עבור לתוכן

רישום שם עסק - שאלה משפטית

Featured Replies

פורסם

התבקשתי לבדוק את ענין החוקיות בבחירת שם עסק, והתקנות באתר משרד המשפטים לא מובנות לגמריי, אז יש ליכמה שאלות, למי שמתמצא טיפה, אולמי שאולי יבין מה שלא הבנתי:

1. אם אדם מסויםמעוניין לפתוח חנות פלאפל (לצורך הדגמה) בשם "אחלה פלאפל", וקיימת בעיר חנות פלאפל נוספות שיושבת כבר הרבה זמן עם אותו שם.

האם זה מונע מאוות בנאדם להשתמש בשם ? זאת עילה לתביעה ?

כי ע"פ משרד המשפטים:

אין הגנה על שם עסק – כל שם יתקבל, איננו בודקים אם שם עסק כבר קיים לפני שאנו רושמים אותו

וע"פ משרד עורכי דין אוגייץ מיידר:

יש לשים לב ששם העסק לא יהווה עילה לתביעה על פי דיני ההגנה על הקניין הרוחני שכן שם זהה לשם חברה או שותפות קיימת או סימן מסחרי (הרשום אצל רשם סימני המסחר) יכול להטעות ובכך להוות עילה לתביעת נזיקין.

עכשיו זה ברור שהחנות פלאפל לא רשומה כסימן מסחרי, אז אפשר להשתמש בשם ללא בעיה ? או שהיא נחשבת כ"חברה" (כמו שמצוין בציטוט), ולכן אי אפשר להשתמש בשם ?

2. רישום שם עסק עולה 352 ש"ח, ע"פ משרד המשפטים:

אגרת רישום שם עסק: 236 + 116 = 352 ש"ח.

אך לא מצויין איזה הטבות זה מקנה. אם אותה חנות פלאפל רשמה את שם העסק שלה, אז לא ניתן להשתמש בו ?

מה בעצם מקנה אותו רישום ?

::)

תודה.

פורסם

אני מניח,מתוך הגיון לוגי בלבד ולא מתוך ידיעה כלשהי של החוק,שישנם עסקים מסויימים(אם לקחת פלאפליה לדוגמא,שם אני מניח שהמצב נדיר) אשר אכן רושמים את שם העסק כחברה,ואז ישנה עילה לתביעה על "קניין רוחני",בעוד שעסקים רבים רשומים על שם בעל המקום,ולאו דווקא בשם העסק- למשל הפלאפל נקרא "פלאפל אחלה" אך העסק רשום כעסק של דוד ועקנין,במצב כזה אני מניח כי אין שום עילה לתביעה..

אני מקיש על מה שאני אומר כשאני רואה עסקים בעלי שם מוכר אשר פותחים סניפים ע"י זכיין במקומות שונים..למשל פלאפל בראשלצ ופלאפל בפ"ת,שלשניהם קוראים פלאפל בוארון,אבל מדובר בזכיינים בלבד אשר "קנו" את השם המוכר ובמציאות אין שום קשר בין שני החנויות..

בכל מקרה בכדי להיות בטוח באמת עדיף לך להרים טלפון או לקבוע פגישה עם עו"ד המתמחה בסוגי דינים שכאלו,לדעתי..

פורסם

1. אם אדם מסויםמעוניין לפתוח חנות פלאפל (לצורך הדגמה) בשם "אחלה פלאפל", וקיימת בעיר חנות פלאפל נוספות שיושבת כבר הרבה זמן עם אותו שם.

האם זה מונע מאוות בנאדם להשתמש בשם ? זאת עילה לתביעה ?

כי ע"פ משרד המשפטים:

וע"פ משרד עורכי דין אוגייץ מיידר:

יש לשים לב ששם העסק לא יהווה עילה לתביעה על פי דיני ההגנה על הקניין הרוחני שכן שם זהה לשם חברה או שותפות קיימת או סימן מסחרי (הרשום אצל רשם סימני המסחר) יכול להטעות ובכך להוות עילה לתביעת נזיקין.

עכשיו זה ברור שהחנות פלאפל לא רשומה כסימן מסחרי, אז אפשר להשתמש בשם ללא בעיה ? או שהיא נחשבת כ"חברה" (כמו שמצוין בציטוט), ולכן אי אפשר להשתמש בשם ?

לצורך העניין החנות נחשבת כחברה ואפשר לתבוע אותך על משהו שנקרא "גניבת עין", צריך להראות שאתה משתמש במוניטין שלו ושהאזרח הממוצע יכול להתבלבל בין העסקים שלכם. אם הוא רשום או לא מבחינת החוק זה לא משנה בכל מקרה הרבה פעמים השם שעל השלט הוא לא השם הרשמי של החברה.

זה מה שאומר החוק:

1. גניבת עין

(א) לא יגרום עוסק לכך שנכס שהוא מוכר או שירות שהוא נותן, ייחשבו בטעות כנכס או כשירות של עוסק אחר או כנכס או כשירות שיש להם קשר לעוסק אחר.

(ב) שימוש של עוסק בשמו בתום לב, לשם מכירת נכס או מתן שירות, לא ייחשב כשלעצמו גניבת עין.

תחפש "גניבת עין" בגוגל ותמצא על זה הרבה מידע.

2. רישום שם עסק עולה 352 ש"ח, ע"פ משרד המשפטים:

אך לא מצויין איזה הטבות זה מקנה. אם אותה חנות פלאפל רשמה את שם העסק שלה, אז לא ניתן להשתמש בו ?

מה בעצם מקנה אותו רישום ?

הרישום במשרד המשפטים הוא איזה עניין הסטורי (חוק מ-1935), זה לא חובה וגם לא נותן הרבה, זה שהשם רשום לא מקנה לך שום הגנה. אולי אם בעתיד תתבע מישהו שמשתמש בשם דומה תוכל להוכיח ממתי אתה משתמש בו אבל לא הרבה יותר מזה. אם מדובר על רישום חברות בע"מ אז שם כנראה שיש בדיקה של שם החברה אבל גם זה לא אומר שאתה חסין מתביעות.

* אני לא עורך דין ואין להתייחס לדברי כיעוץ משפטי.

פורסם
  • מחבר

אוקיי, תודה. התגובות שלכם באמת עזרו.

עכשיו יש לי שאלה נוספת, האם ניתן להגן על השם "פלאפל אחלה אחלה בכיף", בעוד יש חנות אחרת בשם "פלאפל אחלה אחלה" (מפני תביעות עתידיות) ?

חיפשתי תשובה באינטרנט, אבל לא מצאתי משהו חד משמעי:

http://www.patentim.com/forum_articles.asp?Article=550

http://www.justice.gov.il/MOJHeb/RashamHaptentim/SimaneiMischar/FAQ.htm

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים