עבור לתוכן

שאלה לגבי PCIE

Featured Replies

פורסם

היי, אחרי חפירה עמוקה בפורומים בחו"ל עדיין לא הצלחתי להבין משהו:
ניקח לדוגמה 6700K + Z170.
הבנתי שיש חיבור ישיר בין המעבד לpcie X16 lanes. 

ובנוסף לזה יש עוד 20 קווים של PCIE שמגיעים מהצ'יפסט.

1) איפה אותם קווים? אם מחברים SLI שתופס 2 קווים של 8, למה נשארים רק עוד 4 קווים? איפה ה16 הנותרים מהצ'יפסט?

2) האם הלוחות אם שעומדים לנחות עלינו z270, הולכים לתמוך ב24 קווים מהצ'יפסט?

3) אם אנחנו מדברים על 6850k עם 40 קווים, אז כל הPCIE יישבו על המעבד הזה? בלי תוספת מהצ'יפסט?

4) השאלה נובעת מהעובדה שאני רוצה לקנות kaby lake + 1080 sli + ssd m.2.

האם לא יישאר לי יותר שום מקום לכרטיס הרחבה נוסף? עם הZ270 אפשר שני SSD?

5) אולי בכלל ללכת על 6850K + x99?

(המחשב יהיה מיועד לגיימינג)

תודה לעוזרים!

נערך על-ידי elikh

פורסם

לגבי ה-PCIE זה לא בדיוק כמו שהצגת, למעבד יש 16 קווים שהולכים ישירות לכרטיסי ההרחבה, עד פה זה נכון. המעבד מחובר ל-Z170 בחיבור שנקרא DMI והבעיה היא שזה חיבור די מוגבל שרק יכול להעביר כמות מידע של 4 קווי PCIE בערך. על ה-Z170 עצמו אפשר לחבר עוד 20 קווי PCIE אבל אי אפשר לשים עליהם דברים שצריכים ביצועים גבוהים כי החיבור שלהם עם המעבד הוא רק דרך ה-DMI ויש שם צוואר בקבוק רציני כי כל שאר החלקים במערכת (דיסקים, USB, כרטיס קול וכו') גם הם מתחלקים ברוחב הפס של ה-DMI.

תכלס יוצא שה-20 הזה הוא מספר לא מציאותי, כן אפשר היה לבנות לוח עם הרבה חיבורים נוספים אבל בגלל שכל ה-20 ביחד מקבלים רוחב פס של פחות מ-4 אף אחד לא מייצר כזה. בקווים הנוספים משתמשים גם כדי להוסיף דברים נוספים ללוח האם כמו בקר USB3.1 או כרטיס קול משוכלל ולא רק לחיבור ישיר של כרטיסי הרחבה.

נערך על-ידי etal

פורסם

@elikh

א. המעבד מספק 16 ערוצי PCI Express. ערוצים אלו בד"כ משוייכים באופן מוחלט לחריץ ההרחבה המיועד לכרטיס גרפי בכדי שתהיה תקשורת מהירה יותר בין המעבד ובין הכרטיס הגרפי.

הערה: רק ערכות השבבים ממשפחת ה Zx (בדור הנוכחי - Z170 ובדורות הקודמים Z97, Z87, Z77 וכד') מאפשרות "לפצל" את ערוצי ה PCI Express האלו ל-2 קבוצות של 8 ערוצים כל אחת או ל-3 קבוצות שאחת מתוכן מקבלת 8 ערוצים והשתיים האחרות - 4 ערוצים. בשאר ערכות השבבים (הפשוטות יותר) כל 16 ערוצי ה PCI Express עובדים כמקשה אחת. מכאן שברוב המקרים תמיכה במערך של כרטיסי מסך היא אפשרית רק בלוח אם המבוסס על ערכת השבבים Z170.

ב. ערכת השבבים עצמה גם היא מספקת מסלולי PCI Express. במקרה של ערכת השבבים Z170 מדובר בעד 20 מסלולים. ערוצי ה PCI Express האלו יכולים להיות מחוברים למספר רכיבים/התקנים - חיבורי USB, חריצי הרחבה מסוג PCI Express, חיבורי SATA וכרטיס רשת. יש כללים שמגדירים בדיוק באילו תצורות ניתן לעבוד וניתן למצוא אותם בחוברת של ערכת השבבים באתר של אינטל. באופן כללי (ולמיטב הבנתי) כללים אלו קובעים שניתן להגדיר עד 20 מסלולי PCIe, אך להשתמש בעד 16 מסלולים בכל רגע נתון, ניתן להקצות עד 6 ערוצים לחיבורי SATA3, עד 10 ערוצים לחיבורי USB 3.0 וערוץ אחד לכרטיס רשת חוטי (GbE). העניין הוא שחלק מהערוצים ניתן להגדיר לאחד מתוך כמה שימושים (לדוגמא - את ערוץ 10 ניתן להגדיר כחיבור USB 3.0, כחיבור PCI Express או לחברו לכרטיס רשת ואת ערוץ 15 ניתן להגדיר כחיבור PCI Express, כחיבור SATA3 או לחברו לכרטיס רשת). בסופו של דבר מי שבוחר כיצד לממש את כל זה הוא יצרן לוח האם, ואם תסתכל טוב תוכל לראות לפעמים שבאתרי לוחות כתוב שאם משתמשים בחיבור מסויים חיבור אחר יפסיק לעבוד או שהוא יעבוד ב"מהירות" (בפועל מספר ערוצים) איטית יותר.

הערה: יצרן לוח האם יכול להוסיף גם בקרים נוספים בכדי לתת יותר חיבורים מאשר ערכת השבבים מאפשרת או אפילו להכפיל את מספר מסלולי ה PCI Express (זה קיים בלוחות אם דיי יקרים). ההגבלה הזו היא רק מבחינת מספר מסלולי ה PCI Express שערכת השבבים מספקת.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על התגובות המפורטות.

@etal

לפי מה שאני מבין מהתגובה שלך, 4 קווי PCIE  יהיו צוואר בקבוק בהגעת מידע מהלוח למעבד (ולהיפך), כי כל הUSB ו SSD M.2 וSATA למיניהם זורמים דרכם.
1. אבל, אם ככה SLI עדיין יעבוד טוב, כי תכלס לא תהיה השפעה על שאר המערכת בין אם יש כרטיס בודד שמשתמש ב16 קווים, לבין 2 כרטיסים שמשתמשים ב8 קווים כ"א נכון?

2. אם כך בעצם יש פה תגלית מבחינתי: כל SSD שיש במערכות ה"רגילות" של אנשים (עם כרטיס מסך) לא מנוצל 100% בגלל שהוא משתף קווי PCIE עם עוד התקני IO?

@smalul

זהו, מהתבוננות ארוכה בSPECS של לוחות אם הסקתי את הדברים האלה, וטוב שחיזקת לי את זה.
3. אז לצורך העניין, שני כרטיסי מסך בSLI + SSD M.2 בודד, לא יפריעו אחד לשני נכון? (אבל אהיה חסום מבחינת הרחבות עתידיות)

4. האם במקרה כזה, יש המלצה ללכת על 6850K הטרי שיצא עכשיו (40 קווים)?

5. האם משהו פה ישתנה בהגעת KABYLAKE וZ270?

נערך על-ידי elikh

פורסם
ציטוט של elikh

לפי מה שאני מבין מהתגובה שלך, 4 קווי PCIE  יהיו צוואר בקבוק בהגעת מידע מהלוח למעבד (ולהיפך), כי כל הUSB ו SSD M.2 וSATA למיניהם זורמים דרכם.

זה תלוי ביצרן לוח האם, אבל בד"כ לא צריכה להיות בעיה עם זה. ליתר ביטחון בדוק את עמוד לוח האם שבו אתה מעוניין ורצוי גם את החוברת שלו (לא תמיד כל המידע מופיע באתר האינטרנט) בכדי להיות בטוח שכל הרכיבים שתחבר יהיו מסוגלים לעבוד ביחד.

אגב, מדובר כאן על מסלולי ה PCI Express הנובעים מערכת השבבים ולא מאלו הנובעים מהמהעבד.

ציטוט של elikh

אם ככה SLI עדיין יעבוד טוב, כי תכלס לא תהיה השפעה על שאר המערכת בין אם יש כרטיס בודד שמשתמש ב16 קווים, לבין 2 כרטיסים שמשתמשים ב8 קווים כ"א נכון?

אם כל ערוצי ה PCI Express מהמעבד מחוברים לכרטיס/י המסך אז טכנית לא צריכה להיות לכך השפעה על שאר הרכיבים.

הערה: אני יודע שעבור תושבת 1150 ל ASRock היה לפחות לוח אם אחד שבו רק 8 ערוצי PCi Express הוקצו לטובת כרטיס המסך וה-8 האחרים הוקצו לטובת חיבור M.2 (החיבור הזה קיבל 4 ערוצים). אם אני זוכר נכון במצב כזה, כל עוד לא חובר כונן SSD בחיבור M.2, כרטיס המסך קיבל 16 ערוצים אולם ברגע שחובר כונן SSD כזה כרטיס המסך ירד ל"מהירות" של X8 בלבד (לא שיש הבדל משמעותי בין X8 ל X16).

ציטוט של elikh

אם כך בעצם יש פה תגלית מבחינתי: כל SSD שיש במערכות ה"רגילות" של אנשים (עם כרטיס מסך) לא מנוצל 100% בגלל שהוא משתף קווי PCIE עם עוד התקני IO?

שוב - בד"כ לכרטיס המסך אין השפעה על שאר החיבורים במערכת פשוט כי הוא מקבל את ערוצי ה PCI Express שלו ישירות מהמעבד ושאר הרכיבים מחוברים לערוצי ה PCI Express מערכת השבבים.

ציטוט של elikh

אז לצורך העניין, שני כרטיסי מסך בSLI + SSD M.2 בודד, לא יפריעו אחד לשני נכון? (אבל אהיה חסום מבחינת הרחבות עתידיות)

שוב - מומלץ בחום לבדוק את לוח האם המסויים בו אתה מעוניין.לפני הקנייה, אבל באופן כללי אני לא חושב שצריכה להיות בעיה לעבוד עם מערך SLI וכונן SSD בחיבור M.2 כאשר נעשה שימוש בלוח אם מודרני עם ערכת השבבים Z170.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים