אינטל מרעננת את קו מעבדי ה-HEDT המשוכלל שלה – ואנחנו יוצאים לבדוק איך זה נראה הלכה למעשה בהשוואה למוצר הדגל משנה שעברה
שנה עברה לה בשקט מאז שהשיקה אינטל את פלטפורמת האקסטרים שלה למחשבים האישיים עם תושבת LGA2066. התושבת הזאת בדומה לתושבות אקסטרים אחרות כללה ערכת שבבים אחת אשר רלוונטית ונמכרת עד היום בשם X299.
תושבת LGA2066 של אינטל באה לראשונה עם מעבדי אינטל בעלי כמות ליבות הגדולה מ-10 לעולם השולחני ונראה שההכרזה הזאת בזמנו הפכה להפתעה אפילו עבור יצרניות לוחות האם עצמן. עם מעבדי 12-18 ליבות נולד למעשה המותג Core i9 שבא ליצור הפרדה בין מעבדים לבעלי ממון – למעבדים לבעלי המון ממון. Core i9 7900X בעל 10 הליבות הושק במחיר של 1,000 דולר וה-Core i9 7980XE כבר הגיע במחיר של 2,000 דולר.
הצורך במעבדים בעלי ליבות מרובות נולד מהבקשה הגדולה לחזק את עולם הרינדור, ה-AI ותחומים רבים נוספים שעד כה מעבדים בעלי 6-10 ליבות היו העוצמה המירבית בה הם יכלו להשתמש במחשבים שולחניים. AMD הייתה הראשונה לשחרר מעבדי 12 ו-16 ליבות לצרכן, ואינטל הגיבה במהירות והוסיפה גם דגם עם 18 ליבות.
מאז זרמו לא מעט מים בנהר, ומוקדם יותר השנה התעוררה יום אחד אינטל למציאות שבה התחרות מציעה מעבדים בעלי יותר מ-16 ליבות. לאחרונה הושקו מעבדי Threadripper בעלי 24 ו-32 ליבות במחירים מקבילים למחירי מעבדי אינטל עם מחצית יחידות העיבוד.
אינטל מחליטה לשמור על הקלפים שלה בידיים עם תגובה למעבדים אלו, ומחליטה לשפץ את סדרת המעבדים הקיימת לתושבת LGA2066. כמות הליבות המירבית לתושבת זאת לא משתנה.
סדרה חדשה שלמה
למעשה, סדרת הדור התשיעי שמושקת כעת לתושבת LGA2066 היא סדרה משופרת של מעבדים בעלי 8 עד 18 ליבות. תמחור המעבדים לעומת אלו של הדור הקודם נשאר זהה באופן עקרוני.
ההשקה הזאת היא למעשה החלפה מלאה של כל הסדרה הקודמת. המחירים מעט נוחים יותר לכל שכבה, ומספר שכבות גם זוכות למקצה שיפורים טכניים. המחיר המירבי עבור ספינת הדגל עדיין נשאר באיזור 2,000 דולר. אך ישנם כמה שינויים שלמעשה מהווים את גולת הכותרת בדור החדש הזה, שקרוי Skylake-X Refresh.
אנחנו נפרדים בלי הרבה דמעות ממעבדי 4 ו-6 ליבות לתושבת הזאת שהיו קיימים בסדרה הקודמת. כמובן שהמהלך מובן – היום כשיש מעבדי 8 ליבות לתושבת המיינסטרים LGA1151. נתחיל עם התייחסות לשינויים הגדולים שעושים את Skylake-X Refresh.
אילו שינויים נעשו מהסדרה הקודמת?
בראש ובראשונה ההלחמה התרמית עושה קאמבק, וכמה שהתגעגענו אליה. דור Core-X 7000 לא כלל כלל פתרון הלחמה בין מכסה המעבד לגוף הליבה עצמו, ונעשה שימוש במשחה תרמית סטנדרטית. דבר זה הביא לטמפרטורות פעולה גבוהות במיוחד גם תחת שימוש בקירורים המתקדמים ביותר בשוק. העברת החום למעשה הייתה כה פקוקה בין הליבה למכסה, כך שאוברקלוקרים רבים נאלצו להשתמש בכלים על מנת להסיר את המכסה רק בשביל להשתמש במתכת נוזלית להורדת הטמפרטורה.
שיפור נוסף של סדרת המעבדים החדשה הוא הגברת רוחב פס ה-PCI-Express 3.0 הזמין במעבד. נגמרו הימים שבהם מעבדים שונים יאפשרו כמות ממשקים שונה בלוחות האם – כל מעבדי Skylake-X Refresh החל מ-Core i7 9800X ועד לדגם ה-Core i9 9980XE כוללים 44 עורקי PCI-Express לחלק לממשקים החיצונים השונים. לערכת השבבים X299 ישנם 20 עורקים נוספים משלה.
ישנם עוד כמה שיפורים בדגמים מסויימים בסדרה החדשה לעומת דורות קודמים. למשל, דגם ה-Core i9 9800X בעל 8 הליבות ו-16 הנימים הופך לרלוונטי הרבה יותר כאפשרות מקבילה ל-Core i9 9900K. משתמשים מוותרים על אחוזון קטן של ביצועי גיימינג, אך מקבלים מעבד המתאים לתושבת בחיבוריות עשירה משמעותית וגם יכולת קירור משופרת בזכות שטח הליבה המוגדל – החום פחות דחוס ולכן מתפזר בקלות. גם כמות זיכרון המטמון השתפרה מהדור הקודם וזינקה מ-11MB ל-16.5MB. מדובר בשיפור מבורך למעבד אקסטרים מתחת לקו 600 הדולרים.
שיפור נוסף לחדי העין הוא בגזרת 10 הליבות. את Core i9 7900X בתג המחיר של 999 דולר מחליף ה-Core i9 9820X בתג מחיר מצומצם של 889 דולר, והוא מגיע עם הבונוסים של הסדרה החדשה, כך שאפשר להוציא גם את קודמו לפרישה ממדפי החנויות.
מלבד כל אלו, אנחנו צופים כי השבבים החדשים הם בעלי סיליקון איכותי יותר הודות לבגרות תהליך היצור ולכן מסוגלים באופן טבעי להגיע לתדרים גבוהים יותר. טוב שיש הלחמה תרמית כדי לאפשר זאת. למעשה, נראה שבחלק מהדגמים עלתה המעטפת התרמית מ-140W ל-165W.
ספינת דגל משופרת – Core i9 9980XE
המעבד החזק ביותר שתמצאו לתושבת LGA2066 החל מעתה הוא ה-Core i9 9980XE. מעבד זה מכיל 18 ליבות ו-36 נימים באמצעות טכנולוגיית ה-HyperThreading.
בתוכנה לזיהוי מעבדים CPU-Z הוא מזוהה ראשית כ-Core i9 7980XE ואני חושב שיש כאן סמליות. המעבד עצמו לפחות ברמת הסיליקון זהה לחלוטין ל-Core i9 7980XE, וחלק מהשיפורים הם אלו שמחוץ לשבב עצמו כמו אותה ההלחמה שצוינה. כמובן ששם הזיהוי צפוי להתעדכן בעדכון תוכנה קרוב.
כתוצאה מהשיפורים שצוינו בביקורת זאת, החליטה אינטל להגביר את תדר הבסיס המינימאלי של המעבד מ-2.6Ghz לתדר מכובד הרבה יותר של 3.0Ghz. הרצה של מבחן מאמץ בשימוש סט הפקודות AVX אכן מאשר שזה התדר בו המעבד פועל.
כאשר המעבד נמצא במאמץ נטול סט פקודות AVX, הבחנו כי כל 18 ליבותיו פועלות בתדר שנע בין 3.6Ghz ל-3.8Ghz. לצורך השוואה, המעבד Core i9 7980XE מצוי בתדר של 2.6Ghz בעת מאמץ AVX ובתדר של 3.0Ghz עד 3.2Ghz בעת מאמץ סטנדרטי לכל הליבות. מדובר בשיפור מבורך.
בשונה מביקורות רבות שחלקכם יבקרו בהן במהלך הימים הקרובים בשלל אתרים ומגזינים, אנחנו החלטנו בביקורת זאת בעיקר להתמקד בשיפורים שבוצעו בדור הרענון הזה לעומת הדור הקודם, שכן מדובר באותה הארכיטקטורה בדיוק וטמפרטורות פעולה ותדרים הם היחידים אשר יעשו שינוי בין השניים. לאחר יותר משנה מאז יצא Core i9 7980XE לאוויר העולם, קיים לא מעט מידע לגבי ביצועים בשימושים השונים.
מערכת הבחינה ומבחני הביצועים
מערכת הבחינה שלנו כוללת את הרכיבים להלן:
- לוח אם Asus PRIME X299-A LGA2066
- זיכרון Corsair Vengeance Pro RGB 2666Mhz 4X8GB
- כרטיס מסך Gigabyte Geforce RTX 2080 Ti Gaming OC 11GB
- קירור למעבד NZXT Kraken X62
- כונן Intel Optane 900p 280GB
- מעבד Core i9 7980XE
- מעבד Core i9 9980XE
- 3 מסכי מחשב ברזולוציית 1920X1080
נתחיל ברשותכם באפקטים ששינוי פיזי כמו מכסה מולחם למעבד יכול לעשות.
את מערכת המחשב הזאת עם שני המעבדים השונים העמדנו במאמץ של תוכנת Aida64 Engineer במצב מאמץ AVX ממושך. את המדדים לקחנו מהשקע בקיר לכלל מערכת המחשב והם המדדים שמהווים את צריכת החשמל המירבית שנצפתה.
אני לא מופתע מתוספת של כ-30W בצריכת החשמל למעבד, שכן באותה הארכיטקטורה בדיוק ובתדר גבוה יותר לזה יש לצפות. הטיפוס בצריכת החשמל הוא אפקט ישיר של בחירה בתדר עבודה גבוה יותר. מדובר במעבד הרעב ביותר לחשמל שאינטל אי-פעם שחררה למערכות שולחניות.
בעת מבחן המאמץ למעבד שערך כשעה לקחנו גם טמפרטורות פעולה של המעבד עם אותו הקירור, NZXT Kraken X62, אשר מאוורריו מכוונים בדיוק ל-50%, כחך שנפח הקירור זהה. גם עוצמת המשאבה כוונה לעוצמה מירבית.
על אף צריכת החשמל הגבוהה במעט של Core i9 9980XE, הבחנו בשיפור דרמתי בטמפרטורת ליבות במעבד. ירידה מ-82 ל-65 מעלות צלזיוס רק מראה עד כמה הלחמה תרמית היא כמו חמצן למעבדים הללו. הדבר משאיר מרווח לאוברקלוקינג ומקביל גם מאפשר התקנה של קירורים פשוטים יותר, ובעיקר שקטים יותר.
Cinebench הינו מבחן רינדור מבית היוצר של מנוע הרינדור Cinema4D. מבחן זה מצייר באופן גס את הבדלי עוצמות הרינדור בין המעבדים השונים, והוא עושה זאת באופן מדויק למדי על אף היותו סינטטי. דאגנו לאפשר את טכנולוגיית ה-Turbo Boost 3.0 של אינטל לפני הרצת מבחני הביצועים כך שתדר הפעולה של ליבה בודדת במאמץ הינו גבוה למדי ועומד על כ-4.5Ghz.
גם כאשר כל הליבות נמצאות במאמץ, עוקף ה-9980XE את קודמו במספר אחוזים.
במבחן הרינדור של Blender הצליח לגלח המעבד החדש 16 שניות מזמן הרינדור של הקודם ברינדור תמונת המכונית ולהגיע ל-160 שניות. לצורך השוואה במבחן זה, למעבד ה-Core i9 9900K שבחנו לקחו 243 שניות לרנדר את אותה התמונה.
לקחנו את שני המעבדים גם לסיבוב בכמה משחקים על מנת לבחון שיפור, ובהחלט נמדדו שיפורים אך הם יחסית לא משמעותיים. משחקים כיום בפירוש לא מפיקים ביצועי גרפיקה גבוהים יותר בשימוש מעבדי 18 ליבות לעומת מעבדי 8 ליבות המהירים יותר פר ליבה דוגמת Core i9 9900K ו-Core i9 9700K.
השיפור קיים, אך אינו משמעותי במיוחד ומסתמך על השיפור המלאכותי בתדר אותו קבעה אינטל.
סיכום – החומרה טובה, המחירים פחות
המעבד Core i9 9980XE הוא רענון של המוכר והידוע. מדובר במעבד שמסמל עבור אינטל את שיא היכולת שלה בתושבת שולחנית בדור 14 הננומטר. את הארכיטקטורה הזאת אנחנו מכירים באקסטרים עוד משנה שעברה, ובמעבדי המיינסטרים עוד מאז צאת Core i7 6700K באוגוסט של 2015. ברמה הטכנית המעבד החדש כל כך זהה לישן, עד כדי כך שלא נדרש עדכון ביוס ולמעשה לא יצאו ביוסים חגיגיים ללוחות אם קיימים על מנת לבצע איזושהי התאמה למעבדים הללו.
ההלחמה התרמית היא חדשות נהדרות עבור אלו שרוצים לקחת את תושבת LGA2066 קצת יותר ברצינות וצריכים את התכונות שאינטל ספציפית יודעת להעניק לשלל תוכנות קיימות בשוק. אותה ההלחמה מאפשרת בניה של תחנת עבודה שקטה יותר פשוט בשל אפשרות המאווררים להסתובב בקצב נח.
מעבדים כמו Core i9 9980XE ואחיו לסדרה החדשה הם גם הזדמנות מעולה למשדרגים למיניהם שכבר רכשו מעבדי אקסטרים בדור הקודם ורוצים להתקדם לכמות ליבות גדולה יותר. מעבדים כמו Core i7 7800X משושה-הליבות יכולים להוות מדרגה לקפוץ לשבב כמו Core i9 9820X בעל 10 הליבות בעלות כל כמה מאות דולרים אם המשתמש מוכן לטרייד אין של מכירה וקניה.
מדרגת הפתיחה של התושבת כעת טובה משמעותית משהייתה לפני שנה, עם מתומן-ליבות טרי בדמות Core i7 9800X שסוף כל סוף מגיע עם 44 נתיבי PCI-Express 3.0 מובנים. נגמרה החציצה בין הדגמים השונים הודות לצורך בשיפור וכתוצאה מתחרות. נגמר גם הסיפור של מעבדים בעלי כמות ליבות נמוכה לתושבת אקסטרים. ברור שההתחלה צריכה לכל הפחות להתאים לספינת הדגל של המיינסטרים.
בכל הנוגע לכדאיות המעבד עצמו ובתמורה למחיר, אני חושב שאינטל פספסה הזדמנות לבצע תמחור הרבה יותר אגרסיבי בסדרת המעבדים הזאת לעומת הקודמת. אני סבור ובטוח שבמידה ויתומחרו יותר תחרותי הצלחת המכירות תגדל.
ה-Core i9 9980XE בעל 18 הליבות מוצע במחיר של כ-2000 דולר החל מהיום. התחרות הישירה שלו היא ה-Ryzen Threadripper 2990WX מבית AMD, מעבד בעל 32 ליבות והרכב ליבתי שונה משמעותית. עם תלות בתוכנות השונות, על המשתמש להחליט אילו מבניהם תהיה הבחירה העדיפה. ישנן תוכנות המעדיפות מעבד אחד ואחרות שיעדיפו את השני.
משחקים, כבונוס, יעדיפו את תדרי הפעולה הגבוהים יותר שאינטל מציעה אך לשם זאת קיימים מעבדים זולים משמעותית. כמובן שמשחקים הם פחות או יותר העדיפות האחרונה של משתמש שירצה מעבד בעל כמות ליבות כה גבוהה. אלגוריתם ההאצה של אינטל מאפשר למעט ליבות להגיע לתדרים מאוד מכובדים.
להערכתי הזהירה, מחיר של כ-1300 דולר לספינת הדגל החדשה יחד עם ירידה יחסית של כל שאר הדגמים בסדרה היה הופך את Skylake-X Refresh למשתלמת משמעותית כי אלו מעבדים חזקים בעלי יכולות אוברקלוקינג בריאות, ותוכנות שאוהבות את ארכיטקטורות אינטל מפיקות מהן לא מעט. יש בי תקווה שירידת מחירים היא לא נושא שירד מהשולחן עבור אינטל.
כך או כך, מסתמן כי זאת המשפחה שתסיים את פרק 14 הננומטר של אינטל בתושבת האקסטרים השולחנית עד בואם המיוחל של מעבדי 10 הננומטר יום אחד. Core i9 9980XE הוא "הטוב ביותר" החדש של אינטל, ומשפר בכמה חזיתות את ביצועיו על פני Core i9 7980XE. שיפור במחיר יכול להפוך אותו לתחרותי במיוחד ויש בנו תקווה שיש לכך סיכוי לקרות.
אני חושב שכותב הטור הזה התבלבל וכתב ביקורת במקום פרסומת.
אינטל אשכרה לקחה מעבד ישן צרבה עליו שם אחר ועשתה אובר קלוק של 200 מגהרץ ומוכרת אותו במחיר זהה של כמעט 2000 דולר.
דרך אגב ההחלמה לא מורידה 20 מעלות כפי שנכתב, עשרות ביקורות מראות שיפור של בין 4-8 מעלות סה"כ לטובת המעבד "החדש".
נצפה הבדל של עד 17 מעלות צלזיוס בין שני המעבדים בסביבת העבודה ותנאי המבחן, עם השבב שלנו.
יתכן וסביר מאוד שבסביבות שונות, קירורים שונים ושבבים שונים יהיו הבדלים, כמובן.
תודה על הביקורת, יש לציין שתדרי עבודה בAVX512 לא הישתנו וגם הגירסה החדשה מוגבלת ל2.8GHZ כמו הדור הקודם, בעקרון שינוי קוסמטי ורק שיפור מזערי במצב סטוק בכל מה שלא קשור לAVX.
אינטל עושה amd..
קבלו את היורש של בולדוזר
חופשי
לא יודע באיזה קירור השתמשתם, אבל עשרות ביקורות כולם עם קירור מים במערכות מטורפות מותאמות אישית.
ביקורת אמיתית במקרה הזה ספציפית זה רק לקטול ולא "היינו רוצים לראות מחיר…"
אינטל איבדו את זה, אל תהיו חלק מצוות היח"צ שלהם, תהיו נאמנים לעצמכם ולציבור הקוראים.
אין שום דבר חדש במעבד הזה, זה כולם יודעים, רק עשו "הלחמה" שקצת טובה יותר ממישחת השיניים אבל עדיין לא ברמה של מעבדי RYZEN , ועידכון קטן של טבלת הTURBO- והופ'לה הקפיצו את דגם המעבד "בשתי דורות" מ7990XE ל9980XE.
הבעיה היא שקהל היעד שכן מישתמש בAVX לא מקבל שום שיפור כי התדר נופל ל2.8GHZ כמו בדגם הקודם, מה שחמור בזה הוא שאינטל לא מפרסמים את התדרים הללו לציבור ושפלוני שיבוא לשדרג את ה7990XE שלו למעבד החדש שמבטיח שיפור של מאות MHZ מהדור הקודם מגלה שהוא לא מקבל שום שיפור ויתחיל לחקור כמו חוש חש הבלש אז הוא יגיע למידע הקריטי שאינטל מנסה להסתיר והוא תדרי עבדוה בAVX שנישארו זהים.
על זה בידיוק לינס וסטיב וסוקרים אחרים כעסו על אינטל כי הם לא היו מוכנים לאמר להם את התדרים הללו בכדי שלא יצטיירו רע, למרות שהמעבד כןם בידיים שלהם והם יכלו לגלות בעצמם!.