עבור לתוכן

מס' שאלות באלקטרוניקה

Featured Replies

פורסם

יש מס' מושגים שמשתמשים בהם הרבה באלקטרוניקה והם מתח, זרם, הספק.

את ההתנגדות, אני אעזוב בצד כרגע.

בשל ההגדרות המופשטות שלהם, קשה לי להבדיל או להבין באמת מה כל אחד מהם.

ונעבור לתכלס. מה מגיע אל כל אחד לשקע החשמל בבית? זרם? הספק? מתח?

אני זוכר שפעם הסבירו לי שזרם זורם ומתח שורר בין 2 נקודות.

אני לא מבין איך מכל המושגים האלו מכשירים יכולים לעבוד....

כמו כן, ואולי זה לא קשור, איך רב-שקע לא גורם לירידה בעוצמה של מה שהוא מעביר (מתח או זרם?) וניתן לחבר מפצל של 8 שקעים בלי להרגיש בהבדל, בניגוד לחיבור מפצל USB שנותן ביצועים נמוכים יותר מחיבור בודד?

תודה רבה!

פורסם

לא פשוט להסביר את זה על רגל אחת...

אבל בגדול מתח זה (הפרש) פוטנציאל חשמלי. פוטנציאל, כמו כל פוטנציאל יכול להיות ממומש או לא ממומש.

לדוגמא, מתח של הסוללה של הפלאפון שלך הוא בערך 4v כשהיא טעונה מספיק, בשביל להשתמש באנרגיה של הסוללה אתה צריך לסגור מעגל, אתה סוגר מעגל בכך שאתה מחבר פוטנציאל גבוה (ה+ של הסוללה) לפוטנציאל נמוך יותר (ה- של הסוללה) (אל תנסה את זה בבית).

ברגע שאתה סוגר את המעגל יזרום דרכו (מה+ דרך החוט שחיברת אל ה-) זרם.

עוצמת הזרם תלויה בגודל המתח ובהתנגדות שיש לזרם בדרך.

אפשר לחשוב על זה בתור נסיעה במדרון. נניח שאתה נוסע במידרון בירידה. ירידה מוגדרת כהפרש גבהים, אתה תתגלגל מהגובה הגובה הנמוך. (בדיוק כמו מתח - הזרם יזרום מהפוטנציאל הגבוה לנמוך).

המהירות שלך בירידה תלויה בעומס בכביש, אם הכביש עמוס אתה תסע לאט. בדומה לזה, גודל הזרם תלוי בהתנגדות (כושר המוליכות של אופן סגירת המעגל שלך).

הספק זה בעצם עבודה בפרק זמן, בדומה לנסיעה במדרון נניח שאין מדרון אלא רק מישור (אין הפרש גבהים) - אתה לא תתגלגל לשום מקום.

כך גם במעגל חשמלי, אם אין מתח (אין הפרש פוטנציאלים) לא יזרום זרם.

אותו הדבר לגבי התנגדות, אם יש פקק אתה תעצור את הרכב ולמרות שאתה במדרון אתה לא תתקדם. אם יש התנגדות גבוהה (אינסופית בעצם) לא משנה מה גודל המתח (שיפוע המדרון) הזרם לא יזרום.

הספק זה בעצם העבודה שאתה עושה, זה שילוב של זרם ומתח (מכפלה בעצם), בדומה לנסיעה אפשר לחשוב על זה בתור הקילומטרז שאתה עובר.

פורסם
  • מחבר

חבל שבבי"ס לא הסבירו את זה בצורה כזאת...

בכל מקרה, אתה צודק שזה לא נושא ללמוד על רגל אחת, בכל זאת יש לך תשובה מדוע מפצל של מתח לא מהווה בעיה?

אני אגיע לבעיה מעשית שבגללה אני שואל את השאלה.

יש לי חיבור eSATA אחורי במחשב, שמגיע עם שני חיבורי eSATA + חיבור אחד של 4 פינים שמועבר מהספק.

לחיבור הזה מתחבר כבל שמפצל את המתח. לשני חיבורים שונים של 4 פינים וכך בעצם ניתן להשתמש בשני חיבורי ה-eSATA ביחד.

אז חשבתי על זה בצורה כזו שהחיבור 4 פינים הוא ממש כמו השקע שיש לי בקיר והמפצל שמתחבר אליו לא גורע מהמתח שמגיע לכל אחד משני החיבורים שיוצאים ממנו. (האם זה נכון בכלל?)

וזה מעביר אותי להסבר הגיוני שחשבתי עליו, במידה וההשערה שלי נכונה:

האם ספק הכוח שיש לי במחשב הוא כמו תחנת הכוח? כלומר האם שניהם מספקים לצרכן (שקע בבית / רכיב במחשב) את אותו הדבר?

האם חיבור מפצלי מתח בתור המחשב מוגבל עקב ההספק המוגבל של ספק הכוח במחשב? והאם אני יכול לחבר כמות מאוד גדולה של מפצלים וצרכנים אצלי בבית כי ההספק שתחנת הכוח מסוגלת לספק לי היא כמעט אינסופית ביחס למה שספק הכוח מסוגל?

תודה רבה!

פורסם

ספק הכח לא באמת מייצר חשמל כמו תחנת כח. הוא יותר כמו ממיר ממתח AC גבוה בזרם נמוך שהוא מקבל מהשקע, למספר מתחי DC נמוכים בזרם גבוה.

מלבד זאת, חשבת נכון.

אפשר להתחבר במקביל לספק ולקבל את אותו המתח, עד מגבלת הזרם של הספק.

תיאורטית גם ההשערה הנוספת נכונה, אם כי חברת החשמל (בעקבות הגבלות פיזיות כמו עובי חוטים וכדומה) מגבילה את ההספק שאפשר לצרוך בבית פרטי למקסימום זרם של 40 אמפר.

פורסם
  • מחבר

וזה נכון שבחיבור במקביל (כמו מפצלים למיניהם), הכל מגיע שווה בשווה לכל צרכן בהתאם למגבלה של "מקור האנרגיה"?

פורסם
  • מחבר

תודה רבה!

שאלה נוספת:

איך אני יודע להבחין איזה חיבור ניתן לפצל בלי שיגרע מהאות או מכל דבר אחר שעובר דרכו?

פורסם

אין כללי אצבע. אתה פשוט צריך לדעת מה אתה מפצל, או לשאול.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים