עבור לתוכן

שאלה לגבי bios ו rom

Featured Replies

פורסם

כמה שאלות פשוטות לגבי זיכרונות וbios :

מה זה Rom ? האם זה כרטיס או שבב? שיושב על הלוח אם כמו הRam?

ואומרים שהbios יושב על הrom מה זה אומר? איך הוא יכול לשבת עליו? ואך bios יכול להחשב rom כשאפשר תמיד לשנות אותו?

האם מה שאני אומר עכשיו הוא נכון:

כשמפעילים את המחשב עולה הbios שזה התוכנה הראשונה שעולה אוטמטית במחשב והיא קובעת את סדר כוננים שיעלו קודם

היא מפנה אל כונן הארד דיסק שבו מצוי הwindows וכשזה מתחיל הwindows מועבר אל הזיכרון הפנימי ( שזה כרטיס זיכרון שאפשר לשלוף ולשדרג) ונשאר שם עד שהמחשב נכבה , וכהוא נכבה הwindows נעלם מהזיכרון ) אך עדין נמצא בהארד דיסק כך גם כל הפועלות שהחלטתי לשמור

תודה

פורסם

ROM הוא רכיב על הלוח. BIOS הוא תוכנה ששמורה על רכיב ה ROM

היום הרכיב הוא לא בדיוק ROM - בדרך כלל הוא EEPROM או FLASH - שניתן לשנות את התוכן שלהם על מנת שיהיה ניתן לעדכן את ה BIOS. רוב הספרים/מקומות שמלמדים בהם שהרכיב הוא ROM פשוט לא עידכנו את זה במשך ה 15 שנה האחרונות. אם זאת הרכיב עדיין משמש בגדול כ ROM, כלומר בהפעלה ושימוש רגילים מהמחשב נעשית ממנו קריאה בלבד

ה BIOS עושה כמה פעולות הכנה, חלק מהן מתחילות לפניי שרואים משהוא על המסך. השלב האחרון הוא להעלות לזיכרון ולהריץ קוד ששמור על הדיסק הקשיח בבלוק הראשון - MBR. הקוד הזה מעלה לזיכרון ומריץ תוכנה שנקראת Boot Loader - שהיא תוכנת הפעלה מתקדמת יותר, יכולה לזהות את המחיצה שבה מותקנת מערכת ההפעלה, או לאפשר בחירה בי כמה מערכות הפעלה אם על המחשב מותקנת יותר מאחת. כשנבחרה מערכת ההפעלה, ה Boot Loader מעלה את הקרנל שלה לזיכרון ומריץ אותו, ומכאן מערכת ההפעלה אחראית לעצמה

שמות של Boot Loaderים נפוצים הם BCD, NTLDR, SysLinux, GRUB ואחרים

פורסם

ROM היא ראשי תיבות של Read Only Memory. ה ROM הוא שבב זיכרון שאינו נדיף, כלומר אינו נמחק עם ניתוקו ממתח. תוכנת ה BIOS נמצאת (או צרובה) לתוך שבב כזה, כך שבכל הדלקה של המחשב תופעל אותה תוכנה שתאתחל את המחשב ותאפשר את טעינת מערכת ההפעלה. שבבי ה ROM הראשונים היו שבבים שנצרבו במפעל ע"י חיבור וקטיעת מעגלים בתוכם. עם השנים התפתחו שבבי ROM הניתנים לתכנות - בהתחלה PROM - Program,able ROM, אח"כ EPROM, שהוא שבב הניתן למחיקה (ע"י אור אולטרה-סגול אם אני לא טועה) ותכנות מחדש, ולבסוף EEPROM, שזה ראשי תיבות של Electronically Erasable Programmable ROM, שהוא שבב הניתן לתכנות בצורה אלקטרונית בלי צורך בהסרתו מהתושבת שלו. שבב ה ROM בו צרובה תוכנת ה BIOS הוא שבב כזה, וזה מה שמאפשר צריבת גירסאות ביוס שונות באותו הלוח.

עריכה:

11010010110 כבר ענה בזמן שכתבתי את התשובה שלי.

נערך על-ידי smalul

פורסם

ROM זה זיכרון לקריאה בלבד.

יכולות להיות לו כל מיני צורות, אבל בד"כ הוא יהיה שבב על לוח קיים- (תוכנה של מכונת כביסה/מדיח כלים וכו'..)

גם דיסק רגיל אחרי שהוא נצרב מוגדר כ ROM..

...אני רואה שתוך כדי שאני כותב כבר עונים אז בהצלחה.....

פורסם
  • מחבר

תודה רבה החכמתי

פורסם
  • מחבר

שאלה נוספת

אם הbios נמצא בתוך השבב הזה שנקרא rom. איפה נמצא השבב הזה על לוח האם

כי כשאני מסתכל על הלוח אם אני רואה שבב שלידו יש סוללה כמו של השעון ורשום עליו bios שזה תוכנה וbios זה לא שבב בפני עצמו אלא תוכנה צרובה עליו האם זהו גם שבב rom ????

ומזה jumper???*

פורסם

מה שיש על הלוח הוא מדבקת רישיון של ה bios. היצרן של הלוח יכול להדביק אותה בכל מקום ובדרך כלל על הלוח עצמו או על ציפ גדול כלשהוא. הציפ של ה ROM בחומרה של היום קטן ואין עליו מקום למדבקה

jumper הוא ראש פלסטיק אם מחבר מתכתי בפנים שאתה יכול להלביש על עמודים של חיבור בלוח על מנת לחבר אותם

פורסם
  • מחבר

מה זאת אומרת ?? המדבקה הזאת בדרך כלל מודבקת על שבב שלידו נמצאת סוללת הלטיום , מה שגרם לי לחשוב שbios זה גם כן שבב שבתוכו יש תוכנה קבועה ,

אז למסקנה כיוצא לי כך:

ROM זה זיכרון קבוע שקיים פיזית ( שבב בצבע שחור בפני עצמו ) על לוח-האם , בתוך השבב הזה שנקרא ROM צרובה עליו תוכנה שהיא נקראת BIOS - שתפקידה לעשות סדר מסויים במחשב , אך אין שבב פיזית שנקרא BIOS ,

האם זה נכון?

פורסם

המדבקה הזאת גדולה יותר מהגודל של הציפ במחשבים מודרניים. מדביקים אותה איפה שיש מקום - על ציפ גדול כלשהוא, על חיבורים, סתם על הלוח

את הסוללה ממקמים איפה שיש מקום ומעבירים מוליך לאן שצריך, גם אם זה רחוק. ובכל מקרה אין קשר בינה לציפ ה ROM

פורסם

בעיקרון אפשר להתייחס ל BIOS כאל קושחה (מושג המתייחס לשילוב של שבב ROM ולתוכנה שבו), ואז אפשר לדבר על "שבב הביוס". למעשה אם תחפש את המונח "bios chip" בגוגל תקבל דיי הרבה תמונות של שבבים שמכילים את תוכנה הביוס. השבב הוא בד"כ שבב EEPROM של יצרן כלשהו (תלוי מה יצרן הלוח בוחר) שהוא לא בהכרח שבב שכל יעודו הוא אחסון תוכנת ה BIOS (אני לא בטוח בכלל שיש שבב שזוהי כל מטרתו).

פורסם

הציפ הוא אכן פלאש קטן ופשוט בגודל של כמה MB. הוא לא מקיים אף תפקיד נוסף

ולדוגמה איך הציפ נראה וכמה רחוק מהסוללה הוא נמצא :

bios.jpg

פורסם

אם כבר מדברים על הסוללה, אז אולי כדאי לציין שתפקידה, מלבד הפעלת השעון גם כאשר המחשב לא מחובר למתח, הוא לספק מתח לשבב ה CMOS ובכך לוודא שהערכים שבו, שהם ערכים לפרמטרים שנקבעים ע"י המשתמש בתוכנת ה BIOS (תדרים, מתחים, סדר איתחול וכד'), לא יימחקו. כך לפחות זה היה במחשבים ישנים יותר. אני לא בטוח אם זה עדיין תקף בלוחות המודרניים או שנתונים אלו שמורים בשבב flash שאינו דורש חיבור למתח בכדי לשמור על הערכים שבו.

פורסם

נתוני הגדרות ה bios בכלל לא נשמרים בציפ שבו שמור ה bios עצמו אלא ב cmos ram. עד כמה שידוע לי הוא נמצא בתוך ה south bridge (בלוח שבתמונה - בציפ הגדול שכתוב עליו intel) יחד אם ה rtc עצמו והרבה דברים אחרים

פורסם

זאת הייתי הכוונה שלי - רציתי לומר שיש "שבב BIOS" שבו שמורה תוכנת ה BIOS והוא שבב ROM, ויש "שבב CMOS" שבו שמורים ערכי הפרמטרים/ההגדרות והוא שבב RAM הדורש מתח בכדי לשמור על נתונים אלו. מה שלא ידעתי והבנתי ממה ש 11010010110 כתב הוא ששבב ה CMOS כבר לא קיים כשבב בפני עצמו אלא הוא חלק נשבב גדול יותר.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים