עבור לתוכן

עקצו את סבא שלי. מה לעשות?

Featured Replies

פורסם

הי,

אין לי מושג לאן לפנות ואשמח להפניה ולהצעות פרקטיות בנושא.

לפני שבוע וחצי התקשרה לסבא שלי מישהי והציגה את עצמה כנציגה של מוסד ממשלתי מסוים, היא נתנה לו הרבה פרטים חסויים (שלא מופיעים ברשומון המיתולוגי אלא רק במערכת הממשלתית והם מאוד עדכניים), סבא שלי התרשם מהדברים שלה (היא סיפרה שמגיעות לו הטבות מסוימות ועוד כמה עניינים שהוא עוד לא הסדיר) וכאשר היא שאלה לאשר את הפרטים שהיא מסרה לו וביקשה לדלות פרטים נוספים, ביניהם חשבון בנק, הוא מסר הכל.

גילינו על זה רק אתמול כשהוא הזכיר את העניין. הנורה האדומה שהסיפור הדליק היתה יכולה להאיר את כל רמת גן, וברור שמיד התקשרנו לברר אם יצרו עמו קשר וכמובן נענינו שלא והם בכלל לא שואלים דברים כאלו או אומרים פרטים סודיים בטלפון.

אתם יכולים לנחש שהצעד הבא הוא פאניקה- חשבון הבנק המדובר כמובן כבר סגור מרגע הגילוי (לפחות לא הספיקו לרוקן לסבא את החסכונות, ברוך השם), והתלונה למשטרה הוגשה בבוקר, אבל אנחנו בחרדה מוחלטת. איננו יודעים מה ניתן לעשות עם כל מאגר המידע שיש להם (וככל הנראה הוא די נרחב), ואילו פעולות עלינו לנקוט?

מה הסיכוי שהמשטרה תעשה משהו? כשפרצו לי לדירה לפני 8 שנים, התלונה שלי כנראה שומשה לחיפוי איזה כלוב אוגרים משטרתי- כי הם לא עשו כלום(!!!) בנידון. כנ"ל כששדדו את סבתא שלי.

האם ניתן לחקור את הסיפור באופן עצמאי?

תודה רבה למי שיוכל לענות על 5 השאלות הללו או יתן טיפים באופן כללי כיצד להתמודד עם הסיטואציה!

נ.ב הזעם ותחושת החילול מהסיפור הזה היא בלתי ניתנת לתיאור, זה כמו בשוד או באונס כאשר הנזק הוא לא הכלכלי/פיזי אלא בעיקר חוסר האונים הפסיכולוגי. הם ידעו דברים שסבא שלי נאלץ לתת לרשות הממשלתית (נו, כמו כולם) תוך הבטחה שמדובר במידע חסוי שישמר מכל משמר. העובדה שזה עכשיו בחוץ... אני לא רהוט מספיק להעביר את מלוא מנעד התחושות.

מזל שסבא שלי כבר לא עובד ומעולם לא היו לו מתחרים עסקיים, אני מניח שבסיטואציות אחרות לאנשים אחרים היה יכול להיגרם נזק עצום.

נערך על-ידי shalomslalom

פורסם

תוודאו שהפרטים הבעייתיים (חשבון בנק, אשראי וכו') שונו ותרגעו. אין סיבה להלחץ סתם.

פורסם
  • מחבר

חשבון בנק ואשראי אכן שונו אבל אלו השימושים המיידיים והזמינים ביותר שהצלחנו לחשוב עליהם בסוג כזה של הונאה. הבעיה היא שלבטח יש אפיקים יותר... 'עדינים' שבהם הנוכלים יכולים לפעול, כגון פתיחת חשבונות במקומות שונים על שמו, אולי לקיחת הלוואות, אולי... אין לנו מספיק פנטזיה.

אחד מהפרטים שמצויים בידם הוא מידע רפואי (כנראה הפרט שאחראי לשליש מהזעם).

נערך על-ידי shalomslalom

פורסם

אם סבא שלך מקבל קצבאות כלשהן מהביטוח הלאומי, אני מציע לבדוק שהן אכן מגיעות ליעדן החוקי. בנוסף, וזה חשוב יותר, ברר בדחיפות שלא שונו פרטים כלשהם בקרן הפנסיה שלו, ואם יש לו, בביטוח הסיעודי\כל ביטוח רפואי פרטי אחר.

פורסם
  • מחבר

תודה, לגבי שינוי פרטים בביטוח הרפואי זה רעיון טוב שלא חשבתי עליו.

הביטוח הלאומי נבדק, אבל בסופו של דבר ניתן לדעת אם מישהו גנב את הקיצבה רק אחרי שהיא כבר נגנבה, לא?

ומה בכלל אפשר לעשות אם היא כן תיגנב? אז נשנה את הפרטים ונחזיר אותה ליעדה- בחודש הבא היא לא יכולה להיגנב שוב?

...אם כי יש צורך להגיע לשם באופן פיזי ולזייף חתימה ותעודת זהות, אז הגניבה הרבה יותר מסובכת... נחמה פורתא.

תודה.

נערך על-ידי shalomslalom

פורסם

מאיפה אתה יודע שהיא לא עובדת גוף ממשלתי כלשהו?

פורסם
  • מחבר

כי התקשרנו אליהם והם ענו שא. הם לא יצרו איתנו קשר וב. אם הם יוצרים קשר הם לא אמורים לשאול את השאלות הללו ובנוסף חלק מהפרטים שהיא ציינה הם לא פרטים שאמורים להימסר בטלפון (בין השאר היא הזכירה שיש לו בעיה רפואית מסוימת) וייתכן שאף לא אמורים להימצא בידה.

נערך על-ידי shalomslalom

פורסם

טוב שהגשתם תלונה במשטרה.

גניבת זהות זה סיפור לא פשוט.

כדאי להתייעץ עם מישהו שמבין בזה, ולא בפורום מחשבים.

אני מציע:

לפנות לקופות גמל (יש אתר ייעודי שיעזור לכם למצוא את כל הקופות),

לברר אצל כל הביטוחים אם ביקשו לשנות את המוטבים,

לפנות לכל גוף שנותן קצבאות: משרד הפנים, המל"ל, נרדפי נאצים, משרד הבטחון (נכי צה"ל), משרד השיכון (סיוע בדיור).

לפנות לכל המרשמים: בפרט, רשם המקרקעין (טאבו) אם יש נכס מקרקעין על שמו.

בנקים דורשים מסמכים כדי לפתוח חשבונות בנק ולקיחת הלוואות מעל גובה מסויים.

טוב מאוד שהגשתם את התלונה מיידית. ככה יש לכם הוכחה שזו תרמית על כל צרה שלא תהיה.

נערך על-ידי hero

פורסם
  • מחבר

נעשה.

השאלה היא מה הסיכוי שהם יטרחו לעשות משהו ואיך ניתן לדרבן אותם?

בעת הגשת התלונה, השוטר המקבל ביצע את הנסיון ההירואי להתקשר למספר ממנו נערכה השיחה וגילה שמדובר במספר חסום. קיבלתי את הרושם שזה פחות או יותר כל מה שהוא יכול לעשות.

מצד אחד אני נחרד, מתחלחל ומאוד מתנגד לכל הסמכויות שהמשטרה לקחה לעצמה בשנים האחרונות, לכל מאגרי המידע שהממשלה בונה והפרות הפרטיות המאסיביות והמערכתיות שאחרי כן גם מקבלות כס"ח חוקתי/פרוצדוריאלי/משפטי- מצד שני, כשאשכרה צריך לבצע משהו שאינו פוגע בפרטיות של אף אחד (מדובר במספר עסקי) ולכאורה אמור לשרת את המטרה שבשמה הם מצהירים שהם עושים מה שעושים ולעזור בפשע אמיתי- פתאום ראש קטן.

נערך על-ידי shalomslalom

פורסם

לחברות התקשורת יש מאגרי נתונים מיוחדים, עם איכונים, ושבעיקרון יכול לסייע באיתור במקרים כאלה.

זה לא מאגר של המשטרה או המדינה למיטב ידיעתי.

צריך לשבת למשטרה על הראש.

אם ייגרם לכם נזק בגלל חוסר המעש והרצינות שלהם, כנראה שיהיה מקום לתבוע את המשטרה על רשלנות.

צריך לרמוז להם את זה בעדינות.

אם צריך צו מבית משפט כדי לחייב את חברות התקשורת לתת את הנתונים האלה, תגישו

קשה לי לראות מה אתם יכולים לעשות מעבר לזה כרגע.

הנתונים עצמם זה לא האישיו, החשש זה שעל בסיס הנתונים האלה ייצרו מסמכים מזוייפים.

אתם חייבים להתייעץ עם מישהו שמומחה בתחום הזה של הונאה ועבריינות סייבר/מאגרי מידע

נערך על-ידי hero

פורסם

אוסיף :

בתקופה הזאת התחילו לשים לב לווטרנים של מלחמת העולם השניה, ולפנות אליהם מרשויות הרווחה של העיריות. יוצרים קשר, אחרי זה מגיע לבית נציג ומחתים על סטיפה של ניירות. עכשו, כמה תכונות של אנשים זקנים, שכך נראה שרלוונטיות לכולם :

- הם אף פעם לא יחשדו שמדובר בהונאה

- הם מאוד מחזיקים מכל מה ש "רשמי", כנראה תחת שלטון קומוניסטי כשבא נציג הביתה ורוצה ניירת כלשהיא אין "לא"

- הם לא קוראים ובהרבה מקרים לא יודעים את השפה בשביל לקרוא על מה הם חותמים, אבל הם חותמים בכל זאת

- אין להם את השכל לקחת עותק של מה שהם חותמים עליו (בהנחה שהטקסט בעותק בכלל נאמן למקור)

- אין להם את השכל להתקשר לבני המשפחה הצעירים בזמן האירוע, וגם לא מייד אחרי. זה נודע לבני המשפחה במקרה אחרי שהם שואלים משהוא כמו "מאיפה הסט מצעים הזה"

- הם כן בקשר טלפוני מתמיד אם החברים שלהם בגילם. אז הם כן משתפים ביניהם דברים כמו "באו אליך ?" "כן גם אלי באו" "אני כבר קיבלתי מהם סט מצעים זה חייב להיות אמיתי".... ומבחינתם זה באמת סימן לכך שהכול אמיתי. יותר מזה

אל תחכו שמשהוא כזה יקרה, אני ממליץ :

- תסבירו עכשו לסבים/סבתות שלכם : מתרחשות ברגע זה הונאות שנראות כך, כל נציג שמגיע הביתה ומציע חתימה על ניירת יש לקחת ממנו את הניירת ולשמור לעיון בידי בן משפחה צעיר, בלי לחתום, לבקש פרטים אישיים ופרטי קשר בכתב על פתק "בשביל להחזיר את הניירת החתומה לאחר אישור בן המשפחה"

- תסברו איך הונאות כאלה מתרחשות והעובדה שבא מישהוא לחברים שלהם ו/או שקנו אותם בסט מצעים מ ebay הם לא סימן לכך שהכול תקין. אתם - בני המשפחה הצעירים - "המוסמכים" היחידים לקבוע מה הונאה ומה לא, נקודה

- תתקינו מצלמה שמצלמת בבירור את הפנים של כל מי שנכנס לבית

פורסם
  • מחבר
לחברות התקשורת יש מאגרי נתונים מיוחדים, עם איכונים, ושבעיקרון יכול לסייע באיתור במקרים כאלה.

זה לא מאגר של המשטרה או המדינה למיטב ידיעתי.

צריך לשבת למשטרה על הראש.

אם ייגרם לכם נזק בגלל חוסר המעש והרצינות שלהם, כנראה שיהיה מקום לתבוע את המשטרה על רשלנות.

צריך לרמוז להם את זה בעדינות.

אם צריך צו מבית משפט כדי לחייב את חברות התקשורת לתת את הנתונים האלה, תגישו

קשה לי לראות מה אתם יכולים לעשות מעבר לזה כרגע.

הנתונים עצמם זה לא האישיו, החשש זה שעל בסיס הנתונים האלה ייצרו מסמכים מזוייפים.

תודה, לא ידעתי שניתן לתבוע את המשטרה, זה בהחלט מעודד ואם לא תהיה התקדמות טוב לדעת שיש מנוף לחץ.

אתם חייבים להתייעץ עם מישהו שמומחה בתחום הזה של הונאה ועבריינות סייבר/מאגרי מידע

אתה מתכוון למשרד חקירות? יש להם בכלל סמכות לעשות משהו?

אוסיף :

בתקופה הזאת התחילו לשים לב לווטרנים של מלחמת העולם השניה, ולפנות אליהם מרשויות הרווחה של העיריות. יוצרים קשר, אחרי זה מגיע לבית נציג ומחתים על סטיפה של ניירות. עכשו, כמה תכונות של אנשים זקנים, שכך נראה שרלוונטיות לכולם :

- הם אף פעם לא יחשדו שמדובר בהונאה

- הם מאוד מחזיקים מכל מה ש "רשמי", כנראה תחת שלטון קומוניסטי כשבא נציג הביתה ורוצה ניירת כלשהיא אין "לא"

- הם לא קוראים ובהרבה מקרים לא יודעים את השפה בשביל לקרוא על מה הם חותמים, אבל הם חותמים בכל זאת

- אין להם את השכל לקחת עותק של מה שהם חותמים עליו (בהנחה שהטקסט בעותק בכלל נאמן למקור)

- אין להם את השכל להתקשר לבני המשפחה הצעירים בזמן האירוע, וגם לא מייד אחרי. זה נודע לבני המשפחה במקרה אחרי שהם שואלים משהוא כמו "מאיפה הסט מצעים הזה"

- הם כן בקשר טלפוני מתמיד אם החברים שלהם בגילם. אז הם כן משתפים ביניהם דברים כמו "באו אליך ?" "כן גם אלי באו" "אני כבר קיבלתי מהם סט מצעים זה חייב להיות אמיתי".... ומבחינתם זה באמת סימן לכך שהכול אמיתי. יותר מזה

אל תחכו שמשהוא כזה יקרה, אני ממליץ :

- תסבירו עכשו לסבים/סבתות שלכם : מתרחשות ברגע זה הונאות שנראות כך, כל נציג שמגיע הביתה ומציע חתימה על ניירת יש לקחת ממנו את הניירת ולשמור לעיון בידי בן משפחה צעיר, בלי לחתום, לבקש פרטים אישיים ופרטי קשר בכתב על פתק "בשביל להחזיר את הניירת החתומה לאחר אישור בן המשפחה"

- תסברו איך הונאות כאלה מתרחשות והעובדה שבא מישהוא לחברים שלהם ו/או שקנו אותם בסט מצעים מ ebay הם לא סימן לכך שהכול תקין. אתם - בני המשפחה הצעירים - "המוסמכים" היחידים לקבוע מה הונאה ומה לא, נקודה

- תתקינו מצלמה שמצלמת בבירור את הפנים של כל מי שנכנס לבית

אוי כמה שזה נכון אבל לצערי גם לא תמיד אפקטיבי.

הדברים שאתה רושם, המודעות הזו להונאות זה משהו שאנחנו (וגם הוא) מודעים ורגישים אליו מאוד. כל פעם שיש בעיתון כתבה על הונאת קשישים הוא גוזר, מראה ומזכיר אותה, כל הזמן הוא נזהר, לא חותם על מסמכים, לא עונה על סקרים, לא פותח את הדלת, קצת חשדן כלפי כל מיני הצעות- אבל פתאום, ברגע המכריע, כשהם הנחיתו עליו את כל הפרטים הסודיים שלו, בזמן אמת במהלך השיחה- הוא נפל כמו כלום, אפילו לא חשד. זה כל כך מתסכל. אתה מתכונן לגנב מהדלת והוא נכנס דרך החלון.

הדבר המעצבן שזה גם לא אירע סתם. זכורות לי כתבות ממזמן, למשל על ביטוח לאומי, שהם התקשרו למישהו, הוא לא ענה לשביעות רצונם ואלו בלחיצת כפתור פשוט מבטלים קיצבה, בלי להודיע, הקורבן צריך אחרי זה לנהל מאבק ביורוקרטי לתקן את הטעות. כך שהקלות שבה רשות שלטונית יכולה לעשות לך הרבה בעיות די מפחידה וגורמת לנטיה לשיתוף פעולה.

הלוואי וניתן היה גם לפתור את הסיפור הזה כעניין של גיל ("אוי סבא")- אבל לעזאזל, אפילו אני, פראנואיד ממשפחת חששנים, דוגמט של פרטיות, עם חיבה לקריאה על תרגילי עוקץ- נפלתי בפח פעם, כשבמהלך ריצה לילית במקום מסויים עצרו אותי שוטרים והתחילו לתחקר אותי, בדקו תעודת זהות וגרמו לי לומר מידע שלא הייתי אומר במצב אחר- חוויה לא פשוטה עבור מישהו שמעולם לא נתקל במשטרה באופן בלתי אמצעי. רק שעה לאחר מכן, בבית, הבנתי שהיו דברים קצת מוזרים בשוטרים הללו, נזכרתי בטריק המלוכלך של חברות שמירה ושומרים להתלבש במדים שמזכירים את אלו של המשטרה, להתנהג בגינונים דומים וליצור אוירה של ציות לסמכות (יש כל מיני טריקים להגביר את האפקט) ופתאום נפל לי האסימון- סובבו סביב האצבע כמו גומי. שנים של החזקת ידע תיאורטי, אלא אם יש נסיון פרקטי, מתנדפים כשאתה בתוך הסיטואציה...

:pissed:

נערך על-ידי shalomslalom

פורסם

לא ברור ממה התרגשתם

זה שהוא מסר את מספר חשבון הבנק לא אומר כלום ולא חושף אותכם לשום סכנה

באותה מידה הוא יכל לתת שיק, גם שם יש את פרטי הבנק.

נערך על-ידי levin445

פורסם
  • מחבר

הלוואי והיה מדובר בחשבון בנק (בעצם לא), ההתרגשות היא כי א. אם יש להם פרטים רבים אבל אם אין להם חשבון בנק לשייך אותם אליו אז זה מקשה על גניבה (אגב הוא נתן גם מספר אשראי, אם ספציפית בגניבה כלכלית ישירה עסקינן) . ב.הוא מסר פרטים מסוימים שכרגע אין לנו מספיק פנטזיה לנחש איך ניתן לנצל אותם אבל מדובר בפרטים אישיים שלא מוסרים. וג. מישהו מחזיק עליו מאגר מידע נרחב, פולשני שאמור להיות חסוי (גם כאן חסרה לנו פנטזיה לנזק הספציפי) ומדובר בתחושת חילול.

פורסם

בדר"כ כאלו מקרים אלו דברים הרבה יותר low level מפריצה למאגר מידע או משהו כזה..

בעזרת השגת סיסמא של מישהו (רוב האנשים בעולם משתמשים בסיסמא עיקרית ווריאציות שלה) אפשר לגלות עליו המון פרטים,

במדינה שלנו אם זה כולל קופת חולים אז גם פרטים רפואיים מן הסתם.

אני לא נכנס לתוכנות זדוניות גאלו ואחרות...

בעזרת גניבת דואר (רגיל) אפשר לגלות המון.

בגדול אני לא הייתי מודאג יותר מדי עכשיו, אבל טוב שהגשתם תלונה.

מודעות לעניינים האלו זה 90 אחוז ממה שאפשר תכלס לעשות.

אם יש להם מחשב, אני הייתי מציע להחליף סיסמאות, ולוודא שאין להם רוגלות וכו'

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים