עבור לתוכן

סקירה קצרה על DMM של חברת Agilent - מדגם U1253A

Featured Replies

פורסם

שלום לכולם,

החלטתי לרשום בקצרה את דעותיי האישיות על ה-DMM שקיבלתי לא מזמן, ה-Agilent 1253A. למי שירצה לשמוע עליו קצת יותר, יכול בקלות להיכנס ל-EEVblog, ולראות את ה-video review (פרק 56), או לקרוא עליו בפורומים שם, יש שם כמה וכמה משתמשים שרכשו אותו.

למה בכל זאת החלטתי לרשום משהו דווקא פה ולא בפורום של EEVblog? ובכן, פשוט כיוון שמכשירי ה-DMM הניידים (מופעלי סוללות) של Agilent הם לא מכשירים מוכרים, ואני חושב שלא יזיק אם יהיה עוד שבב מידע עליהם בעיברית.

נתחיל בהקדמה קצרה. אחרי כמה שנים עם מכשיר בסיסי יחסית (עלה לי מתחת ל-200 שקלים לפני מספר שנים), אני כבר מעל לשנה מחפש לו מחליף. המכשיר הקודם שלי (jtw JT-158) שירת אותי נאמנה, ועדיין חיי ונושם. בכל מה שקשור למדידות DC (התנגדות, מתח, זרם, רציפות) ואפילו טמפרטורה ותדר, הוא מתפקד מעולה. יצא לי אף להשוות אותו ל-Fluke 87V, ול-Agilent שמחליף אותו, והמדידות היו קרובות עד כדי תדהמה, כל המדידות הללו היו קרובות עד לשבריר האחוז. וזאת ממכשיר שכבר עובד שנים. עם זאת, הבעיה העיקרית שלי איתו היא בכל הנוגע למדידות AC. ראשית, הוא אינו True RMS. שנית, במדידות קבלים הוא מגיע לסטיות של עשרות אחוזים מהערכים בתחומי קיבול מסוימים. זאת, יחד עם העובדה שאני לא יודע מי האבא והאמא שלו, לא מקנים לי ביטחון גבוה מדיי במדידה, ולכן הרגשתי צורך להחליף אותו במכשיר מתקדם יותר. נושא הדיוק לא דרסטי מדיי בעבורי, מבחינתי 0.1% או 0.025% לא רלוונטיים ברוב המקרים.

אחרי בעיה קטנה שהייתה לי בעבר עם הזמנת ה-Fluke 87V (משלוח שלא הגיע בזמן, ולכן נאלצתי לבטל את ההזמנה), סוף סוף המכשיר הותיק שלי מתחלף. כמו שאומרים, כל עכבה לטובה, ואכן כך הדבר. לפני כשבועיים-שלוש קראתי במקרה באחד הפוסטים ב-EEVblog על מבצע ב-Grainger, שבו מוכרים את כל סדרת ה-125xA של אג'ילנט במחירים של בערך שליש מהמחיר המלא שלהם.

בקו הזה ישנם 3 מוצרים:

1251A - הדגם הבסיסי ביותר מהשלושה, דיוק טוב, זמן סוללה של 72 שעות.

1252A - דיוק מעט גבוה יותר, מחולל גל ריבועי מובנה, וסופר תדר עד 20MHz, זמן סוללה של 36 שעות.

1253A - כמעט זהה ל-1252A מלבד המסך. מסך ה-LCD הרגיל מוחלף במסך OLED, זמן סוללה של 8 שעות.

אני תחילה בחרתי ב-1252A, אך עד שביצעתי את ההזמנה הוא נגמר במלאי, לכן בחרתי ב-1253A. את ההזמנה ביצעתי עם שירות ה-World-Shop של TNT, ומגיע להם ח"ח, אומנם גבו ממני 56$ על המשלוח (אשר אפשר לשלם ב-PP), אך המשלוח היה מבוטח, עם מעקב באינטרנט, ולקחו לו 72 שעות להגיע מהרגע שהחבילה הגיע אליהם, ועד הרגע שהשליח שלהם הגיע ומסר לי אותו ביד.

img0372hh.th.jpg

וכעת, לאחר ההקדמה הארוכה, ניגש לתאכלס:

הדבר הראשון שאני מניח שכולם כבר חושבים הוא "8 שעות?! אין בכלל מה לדבר", אני מסכים, חשבתי בדיוק אותו הדבר. לשימחתי אני בדר"כ לא משתמש במכשיר במשך כל כך הרבה זמן באופן רציף. גם בשימוש כבד שלי הסוללה צריכה להחזיק לפחות כמה ימים. אז מה בכל זאת הופך את זה לנסבל? ובכן, מספר דברים. ראשית, הטעינה של הסוללה פשוטה ביותר כיוון ש-Agilent מספקת עם המכשיר מטען שמתחבר להדקי מדידת הזרם והוא מבצע טעינה מהירה יחסית (שעה וחצי עד שעתיים בדר"כ - המעגל מוגבל לקצת מתחת ל-4 שעות בכדי לא לפגום בסוללה, אבל בדר"כ נדרש הרבה פחות מזה בכדי שהוא יודיע כי הסוללה מלאה ויפסיק את הטעינה). שנית, ניתן להוריד את עוצמת התאורה של מסך ה-OLED, ולהוסיף עוד בערך 6 שעות של חיי סוללה, וגם במצב תאורה נמוך המסך קריא וברור יותר מכל מסך אחר שתראו ב-DMM ידני.

הדבר השני שמושך את תשומת הלב הוא מסך ה-OLED שאחראי (בעיקר) על חיי הסוללה הנמוכים כל כך. כפי שאמר כל אדם אחר שהשתמש במכשיר הזה, פשוט תענוג. למסך הזה כמה יתרונות:

1- קצב ריענון מטורף של 7-14 פעמים בשנייה כתלות במדיה המתבצעת (גימיק נחמד, לא יותר מדיי פרקטי).

2- תצוגה בהירה וברורה הרבה יותר מכל צד LCD שמכשירים דומים כוללים, אחרי שמשתמשים ב-OLED קשה לחזור ל-LCD.

3- הרזולוציה שלו גבוהה הרבה יותר, ובזכות כך ניתן להציג מידע רב יותר על גבי הצג, וניווט בין התפריטים הופך לקל הרבה יותר.

4- אפשרות למדידת 2 ערכים במקביל, והצגת שניהם על המסך בו בזמן (תמונה מצורפת).

5- תפריטים אשר על מסך LCD יהיו פשוט אסון לניווט, נהיים קלים ביותר להתמצאות.

בצד החסרונות:

1- צורך זרם גבוה.

2- לא קריא בתאורה חיצונית (עוד לא בדקתי עדיין אישית, אצלי כל השימוש הוא בשולחן העבודה שלי).

מעבר לכך, כל שלושת הדגמים, ובעיקר שני היקרים יותר, עמוסים באפשרויות. כל הדברים הסטנדרטיים נמצאים כאן, מתח, זרם, התנגדות, רציפות, קבלים, טמפ', AC, DC, וכו'. מעבר לכך ישנו כמצופה ממכשיר ברמה הזו תחום למדידת זרמים ב-micro-Amps, איפוס הקריאה (לצורך קריאה יחסית. וישנן אופציות רבות נוספות כמו: מחולל גל ריבועי מובנה, סופר תדר, אפשרות למדוד מתח AC+DC, אפשרות למדידת מתח AC במקביל למתח DC (בצג המשני), מדידה של Duty Cycle ושל זמן מחזור, מספר אפשרויות של trigger, שמירת מדידות לזיכרון (ידנית או כל פרק זמן מוגדר מראש), אפשרות של שמירת המידע למחשב על ידי כבל USB-IR (לא נכלל אבל עולה משהו כמו 20-30$ סך הכל), ועוד מגוון עצום של אפשרויות שחלק גדול מהן אני לא אצטרך כמעט לעולם, כמו לדוגמא המרה להספק בדציבלים (ניתן לקבוע את ההתנגדות אשר ביחס אליה המספר מחושב). זה כמובן בלי לדבר על המפרט המרשים שלו בכל הנוגע לדיוק המדידה. אומנם המכשיר עבר כיול בפעם האחרונה לפני כשנה וחצי, אבל אין סיבה שהמדידות יסחפו יותר מדיי בפרק זמן שכזה - במיוחד שהמכשיר עבר כיול לאחרונה כשנה וחצי לאחר הייצור שלו).

מה מקבלים עם המכשיר?

- המכשיר עצמו (כמובן)

- מטען אשר מתאים גם למתח הישראלי, אך נדרש מתאם לשקע ישראלי

- זוג קרוקודילים

- חוטים לפרובים יחד עם 2 זוגות של פרובים, בהתאם לצורך (אחד מבודד כמעט עד הקצה בכדי להימנע מקצר)

- מעט ניירת (כולל Calibration Certificate - לצערי לא ממש טרי, במקרה שלי בן שנה וחצי)

אז עד כאן הדברים שאפשר פחות או יותר להוציא מדפי המפרט. כעת לאחר בערך 30-40 שעות שאני עובד איתו נעבור לרשמים שלי ממנו. ראשית, למי שמצפה שאני אעשה מדידות כלשהן בכדי לבדוק עד כמה הוא מדויק, אני מצטער לאכזב, אך אין לי כל מכשיר טוב מספיק בכדי להשוות אליו. יש לי גישה למכשירים של 5.5 ספרות של Agilent (שולחניים ולא ניידים), במעבדות של האוניברסיטה, אך לצערי אני לא סומך עליהם ב-100% כיוון שהם לא עברו כיול כבר מספר שנים, ומעבר לכך, המפרט שלהם לא טוב בהרבה מאשר של הדגם הזה - למרות זאת, כן אציין שהמדידות של שני המכשירים קרובות מאוד. שנית, בנוגע לממשק המכשיר, לדעתי הממשק של המכשיר נוח מאוד, ועד כה לא הצטרכתי לפתוח את ה-Manual בכדי להשתמש באף אחת מהפונקציות, זאת למרות שיש לו מגוון רחב של אפשרויות והשתמשתי כבר בלא מעט מהן (חלק מצורך מעשי, וחלק בכדי ללמוד את האפשרויות). חשוב לזכור שרוב המכשירים בשוק מנסים לחקות את FLUKE, לכן הממשק שלהם מאוד אינטואיטיבי וקל יחסית לעבור מדגם של חברה אנונימית לדגמים של FLUKE. לעומת זאת, Agilent לא מנסים להעתיק את הממשק הזה ולכן העובדה שהוא אינטואיטיבי יחסית למרות מגוון האפשרויות הרחב ולמרות שאני, שכמו רוב האנשים, רגיל לשמות ולהגדרות של מכשירי FLUKE, מסתדר עם המכשיר ללא בעיות - בהחלט מזכה את Agilent בנקודות זכות.

מעבר לכך, האפשרויות לבצע מספר מדידות במקביל מאוד מועילה (בתמונה המצורפת ניתן לראות מדידת V-DC, V-AC של ספק 12V (סטנדרטי של מחשב) במקביל, ובו בזמן הוא גם מודד את הטמפ' בעזרת החיישן הפנימי שמובנה במכשיר). ניתן לראות כי הפעלתי את פונקציית ה-Hold, פשוט כיוון שקצב הריענון של המסך מהיר מדיי בשביל המצלמה ולכן הספרה האחרונה אינה נראית בבירור.

img0371uc.th.jpg

אני מנסה שלא להרחיב במילים יותר מדי (ורשמתי הרבה מעבר למה שכיוונתי תחילה). מידע נוסף ניתן למצוא כאמור גם ב-EEVblog.com, ובמידה וישנם דברים מסוימים אשר נראים רלוונטיים ולא ציינתי, אשמח להוסיף במידת האפשר. לא התעמקתי עדיין בדברים כמו rise-time של המחולל הפנימי, וכו' (כן בדקתי את ה-shunt resistance שלו במדידת זרמים, והערכים ברמה שמצופה ממכשיר שכזה, עד כ-2אוהם בתחום ה-mA), אך במידה ומישהו חושב כי המידע רלוונטי, אין לי שום בעיה לבדוק את זה.

לסיכום, מה דעתי על המכשיר? ובכן, אני חייב לציין כי אני מופתע לטובה. קראתי עליו לא מעט, וראיתי גם את ביקורת הוידאו של דייב פעמיים בטרם החלטתי שאני מזמין את המכשיר. וללא כל צל של ספק מה שהכריע את הכף הוא המחיר המצחיק שבו הוא נמכר באותו היום (המלאי נגמר תוך יום או יומיים לכל שלושת הדגמים). אני נהנה מאוד ממהירות התגובה ודיוק המדידה. אומנם אין לי צורך בדיוק גבוה כל כך כמעט לעולם (וכאמור, אני יכול לאמת רק חלק מהמדידות עד ידי השוואה למדידות אחרות של DMM ברמה דומה פחות או יותר של Agilent - ודברים כמו תדר ו-Duty Cycle אני יכול להשוות למדידות של הסקופ - Rigol 1052), אך העובדה שהדיוק הזה שם בהחלט מקנה ביטחון בעת העבודה עם המכשיר. מעבד לכך, אפשרות הקלטת המידע והצג המשני אומנם זכו אצלי לשימוש מועט עד כה, אך כן הועילו לי כבר לא פעם. על המסך אני מניח שאין מה להכביר במילים, פשוט פנומנלי, ואני לא מבין איך אף אחד לא עשה את זה קודם. לבסוף, החיסרון הגדול ביותר והדבר שהפחיד אותי יותר מכל, זמן הסוללה. ובכן, כמובן שלמי שדורש שהסוללה תחזיק מאות שעות כמו שמכשירים איכותיים הרגילו אותנו, אין מה להסתכל לכיוון ה-Agilent, אולי איכשהו לכיוון ה-1251. אך לשמחתי, מבחינתי לא מדובר בחיסרון מורגש. פונקציית ה-APO (שניתן להגדיר בתפריט) מכבה את המכשיר אוטומטית ומעריכה את החיים של הסוללה, וכאשר אני מקבל התראה על סוללה נמוכה אני פשוט מחבר 2 חוטים מהמטען הכלול וכעבור שעתיים לכל היותר הסוללה טעונה.

האם אני ממליץ לרכוש את המכשיר הזה? ובכן במילה אחת, לא. ובעוד מילה, תלוי. למה? ובכן, לטעמי במחיר המלא שלו (כ-450$ לפני משלוח ומיסים), המכשיר פשוט יקר מדיי. הוא עמוס באפשרויות, הוא מדויק ביותר, יש לו מסך מדהים, אבל לרוב המוחלט של האנשים אין לו הרבה יתרונות על פני ה-87V של FLUKE לדוגמא, שאפשר להשיג ב-300$ בערך כחדש, ובחצי עד שני-שליש מזה כמשומש, או על פני דגמים בסיסיים יותר של Agilent. יחד עם זאת, לחלק הלא גדול של האנשים אשר כן רוצה או צריך את האפשרויות הנוספות, או דורש דיוק גבוה יותר, בהחלט כדאי לשקול זאת. כמו כן, מי שצריך את הקלטת המידע למחשב, כדאי לקחת בחשבון כי הכבל של Agilent עולה סך הכל כ-20-30$, בעוד הכבל של ה-Fluke 289 לדוגמא, עולה פי כמה, (אני כבר לא מדבר על Gossen).

חשוב לציין, ה-125xA כבר לא נמכרים, והוחלפו על ידי ה-125xB. הם דומים מאוד, כאשר ההבדלים העיקריים הם הצבע החיצוני, והתנגדות כניסה שונה בחלק מתחומי המדידות (חלק לטובה וחלק לרעה), כך שסך הכל מדובר על מכשירים דומים מאוד.

הליין הנוכחי של Agilent בתחום ה-Hand-held DMM's כולל גם את סדרת ה-124x הבסיסית יחסית עם 4 ספרות (10K counts), ומפרט לא רע בכלל, יחד עם תג מחיר אטרקטיבי יחסית (כחצי מה-125x), ואת סדרת ה-127x אשר מגיע גם כן עם 4.5 ספרות (30K counts לעומת 50K counts ב-125x), ומספר שינויים, ואותם Agilent מייעדת להתחרות ב-87V של Fluke.

פורסם

תודה על הסקירה :xyxthumbs: אני מקווה שמי שזה נוגע אליו ימצא את זה שימושי.

* תתחדש.

• 5 שבועות מאוחר יותר...
פורסם
  • מחבר

מאחר וציינתי גם את שאר הדגמים של Agilent בתחתית הפוסט המקורי שלי, אני חושב שכדאי לעדכן פה דבר נוסף במידה ומישהו יחפש מידע על אחד הדגמים האחרים.

נראה שישנה בעיה כלשהי עם (לפחות) חלק ממכשירי ה-U1272, קריאות שמשתגעות לעיתים. מי שרוצה להתעמק יכול לבדוק כאן:

http://www.eevblog.com/forum/index.php?topic=3457.0

להבנתי בעתיד הקרוב (אני מניח ששבוע-שבועיים לכל היותר) תעלה שם גם ביקורת ווידאו על ה-1272 כך שניתן יהיה לקבל עוד קצת מידע על המכשיר הזה.

פורסם

אז ההמלצה היא לא לקנות אותם בינתיים?

פורסם
  • מחבר

בנוגע ל-1272 הייתי מחכה לראות מה הגורם לזה בדיוק (להבנתי אג'ילנט כבר עובדים על זה).

עם שאר הדגמים לא נראה שישנה בעיה כלשהי.

• 4 שבועות מאוחר יותר...
פורסם
  • מחבר

עידכון נוסף:

אג'ילנט שיחררו FW שפותר את הבעיה הזו (יחד עם עוד כמה דברים).

והם הציעו פיתרון פנטסטי. או ששולחים להם את המכשיר והם שולחים מכשיר חדש עם FW מעודכן. או שהם מביאים למשתמש כבל USB מתנה שמאפשר לעדכן את ה-FW, ולא פחות חשוב מאפשר חיבור של המכשיר אל המחשב (data logging).

בכל מקרה, לדעתי פיתרון מהיר ומאוד מוצלח. מרשים עבור חברה שבדר" מקבלת בעיקר תגובות שליליות על שירות הלקוחות שלהם.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים