עבור לתוכן

מה זה 16BIT ו 24BIT בכרטיסי הקול?

Featured Replies

פורסם

שלום :)

מה אומרים הנתונים 16 או 24BIT בכרטיסי הקול?

תודה.

פורסם

בכרטיס קול ישנם ממירים מאנלוגי לדיגיטלי הנקרא ADC שזה Analog to Digital Converter

וישנו ממיר דיגיטלי לאנלוגי DAC או Digital to Analog Converter.

האחד דוגם אותות אנלוגיים לדוגמא ממיקרופון והופך לדיגיטלי לשם שמירה ועיבוד והשני מקבל אות דיגיטלי מקובץ או דיסק והופך ליציאת אודיו אנלוגית.

כדי ליצג אות אנלוגי בצורה דיגיטלית דוגמים אותו מספר רב של פעמים בשניה (44.1Khz ב audio CD ובד"כ ב 96Khz בדגימות 24bit שמשמשות כמאסטר באולפנים) וממירים כל דגימה אנלוגית למספר המייצג את עצמת הקול באותו רגע.

ב 16bit ישנן 65,536 רמות אפשריות והתחום הדינמי התיאורטי המירבי הוא 96db מה שבד"כ מניח את הדעת אבל לעיתים ובעיקר בעצמות חלשות מאבד חלק ניכר מהתחום הדינאמי. הגדלת יצוג הדגימה ל 24bit גורמת לעידון ורמות אפשריות רבות של 16,777,216 והגדלת התחום הדינאמי עד ל 115DB שזה כבר טוב מאוד.

(הערת ביניים שלי - אל תצפו לשמוע הבדלים בים 16 ל 24 ביט ברמקולים של מחשב אפילו ב 1000-2000 ש"ח, מדובר במערכות Hi-FI סבירות ומעלה)

לפרטים נוספים ומעמיקים - כתבה שלמה בנושא:

http://www.24bitfaq.org/#Q0_1_1

אם יש שאלות נוספות בבקשה.

פורסם
  • מחבר

^^^

תודה על ההסבר, אבל קצת קשה לי להבין ממנו משהו :P

מה זה תחום דינאמי? (DB)

פורסם

תחום דינאמי מוגדר במערכת אודיו כתחום בין העצמה הנמוכה ביותר הנשמעת (ניתנת להבחנה) לבין העצמה הגבוהה ביותר האפשרית לצליל נקי ללא עוותים ונמדד בדציבלים db שהוא כידוע סולם לוגריתמי.

http://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range

הבעיה ב 16 ביט זה התחום הנמוך שהוא קצת קשה יותר לאבחנה ולכן התחום הדינאמי האפשרי ב 16 ביט הוא 96db. (נוהגים לומר שכל ביט שקול בערך ל 6 DB של תחום דינאמי).

כאשר מוסיפים 8 ביט ומשתמשים ב 24 ביט ניתן להגיע תיאורטית ל 144db אולם כמובן ישנם גם מגבלות אחרות של ציוד ההגברה עצמו שמכניס רעש ועוותים ולכן בפועל ניתן להגיע ל 110-115db בלבד. מבחינה תיאורטית ה 24 מכסה את כל תחום השמע האנושי ויותר.

אבל שוב חשוב להבין שגם 96db זה תחום יפה בהחלט שנותן איכויות שמע מעולות ומרבית המגברים או הרמקולים שאינם איכותיים (ויקרים בהתאם) לא ממש מגיעים אליהם ולכן לדעתי לא ניתן כמעט להבחין בהבדל בין 16 ל 24 ביט ברמקולים של מחשב לדוגמא, גם אלה של 2000 ש"ח כי מגבר ורמקולים נורמליים (לסטריאו) מתחילים באיזור ה 4000-5000 ש"ח.

פורסם

אחלה הסברים, ברשותך אוסיף כמה דברים. תחום דינאמי מעשי של 96db הוא מספק ביותר לאוזן האנושית. הבעיה שזהו תחום תאורטי ומעשית מגיעים ל-90db לכל היותר. כיום ניתן להגיע ב-16ביט ל-96db בזכות ממירים של 24ביט שמעבדים ב-24ביט ואחר כך מקצצים את התחום הדינאמי.

מבחינה מעשית אין שום בעיה להגיע לתחום דינאמי גבוה יחסית בציוד שהוא 24ביט. אני עם הכרטיס קול שלי דוגם 114db ביציאות סינגל-אנדד. ברגע שאני מעביר לחיבור מאוזן (Balanced) אין לי שום בעיה להגיע עד ל-120db בערך. חיבורים מאוזנים הם חיבורים אשר מעבירים את הצליל בשני מוליכים. האחד אות מקור, והשני האות בהיפוך פאזה. כך כשמחברים אותם (לאחר הפיכה של אחד האותות) רעשי הרקע מתבטלים. כמובן שיש פה בעיה כלשהי במדידה שכן כשמחברים מקבלים עוצמה גבוהה יותר ומכאן 6db נוספים. עם זאת, ישנו הבדל ברור בציוד מאוזן, ולכן משתמשים בו בכל ציוד הגברה רציני (לא ביתי) כשהכבלים רצים לאורך עשרות מטרים.

הבדלים ברורים בין 16ביט ל-24ביט יישמעו רק במערכת שמסוגלת להציג הבדלים אילו, שהיא מערכת מאוד מפורטת. לצרך העניין, אוזניות שהן מפורטות ורגישות מאוד יהיו אמצעי מעולה להבחין בהבדלים אילו.

Anatoli.

פורסם

אנטולי,

תודה על הפירגון.

רק הערה אחת יש לי שאפילו ציוד הגברה איכותי - מגבר סטריאו או מגבר אזניות מקצצים את התחום והיחס אות לרעש שלהם נמצא באיזור ה 100DB

איכותיים במיוחד מגיעים לאיזור ה 115DB כך שניתן לומר שבאמצעי האזנה סבירים שאנשים יכולים להרשות לעצמם קידוד של 16 ביט הוא גבולי וקצת מתחת לסף ואילו קידוד 24 ביט הוא כיום מעבר למגבלת רכיבי הסטריאו האחרים.

פורסם

אולי, לא בטוח. ה-גרייס 902 לדוגמא נותן תחום דינאמי של 116דציבל בעבודה בחיבורי סינגל-אנדד, ו-119דציבל בעבודה בחיבורים מאוזנים (אם זיכרוני אינו מטעה אותי, וכנראה שהוא לא :)).

Anatoli.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה לכם :)

פחות או יותר הבנתי :P

פורסם

אנטולי - גרייס 902 (מגבר אזניות) עולה 1500$ או משהו זה (יש לך כזה ?)

http://www.gracedesign.com/products/902/m902.htm

ואני אמרתי את זה:

.... כך שניתן לומר שבאמצעי האזנה סבירים שאנשים יכולים להרשות לעצמם קידוד של 16 ביט הוא גבולי וקצת מתחת לסף ואילו קידוד 24 ביט הוא כיום מעבר למגבלת רכיבי הסטריאו האחרים.

ואכן אני לא מכיר הרבה אנשים שישלמו 1500$ על מגבר אזניות (ואולי עוד 500$ על האזניות עצמן)

בגדול אם לא משקיעים קצת מעבר לציוד בסיסי להאזנה אי אפשר להרגיש בהבדל.

פורסם

לי אישית אין אותו. הגרייס היה דוגמא למגבר שאני מכיר שעושה את הנדרש. זה לא היה לצורך וויכוח, ולא לצורך הצגת מחיר מינימלי. אני לא חשוב שבעיה ממש למצוא ציוד עם נתונים דומים במחיר נמוך בהרבה.

Anatoli.

פורסם

הסבר לתפארת.

תגיד אתה במקרה מתמחה בDSP? או שזה סתם מידע כללי?

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים