עבור לתוכן

הוספת זיכרון למחשב קיים (ישן)

Featured Replies

פורסם

היי כולם,

אני מעוניין להוסיף קצת זיכרון למחשב הקיים שלי, ואבקש את עזרתכם במציאת זיכרון מתאים (ובשאיפה זול/משתלם).

המחשב קצת ישן (אני חושב שהוא בן 5 בערך אז סביר שהוא כבר לקראת סוף חייו), והאמת היא שהוא עדיין מספק את הצרכים שלי, אז אני מעדיף לא להוציא הרבה כסף (והתעסקות) על העניין הזה.

המוטיבציה לשדרג את הזיכרון היא שאני מעוניין להתקין VirtualBox ולהריץ איזו מכונה, וציינו שכדי שדברים יעבדו כמו שצריך דרישת המינימום היא 8 ג'יגה זיכרון. קצת חבל לי לשדרג בשביל איזו התנסות שתהיה כנראה כמה שעות בצורה חד פעמית, אבל נראה לי שאין לי ממש ברירה, ואני רוצה לנסות את זה מספיק בשביל להשקיע סכום לא גדול.

נראה ש-4 ג'יגה נוספים יספיקו, אבל בהתאם למה שמשתלם אולי יהיה כדאי כבר לקנות 8 בתוספת לא גדולה (למשל, ראיתי שסטיקים זולים של 4 ג'יגה עולים בערך כמו סטיקים של 2 ג'יגה...).

המחשב שלי (לפי CPU-Z, מצורפות תמונות):

Intel Core i5 760  (קישור: http://ark.intel.com/products/48496/Intel-Core-i5-760-Processor-8M-Cache-2_80-GHz)

Gigabyte P55M-UD2  (קישור: http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=3287#sp)

זיכרון: להבנתי יש 2 מודולים, כל אחד מהם: G.Skill DDR3 2GB CL9 בתדר 1333 MHz.  הדגם: F3-10600CL9-2GBNT.  הזכרונות מותקנים בסלוטים 1 ו-3, ונראה ש-2 ו-4 ריקים. - תסתכלו בבקשה בתמונות המצורפות (ב-slot 3 יש אותם נתונים כמו ב-slot 1 ולכן לא צירפתי).

מע' הפעלה Win7 64bit.

כאמור, אשמח אם תוכלו להמליץ לי על זכרונות שיתאימו למחשב שלי, ויהיו זולים/"משתלמים".

אני לא רוצה לספוג ירידה בביצועים בעקבות השדרוג הזה, אז בבקשה לשים לב לזה - החשש הוא מזכרונות נוספים ואיטיים יותר שיגרמו להכל לעבוד קצת יותר לאט.

מבחינת חנות, העדפה חזקה לחנות שנמצאת ברחובות.

שאלות:

- האם חייבים להוסיף שני סטיקים זהים כדי לשמור על ה-Dual Channel? האם עניין ה-Dual Channel משמעותי בכלל? (אני מניח שאם לא חייבים אז סטיק אחד של 4 ג'יגה יהיה הדבר הכי זול, אולי אם אפשר לשים סטיק אחד של 4 בערוץ אחד ושניים של 2 בערוץ השני? אבל אם זה לא אפשרי, ועניין ה-Dual Channel משמעותי, אז אקנה כבר שני סטיקים כדי לא לספוג איטיות בפעולת המחשב).

- נראה שהמעבד תומך בזכרונות עד 1333 MHz. האם זה אומר שזכרונות שהם 1600 פשוט לא יעבדו? או שהם יעבדו ב-1333? (ברור לי שהם לא יעבדו ב-1600 בכל מקרה בגלל הזכרונות הקיימים).

- נראה שהתזמון של הזכרונות הנוכחיים שלי הוא CL9. ראיתי זכרון זול יחסית שהתזמון שלו הוא CL11. האם ארגיש ירידה בביצועים עם זיכרון כזה? או שזה הבדל זניח ולא מורגש? (אני מניח שכל הזכרונות יעבדו לפי התזמון של האיטיים ביותר, נכון?).

תודה רבה לכל העוזרים (וסליחה על החפירה :) )

memory.png

slot1.png

cpu.png

motherboard.png

פורסם

1. הלוח GA-P55M-UD2 תומך בנפח זיכרון כולל של 16GB ב-4 מודולים, כלומר הוא תומך במודולי זיכרון בנפח של 4GB. רצוי לבדוק האם הוא תומך גם במודולי זיכרון בנפח של 8GB, שכן מודולי כאלו משתלמים יותר מאשר מודולים בנפח של 4GB (ביחס עלות ל GB).

2. בקר הזיכרון שבמעבד Core i5-760 אכן תומך בתדר זיכרון מקסימלי של 1333MHz, כך שאם אתה לא מתכנן המהרה של הזיכרון, אין ממש טעם להשקיע בזיכרון מהיר יותר (בד"כ זיכרון שעובד בתדר של 1600MHz יהיה המשתלם ביותר).

3. באופן מעשי, כמעט ולא קיים הבדל מורגש בביצועים בין תדרים של 1600MHz ו 1333MHz (וכנראה שגם 1066MHz). היות והרוב המוחלט של זיכרונות ה DDR3 הנמכרים כיום עובדים בתדר של לפחות 1333MHz לא צריכה להיות לך בעיה מהבחינה בזו, כלומר הזיכרון שלך ימשיך לעבוד בתדר של 1333MHz.

בנוגע לתיזמונים - רוב זיכרון ה DDR3 שעובדים בתדר של 1600MHz עם תיזמון CL של 11 יכולים לעבוד בתדר של 1333MHz עם תיזמון CL של 9, ולכן גם מבחינה זו סביר להניח שגם לאחר השידרוג תוכל לעבוד בתיזמונים של 9-9-9 (לא שזה ממש משנה, שכן מבחני ביצועים מראים שאין ממש הבדל מורגש בין התיזמונים השונים כאשר מדובר על זיכרון DDR3).

4. בנוגע לעבודה בערוץ כפול:

א. בעיקרון עבודה בערוץ כפול פירושה שבכל ערוץ זיכרון יש נפח זיכרון זהה, מה שאומר שהדבר לא מחייב מספר מודולי זיכרון זהים. לכן מה שכתבת הוא נכון - ניתן להתקין שני מודולי זיכרון בנפח של 2GB כל אחד בערוץ הראשון ומודול זיכרון אחד בנפח של 4GB בערוץ השני והזיכרון אמור לעבוד במצב של ערוץ כפול.

ב. בדומה לעניין התיזמונים והתדר - גם במקרה של עבודה במצב של ערוץ כפול לעומת עבודה במצב של ערוץ יחיד מבחני ביצועים הראו שאין ממש הבדל מורגש ברוב היישומים, כך שגם אם הזיכרון שלך יעבוד משום מה במצב של ערוץ יחיד ולא במצב של ערוץ כפול הביצועים שלך לא ממש יפגעו.

5. הדבר החשוב ביותר בנוגע להוספת זיכרון למחשב הוא לוודא שהזיכרון החדש מסוגל לעבוד באותו המתח כמו הזיכרון הקיים. במקרה שלך הזיכרון עובד במתח של 1.5V כך שלא צריכה להיות בעיה, שכן רוב מודולי הזיכרון מסוג DDR3 שנמכרים מסוגלים לעבוד במתח כזה (אבל תמיד רצוי לוודא זאת לפני הקנייה).

6. דבר נוסף שיש לשים לב אליו במקרה של הוספת זיכרון למחשב הוא גודל גוף הקירור של המעבד - אם יש לך גוף קירור גדול למעבד שחוסם חלק מחריצי ההרחבה לזיכרון צריך לוודא שאתה לא קונה זיכרון בעל גופי קירור גדולים (מדיי) כך שתהיה בעיה להתקינו.

7. אי אפשר להבטיח לך בוודאות מוחלטת שכל מודול זיכרון שתתקין במחשב יעבוד במחשב שלך, שכן תמיד יש סיכוי (אם כי דיי קטן) שתהיה בעיית תאימות בין הזיכרון החדש ולוח האם או בין הזיכרון החדש והזיכרון הקיים. אין יותר מדיי מה לעשות בקשר לכך מלבד לוודא שהביוס מעודכן לגירסתו האחרונה (לעיתים עידכוני ביוס כוללים שיפורים בתאימות עם הזיכרון), בדיקה של מקרים זהים באינטרנט (צריך לחפש אנשים שיש להם בדיוק אותו לוח אם ואותו זיכרון והם ניסו להוסיף בדיוק את אותו הזיכרון כמו זה שאתה מעוניין להוסיף) ולראות האם התגלתה בעיה, ואם אפשר - לבדוק את הזיכרון במחשב לפני הקנייה (אבל זה בד"כ לא אפשרי).

8. מודולי הזיכרון בנפח של 4GB הכי זולים שהצלחתי למצוא הם ה KVR16N11S8-4 שנמכר בפלונטר ב-113 ש"ח (קישור) וה HyperX HX316C10F_4 שנמכר גם כן בפלונטר ב-114 ש"ח (קישור).

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על התגובה המפורטת.

בעניין ה-Dual Channel: בחוברת של לוח האם מציינים קונפיגורציה של 2 או 4 מודולים של זיכרון. הם מציינים גם שעם מודול בודד אי אפשר לעבוד בערוץ כפול, אבל לא מתייחסים בכלל לאפשרות של 3 מודולים.

באותה חנות, פלונטר, ראיתי גם את המוצר הזה:  KVR13N9S8-4G. (קישור http://plonter.co.il/detail.tmpl?sku=KVR13N9S8-4G) מבחינת מחיר הוא די זהה לאפשרויות האחרות (107 ש"ח), אבל הוא 13333 MHz ו-CL9 אז חשבתי אולי כבר לקחת אותו (למרות שנראה שזה לא ממש חשוב).

תכננתי להזמין אותו, וביררתי בחנות אחרת (על מנת לברר מלאי ואולי להגיע לשם כבר מחר ולקנות), אבל המוכר שאל קצת פרטים ואמר שתהיה לי בעיה לעבוד עם הזיכרון הזה.

הוא אמר שיש איזה עניין עם זכרונות single rank לעומת double rank במעבדים i5 מהדור הראשון כמו שיש לי (אין בעיה בדורות חדשים יותר), ושהזכרון לא יעבוד לי. אם אני זוכר נכון, הוא אמר שאני צריך זיכרון שהוא dual rank ושהקינגסטון הוא single rank ושזה לא יעבוד עם המעבד שלי (או שאולי זה בגלל הצ'יפסט בלוח האם) (ושאני יכול לנסות. הבעיה היא שאני לא יכול להגיע אליהם פיזית עם המחשב שלי).

הוא המליץ על דגם אחר שכן יעבוד: Crucial Ballistix Sport 1600 MHz, גם כן 4GB (עולה קצת יותר). קישור: http://www.crucial.com/usa/en/bls4g3d1609ds1s00

ניסיתי לחפש על זה מידע - לא מצאתי איזה rank הזיכרון הנוכחי שלי. להבנתי הקינגסטון הוא באמת 1R. לא מצאתי איזכור ל-rank בזכרון Crucial שהומלץ.

מעבר לכך, לא מצאתי שום התייחסות לגבי ה-rank בהקשר של במה המעבד תומך / במה לוח האם תומך / האם אפשר "לערבב" זכרונות משני rank-ים שונים, וכו'.

אשמח להתייחסות לנושא ה-rank - מה הסיפור הזה? האם מישהו נתקל בעניין הזה? האם אכן יש בעיות חוסר תאימות? (אני נוטה לתת אמון, ולכן אני לא חושב שסתם סיפרו לי סיפור אלא שיש פה בעיה פוטנציאלית, אבל מצד שני קצת מוזר שאני לא מוצא איזכורים לכך ולא ראיתי התייחסות גם פה בפורום).

פורסם

על פי הידוע לי smalul תמיכה ב8GB זיכרון ראם לסלוט התחילה רק מלוחות אם סוקט 1155 ציפסט H61 לדור שני Sandy וIvy.

בלוחות אם סוקט 1156 התמיכה הייתה עד 4GB לסלוט שזה אומר מקסימום 16GB לארבע סלוטים אבל גם היו כמה לוחות עם 

שש סלוטים שתמכו עד 24GB.לא ידוע לי על לוחות למעבדים דור ראשון עם יותר משש סלוטים לזיכרון אבל האפשרות קיימת כמובן.:) 

פורסם

@lharpaz

1. רוב החוברות של לוחות האם לא מייחסות כלל למצב בו מתקינים 3 מודולי זיכרון, אבל הדבר בהחלט אפשרי. למעשה במצב כאשר מותקנים 3 מודולי זיכרון, הזיכרון יעבוד במצב של ערוץ כפול או במצב Flex, שגם לגביו בד"כ אין התייחסות ברוב החוברות של לוחות האם.

2. גם אני שמעתי שיכולה להיות בעיה עם זיכרונות הבנויים בגיאומטריה שונה, אבל אני לא בטוח בדיוק מהי ההגבלה הזו.

3. נושא ה Ranks (הדרגות) בזכרונות הוא אכן בעייתי ולא ממש מובן. חיפשתי קצת באינטרנט וזה מה שהצלחתי להבין (אני מקווה שאני לא טועה):

מודול הזיכרון, כידוע, מורכב משבבי זיכרון ולכל שבב זיכרון יש רוחב פס משלו, כאשר במודול הזיכרון נעשה שימוש בשבבי זיכרון זהים (כולם בעלי אותו רוחב פס). מספר הקבוצות של שבבי הזיכרון, שכל אחת ביחד מסוגלת לספק את רוחב הפס הכולל של מודול הזיכרון (בד"כ 64 ביט לזיכרון DDR2, DDR3 או DDR4 שהוא non-ECC) נקרא דרגות או Ranks.

לדוגמא - נסתכל על מודול זיכרון בעל 16 שבבי זיכרון. אם רוחב הפס של כל שבב זיכרון הוא 8 ביטים, אז בכדי להגיע ל-64 ביטים יש צורך ב-8 שבבים (8 = 8 / 64) וכלומר ב Rank יש 8 שבבים. מכיוון שבמודול הזיכרון המדובר יש 16 שבבים, הרי שיש בו 2 קבוצות כאלו, כלומר דרגתו היא שתיים.

נניח עכשו כי רוחב הפס של כל שבב זיכרון הוא 4 ביטים. לכן בכדי להגיע לרוחב פס כולל של 64 ביט, יש צורך ב-16 שבבי זיכרון (16 = 4 / 64). מכן שגודל ה Rank הוא 16 שבבים. מכיוון שבמודול הזיכרון יש 16 שבבים, הרי שמדובר במודול זיכרון בעל דרגה אחת.

העניין הוא שככל שיש יותר דרגות בזיכרון, כך הזיכרון יהיה איטי יותר שכן ייקח יותר זמן לבחור את הדרגה מולה עובדים. יותר מכך - ישנם בקרי זיכרון המגבילים את מספר הדרגות שבהם הזיכרון יכול לעבוד (יכול להיות שהחל מדרגה מסויימת תדר הזיכרון יירד או שהבקר כלל לא יסכים לעבוד עם הזיכרון).

יכול להיות שזו הבעיה שאליה התייחס המוכר, אבל אני לא בטוח (אני לא מבין מדובר צריכה להיות בעיה בעבודה עם זיכרון בעל דרגה אחת אבל לא תהיה בעיה בעבודה עם זיכרון בעל שתי דרגות).

@Ofir Aviram

1. אני חושב שיש לוחות בעלי ערכת השבבים X58 התומכים במודולי זיכרון בנפח של 8GB, אבל אני ממש לא יודע האם הדבר תקף גם לגבי לוחות המבוססים על ערכת השבבים P55.

2. יש לוחות שעבורם לא מצויין שהם תומכים במודולי זיכרון בנפח של 8GB פשוט כי כאשר הם שוחררו לשוק לא היו קיימים מודולי זיכרון בנפח הגדול מ 4GB.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על התגובה !

אני אנסה את הזיכרון ואוודא שיש אפשרות להחליף אם לא יעבוד, או שפשוט אקנה את מה שהמוכר משוכנע שיעבוד.

עדכון:

קניתי את הזיכרון הזה Kingston 4GB 1600Mhz DDR3 CL11 Low Profile - KVR16N11S8/4 (קישור http://www.kingston.com/datasheets/KVR16N11S8_4.pdf)

חיברתי והכל עבד.

(הבחור מהחנות היה מופתע כי הוא נתקל בכמה לקוחות עם תצורה דומה לשלי (i5 דור ראשון עם צ'יפסט H55/P55) שהזיכרון הספציפי הזה לא עבד להם, אבל זיכרון מסוג אחר כן. כאמור, אצלי לא היתה בעיה כזו. ייתכן שהבעיה היא רק ב-H55, או אולי רק בלוחות ספציפיים, לא ברור).

חיברתי את הזיכרון החדש (מודול של 4 ג'יגה) בערוץ אחד, ואת שני המודולים הישנים (2 ג'יגה כל אחד) בערוץ השני, ולפי cpu-z נראה שאני עדיין עובד ב-Dual Channel.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים