עבור לתוכן

האם מהירות זכרון גדולה מהתמיכה של המעבד משפיעה?

Featured Replies

פורסם

יש פה ושם בנצ'ים שמראים שמהירות זכרון גבוהה עוזרת לfps במצבים מסויימים.

שמתי לב שזה תמיד מהירות שגדולה מהמהירות שרשומה במאפיינים של המעבד.

למשל

http://www.corsair.com/en-us/blog/2013/october/battlefield-4-loves-high-speed-memory

http://ark.intel.com/products/75123/Intel-Core-i7-4770K-Processor-8M-Cache-up-to-3_90-GHz

פורסם

כברירת מחדל, תדר הזיכרון יהיה התדר המינימלי מבין שלושת הערכים הבאים:

1. התדר המקסימלי הנתמך ע"י הזיכרון עצמו.

2. תדר הזיכרון המקסימלי הנתמך ע"י המעבד.

3. תדר הזיכרון המקסימלי הנתמך ע"י לוח האם.

העובדה שהמעבד תומך בתדר זיכרון מקסימלי של 1600MHz לא בהכרח אומרת שאי אפשר להפעיל את הזיכרון בתדר גבוה יותר. למעשה ע"י שימוש בפרופיל XMP או ע"י שינוי ערכים בביוס (בהנחה שאפשרויות כאלו קיימות בביוס, ובפרט אפשרות של שינוי מכפלת הזיכרון), ניתן להפעיל את הזיכרון בתדר גבוה יותר.

אפשרות אחרת היא ביצוע המהרה לתדר הבסיס של הלוח תוך שמירה שתדר המעבד יהיה קרוב ככל האפשר לתדר המקורי שלו, דבר שיוביל להגדלת תדר הזיכרון - מגדילים את תדר הבסיס, מקטינים את מכפלת המעבד ומשחקים עם מכפלת הזיכרון עד שמגיעים לשילוב המאפשר להפעיל את הזיכרון בתדר הקרוב לתדר שהוא תומך בו רשמית). כמובן שמצב כזה יכול להוביל לבעיית אי-יציבות במערכת. לדוגמא:

מעבדי Core i מהדור השני והלאה עובדים עם תדר בסיס של 100MHz. מעבד ה Core i7 4770K שבקישור עובד בתדר רגיל של 3.5GHz, כלומר הוא בעל מכפלת מעבד של 35, והזיכרון הנתמך עובד בתדר של 1600MHz, כלומר מכפלת זיכרון של 16. נניח כי יש לך זיכרון שמסוגל לעבוד בתדר של 1866MHz, אבל הלוח לא מסוגל להפעילו בתדר זה. מה שאתה יכול לנסות לעשות הוא להגדיל את תדר הבסיס מ 100MHz ל 116MHz, דבר שיגרום לזיכרון לעבוד בתדר של 116X16 = 1856MHz, שהוא תדר שהזיכרון אמור לעבוד בו, אך מכיוון שהדבר גם יוביל להעלאת תדר המעבד מ 3500MHz ל 4060MHz, אתה תרצה להקטין את מכפלת המעבד מ-35 ל-30 בכדי שהמעבד יעבוד בתדר של 116X30 = 3480MHz, כך שהמעבד יעבוד בתדר הקרוב לתדר המקורי שלו מבלי שהוא יעבור אותו. כמובן שאפשר לשחק עם התדרים והמכפלות עד לקבלת תוצאות אופטימליות, אך יש לזכור כי ככל שתדר הבסיס גבוה יותר כך גדל הסיכוי לבעיית אי-יציבות בלוח האם עצמו.

פורסם
  • מחבר

תודה על התשובה, השאלה שלי אחרת. ברגע שהזכרון פועל במהירות גבוהה יותר ממה שהמעבד תומך, האם יש לזה השפעה בכלל או שהמעבד לא מנצל את זה?

פורסם

בגפים שבקישור שלך רואים מעבד Core i7-4770K, שבאופן רשמי תומך בתדר זיכרון של עד 1600MHz, עושה שימוש בזיכרון ב-2 תדרים שונים - 1600MHz ו 2400MHz, כאשר עבור תדר זיכרון של 2400MHz יש תוספת ביצועים. מכאן אפשר להסיק שכן, יש ניצול של תדר זיכרון גבוה יותר.

הסיבות שבגללן בד"כ לא ממליצים על זיכרון המסוגל לעבוד בתדר הגבוה מ 1600MHz:

1. ככל שתדר הזיכרון המקסימלי גבוה יותר, כך מחיר הזיכרון נוטה להיות גבוה יותר.

2. תוספת הביצועים לא תמיד היה מורגשת. בדוגמא זו הדבר נובע מ-2 סיבות:

א. ברזולוציה של 1920X1200 המשחק Battlefield 4 שחיק לחלוטין גם עם זיכרון העובד בתדר של 1600MHz. הגדלת ה FPS המינימלי מ-72 ל-79 וה FPS הממוצע מ 91.8 ל 112.6 כנראה לא תורגש.

ב. ההשפעה נבדקה כאן רק עבור המשחק Battlefield 4 ולא עבור משחקים אחרים. לא בטוח שבמשחקים אחרים אתה תראה שיפור כזה בביצועים, אם בכלל.

3. אם הלוח לא תומך "באופן טבעי" בזיכרון בתדר הגבוה מ 1600MHz, וסביר להניח שזה המצב בלוחות האם הזולים יותר (לאנשים יש נטייה לקנות מעבד חזק אבל לוח אם יחסית זול ופשוט), יש צורך בהתעסקות בביוס בכדי להפעיל את הזיכרון בתדר גבוה יותר, דבר שלא כל המשתמשים יודעים כיצד, או בכלל רוצים, לעשות.

אם אתה מעוניין בזיכרון DDR3 המסוגל לעבוד בתדר של 2400MHz, אני רואה שיש את ה Kingston 8GB DDR3 2400MHz CL11 DIMM XMP - 1.5v - PC3-19200 - HyperX Savage Series - 8192MB - HX324C11SR/8 (קישור) ב-401 ש"ח בפלונטר (קישור), שזה מחיר לא רע בכלל. אולם, בהתחשב בכך שבאותה החנות ניתן לקנות זיכרון פשוט יותר שעובד בתדר של 1600MHz ב-309 ש"ח, הרי שלא בטוח שתוספת הביצועים שאולי תקבל מצדיקה תוספת של כ 30% למחיר. כמובן שאם אתה בונה מחשב למטרות משחקים, כאשר המטרה שלך היא לקבל ביצועים מקסימליים ויש לך תקציב להשקיע, אז כן - זיכרון כזה יכול להשתלם לך (מבחינת הביצועים, לא מבחינה כספית).

פורסם
  • מחבר

שיערתי גם לפי התוצאות שכן פשוט זה נראה לי מוזר, זאת היתה שאלה עקרונית לא מחפש לקנות זכרון.

פורסם
תודה על התשובה, השאלה שלי אחרת. ברגע שהזכרון פועל במהירות גבוהה יותר ממה שהמעבד תומך, האם יש לזה השפעה בכלל או שהמעבד לא מנצל את זה?

האמת שלא צריך להוסיף אחרי smalul אבל בכל זאת,

כשהזיכרון עובד בתדר גבוה יותר מהתדר הדיפולטיבי הנתמך אז זו בעצם המהרה. כשאתה ממהיר זיכרון אתה בעצם גם ממהיר את תדר בקר הזיכרון במעבד. וכמו שאתה ממהיר מעבד והוא כן עובד בתדר גבוה יותר ולא "לא מנצל מעבר לתדר שהוא הגיע איתו מהחנות" כך גם עם בקר הזיכרון במעבד הוא עובד בתדר גבוה יותר מהמקורי.

לגבי הבדלי FPS בין מהיר יותר למהיר פחות, גם אני ראיתי כל מיני כתבות ברשת חלק אומרים שיש הבדל וחלק אומרים שלא. לדעתי כל עוד מדובר במשחקים בלבד זה לא שווה את זה. השיפור מכרטיס מסך מהיר או אפילו מעבד מהיר הוא זה שנותן את המשקל של הFPS, זיכרון מהיר לא יעשה שינוי במשחק כלשהו ממצב שחיק ללא שחיק כרטיס מסך ומעבד כן יעשו שינוי כזה.

פורסם
  • מחבר

אוקי תודה רבה לשניכם. בקיצור מה שרשום במאפיינים של המעבד זה לא משהו נעול, ניתן לבצע המהרה.

פורסם

אכן אפשר להמהיר, אני למשל אמור בברירת המחדל להיות עם זכרונות 1066 אבל קניתי 1600 והמהרתי.

לא נראה לי שבמשחקים זה יעשה הבדל (לא מכיר מצב שמהירות הזיכרון הייתה מעין צוואר בקבוק והאמת שגם לא ניסיתי אצלי) יש תוכנות שכן נהנות מביצועים של זיכרונות מהירים אבל משחקים (לפחות רובם המוחלט) לא נהנים מאיזה שיפור ששווה את זה.

וצריך לזכור גם שאם לוקחים זיכרונות ממש מהירים נניח DDR3 2400MHZ אז כמו ש-smalul אמר לא בהכרח שהמעבד שלך יהיה יציב איתם במהירות המקסימלית שהיצרן ציין. כי בהמהרה זה תמיד סוג של לוטו על איזה שבב נפלת.

ומצד שני יש מצב שתוכל להמהיר זכרונות של 1333MHZ לדו' למהירות של 1600MHZ כלומר כמו שאפשר להמהיר מעבד מעבר לתדר המקורי כך אפשר להמהיר זיכרון מעבר לתדר המקורי אבל שוב עניין של לוטו.

אישית אני בגישה של להשתמש בזיכרונות שהם קצת מעבר למה שהמעבד תומך רשמית אבל לא באופן מוגזם כי המהרה קלה סביר שתעבוד תמיד ואז לא שילמתי הרבה יותר אבל עדיין קיבלת מעט יותר ביצועים (שוב לא למשחקים).

פורסם

מה זה משנה איך למה.

עובדה שאפשר להפעיל זכרונות מהירים יותר אם הלוח תומך.

ובעיקרון לא אמורים להיות שום בעיות או חוסר יציבות.

אם אתה משיג מחיר טוב על זכרונות מהירים, או יש לך כסף מיותר להשקיע שאין לאן לשים אותו על שיפורים בשאר החומרה, אז יש טעם אולי.

אם זה בא על חשבון ביצועי מעבד/כרטיס, אז עדיף לחשוב פעמיים ולקחת צעד אחורה.

פורסם

@Art Tatum

כפי שכתבתי קודם - אם בביוס אין אפשרות להפעיל את הזיכרון בתדר גבוה יותר (אין מכפיל זיכרון מתאים), אפשר לבצע המהרה לתדר הבסיס של הלוח, דבר שיוביל להגדלת תדר הזיכרון, אבל גם להגדלת תדר המעבד ולמעשה גם להגדלת תדר העבודה של כל הרכיבים בלוח התלויים בתדר זה. בעוד שעם המעבד ניתן עוד להסתדר במידה והוא לא מסוגל לעבוד בתדר החדש בצורה יציבה (בד"כ ע"י הקטנת המכפלה שלו), עם שאר הרכיבים יכולה להיות בעיית יציבות, דבר שיכול להוביל לבעיית יציבות במערכת. זוהי למעשה הדרך שבה ביצעו המהרה לפני עידן המעבדים עם המכפלות הפתוחות.

בנוסף אני כמובן מסכים עם שעדיף להשקיע את הכסף במעבד ובכרטיס המסך טובים יותר מאשר בזיכרון מהיר יותר אם המחשב מיועד למשחקים. עבור רוב המשתמשים, זיכרון העובד בתדר הגדול מ 1600MHz רצוי לקחת רק במידה והוא משתלם כלכלית (מחירו זהה או דיי קרוב לזיכרון שעובד בתדר של 1600MHz).

פורסם

למה להסתבך.

אם הלוח לא תומך, לא קונים.

אם תומך, אפשר להפעיל במהירות זו ללא שום בעיה.

פשוט קוראים את נתוני הלוח, ופועלים לפיהם.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים