עבור לתוכן

כיצד נראה חוזה עבודה של מהנדס תוכנה? (מבחינת שעות עבודה)

Featured Replies

פורסם

אהלן חברים,

אני לקראת סיום התואר שלי בהנדסת תוכנה (סמסטר אחרון) ויש לי שאלה בראש שמאוד מטרידה אותי..

אני יודע ששעות העבודה של אנשי ההיי-טק הן לא פשוטות ולכן השאלה שלי היא בעצם, כמה באמת עובדים מהנדסי תוכנה? מהן שעות העבודה המקובלות בדר"כ?

האם הבוס יכול לתפוס אותי ב23:00 בלילה ולהגיד לי שהוא חייב שאעשה עבודה כלשהי בזה הרגע (אפילו אם היא מהבית)?

איך הולכים החוזים בדר"כ מבחינת שעות העבודה?

ברור לי מאוד שאין פה תשובה חד משמעית לכאן או לכאן. אבל הייתי שמח לשמוע מה יש לכל אחד להגיד, אפילו אם הוא מוכן לתאר איך זה עובד במקרה שלו או של מכרים שלו.

המון תודה לכם!

פורסם

יום עבודה סטנדרטי הוא 9 שעות ברוטו. המשכורת היא גלובלית וכוללת בתוכה שעות נוספות, אם יש צורך בכאלו. זה אומר שאם יום אחד אתה נאלץ לעבוד 11 שעות אתה עדיין מקבל אותה משכורת.

מעבר לזה, זה תלוי מאוד במקום העבודה. יש מקומות עבודה שהם מאוד גמישים, ותוכל פחות או יותר להגיע וללכת מתי שתרצה ואף אחד לא יספור לך את השעות בדיוק, כל עוד אתה לא מגזים, וכמובן אתה דואג להגיע לפגישות ולהשלים את המשימות שלך. יש מקומות שמאפשרים לעבוד חלק הזמן מהבית. כן, לפעמים תידרש לעבוד יותר שעות. כן, ראש הצוות שלך יכול להתקשר ב-23:00 ולהגיד שיש מקרה חירום שחייבים לטפל בו עכשיו ומיד, ואתה גם בהחלט יכול לומר שאתה לא יכול, אבל מה ראש הצוות יחשוב על זה תלוי בו - יש ראשי צוות טובים שיבינו, ויש ראשי צוות גרועים שיזכרו את זה לרעתך.

אני עובד באותו מקום כבר שנים ורק פעם אחת נדרשתי לעבוד שעות נוספות, על מנת לסיים פרוייקט בזמן לפני השחרור שלו. זוגתי עובדת בחברה שלפעמים דורשת ממנה לעבוד בסופ"ש על מנת להשלים משימות דחופות ואז היא מקבלת ימי חופש בתמורה לזה.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על תגובתך שניצל (חח כינוי מעולה).

למיטב הבנתי כל הזמן מדברים על זה שאף אחד לא מסתכל על מתי אתה מגיע לעבודה אלא על מתי אתה יוצא ממנה, ואני יודע שהייטקיסטים בדר"כ מתחילים את ימי העבודה שלהם בסביבות 9. זה לגיטימי להתחיל את יום העבודה מוקדם יותר אך לסיים מוקדם יותר? מבלי שיסתכלו עליי בעין עקומה (מבחינת הבוסים).

אני חושב זאת בבחינה עתידית שביום בו ארצה להקים משפחה או אפילו זוגיות שפויה. אני רוצה להיות פעיל בבית ולא למצוא את עצמי חוזר הבייתה כל יום ב8 בערב.. (אם יש מקרים פה ושם אז זה בסדר, אבל בוא נגיד שהייתי שמח לעמוד על ממוצע של לסיים יום עבודה באיזור שעה 17:00 או קצת אחר כך).

השאלה אם מה שאני מבקש זאת בקשה שתואמת את המציאות הישראלית או לא? 

פורסם

זה מאוד מאוד משתנה. אני תורם קצת ממה שאני מכיר, מחברים שעובדים בכל מיני חברות ומהנסיון שלי. אבל זה הכל מאוד ספציפי - באותה חברה בצוותים שונים יכולים להיות תנאים אחרים לגמרי. אז קח הכל בערבון מוגבל מאוד. 

אז ככה, ממה שאני מכיר:

בד"כ בארגונים גדוליים 'רגילים' השעות נוטות להיות יותר מובנות סטנדרטיות. כשעבדתי בחברה מסוימת (בטחונית, גדולה) רוב האנשים שם בני 30+, מגיעים לפני תשע ואחרי 17:00 באמת אין כמעט עם מי לדבר. כשיש התקנות או לפני גרסה אז השעות נמתחות, לפעמים צריך להתקין דברים באמצע הלילה כדי לא להשבית שרותים כלשהם באמצע יום עבודה (למשל), לפעמים יש דד ליין ועובדים יותר. אבל ברגיל, רוב הזמן אנשים עובדים בשעות שציינתי. מדובר בחברה פרטית שעובדת עם משרד הבטחון, לא חברה ציבורית/ממשלתית. 

בסטרטאפ דברים לרוב ייראו אחרת. הרבה פחות מסודר. אנשים יכולים בד"כ להגיע גם ב-11:00 ולעבוד מהבית מדי פעם - כל עוד הם נותנים תפוקה אין בעיה. ומצד שני בסטרטאפ שיש בו בקושי 10 עובדים כל אחד חשוב ואם משהו שקשור אליך נפל בשתיים בלילה אתה תקבל טלפון ואתה תשב לפתור את זה. ומצד שלישי רש"צ מסוים שחושב קצת אחרת יכול להפוך הכל - למשל אם יש scrum meeting כל יום ב-9:00 אז כולם צריכים להיות, וזהו. בד"כ בסטרטאפ העבודה יותר אינטנסיבית. הרבה לחץ על מעט אנשים. עובדים יותר שעות ולרוב גם יותר לחוץ. 

יש גם ארגונים גדולים שמבחינת שעות וגמישות יותר דומים לסטרטאפ מאשר לקומברס (למשל...). בגוגל השעות גמישות יחסית, ועובדים הרבה מהבית. אבל גם עובדים יותר שעות והכל הרבה יותר לחוץ לעומת ארגון גדול 'סטנדרטי'.

שורה תחתונה - יש מספיק חברות ומספיק שיטות עבודה ומספיק ארגונים בשביל שתמצא את מה שאתה מחפש, זה כמעט וודאי. אולי לא מההתחלה אבל אתה תמצא. אבל קח בחשבון שברוב החברות יהיה לך הרבה יותר קשה להתקדם ככה. אלא אם כן אתה באמת עילוי, מישהו שיעבוד יותר ממך - גם ייראו אותו יותר (פוליטיקה, בכל מקום.) וגם סביר שייתן יותר תפוקה, וזה משפיע. כשירצו לקדם מישהו מהצוות יקחו את זה בחשבון.

פורסם
  • מחבר

תודה ניצן על התגובה!

זה ברור לי לחלוטין שזה מאוד משתנה מחברה לחברה ומתפקיד לתפקיד. אבל למרות זאת רציתי לבדוק את המצב "בשטח" כי אני פשוט לא מכיר את השטח.

לגבי הקידום, אז כן לצערי זה באמת משהו יהיה לי קשה לבצע בצורה כזאת ואני בהחלט מבין מה אתה אומר.. השיקולים שלי הם בעיקר לזמן שבו ארצה להקים משפחה. ברור לי שקידום זה חשוב, אבל אני לא מוכן שכל עבודת גידול הילד תיפול על הצד השני, ומה גם שבלי קשר אני רוצה להיות מעורב בחיי המשפחה ולא למצוא את עצמי חוזר כל פעם הבייתה כשהילד כבר ישן.. 

טוב אני מניח שכל מה שאוכל לעשות זה לחפש את המשרה הנכונה עבורי ולראות איך אני ממשיך שם הלאה.. כי להישאר תקוע גם באותו תפקיד כל הזמן גם לא נשמע לי מלהיב וטוב במיוחד...

פורסם

אני יכול להוסיף (על אף שלא אוכל להתנסח כל כך יפה כמו @שניצל ו @nitzanj) שגם אצלנו נהוג שבאים והולכים "מתי שרוצים".

יש אצלנו אנשים שמגיעים ב-10:00, 11:00 בחלק מהימים (ולאו דווקא הולכים ב-21:00 הביתה) ובשאר הימים מקדימים (ודואגים לאזן).

יש גם אנשים שמגיעים ב-06:30, 07:00, כשהכל שקט ואין בלאגן ואז התפוקה מבחינתם מקסימלית.

הפגישה היומית של הצוותים (המכונה לעיתים Daily) נקבעה לאיזור השעה 10:30 כך שכולם מספיקים להגיע.

אז כן, זה ממש משתנה מחברה לחברה, וגם מבוס לבוס.

אני לא בהכרח מסכים עם הקביעה שמי שנמצא יותר ורואים אותו יותר- חושבים עליו ראשון לקידום. זה כבר ממש תלוי בנתונים האישיים של כל אחד. אבל אל תיתן לזה להדאיג אותך כרגע. פשוט תהיה טוב במה שאתה עושה, ותדאג לקידום כשתגיע האופציה.

פורסם
ציטוט של bomba6

אני לא בהכרח מסכים עם הקביעה שמי שנמצא יותר ורואים אותו יותר- חושבים עליו ראשון לקידום. זה כבר ממש תלוי בנתונים האישיים של כל אחד. אבל אל תיתן לזה להדאיג אותך כרגע. פשוט תהיה טוב במה שאתה עושה, ותדאג לקידום כשתגיע האופציה.

הייתי אומר ככה: יש מקומות שבהם קידום תלוי בעיקר ביכולות טכניות, ויש מקומות שבהם הוא תלוי בעיקר ביכולות פוליטיות. אבל קשה לי לחשוב על מקום שבו קידום תלוי בעיקר בכמה זמן ובאילו שעות העובד נמצא פיזית במשרד.

פורסם

ברור שהכוונה היא לא שמישהו יסתכל בסוף החודש ויראה בדו"ח שעות כמה כל אחד עבד ולפי זה יקדם (או לא). הכוונה היא יותר לפוליטיקה מאחורי זה. כשהבוס הולך הביתה אחרי שש ובאופן קבוע רואה שאתה כבר לא שם הוא יכול לקבל את הרושם שאתה פחות.. רציני/מסור/ווטעבר. זה בולשיט לגמרי - אבל יש מקומות שהדברים האלה משפיעים יותר מאיכות העבודה והיכולות. ממקומות כאלה אני משתדל להתרחק בכל מקרה. אבל לא תמיד אפשר.

כבר פגשתי אנשים שדאגו לשלוח מייל רגע לפני שהם זזים הביתה כדי שיידעו שהם היו עד מאוחר... אני גם מכיר איזה אידיוט שכתב סקריפט ששולח את המייל בחצי שעה דיליי, אחרי שהוא הולך. זה עד כדי כך מפגר. אבל לצערי ראיתי אנשים כאלה מקודמים על חשבון אנשים איכותיים שלא יודעים להשתמש במרפקים כשצריך...

פורסם
  • מחבר

אוקיי, נראה לי שהבנתי את הרעיון.. תודה רבה חברים!

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים