עבור לתוכן

צריך עזרה מכל מי שמבין בספקי כוח

Featured Replies

פורסם

שלום, יש לי כמה שאלות בקשר למפרט ספק כוח:

1) יש את מסילת המתח של 12V. אני יודע שהיא מספקת מתח לרכיבים העיקריים. אבל לאלו רכיבים? כי יש גם מסילות אחרות (3.3V למשל)... מאיזו מסילה כל חלק מקבל מתח? (באמת שחיפשתי תשובה בגוגל לפני, ולא מצאתי כלום)

2) כתוב שמסילת ה12V מספקת 48 אמפר לכל וולט (+12V@48A). זה אומר שאם המעבד שלי יפעל על מתח של 1.5V למשל, הוא יקבל 72 ואט? וגם כזה הזכרונות וכו'? אשמח להסבר שאני אבין אם אני טועה... אני חדש בתחום האלקטרוניקה :)

תודה רבה ושבוע טוב!

פורסם

הלוח צריך את כל המתחים לרכייבם שונים. כנל כל כרטיס PCI שמתחבר ללוח (שמקבל את המתחים דרך הלוח ולא ישר מהספק). העומסים של הלוח עצמו הם דיי קבועים ולא גדולים

המעבד מקבל קו מתח משלו כדיי לא להעמיס את הקווים שמעבירים מתח לכל יתר הלוח. מהספק מגיע קו של 12V, מייצבים שנמצאים בלוח לייד המעבד מייצבים את המתח למה שהמעבד מקבל (1.5V וכו) - המעבד עצמו והגדרות בביוס/בתוכנות יכולים לשנות את המתח הזה

מעגל הדלקה (שמגיב למפסק on off), כרטיס רשת, USB וכדומה בלוח עובדים מ 5VS - מסילת 5V נפרדת קטנה שמיוצרת אל ידיי ספק נפרד (בתוך הספק יש במציאות 2 ספקים - אחד של 5VS שעובד תמיד ונותן 5V, ואחד שעובד רק כשהמחשב מופעל ונותן את כל המסילות האחרות)

כרטיס מסך יכול להשתמש אם כל המתחים (12 5 ו 3.3) לדברים שונים. רוב העומס שלו הוא אל 12V (וכרטיסי מסך עוצמתיים מקבלים קווים נוספים של 12V ישר מהספק) אבל יתכן שהוא עדיין לוקח משהוא מה 5 או 3.3 ולא יעבוד בלי זה

דיסקים קשיחים ו CD וכו משתמשים אם 12V ו 5V (מה שיש בצמות שמתחברות אליהם). בחיבורי SATA יכול להיות קו של 3.3V אבל לא תמיד ובכל מקרה הכוננים לא צריכים אותו

מאווררים עובדים כמעט תמיד מ 12V

תאורה במארז (לדים קתודות וכו) עובדים בדרך כלל מ 5 או 12V

העומס העיקרי אל המסילות 5 ו 3.3 הוא הלוח, הוא דיי קבוע (גם בלוחות שונים) ורוב הספקים נותנים מספיק זרם במסילו האלה כדיי להחזיק את רוב הלוחות

כך שמה שמעניין זה ה 12V

יש כלל של W = V*A. איך הכלל הזה מתקיים ?

נניח יש לך מעבד של 65W TDP ואתה הפעלת אותו במאמץ מקס' קבוע (נניח המרת קודקים לסרט) כך שהוא לוקח 65W קבוע (במציאות הוא ייקח פחות רוב הזמן כשהוא לא עושה כלום)

נניח שהמעבד עובד ב 1.5V. הוא לוקח זרם של 65/1.5 = 43A מהמייצבים בלוח

המייצבים בלוח ממירים את המתח מ 12V. אם נניח שהם עובדים ביעילות 100% אז הם לוקחים מהספק את אותם 65W שהם מעבירים למעבד (ולא מבזבזים אנרגיה בעצמם). כלומר במתח 12V המייצבים יקחו 65/12 = 5.4A מהספק, ויתנו למעבד 1.5V ו 43A

במציאות המייצבים לא יעילים ב 100% (אבל דיי קרוב לזה), אז נניח שהם מבזבזים 10W בעצמם (אני חושב פחות), ביחד זה 75W או 6.25A ב 12V

עכשו נניח שהכרטיס מסך נמצא במסילה נפרדת אז בודקים שהזרם שלו (TDP חלקיי 12V) לא עובר את המקס' של המסילה וכדומה

בודקים שבסך הכול ההספק של כל הרכיבים לא עובר את ההספק של כל המסילות 12V (אם נניח יש ספק אם 2 מסילות של 12V ו 20A, יכול להיות שיש הגבלה ש 2 המסילות ביחד חא יעלו מעל 30A ולא מאפשר לקחת 20A ב 2 המסילות בו זמנית), וההספק של כל הספק

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על ההסבר המפורט, זה עזר לי מאוד :xyxthumbs:

עוד כמה דברים:

1) במפרט כתוב שיש שני חיבורים לכרטיס מסך-8 פינים ו-6 פינים. מאיזו מסילה הם מספקים מתח?

2) כתוב במפרט הספק שהיעילות היא 80%<. האם זו היעילות של המייצבים? כלומר, שהם יכולים לבזבז 20% מההספק?

3) כתבת שהכרטיס מסך יכול להיות במסילה נפרדת... איזו מסילה זו יכולה להיות? הרי הוא תמיד מקבל מתח מהמסילה הראשית של ה12V, לא?

4)למה משמשת המסילה של 12V@0.8A- ? ומה אומר המינוס? אני לא ממש מבין באלקטרוניקה...

5) אני יודע שזו שאלה קצת מטומטמת, אבל אם הצריכה הכללית שלי ממסילת ה +12V@48A היא 800W למשל, והמסילה מספקת רק 600W מקסימום, אז זה לא אומר שהיא יכולה לספק 600W לכל רכיב בנפרד, נכון? כלומר, אם הכרטיס מסך שלי צורך 600W, והמעבד 70W, והזכרונות 40W וכו', אני יכול להסתדר עם ספק של 600W (כי אין שום חלק שבפני עצמו עובר את ה600W), או שאם סכום הצריכה של כל הרכיבים ביחד גדול מ600W, אז הספק לא יספיק לי? נ.ב. אני יודע ב99% שזה סכום הצריכה הכללי של כל החלקים ביחד, אבל רק ליתר בטחון ;)

תודה!

פורסם

הם נותנים מתח ממסילת 12V _כלשהיא_. בספק שיש לו 2 מסילות בדרך כלל המעבד הוא מסילה 2 ולפעמים משתמשים אם חוטים בצבע אחר (צהוב אם קו בצבע אחר, לבן וכו) במקום צהוב - יתכן שתמצא סימן כזה אל החוטים

אם בספק שלך המסילה היא 48A (ולא מתכוונים ל 48A מקס' של כל המסילות ו A נמוך יותר בכל אחת בנפרד) אז כנראה שהוא ספק אם מסילה 1 משותפת ולא כמה מסילות

ספק של 600W ו 80% יעילות (ונניח שהספק איכותי כלומר - באמת עומד במה שכתוב עליו) אומר שניתן להעמיס עליו מקס' 600W מבחינת יתר החומרה במחשב. במצב הזה הוא יקח 750W מהחשמל : 80% מתוכם (600W) ילכו למחשב ו 20% (150W) ילכו להתחממות של הספק

מה זה אומר שלספק יש כמה מסילות :

יש ספקים שבהם יש ממש מעגל נפרד למסילות (בעיקר בספקים ממש גדולים מעל 1000W), אבל בדרך כלל בתוך הספק יש מקור מתח משותף של 12V שמחולק למסילות אל ידיי רכיבי הגנת זרם יתר

זה דומה ללוח חשמל בבית שלך : נניח שיש לך מפסק ראשי של 40A ו 4 מפסקים של 16A. יוצאת מסילה ראשית של 240V מהמפסק של ה 40A ונכנסת למפסקים של ה 16A, אבל המסילה הראשית בעצמה לא יוצאת מהלוח - אין בבית משהוא שמתחבר ישר אליה. כל מפסק של 16A מוציא לבית מסילה של 240V ו 16A

בדוגמה של הלוח חשמל אם תעבור 16A באחת מהמסילות יקפוץ המפסק של ה 16A, אם תעבור את ה 40A בסך הכול (למשל תיקח 15A ב 3 מסילות) יקפוץ המפסק של 40A. בספק של מחשב המבנה של ההגנות דומה, אבל ההבדל הוא שבספק של מחשב אם משהוא "קופץ" זה תמיד מכבה את כל הספק ולא מסילה אחת

אתה בא לחבר למשל מאוורר (של 12V) למסילה של 12V. עכשו למאוורר יש 2 חוטים - יש 2 שאלות :

לאיפה מחברים את החוט השני ?

איפה מחברים את ה + ואיפה - ?

השמות של המסילות הם המתח שיש בהם כלפיי האדמה (הארקה). בדוגמה של המאוורר למשל, המסילה +12V אומרת שמחברים את המאוורר בין המסילה לאדמה, כשהמסילה היא + (והאדמה היא -)

המסילה -12V אומרת שמחברים את המאוורר בין המסילה לאדמה, אבל המסילה היא ה - (והאדמה היא +)

כמובן שניתן לחשב גם מתחים בין מסילות שונות :

בין המסילה של +12V ו +5V יהיה מתח של 7V (ההבדל ביניהם), כשה + הוא +12V (שהוא יותר + מ +5V)

בין המסילה של -12V ו +5V יהיה מתח של 17V (ההבדל ביניהם), כשה + הוא +5V

בין המסילה -5V (שהיתה קיימת בספקים ישנים ואין אותה היום) ו -12V יש 7V, כשה + הוא -5V (שהוא עדיין יותר + מ -12V)

השימוש של זה הוא למשל למעגלים כמו כרטיס קול (במציאות יש שיטות אחרות לקבל את מה שרוצים בלי -12V, ובדרך כלל משתמשים איתן כדיי לקבל מתחים מיוצבים יותר שלא תלויים בספק, אבל בשביל הדוגמה) : רוצים לייצר גל של AC שהוא יכול להיות + ויכול להיות -. המעגל שמייצר את הגל לוקח מתח מה +12V כדיי ליצור את החלק של ה + ומה -12V לחלק של ה -, וכך הוא יכול ליצור גל שיורד מתחת ל 0 (מה שלא ניתן לעשות בלי קומבינות נוספות אם מתח של + בלבד, אבל כאמור בהרבה מקרים דווקא כן משתמשים אם הקומבינות ולא אם ה -12V)

בגלל השימושים הקטנים שיש ל -12V (בעיקר ליצור מתח שלילי בתקשורת וכו ולא כדיי להפעיל איתו רכיבים), זה מסילה חלשה מאוד שנותנת בדרך כלל לא יותר מ 1A

ניקח שוב את הדוגמה של הבית :

שקע 240V בקיר מחזיק כ 10A בלי להתחמם (כתוב 16A, הוא לא באמת מחזיק את זה). בחדר יש 4 שקעים והוא מחובר למפסק 16A בלוח. בבית יש חדרים אחרים שמחוברים למפסקי 16A אחרים. כל הבית מחובר למפסק ראשי של 40A

אם תחבר לשקע (אם מפצל) 2 דברים שלוקחים 3A כל אחד (ביחד 6A), הכול בסדר

אם תחבר לשקע (אם מפצל) 2 דברים שלוקחים 7A כל אחד (ביחד 14A), אתה תשרוף את השקע

אם תחבר אותם ל 2 שקעים נפרדים באותו חדר, הכול בסדר : כל שקע מעביר 7A (ויכול עד 10A), המפסק של החדר 14A (ויכול עד 16A), והמפסק הראשי 14A (ויכול עד 40A)

אם תחבר לשקע שלישי משהוא שלוקח 7A, מבחינת השקעים הכול בסדר אבל אתה תקפיץ את החשמל של החדר : העמסת בסך הכול 21A אל מפסק של 16A בלוח

אם תחבר בחדר 14A, אבל בנוסף לזה תדליק גם 3 מזגנים ביתר הבית (שכל אחד מהם לוקח 10A), מבחינת המפסקים של המסילות הנפרדות אין בעיה : המפסקים של 16A מעבירים 14 או 10A. אבל המפסק הראשי מעביר 44A והוא יקפוץ

באותה צורה הספק של המחשב :

ההספק המקס' של הספק הוא כמו המפסק הראשי : כל המחשב ביחד לא אמור לעבור אותו (למשל 2 כרטיסי מסך של 200W כל אחד + מעבד 65W + לוח 40W + דיסק קשיח 10W = ביחד 515W)

הזרם המקס' למסילה הוא כמו המפסק של החדר : כל מה שמחובר למסילה הזאת ביחד לא אמור לעבור אותו (למשל 2 הכרטיסי מסך ביחד = 400W. כמובן משנה רק מה שנמצא אל אותה מסילה)

הזרם המקס' לכבל שיוצא מהספק הוא המקס' של שקע. נניח שלספק יש 4 כבלים של מולקסים (חיבור צהוב-שחור-שחור-אדום כמו של כוננים) שנמצאים אל אותה מסילה של 20A, ואין לו כבל מתאים לכרטיס מסך. אז אתה משתמש אם מתאם כזה שמתחבר ל 2 מולקסים והופך אותם ליציאה של כרטיס מסך. נניח שכל כבל מולקס יכול להעביר 10A, והכרטיס מסך לוקח 16A. אם תחבר את המתאם מ 2 מולקסים שנמצאים אל אותו כבל, העומס הכולל אל הכבל יהיה 16A - אתה תשרוף את הכבל אפילו שלא עברת את המקס' המותר של המסילה בספק. אם תחבר את המתאם מ 2 כבלים שונים (כמו שמתאם כזה אמור להיות מחובר), הזרם יתחלק ביניהם (בערך ל 8A ו 8A) ואז הכול בסדר

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים