עבור לתוכן

מה אמת ומה שקר..?(האם OC זה בריא)

Featured Replies

פורסם

בקיצור.. אני לא אחד שמבין על OC כלום אבל זה נישמע מגניב רצח.. לקנות מעבד של 3GHZ

ולהפוך אותו לאיזה 4.5.. אבל האם זה בכלל כדאי?

ואם כן.. אז למה היצרן לא עשה את זה לבד כבר.. מן הסתם מעבד של 4.5GHZ שווה יותר כסף..

אני שמעתי מפי טכנאי בכיר במעבדה של רשת מחשבים בכירה.. שטען שלעשות OC

זה אם נשווה את זה לרכב .. כמו לנסוע ברכב(פיאט) במהירות 100 על הילוך 2 בסופו של דבר

ההילוך ישרף.. או יקרע אחרי זמן שהוא פחות בהרבה ממה שהוא אמור לעשות..

מה שאומר שהמעבד אם הוא אמור להחזיק כל החיים.. הוא פשוט יפגע וילך...

והלך הכסף..והוא הציעה לי אם כבר עושים OC ל3GHZ אז מקסימום להגיע ל-3.5GHZ...

כי מעבר לזה.. חבל על אותו מעבד/כרטיס זיכרון/כ.מסך וכו'...

מה אתם אומרים על המיתוס ?

האם בן אדם שמשקיע 8 אלף שקל במחשב חדש.. בכרטיס מסך תותח בלוח אם תותח..

במעבד תותח.. להחליף אותם כל חצי שנה.. במקום פעם אולי ב-3 שנים..

פורסם

"בריא" זה בטוח לא. עד כמה זה לא בריא? תלוי.. תלוי במעבד עצמו, בטמפרטורה שנותנים לו לעבוד בה, בכמה מתח הוסיפו לו, וכו'.

למה החברות לא עושות את זה לבד? יש כל מיני סיבות, גם כי זה באמת מקצר את חיי המוצר, ואז יקשה עליהם עם האחריות, וגם כי

ככה הם יכולים לגבות יותר כסף על מעבדים מהירים יותר, ולא "לחלק" אותם במחירים של מעבדים חלשים יותר.

בקשר לקיצור אורך חיים, אם שומרים על טמפרטורה סבירה, אז לרוב קיצור החיים לא יהיה משהו משמעותי, יש המון אנשים

שעובדים עם OC המון שנים. אז כנראה שבמקום לעבוד 30 שנה, הרכיב יעבוד 20 שנה.. זה לא שאתה באמת תשתמש

בו לאורך כל כך הרבה זמן.

פורסם

שטויות, מי מינה אותו ל"טכנאי בכיר"?

הקיצור לכאורה בתוכלת החיים לא יהיה מורגש ו/או רלוונטי, כמו ש-RLM אמר. וזה בהנחה שבאמת יהיה קיצור.

פורסם

אם יודעים מה עושים ושמורים על טמפ' ומתחים אין שום סיבה שייקרה לו נזק. במעבד בניגוד לפיאט (או לכל רכב אחר) אין חלקים נעים. אין שחיקה פיסית של כלום.

השחיקה שנעשית בו היא כתצואה מהתעייפות חומר עם השנים ועיוות השבב עקב מתח לא נכון וטמפ' גבוהה מידי. לכן, אם שומרים על פרמטרים טובים אין סיבה לדאגה. יש אנשים שעובדים עם OC גבוה מאד לתקופות ארוכות מאד ולא נגרם שום נזק.

מציע לך רק לקרוא וללמוד לפני ביצוע OC בעצמך כדי שגם אתה תוכל להנות ממנו ולא לסבול מנזק..

ולגבי כל התארים של טכנאים וכו' - כבר ראיתי טכנאים בכירים בחיים שלי שלא מבינים בשיט במחשבים ועוד בחנויות גדולות ומוכרות שלא אנקוב בשמם. אחד מהם אפילו התווכח איתי שאין יכולת לקרוא טמפ' מרכיבים במחשב. כאשר באתי לממש אחריות על כרטיס מסך שהחום שלו הגיע ל 102 מעלות הוא התווכח איתי שלתוכנה (GPU-Z ו EVEREST) אין שום דרך לדעת את הטמפ' של הליבה והיא עובדת על "השערה" וסביר להניח שהטמפ' של הכרטיס היא בערך 60 מעלות. אחרי שצחקתי עליו כמה דקות בלב הבנתי עם מי יש לי עסק והלכתי משם.. בסופו של דבר אגב הסתבר שהקירור לא ישב על הכרטיס טוב, החלפתי לו משחה טרמית וסגרתי אותו חזק - הטמפ' עכשיו 45 במנוחה וגג 75 במאמץ..

פורסם

אני עושה OC למחשבים שלי כבר שנים ועוד לא נשרף לי מעבד.

היה לי פעם סלרון 300mhz שעבד על 450mhz מעל 3 שנים עם קירור סטוק.

יש לי אותו במגירה, אני חושב שהוא עדיין עובד.

אני בטוח שכמה אנשים פה בפורום זוכרים את המעבד הספציפי הזה שהיה מאוד מוצלח לOC בזמנו.

כיום יש לא מעט מעבדים טובים לOC שיכולים לעשות 50% יחסית בקלות (עם קירור טוב).

ואפילו כאלה שעושים יותר.

לי באופן אישי לא איכפת אם המעבד שלי ישרף אחרי שנה שנתיים, כי יש אחריות.

וגם אם אין אחריות, זה תירוץ טוב לשדרג.

ולכן אין לי בעיה למתוח את המעבד לקצה היכולת על בסיס קבוע.

מי שחושש יכול לעשות OC קטן, או לא לעשות בכלל.

מה האמת אתה שואל ?

OC עלול לקצר את חיי המעבד, אבל ברוב המקרים המעבדים שורדים יותר משאר החלקים.

פורסם

OC מקצר את חיי הרכיב.

בכמה הוא מקצר?

זו כבר שאלה מסובכת.

יש אמת במה שהטכנאי אמר לך. אם מאיצים את המעבד יותר מידי אז הוא יתקלקל מהר (יכול להיות שהוא יעבוד מצויין במשך חודש, או אפילו שנתיים, אבל יעשה בעיות אחר כך)

אבל אם לא מנסים לגרד את הגבול, רוב הסיכויים שעד שהמעבד יתקלקל, הוא יהיה שווה פחות מ-100 שקל.

כעיקרון, כל עוד אתה לא מוסיף מתח ושומר על טמפרטורות סבירות, הרכיב לא יתקלקל.

ברגע שמוסיפים מתח והטמפרטורה עולה, יכול להגרם נזק. (נדידת אלקטרונים שתגרום למוות איטי יחסית, או שריפה של הרכיב מטמפרטורה קיצונית)

פורסם

OC מקצר את חיי הרכיב.

בכמה הוא מקצר?

זו כבר שאלה מסובכת.

יש אמת במה שהטכנאי אמר לך. אם מאיצים את המעבד יותר מידי אז הוא יתקלקל מהר (יכול להיות שהוא יעבוד מצויין במשך חודש, או אפילו שנתיים, אבל יעשה בעיות אחר כך)

אבל אם לא מנסים לגרד את הגבול, רוב הסיכויים שעד שהמעבד יתקלקל, הוא יהיה שווה פחות מ-100 שקל.

כעיקרון, כל עוד אתה לא מוסיף מתח ושומר על טמפרטורות סבירות, הרכיב לא יתקלקל.

ברגע שמוסיפים מתח והטמפרטורה עולה, יכול להגרם נזק. (נדידת אלקטרונים שתגרום למוות איטי יחסית, או שריפה של הרכיב מטמפרטורה קיצונית)

מוזר, כתוב לך בטייטל מומחה למעבדים :s05:

מומחה למעבדים לא היה מצדיק את הטענה שלעשות OC זה כמו לנסוע בהילוך שני על 100 קמ"ש.

פורסם

אני לא מוצא שום דבר שגוי במה שהוא רשם..

בהחלט ניתן לומר שאם מאיצים את המעבד יותר מידי הוא יכול להנזק. עכשיו רק אפשר להתכווח על כמה זה יותר מידי..

אבל זה כבר עניין סובייקטיבי וגם בהחלט תלוי במעבד עצמו..

פורסם

אני לא אומר שאוברקלוק מ3 ל-3.5 זה כמו 100 קמ"ש בהילוך שני,

אבל הרצת מעבד 2GHZ במהירות של 4GHZ ע"י הוספת מתח משמעותית תרגום לנזק פיזי במעבד אפילו אם שומרים על טמפרטורה סבירה.

גם לי היה סלרון 300 שהפעלתי ב-450MHZ ע"י הוספת מתח.

הוא עבד שבוע ואחרי זה התקלקל.

אוברקלוק זה לא משהו בטוח ב-100%.

פורסם

אני לא יודע איך הטכנאי הזה הגיע לתיאוריה של הילוך שני זה אפילו לא דומה למה שקורה בפועל.

נכון OC מקצר חיי רכיבים אבל זה הכל יחסי כלומר כל הפונקציה של הפגיעה ברכיב הינה פונקציה רבת משתנים ככה שאף אחד לא יכול לענות עליה בצורה מדוייקת.

ככלל מעבד נוצר תחת בדיקות מעבדה קפדניות ועובר טסטים קפדניים שבוחנים את יכולותיו וקביעת המתח והתדר הסופי שלו, כמו שאתה מכיר ויודע למעבד יש שלוש שנים אחריות ככה שזה אומר שהתדר והמתח שניקבעו למעבד זה ישמרו אותו במצב תקין לפחות שלוש שנים (אחרת זה כמו לירות לעצמך ברגל מבחינה כלכלית) ולאחר מכן זה כבר לא מעניין אף אחד, מכאן אתה יכול להסיק שמינימום אורך חיים של מעבד יהיה שלוש שנים בתדר סטוק.

לאחר ההקדמהשהקדמתי מכיוון שאנו נמצאים במצב ששום דבר אינו קבוע כלומר הקירור שבחרת לשים על המעבד (במקום הקירור סטוק), טמפרטורת החדר, איכות המתח שמסופקת למעבד, איכות הלוח אם, הפסקות חשמל (במידה ואין מייצב מתח כלשהו), החלפת משחת קירור כשצריך, ניקיון המארז וגוף הקירור , סירקולציית האוויר במארז וכו' וכו' שאת כל הדברים האלה החברה היצרנית לא יכולה לקחת בחשבון אז היא מנסה לייצר את המעבד שיהיה הכי אמין שאפשר ואפילו אתה יכול לראות את זה בטכנולוגיות ההגנה שיש למעבדים, אם זה האטת מהירות המעבד או אפילו כיבויו המוחלט במידה והטמפרטורה גבוהה מידי.

ומכאן אנו מבינים שה OC יוצר שינוי בכל הגורמים הללו ככה שאם נפלת על מעבד מוצלח אתה יכול לחגוג על OC והספיק להחליף את המחשב עד שיגרם לו איזה שהוא נזק אבל אם לא נפלת על מעבד מוצלח במיוחד יכול להיות שהוא ישרף לך עוד הרבה לפני שאחריות היצרן תפוג בין כך ובין כך להפסיד אתה לא מפסיד חוץ מכמה ימים של השבתת המחשב.

בכל אופן ככה אני רואה את זה ולא היה אצלי מעבד אחד שלא טחן OC מקסימלי שנתיים לפחות ועדיין עובדים כמו חיות.

אבל הדבר הכי חשוב בכל מקרה בעניין ה OC זה שצריך לצבור ידע וניסיון לפני שהופכים OC לקבוע כי אחרת המעבד ילך ומהר, צריך תשומת לב גבוהה לטמפרטורות, ניקיון גופי הקירור והמארז, סירקולצייה נכונה במארז וכו' בקיצור תיחזוק קבוע של המחשב.

מקווה שהצלחתי לענות על שאלתך

יום טוב.

פורסם

כן, קח בחשבון שייצרניות השבבים לא טיפשות, הן יודעות שכנראה השבבים יעברו OC

פורסם

אני לא אומר שאוברקלוק מ3 ל-3.5 זה כמו 100 קמ"ש בהילוך שני,

אבל הרצת מעבד 2GHZ במהירות של 4GHZ ע"י הוספת מתח משמעותית תרגום לנזק פיזי במעבד אפילו אם שומרים על טמפרטורה סבירה.

גם לי היה סלרון 300 שהפעלתי ב-450MHZ ע"י הוספת מתח.

הוא עבד שבוע ואחרי זה התקלקל.

אוברקלוק זה לא משהו בטוח ב-100%.

כנראה שלא ידעת מה הרמה הבטוחה למעבד. אתה לא פשוט נכנס לביוס ומנחש וולטים. יש טווחים שכבר לא בטוחים למעבד וזה נכון, אבל עם OC ללא הוספת מתח או ע"י הוספת מתח בגדר התחום שלו המעבד דורג אין סיבה שחיי המעבד יקוצרו, כל עוד הוא יציב והטמפרטורות סבירות. זה לא צעצוע, זה שבב סיליקון עמיד, ושינוי התדר כשלעצמו, לא יזיק לו.

לדוגמה Q6600 עובד בד"כ על סביבות ה-1.1v בסטוק. אתה יודע מה הטווח המותר עפ"י אינטל למעבד הזה (והאחריות תקפה בו)? 1.5v. למה אתה חושב שהם נתנו כזה טווח? כי זה לא בטוח? כי זה מקצר את חיי המעבד?

חוץ מיזה, תנסה פעם לנסוע 100 קמ"ש על הילוך שני ותגיד לי איך היה :hi:

פורסם

המנוע פשוט ישרף..... חבל לא?

בכל אופן אני מסכים עם הבחור פה ^^^

השבבים עמידים ולא סתם בכירים באינטל מעבירים הרצאות על הנושא אלא גם מספרים איך לעשות את זה בצורה הבטוחה ביותר,

ומדגישים שהאחריות לא פגה

פורסם

הOC למעבד מסוכן לאנשים שלא יודעים לעשות אותו וכמו שאמרו לפניי שמושחים אותו לקצה יכולתו לטווח ארוך.......

אם תשמור על טמפ' ומתח בטווח בטוח לא תיהיה שום בעיה.....

בכול מקרה יש בזה סיכון קטן כמו בכול דבר בחיים :xyxthumbs: אז תהנה מהם :xyxthumbs:

פורסם

מה שכן, תופעת ה OC עברה תהפוכה של 180 מעלות בשנים האחרונות. פעם זה היה דבר מחתרתי שבקושי שומעים עליו, ללא תמיכה מאף יצרן.

היום, כמעט כל חברה מתהדרת באריזת המוצר ובהצהרות שהמוצר שלה עושה OC בצורה הכי טובה ואף מוציאה כלים ותוכנות ייעודיות לכך. חברות הבינו בשנים האחרונות שיכולת OC של הרכיבים מראה על איכות החומרים, התכנון וההרכבה של הרכיב. ישנן חברות שאפילו אורכות תחרויות OC שתומכות במשתתפים ומחלקות פרסים על ההשגים. ניתן למצוא היום כמעט בכל לוח אם וכרטיס מסך תוכנות ופיצ'רים של היצרן שעוזרים ב OC. אחד השיקולים החשובים של הרבה קונים הוא יכולת OC של הרכיב - בעיקר עם מדבור בלוח אם ומעבד.

ולגבי בטיחות ואמינות של OC - אוברקלוקר מיומן שיודע מה הוא עושה יודע מתי הרכיבים נמצאים ב OC שפוי, יציב ואמין ומתי ה OC קיצוני מידי. יש מספיק תוכנות ניטור שעוזרות להגיע ל OC טוב שלא פוגע ברכיבים גם לאורך זמן. מאחר ורכיבי מחשב נחשבים מיושנים לאחר כשנתיים שלוש - זה מאד זניח לדעתי אם המעבד יחזיק משהו כמו 6 שנים או שרק 4.. (וגם זה אגב בכלל לא מחייב - הוא יכול לחיות הרבה הרבה יותר).

עוד משהו,

ניקח לדוגמא מעבד. החברה שהוציאה אותו (בין אם INTEL ובין אם AMD) קבעה את תדר המעבד למקרה הגרוע ביותר. הכוונה היא שהוא יצליח לעבוד בתדר הזה על קירור הסטוק, עם המתח הנורמאלי שנקבע לסדרה הזו, על לוח אם פשוט גם בתנאים של חדרים לא ממוזגים ובמארזים לא הכי מאווררים שיש.

ברוב המקרים בהם עושים OC משמעותי לרכיב משפרים את כל האלמנטים. קונים לוח אם איכותי שנותן מתחים מדוייקים ויציבים יותר, מחליפים את קירור הסטוק לקירור יעיל יותר, קונים מארזים מאווררים ודואגים שהסביבת עבודה תהיה יחסית קרירה וכו'..

מה גם שלפי דעתי היצרן קובע לפעמים את דגם המעבד הסופי (המכפלה) לפי דרישת השוק. תכלס כשמייצרים סדרה של מעבדים - ניקח לדוגמא את סדרת ה E8XXX של אינטל - בפס ייצור מיוצר בפועל מעבד אחד. בבדיקת איכות של המעבד נקבעת לבסוף המכפלה הסופית שהוא מסוגל לעבוד בה וככה הוא משווק הלאה לצרכן. דמיינו מצב כזה שבפס ייצור רוב המעבדים הנבדקים מסוגלים לעבוד כ E8600 אך בפועל הדרישה בעולם גבוהה יותר לנניח E8400. מה היצרן יעשה? הוא יכול באמת לדרג אותם כ E8600 שיימכרו לאט ואז לא יעמוד בביקוש של ה E8400 , או שהוא יכול פשוט לקבוע את המעבדים במכפלה X9 ולהוציא אותם כ E8400 ולעמוד בביקוש.. המצב כמובן יכול להיות גם הפוך וזו סתם דוגמא שחשבתי עליה. כמובן שזה לא מוכח או משהו - פשוט מצב שחשבתי עליו והוא בהחלט יכול להתקיים.. (או שלא? תקנו אותי..)

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים