותק נוסף במיידי של הקבצים שיצרת למקרה שהכונן יקרוס.

פורסם

RAID 1 הוא פתרון נפלא למקרה של קריסת דיסק. כל בייט על דיסק אחד מועתק לדיסק השני. הלך דיסק? לא נורא, השני נכנס לעבודה עם עותק זהה של המידע. חסרונות:

מאחר שהבקר על לוח האם משתמש במשאבי המעבד (FakeRAID), העומס על המעבד גדול יותר מאשר עבודה כ- JBOD. אבל זה משמעותי בעיקר ב- RAID 5, שם צריך לבצע חישוב (פשוט) של המידע שיכתב, ב- RAID 1 פשוט כותבים עותק זהה.

אם גם הדיסק השני הולך לפני שהספקת להחליף את הראשון ולסנכרן את המערך, הכל הלך. אבל זה עדיף על מקרה שבו אתה תאבד הכל כבר בדיסק הראשון שיקרוס.

RAID אינו גיבוי! אם משהו דפק לך קובץ - דרסת אותו בטעות ע"י קובץ אחר באותו שם, למשל - שום RAID לא יעזור לך.

zRAID הוא פתרון של ZFS שאמור להחליף את RAID 5. לא נראה לי שהוא רלוונטי עבורך. בכל מקרה זה רץ באופן טבעי על סולאריס, יש פורט מצויין ל- FreeBSD ושני פורטים שהדעות עליהם חלוקות ללינוקס. לא מכיר פורט ל- Windows. דורש המון זיכרון ולא מעט משאבי מעבד, לא רלוונטי לשני דיסקים.

unRAID, למיטב ידיעתי, הוא סוג של parity. הרבה יתרונות על RAID, אבל זו לא מערכת קבצים - זו הפצת לינוקס שלמה. לא ממש יעזור למי שמשתמש ב- Windows.

אז מה אתה כן יכול לעשות? טוב, ישנו פתרון כלשהו של Windows שבא להחליף את RAID התוכנ, השם שלו משתנהבהתאם לגרסת מערכת ההפעלה וכך גם היכולות שלו - לא זוכר עליו הרבה. אפילו לא איך קוראים לו.

FlexRAID, פתרון parity שיכול לרוץ גם תחת Windows. אמור לטפל גם במקרים של אובדן דיסק וגם במקרים של אובדן קובץ (כלומר מחליף במידה מסויימת גיבוי). עולה כסף. נדמה לי שדורש שלושה דיסקים ומעלה.

SnapRAID, עוד פתרון parity שרץ על Windows, חינמי ובקוד פתוח. בניגוד ל- RAID (וכנראה גם unRAID), לא מגבה באופן אוטומטי - אתה צריך להגיד לו ליצור snapshot חדש. בלינוקס זה דורש סקריפט (שאתה כותב או מוריד ומתאים לצרכיך), אין לי מושג אך זה עובד ב- Windows. הלינוקס שלי מסתנכרן פעם בלילה, אם יש קבצים חדשים. קבצים חדשים או שהשתנו מאז ה- snapshot האחרון לא ישוחזרו. טוב לקבצים שלא משתנים לעיתים קרובות כמו קבצי מדיה, לא מתאים לקבצים שמשתנים כל הזמן כמו דאטהבייסים. בניגוד ל- RAID, יכול לטפל הן בנפילת דיסק והן במחיקת קבצים (השבוע הציל לי מאה ג'יגה שנמחקו כשהחתול שם רגל אחת על מקש delete ורגל שניה על מקש Enter...) אבל גם בניגוד ל- RAID, השיחזור לא אוטומטי - אתה צריך להפעיל אותו ולחכות בסבלנות שיסתיים.

מתאים משלושה דיסקים ומעלה.

אם אין לך מערכת שחייבת בזמינות של 24/7 ומידע שאתה לא יכול לאבד אפילו דקה ממנו, לך על RAID ומערכת גיבוי. למחשב ביתי אני מציע דיסק אחד ביחד עם דיסק שני, חיצוני, שאליו תגבה חלקים קריטיים (ערכת הפעלה, תוכנות, פרופיל משתמש, אוסף סרטי הפורנו :cheesy:) באופן קבוע, נאמר גיבוי מלא בשבת בלילה וגיבויים מצטברים בשאר הלילות בשבוע, כשאתה שומר לפחות שבועיים אחורה. זה יאפשר לך להחזיר את המחשב לעבודה עם כל מה שחשוב במהירות, מעודכן עד לכל היותר אתמול, או לתקופה מוקדמת יותר אם תגלה שכמה קבצים נמחקו לפני כמה ימים בלי ששמת לב או שווירוס התחרע לך על הדיסק. שמעתי דברים טובים על AOMEI Backupper (אם אני זוכר נכון, תומכת בשחזור מ- bare metal, די מרשים לתוכנה חינמית!) ועל EaseUS Todo Backup.

פורסם
  • מחבר

אז מה בעצם אתה מרוויח בRAID 1?

עוד שכבת הגנה, במיוחד כזו שהיא Real Time. בגיבוי, המידע מוגן בפועל רק בתום הגיבוי.

בשורה התחתונה, אני מנסה לגבש אסטרטגיית גיבוי. אין לי צורך לגבות מערכת הפעלה ותוכנות, אלא רק קבצים אישיים.

כרגע אני משתדל לבצע גיבוי יומי לכונן חיצוני (שבשאר הזמן הוא כבוי),אבל אני מרגיש שזה לא מספיק. רוב הקבצים שלי משתנים לעיתים רחוקות ביותר, אבל יש לי כמה קבצים שמשתנים באופן יום-יומי ואותם חשוב לי לגבות.

אז לפי הבנתי, עבור שרידות מידע RAID1 לא רלוונטי בכלל אם יש תמיכה גם ב- RAID5?

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים