עבור לתוכן

ביקורת מחשב נייד מבית MSI: ה-PR600.

Featured Replies

פורסם

ביקורת: מחשב נייד MSI PR600

אורי כרמי

מעט על ה-PR600

five_pictures9_1203_cf497de5bde4038f159b83a1a7c8d4a1.jpg

סדרת ה-PR של MSI הציעה בעבר הלא רחוק מגוון מחשבים ניידים בגודל ממוצע (כ 15 אינץ') יחד עם מפרטים ממוצעים יחסית אשר מותגו לרוב לשוק הבינוני. המוצר המוכר יותר בסדרה הינו ה-PR600 המדובר, אשר תומחר בארץ במחירים משתלמים יחסית (יחס עלות-תועלת גבוהה בהשוואה למחשבים ניידים אחרים על פי איך שראיתי זאת) הגיע עם כמה וכמה מפרטים שונים יחסית ובצבעים שונים (אפור-שחור, אפור ושחור). כלל המפרטים פחות או יותר סבבו סביב סדרת מעבדי הסנטרינו (Intel Core 2 Due) הקודמת של Intel, יחד עם ליבות גראפיות תקציביות מבית אינטל גם כן. שאר ההבדלים, פרט לדגמי מעבדים שונים (ומהירויות שעון משתנות) וכרטיסים גראפיים שונים, התרכזו סביב נפח הדיסק הקשיח, סוג מערכת הפעלה (או כמובן ללא מערכת הפעלה), נפח זיכרון RAM והבדלים נוספים פחות מהותיים.

אני סבור שבתקופת הזמינות של הדגמים האלו בארץ היו רבים שרכשו את המחשב הנ"ל ואף עושים בו שימוש עדיין, כמוני. אף על כל זאת, מנקודת המבט שלי היו גם אלו שפחות חיבבו את הדגם המדובר, יותר נכון את החטיבה השלמה של המחשבים הניידים מצד MSI. לא ארחיב באמרות שנאמרו, אך אבטיח לתת את דעתי המלאה על המוצר, את היתרונות והחסרונות המלאים שלו באופן שווה ולהרחיב על עבודתי איתו.

המפרט של הגרסה המדוברת:

מבוסס מעבד- Intel Core 2 Due T4200 2.0 Ghz וערכת השבבים Intel 965PM

ליבה גראפית: Intel Media Accelerator X3000

זיכרון RAM: כ-1024MB של DDR2 667MHz (סטיק בודד)

מסך: 15.4 ברזולוציה טבעית של 1280x800

דיסק קשיח: Toshiba 160GB 5400RPM

הדגם הנ"ל כולל צורב DVD+/- RW, מצלמת אינטרנט מובנת ברזולוציה של 1.3 מגה-פיקסל וכמו כן כרטיס רשת אלחוטי מובנה בעוצמת אות של 56Kb\s, כולל תמיכה מלאה ב-Bluetooth. כמו כן, סוללת Li-ion עם נתוני יצרן של עד ל-3 שעות (נתון טוב למדי בהתחשב בזמנו) ומשקל כולל של 2.6 ק"ג.

המחשב הנ"ל נקנה בתחילת שנת 2008 (שווק מהחלק השני של שנת 2007 בערך) במחיר של 3000 ש"ח, שנכון לזמנו נחשב לפי הבחנתי מחיר מעולה בהתחשב במפרט אשר המחשב מציג. כמו כן, המחשב הגיע עם אחריות של שנתיים. בזמנו הוא נקנה על ידי לצורך גלישה ועבודה מזדמנת (תכנות\עיצוב פוטושופי) מחוץ לבית ולמשחקים קלים מאוד. אפרט בהמשך הביקורת כיצד ואם ביצע המוצר הנ"ל את הבקשות שלי ממנו.

29vjrj9.jpg

סקירה כללית

במבט חיצוני, ה-MSI PR600 הוא מחשב נייד בגודל סטנדרטי ובעל עיצוב מרשים מאוד לטעמי. כפי שמוצהר בנתוני היצרן, הוא דקיק מאוד יחסית למחשבים ניידים ממוצעים בקטגוריה אשר נמכרו באותה תקופת זמן, ודקיק באופן סביר למדי גם יחסית לימים אלו. כמו כן, הוא בהחלט קל משקל, יחסית לזמנו וקל באופן סביר יחסית לתקופה זו גם כן.

כאשר הוא סגור, בגבו מופיע לוגו של MSI בעל דליפה חיצונית של תאורת המסך בעת שהוא דולק, מה שמאיר את הסביבה בחושך (ניתן להגדיר כיבוי מסך אוטומטי במערכת ההפעלה) ומעניק לו מראה נחמד כאשר הוא סגור. הנ"ל מכיל את היציאות הבאות, אשר מקיפות אותו מסביב: כניסת אוזניות\רמקולים, כניסת מיקרופון ויציאת קול בחלקו הקדמי, 2 יציאות USB ו-2 יציאות רשת בחלקו השמאלי, יציאת VGA אחת יחד עם כניסת PS2 אחת, 2 יציאות USB נוספת וכניסת I394 אחת בצידו הימני. כמו כן, צורב\כונן תקליטורים ממוקם בצידו הימני כאשר בצידו השמאלי וכניסת כרטיס רשת (PCIMIA) בצידו הימני. יציאות הקירור של המחשב ממוקמות מאחור ומלמטה.

הרמת המסך נעשת באופן קליל למדי מקדימה על ידי משיכה של ידית קלה. עם פתיחת המחשב ניתן להבחין במקלדת QWERTY מלאה בגודלה ובעלת מקשים עבים ולחיצים. ישר מתחתיה בצידו השמאלי של המחשב ממוקם משטח העכבר כאשר בצידו הימני ניתן להשתמש בגלגלת. כמו בכלל המחשבים הניידים, ישנו כפתור Fn בצידה השמאלי של המערכת, אשר לחיצה עליו יחד עם אחד מכפתורי ה-F מאפשרת הנמכה\הגברה של תאורת המסך, הקול וכדומה, או לחילופין שימוש ביעוד המקורי של כפתורי ה-F (הגדרה זו נעשת ב-BIOS, הרחבה בהמשך).

בהמשך ניתן למצוא את כפתור ההדלקה החשוף יחסית, יחד עם כפתור אי-מייל, כיבוי\הדלקת WI-FI, פתיחת דף הבית וכפתור P1. מימין לשמאל ממוקמים הרמקולים עצמם. בצד התחתון ניתן למצוא מספר גדול של נוריות חיווי (הממוקמות על ציר ארוך של נורות), כגון חיווי חשמל, סוללה, דיסק-קשיח, WI-FI ועוד.

ה-BIOS

ממשק ה-BIOS של המחשב הנ"ל מצומצם מאוד אך סטנדרטי בהשוואה למחשבים ניידים אחרים. דרך ה-BIOS ניתן להגדיר את הדברים הבסיסיים יותר, כגון BOOT, פעולת כפתור ה-Fn, מהירות מאווררים וכד'. כמו כן ניתן לבדוק טמפרטורות ומתחים כמו בכל BIOS רגיל. ניתן למצוא כמובן אפשרויות נוספות המתרכזות במסך, אך לא נכנס לכל אלו.

חוות דעת

באופן כללי

על רגל אחת, ה-MSI PR600 עושה עבודה לא רעה. מבחינת הביצועים, על אף שמדובר במעבד מצומצם יחסית עם כמות מצומצמת עוד יותר של זיכרון RAM (ואל נשכח 5400RPM של הדיסק הקשיח), הביצועים היו טובים מאוד. תחילה, כאשר רק קיבלתי את המחשב התקנתי עליו מערכת הפעלה Windows XP Pro. המחשב עבד מצויין מספיק וסיפק ביצועים לא רעים. לא זכורים לי האטות דרסטיות או האטות באופן כללי, וזמני התגובה היו סבירים מאוד יחסית. באותה תקופה יכולתי להשוות בקלות את ביצועיו בחלק מהמקרים למחשבים שולחניים ממוצעים (דאז, מעבדי Core 2 Due ו-Quad למינהם). מאוחר יותר הותקנה מערכת הפעלה Windows 7 Ultimate, שגם שם הביצועים היו מרשימים מאוד יחסית, וזמני התגובה היו מספקים מאוד. עבור שימושי התכנות, הגלישה והשאר בסגנון, מבחינה ביצועיסטית עשה המחשב עבודתו נאמנה.

2zyao3k.jpg

המקלדת של המחשב גם היא נקודה טובה ברובה. הלחצנים העבים יחסית אפשרו כתיבה נוחה יותר, ואף על כך שהיו אלו לחיצים מאוד רעשי ההקלדה היו מינימליים. נקודה פחות טובה, אשר אופיינית לרוב המחשבים הניידים בשוק ומאז ומתמיד הינה צפיפות המקשים על מנת לאפשר יותר מהם. במקרה הזה, דעתי היא שהאיכות חשובה על הכמות, ועדיף לצמצם במעט מקשים על מנת לאפשר מקשי Shift, Enter ודומיהם בגודל מסורתי יותר.

העכבר הינו נקודה פחות טובה. על אף שהוא נוח, התגובה שלו לא לגמרי מושלמת ולא לגמרי מדוייקת, מגרעה שניתן למצוא בהרבה מאוד מחשבים ניידים אך מעט יותר במחשב זה. לכן הנחת המחשב על הברכיים או על משטח לא יציב תסתכם בהזזה מעט לא נוחה של סמן העכבר. כמו כן, הלחצנים עצמם מעט לחיצים-מדי, לכן מצאתי את עצמי יותר מדי פעמים לוחץ עליהם בטעות כשלא צריך. לפעמים טעויות שכמעט עלו לי ביוקר...

מסך המחשב לא הפיל אותי מהרגליים באיכות שלו, אבל מצד שני גם לא הפיל אותי בקניה הזו. האיכות שלו מיישרת קו היטב עם מסכי TN ו-TFT של מחשבים ניידים, כך שכך תלונה הקשורה במסך לא ניתן לגמרי להפנות כלפי המחשב עצמו. כמובן שלא תמיד קריאת טקסטים הייתה נוחה, אך משחק נוח יחסית עם הכפתורים אפשר לצמצם את התופעה. אף על כל זאת, הטקסטים חדים מספיק והצבעים סבירים, כך שלא מצאתי את עצמי מתחרפן לגמרי מהמסך. זוויות הצפיה סבירות גם כן יחסית למסך זה, ניתן להסתכל מהצדדים ומלמעלה בצורה סבירה יחסית. המגרעה היותר קשה גם היא חלק מכלל מסכי הניידים ברובם- העובדה שהמסך מבריק לא עוזרת כאשר משתמשים בו במקומות עם אור שמש חזק וכד'.

איכות השמע, אשר אפרט מעט יותר בהמשך עליה, מתחלקת ל-2 סוגים כמו בכל ניידים: איכות השמע דרך הרמקולים ואיכות השמע דרך אביזר סאונד איכותי יותר. הסאונד המתקבל דרך הרמקולים, כמו בכל לפטופ, הינו סביר-, עוד נקודה לא טובה כל כך שאני לא מפנה למוצר עצמו אלא לחסרונות הנמנים עם מחשב נייד. אך עבור סרטונים, הרצאות ודברים בסגנון איכות הקול יותר ממספיקה, ועבור אוזן שאינה אודיופילית איכות הקול במוסיקה אף היא יכולה להספיק. עוצמת הקול סבירה ולא יותר, שכן יכולה ליהיות עוצמה חזקה יותר. אך ברוב המקרים העוצמה הייתה מספקת. בנוגע לאיכות הקול דרך אביזרים, בפסקאות הבאות.

מצלמת האינטרנט בעלת איכות מספקת יחסית למחשבים ניידים ויכולתי להשתמש בה מפעם לפעם. אך בשנה המוקדמת יותר נאלצתי לחפש דרייבר עבורה, שכן אין לי מושג מדוע ולמה- הדרייבר עבורה -לא הגיע עם הבאנדל של המחשב נייד-. אין לי מושג אם החיסרון הזה נכון למחשב הספציפי שאני קיבלתי או נכון לחנות ממנה קניתי, אך זהו חיסרון גדול. כאשר שדרגתי ל-Windows 7 יכולתי סוף סוף להשתמש במצלמה, שכן לאחר שלא מצאתי דרייבר בשום מקום (עוד נקודה מוזרה וגרועה למדי), זיהתה אוטומטית מערכת ההפעלה את התקן המצלמה והתקינה אותו מידית. כמו המצלמה, גם כרטיס הרשת האלחוטי היה סביר יחסית ועוצמת האות הייתה מספקת גם כן, כך שיכולתי להתחבר להרבה מאוד רשתות ללא בעיה כלשהי.

הנקודה החלשה האחרונה הנמנת עם המחשב הינה העובדה שבשימושים שמעט לא הולמים את המוצר, כגון משחקים (הרחבה בהמשך), הוא מתחמם יתר על המידה, ועבודה עם המחשב על הברכיים בקיץ הופכת למיוזעת למדי. הנקודה הזו הופכת לפחות גרועה גם כן כאשר נזכרים שמחשב זה אינו מיועד למשחקים. סרטים ושימושים אחרים לא מהווים בעיה כלשהי מבחינת חום המחשב.

על אף נתון היצרן, הסוללה הספיקה למעט יותר משעתיים. כמעט ושום יצרן לא נותן הצהרה נכונה, שגם כן לא תמיד השימושים אשר נעשים במרבית זמן הסוללה תואמים לשימושים אשר נעשו בעת המדידה, אם הייתה כזו. למרות הכל זמן הבטריה הספיק לרוב השימושים שלי. במשחקים זמן הבטריה הספיק לשעה בלבד, בעוד בסרטים לשעה וחצי.

מוסיקה

עבור מוסיקה עשיתי שימוש באוזניות מגוונות, בכולן איכות הקול הייתה טובה ומספקת. כרטיס הקול של ה-MSI PR600 הינו ממשפחת כרטיסי הקול המובנים של Realtek, בדומה לרוב הלוחות-אם בשוק המחשבים השולחניים. איכות הקול מיישרת קו לגמרי עם האיכות המתקבלת ממחשבים שולחניים ולא יכולתי להבחין בשינויים גדולים. למעשה, באותה התקופה נהנתי יותר ממקור הקול של המחשב הנייד עצמו מאשר מזה הקיים במחשב השולחני שלי. כמובן שלא ניתן להשוות זאת למקור איכותי, אך רמת הרעשים הייתה נמוכה יחסית, ביצועי הבאס היו טובים (מעולה למי שאוהב באס דומיננטי) והשאר מאוזן יחסית (חוץ מהבאס שמעט בולט). נהנתי מאוד משמיעת מוסיקה יחד עם מחשב זה.

סרטים

צפיה בסרטים ובסדרות עם מחשב זה הייתה סבירה מאוד יחסית, והייתה תלויה מאוד במקום בו נעשה השימוש במחשב זה. במקומות פתוחים, החוויה לא תמיד הייתה טובה. אור שמש לא אפשר לראות בצורה סבירה את הנראה על המסך, אך במקומות בעלי תאורה סבירה (80% מהמקרים) זוויות הצפיה היו מעולות וכך גם איכות התמונה. סרטים נראו לא רע, אם כי ניכר חוסר גדול בשחור, עוד משהו שאופייני למסכי TN TFT. במקומות רועשים, עוצמת השמע לא הספיקה לגמרי, בעוד שבמקומות סבירים עוצמת השמע לא היוותה בעיה כלל וכלל. הליבה הגראפית הייתה חזקה מספיק על מנת להריץ סרטים ב-HD\בלוריי ואף FULL-HD, אם כי הרזולוציה המעט קטנה לא אפשרה להנות מהם.

משחקים

לא עבור משחקים נבנה ה-PR600, זה ברור, נקודה שלקחתי עימי מהרגע שקניתי את המחשב ועד הרגע שקיבלתי אומץ לנסות עליו משחקים. ואכן, הוא לא מתאים למשחקים. סף ההרצה שלו מתאים עבור משחקים שיצאו בשנת 2003 ולא מעל. לא יכולתי להנות ממשחקים מעט יותר מודרניים, כאשר רובם המכריע לא פעל בכלל והשאר פעל על קצב פריימים מתסכל. לעומת זאת, משחקים קלים או משחקים ישנים פעלו מצויין, והמסך הגיב להם מצויין, כמו איכות הקול.

לסיכום

מחשב ה-PR600 אמנם לא נמכר יותר (עד לסוף שנת 2009), אך אני משוכנע שרבים אשר קנו את המחשב משתמשים בו עד היום ללא כל בעיה. למעשה, אם תמצאו כזה בלוח יד-שניה כלשהי במחיר משתלם הייתי ממליץ לנסות. שכן על אף חלק מהמגרעות, שרובן שייכות לכל מחשב נייד דאז\באשר הוא, המחשב עושה את עבודתו נאמנה ומספק עלות-תועלת טובה למדי. עבור אותם השימושים אשר רכשתי את המחשב הנ"ל המחשב התאים כמו כפפה. המחשב מציג ביצועים טובים מאוד, איכות קול טובה ומסך סביר יחסית. כל עוד עושים בו את השימושים הנכונים, המחשב הנ"ל בהחלט טוב ומציג ניידות טובה. ניתן לנשוא אותו ממקום למקום בתיק רגיל או בתיק יעודי ללא כל בעיה, שכן הוא דק וקל משקל.

לסיכום, על אף שדגם זה ישן כיום ולא נמכר, אני שמח על קניה זו. לצערי עם הזמן נשחק מעט המחשב, ובתאונה מצערת נשברה מעט השלדה העוטפת את המסך. לשמחתי, עם מעט כסף ניתן להשיג חלקי חילוף, ועל אף שיש לי מחשב נייד נוסף כיום, לא אהסס ללכת על תיקון זה ולהמשיך לעשות שימוש במחשב.

תמונות נוספות שלא הצלחתי להכניס לת'רד זה בגודל מלא:

http://i52.tinypic.com/n321zk.jpg

http://i52.tinypic.com/2hf8a4o.jpg

http://i53.tinypic.com/25z5sb4.jpg

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים