עבור לתוכן

צמחונות, טבעונות ואוכל בריא

Featured Replies

פורסם

לאחרונה יצא לי לקרוא המון על צמחונות ועל הסיכונים הבריאותיים שבאכילת בשר ומוצרי חלב והמצב נראה ממש רע.

הבעיה היא שאני אדם מאד מדעי ורב המידע הצמחוני/טבעוני ברשת נראה מאד תעמולתי וחסר ביסוס מחקרי חזק וכל הזמן מצטטים את ה- ADA שטוענים שניתן לנהל אורח חיים צמחוני מבלי לגרוע מהבריאות.

ראיתי גם את ההרצאה של גארי יופובסקי (אני בטוח שכל צמחוני או טבעוני מכיר אותו) והוא אומר שם דברים מעניינים אבל הוא לא מביא רפרנסים למחקרים.

בקיצור, אשמח אם תביאו פה לינקים למחקרים מדעיים אמיתיים בעד ונגד דיאטות עם פחות בשר/מוצרי חלב.

עוד דגש קטן, אשמח אם לא תכניסו טיעונים של מוסר/הרג חפים מפשע וכו' כי המטרה פה היא להבין את ההשפעות הבריאותיות בלבד.

תודה,

MODY.

• תגובות 35
  • צפיות 4.3k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

תאכל במידה, תיזהר ממאכלים לא בריאים במיוחד, ותגוון עם הרבה מאכלים מסוגים שונים.

ככל שהתפריט שלך יהיה מגוון ככה הסיכוי שיחסר לך משהו או שתקבל הרבה ממשהו רע, יהיה קטן מאוד.

כל השאר בולשיט של אנשים עם נטיה להיתפס לדפוסים ולפעול על פי חוקים.

הכי בריא לזרום חופשי ולכוון לכל מה שטוב.

פורסם

יש לך ניבים, תשתמש בהם.

אם אתה רוצה לאכול בריא יותר תשתדל לאכול יותר עוף\הודו מאשר בשר אדום שתכולת השומן והכולסטרול בו גדולה יותר בצורה משמעותית.

צמחונות טומנת בחובה הרבה מאד סכנות כגון אנמיה, חולשה, מחסור בברזל(שגורם לקודמים בין היתר) ושאר ירקות, עקרונית אפשר לנהל חיים סבירים בדיאטה צמחונית אבל צריך לנהל את הדיאטה עם הרבה יותר משמעת ובצורה הרבה יותר מוקפדת מאשר אם פשוט תאכל בשר.

אם אתה באמת רוצה לנסות צמחונות אתה חייב שיהיו לך תחליפים לחלבון, לברזל ולB-12 שאתה מפספס בבשר, חלק מדברים אלו קיימים באגוזים(שעתירים בשומן אז צריך להיזהר גם איתם), קטניות ואף בסויה.

B-12 הוא הבעיה הכי גדולה כי הוא פשוט לא קיים מחוץ לגופם של בעלי חיים אבל הוא נמצא בהרבה מזונות מועשרים כמו קורנפלקס.

פורסם

מעקב

פורסם

יש קבוצה בפייסבוק בשם "טבעונים ומתעניינים", הם ישמחו לענות לך על כל שאלה.

מאמרים מדעיים/אקדמיים אתה יכול למצוא ב-google scholar. תחפש ביטויים כמו vegan diet, dairy consumption, meat.

ממה שזכור לי כרגע, חלק מהבעיות במוצרים מהחי הן כולסטרול, כמויות גדולות של שומן רווי, הורמונים במוצרי חלב, אנטיביוטיקה (הודות למשקים המתועשים), כספית בדגים מסויימים.

תזונה טבעונית יכולה להיות מאוד בריאה (או בכלל יותר בריאה מתזונה מערבית ממוצעת) אם ורק אם אתה יודע מה אתה עושה ודואג לקבל את כל החומרים שהגוף זקוק להם. בעיקר צריך לשים לב לויטמין B12 (לקחת תוסף) כי זה הדבר היחיד שאי אפשר להשיג מהצומח כתוצאה מההיגיינה והסטריליות המודרנית. אגב, בניגוד למה שנאמר פה, אין שום בעיה עם חלבון וברזל - מאוד קל לקבל אותם ממקורות צמחיים.

אתה יכול לקרוא חומר על תזונה טבעונית בריאה בקישורים הבאים:

http://veg.anonymous.org.il/cat44.html

http://www.veganhealth.org/

http://www.vegansociety.com/lifestyle/nutrition/

יש לך ניבים, תשתמש בהם.

גם לגמלים ולסוסים מסוימים יש. אז יאללה, כנראה שהבחור צריך להתחיל ללעוס עשב. או שאולי הוא צריך לתת ביס באיזה זברה ולקרוע את הבשר שלה? הרי יש לו ניבים... בדיוק כמו של אריה.. :-X

פורסם

תהיה שמעניינת אותי - מישהו ממשתתפי הפורום, הרגיש שינוי כלשהו באיכות החיים כתוצאה ממעבר לתפריט צמחוני או לתפריט יותר "בריא"?

פורסם

יש קבוצה בפייסבוק בשם "טבעונים ומתעניינים", הם ישמחו לענות לך על כל שאלה.

מאמרים מדעיים/אקדמיים אתה יכול למצוא ב-google scholar. תחפש ביטויים כמו vegan diet, dairy consumption, meat.

ממה שזכור לי כרגע, חלק מהבעיות במוצרים מהחי הן כולסטרול, כמויות גדולות של שומן רווי, הורמונים במוצרי חלב, אנטיביוטיקה (הודות למשקים המתועשים), כספית בדגים מסויימים.

תזונה טבעונית יכולה להיות מאוד בריאה (או בכלל יותר בריאה מתזונה מערבית ממוצעת) אם ורק אם אתה יודע מה אתה עושה ודואג לקבל את כל החומרים שהגוף זקוק להם. בעיקר צריך לשים לב לויטמין B12 (לקחת תוסף) כי זה הדבר היחיד שאי אפשר להשיג מהצומח כתוצאה מההיגיינה והסטריליות המודרנית. אגב, בניגוד למה שנאמר פה, אין שום בעיה עם חלבון וברזל - מאוד קל לקבל אותם ממקורות צמחיים.

אתה יכול לקרוא חומר על תזונה טבעונית בריאה בקישורים הבאים:

http://veg.anonymous.org.il/cat44.html

http://www.veganhealth.org/

http://www.vegansociety.com/lifestyle/nutrition/

גם לגמלים ולסוסים מסוימים יש. אז יאללה, כנראה שהבחור צריך להתחיל ללעוס עשב. או שאולי הוא צריך לתת ביס באיזה זברה ולקרוע את הבשר שלה? הרי יש לו ניבים... בדיוק כמו של אריה.. :-X

אשמח לראות סימוכין לסוסים עם ניבים.

מעבר לזה, לא אמרתי שאי אפשר לקבל חלבון וברזל רק שזה הרבה יוותר קשה.

הגוף שלנו לא טוב בלספוג ברזל ממקורות צמחיים אז גם אם נגיד יש בירק כמות ברזל גדולה רק חלק מאד קטן יספג.

ובקשר לחלבון, אם אתה תאכל סלטים ופירות אתה תקבל בדיוק 0 חלבון, אתה חייב קטניות אגוזים ודמיהם ולכן צריך לאזן את הדיאטה בצורה הרבה יותר טובה.

בקיצור כמו בכלל דבר בחיים צריך לאזן.

אתה רוצה לאזן את התזונה עם כל מיני תוספים? שיהיה לך בכיף, אני אהנה מההמבורגר שלי.

פורסם

תאכל במידה, תיזהר ממאכלים לא בריאים במיוחד, ותגוון עם הרבה מאכלים מסוגים שונים.

ככל שהתפריט שלך יהיה מגוון ככה הסיכוי שיחסר לך משהו או שתקבל הרבה ממשהו רע, יהיה קטן מאוד.

כל השאר בולשיט של אנשים עם נטיה להיתפס לדפוסים ולפעול על פי חוקים.

הכי בריא לזרום חופשי ולכוון לכל מה שטוב.

בין העצות הכי טובות, שגם אני כל הזמן נותן.

לאחרונה היה בYNET מחקר ש"מוכיח" שהבשר אדום גורם לסרטן. אבל מה? מסתבר שמדובר על בערך 2% מכל האנשים במחקר, שהרוב שלהם (משהו כמו שני שליש אם אני זוכר נכון) אכלו לפחות 100 גרם בשר אדום כל יום.

בקיצור- תפריט מגוון זה מה שבאמת חשוב.

פורסם

יש מחקרים חד-משמעיים שהראו שאנשים צמחוניים/טבעוניים בריאים יותר מאנשים שאוכלים בשר?

פורסם

Ben0r, קשה לי להאמין שתקבל תשובות לכך כאן כי (1) רוב הסיכויים שיש בפורום צמחונים/טבעונים בודדים, ולא כל מי שצמחוני/טבעוני בהכרח מקפיד על תזונה נכונה והימנעות מג'אנק שמכיל חומרים בעייתיים כמו אלו שבמוצרים מהחי, בגלל שהמניע הוא בד"כ מוסרי/אידיאולוגי ולא בריאותי. חוץ מזה ברור שיש עוד פקטורים בעלי השפעה כמו הקפדה על פעילות גופנית.

(2) רוב האזהרות לגבי מוצרים מהחי אמורות לבוא לידי ביטוי בשלב מאוחר יותר בחיים, מאחר ומדובר בנזק מצטבר לאורך שנים, כמו שמי שמעשן כל חייו נמצא בסיכון גבוה לסרטן ריאות - בגיל מתקדם. הדבר העיקרי שאנשים מסוימים ירגישו שינוי כמעט מיידי בגללו הוא הימנעות ממוצרי חלב (למשל הקלה בכאבי בטן, כאבי ראש, או נזלת וליחה כרונית).

* למרות מה שכתבתי, לא ידוע לי על מחקרים מקיפים עם מסקנות חד משמעיות לגבי ההשפעות של תזונה צמחית לעומת תזונה רגילה/אומניבורית (חוץ ממחקר סין אבל הוא שנוי במחלוקת), אבל אפשר להרכיב תמונה כוללת מהמלצות של ארגוני בריאות מוכרים, מחקרים ומאמרים שלא ממומנים ע"י תאגידים בעלי אינטרסים וכו'. כדאי גם לשים לב שהכוונה בתזונה "בריאה יותר" היא לא בהכרח תוחלת חיים יותר גבוהה, אלא איכות חיים טובה יותר. אפשר להחזיק הרבה אנשים בחיים עד גיל 90+, השאלה היא עד כמה הם חיוניים.

אשמח לראות סימוכין לסוסים עם ניבים.

מעבר לזה, לא אמרתי שאי אפשר לקבל חלבון וברזל רק שזה הרבה יוותר קשה.

הגוף שלנו לא טוב בלספוג ברזל ממקורות צמחיים אז גם אם נגיד יש בירק כמות ברזל גדולה רק חלק מאד קטן יספג.

ובקשר לחלבון, אם אתה תאכל סלטים ופירות אתה תקבל בדיוק 0 חלבון, אתה חייב קטניות אגוזים ודמיהם ולכן צריך לאזן את הדיאטה בצורה הרבה יותר טובה.

בקיצור כמו בכלל דבר בחיים צריך לאזן.

אתה רוצה לאזן את התזונה עם כל מיני תוספים? שיהיה לך בכיף, אני אהנה מההמבורגר שלי.

תכתוב בגוגל horse canine teeth.

לגבי חלבון וברזל, בגלל זה הדגשתי שחייבים לדעת מה לאכול כדי לקבל את מה שהגוף צריך. ברגע שיודעים, אין שום בעיה. אגב, בירקות ופירות יש כמויות קטנות (וכנראה שלא מספיקות) של חלבון, לא 0.

תוספים - כמו שאמרתי, אם התזונה מאוזנת, צריך רק B12. אם אתה מעדיף לחטוף התקף לב בגיל 50-70 (גיל שבו, דרך אגב, מומלץ לקחת תוסף B12 בלי קשר לתזונה) במקום לקחת תוסף מסכן, שיהיה לך לבריאות.

פורסם

צמחונות טומנת בחובה הרבה מאד סכנות כגון אנמיה, חולשה, מחסור בברזל(שגורם לקודמים בין היתר) ושאר ירקות,

:xyxthumbs:

אני מאמין שכל דבר במידה זה טוב. אין שום סיבה להיות צמחוני אלא אם כן זה מסיבות אידאולוגיות.

נקודה למחשבה - לא שמעתי מאנשים שחיים חיים ארוכים מאוד ובריאים שהם צמחוניים.

פורסם

"כל דבר במידה" זה טוב ויפה (ונכון, בד"כ), אבל השאלה היא - מה זה "כל דבר"? איפה מותחים את הגבול? מה עדיף, לאכול בורקסים (שמכילים מרגרינה AKA שומן טראנס AKA רעל סותם עורקים) מדי פעם, או בכלל לא? לאכול בשר שמכיל חלבון, ברזל, כולסטרול והרבה שומן רווי, או מאכלים מהצומח שמכילים חלבון, ברזל, כמויות קטנות עד אפסיות של שומן רווי, ואפס כולסטרול?

בתכלס, זה הכל עניין של נורמות. כיום הנורמה היא לאכול בשר אז אומרים לאכול בשר במידה. אם היית שואל לפני 30 שנה, היו אומרים לך שגם מרגרינה במידה זה טוב ;)

פורסם

אין שום בעיה גם עם בורקס. העניין הוא שצריך לגוון ולאכול כל דבר במידה קטנה.

כמובן שישנם מאכלים פחות בריאים או עם פחות ערך תזונתי, זה לא אומר שאסור לאכול אותם אלא לאכול אותם לעתים רחוקות יותר.

לא רק הגוף צריך לאכול, גם הנפש...

פורסם

זה אולי יפליא אותך, אבל אפשר "להאכיל" את הנפש גם בדברים מאוד בריאים. זה הכל עניין של שמירה על ראש פתוח (לא להגיד ישר איכס על כל דבר שנחשב "מזון בריאות", כמו שהרבה אנשים נוטים לעשות, ממש כמו ילדים) והרגל :)

נ.ב. רוב האנשים אוכלים מוצרים מהחי על בסיס יומיומי ולא מדי פעם כמו בורקסים ושאר מזיקים (שאותם נתתי כדוגמה לצורך המחשה), כלומר מכניסים לגוף רעות חולות כמו כולסטרול, באופן קבוע ובתדירות גבוהה.

פורסם

כלומר מכניסים לגוף רעות חולות כמו כולסטרול, באופן קבוע ובתדירות גבוהה.

צא מזה, אין השפעה ממשית לצריכת הכולסטרול מהמזון על רמתו בגוף מאחר וכ85 אחוז מהכולסטרול מיוצרים ע"י הגוף עצמו.

הכולסטרול הוא לא רע, הכולסטרול חיוני לכל חי! (בנוסף הוא מאוד רווחי לתעשיית הסטטינים :silly: )

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים