עבור לתוכן

בנית ספק כח

Featured Replies

פורסם
  • מחבר

יש לי גוף קירור של P4 שבו אני אשתמש.

אני מנסה להוציא על הספק כמה שפחות כך שבמקום כזה אני מתכנן לחבר שני פוטנציומטרים שאחד יהיה בשביל שינויים גסים והשני לעדינים.

אני לא כל-כף מתמצא במצייבי מתח. יש משהו שיתן ל זרם יותר גבוה? מה לגבי LM338, הוא לא עדיף במקרה הזה?

תודה על העזרה מרק!

• תגובות 60
  • צפיות 10.5k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

1. אין מבחר גדול של מייצבי מתח לינאריים מתכווננים ל-5 אמפר או מעבר לזה. גם לא מעשי לבנות ספק כוח ל-5 אמפר בעזרת מייצבי מתח לינאריים בגלל החום הרב שיש לפזר.

2. המוליכים של לוח בנייה (STRIPBOARD) לא מתוכננים לעמוד בזרמים של מעבר ל-3 אמפר (המוליכים דקים מידי).

יש את משפחת מייצבי המתח ל-3 עד 7.5 אמפר.

LT1083/LT1084/LT1085

או LT1584/LT1585/LT1587

פורסם
  • מחבר

מריפרוף קל בדפי הנתונים במייצבים המדוברים אני חושב שעדיף לי ללכת על LM338. הוא יתן לי לרדת עם המתח עד 1.2 וזרם של 5A.

האם אני צודק?

האם המעגל שהבאתי מקודם יתאים?

http://jumperone.com/doc/schem/2011/08/lm317-adjustable-psu/main_board_rev3.pdf

תודה!

פורסם

היי, לא בניתי את המעגל ככה שאינני יודע אם הוא יעבוד בצורה תקינה.

פורסם

למה אתה נעול על המעגל ההוא? לא מדובר במעגל מיוחד או טוב במשהו על פני כל דבר אחר שקיים ברשת.

לדעתי אם כבר אתה בונה לבד, ויש לך אפשרות להתאים אותו לצרכים שלך, אז תעשה משהו קצת יותר נורמאלי. בתור התחלה כמו שכבר אמרתי, כדאי להוסיף הגבלת זרם. זה נראה לך כמו משהו שאתה לא צריך כי לא השתמשת בזה מעולם, אבל ברגע שתהיה לך האפשרות הזו אתה תראה שפתאום אתה מתחיל להשתמש בזה יותר ויותר, ולא רק כאמצעי הגנה מפני תקלה במעגל. אפשר גם להשתמש במייצב טוב יותר לדוגמא LT3080 (אפשר להשתמש באח הגדול שלו לזרמים גבוהים יותר, או לחבר כמה LT3080A במקביל ואז אתה מקבל גם את האפשרות לפזר את החום בצורה נוחה יותר). ספק מעבדה טוב צריך שתהייה לו את האפשרות הזו, ועדיף שתהייה לא סתם הגבלת זרם שמנתקת את המוצא (כמו שיש באחד הספקים שלי ואני לא יודע מי הדביל שתכנן אותו, אבל במחיר המצחיק שלו אני לא מתכוון להתלונן), אלא הגבלת זרם שפשוט מגבילה את הזרם לערך הזה, ואז ניתן (תחת תנאים מסוימים) להשתמש בו גם כמקור זרם ולא רק כמקור מתח.

מעבר לזה, אם כבר אתה בונה משהו אז לדעתי כדאי שלא סתם תמצא משהו ברשת ותשאל האם הוא טוב, אלא תנסה לתכנן מעגל לבד. זו אופציה מצויינת ללמוד מהתהליך הזה משהו מעבר להלחמה. לדוגמא אתה יכול לנסות שיטות שונות להוסיף את הגבלת הזרם (על ידי שינוי מתח ה-Adj של המייצב בעזרת מעגל כלשהו, או לשים מייצב נוסף בטור שיגביל את הזרם במידת הצורך, וכו').

פורסם

אני מסכים עם אנטולי,

תבנה מעגל או שניים ותלמד תוך כדי תנועה.

צירפתי לך מעגל פשוט וקצת שונה ל-3 אמפר עם רכיבים זמינים וזולים לרכישה.

פורסם
  • מחבר

אינני נעול על המעגל. שאלתי עליו מכיוון שאין לי מספיק ידע בנושא וגם אין לי יותר מדי רכיבים שאני יכול לעשות איתם הרבה ניסויים. כך שלקחת מוכן היא האופציה הקלה והמהירה.

אבל אולי בכל זאת זוהי לא הדרך הדרך הנכונה.. אז אני אנסה לראות איך אני מתמודד עם זה ואשמח להכוונה נוספת.

את התכנון אחלק לשלושה חלקים (מיישר, מייצב, מגביל זרם) ואתחיל מהדבר שאני יחסית מכיר - מיישר.

אך לפני שאני מתחיל לתכנן ולבחור ערכים ורכיבים יש משהו שאני לא מבין עם השנאי..

על השנאי רשום 200VA. לפי מה שאני יודע יש הבדל לפעמים בין Watt ל-VA. השאלה היא איך זה בא לידי ביטוי בשנאי?

החישוב של 200VA/12V = 16.6A הוא נכון? באמת ניתן למשוך ממנו 16A? מה הזרם המקסימלי שניתן למשוך ממנו וזה יהיה בטוח?

שוב תודה על העזרה!

פורסם

החישוב שלך נכון.

עלות הרכיבים עבור 2 המעגלים שהצעתי היא נמוכה.

עבור המעגל בקובץ השני עלות הרכיבים היא 50 שקלים אצל סימן טוב אלקטרוניקה.

פורסם

אל תבנה על 16A ואפילו לא קרוב לזה. ברגע שאתה מושך זרם מהשנאי המתח שלו נופל, בשלב מסוים הוא יפול מספיק כדי שזה יגביל את המעגל שלך. אם אתה צריך מתח קרוב ל-12VAC אז בדר"כ אתה מוגבל לחצי מהזרם שאתה חישבת או אפילו מתחת (הרבה פעמים מומלץ לקחת את הזרם שאתה מצפה שהספק שלך ייתן, להכפיל אותו ב-2 וזה ה-VA שאתה צריך, היו לי כבר מקרים שיכולתי למשוך רק שליש ממה שהשנאי מדורג לפני שהמתח נפל ביותר ממה שאני מאפשר - וזה למרות שהיה לי מרווח ביטחון של בערך בערך 10-15% במתח המוצא המותר). ככל שאתה מוכן לאפשר למפל המתח הזה להיות גדול יותר (משמע אתה משאיר מרווח ביטחון גדול יותר בין המתח הרשום לבין מה שאתה דורש במינימום כדי שהמעגל שלך יעבוד כמו שהוא אמור) אתה תוכל למשוך זרם גבוה יותר מהשנאי.

פורסם
  • מחבר

הבנתי..

אם כך אעשה כמה מדידות עם נורות ליבון (רעיון טוב?) בתור עומסים ואני אבדוק כמה זרם אני יכול למשוך עד שתהיה ירידה גדולה מדי עבורי במתח המוצא ועם זה אמשיך.

אעדכן כשיהיו תוצאות. תודה!

פורסם

עבור השימוש שלך שבו אתה מתכנן להוציא 5A מקסימום אין סיבה שתהייה לך בעיה, אתה בתוך התחום שבו אתה לא צריך להתעסק עם זה.

פורסם

ברוב השנאים שאני ניתקלתי מתח המוצא בדרך כלל גבוה פי 1.4 או פי 1.6 מהמתח הנקוב ויורד לערך הנקוב בזמן חיבור עומס הנקוב לפי דפי הנתונים של הייצרן.

לכן אינני יודע מדוע אתה טוען שהערך V*A אינה מדוייק בכלל.

בשנאים מוגני קצר בדרך כלל מתח המוצא גבוה יותר ועשוי להיות פי 1.85 מהמתח הנקוב בגלל ההתנגדות הגבוהה של הסליל המשני הדרושה בכדי להגביל את זרם הקצר ולמנוע עליית הטמפ' מעבר לטמפ' המותרת.

פורסם

אני אומר זאת מהניסיון שלי עם הרבה שנאים. זו גם הדעה הרווחת בכל הפורומים כדוגמת amb/diyaudio, לקחת תמיד לפחות פי 2 ממה שצריך, או לקחת שנאי עם מתח מוצהר קצת גבוה יותר. אגב, ככל שהשנאי גדול יותר בדר"כ הוא גם פחות בעייתי וההפרש בין מתח המוצא ללא עומס לבין עומס משמעותי הוא קטן הרבה יותר.

פורסם
  • מחבר

שאלתי כדי לדעת פחות או יותר איזה זרם יעבור ברכיבים כדי שיהיה לי כיוון כללי למה אני ניגש.

אני כן רוצה לנצל את השנאי כמה שיותר (אם כבר השגתי שנאי שמסוגל לזרם גבוה ממה שתכננתי אין סיבה לא לנצל אותו) גם אם זה לא היה התכנון בהתחלה.

כשקראתי את התגובות שלכם זה סיקרן אותי לדעת מה יקרה כשהשנאי יהיה תחת עומס. אני אבדוק את זה ואעדכן כשיהיו תוצאות.

תודה!

פורסם

תוכל לבדוק את השנאי תחת עומס על-ידי חיבור במקביל של כמה מנורות H7 בהספק של 55W.

מנורה מסוג H7 צורכת כ-4 אמפר במתח של 12 וולט לכן נראה לי שחיבור 4-3 מנורות במקביל יתנו לך תמונה מספקת לגבי יכולת השנאי.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים