עבור לתוכן

בניית מעגל הגברה סטריאו

Featured Replies

פורסם

יש לי שני רמקולים גדולים של 30 וואט כל אחד. הרמקולים היוו מערכת עם יחידת הגברה פנימית באחד הרמקולים והשני מחובר אליו כולל שליטה על באס טריבל וכ"ו על ידי פוטנציומטרים.

לא מזמן התקלקלה יחידת ההגברה של הרמקולים. כדי להציל לפחות את הרמקולים עצמם פתחתי את הרמקול עם כל האלקטרוניקה וההגברה ופשוט הוצאתי את כל הרכיבים (רובם היו שרופים ממש!! לא יודע למה), אז פשוט קיצרתי כמה חיבורים ועכשיו הרמקולים עובדים מצוין אבל פשוט צריך להכניס להם אות מוגבר! אין כבר יחידת הגברה ברמקולים אלה רק כמה רשתות סינון שהוספתי.

אז שאלתי היא איך אני בונה מעגל הגברה פשוט? כמובן לסטריאו ועם לפחות מוצא של 20*2 וואט??

אני לא מחפש מעגל עם שליטה על באס וכו" אלא רק הגבר פשוט ובלי אקולייזרים ומסננים למינהם. מצאתי את זה שבתמונה באינטרנט, האם מישהוא ניסה?

[attachment deleted by admin]

פורסם

יש הרבה מעגלים כאלה מבוססים אל ציפים TDAxxxx. הם עובדים, יכולים להרעיד קירות, ומגיעים לאיכות קול דיי טובה (אני בטוח שכל מיני אודיופילים לא יסכימו איתי)

תן לו מתח נקי, מספיק גבוה (כדיי שלא יהיה clipping) - לפחות 12 V רצוי יותר, ותהיה חופשי לשחק קצת אם המעגל שאתה מוצא באינטרנט (לשנות ערכים וכו)

הרכיב TDA עצמו הוא כמו opamp-הספק (לפעמים 2 במארז משותף וכו) וניתן לבנות את המעגל בערך לפי הכללים הרגילים של opamp

פורסם
  • מחבר

הבנתי אותך!

אני חושב שאני ילך על ה מעגל שבתמונה שהעלתי. מקווה שהאיכות תהיה סבירה פלוס. האם יש לך איזה מעגל מומלץ למימוש באמצאות OPAMP בלבד וללוא רכיב ממשפחת TDA? יש לי מלא מגברי שרת למינהם ככה שזה יהיה נוח לא ללכת לקנות רכיב ממשפחת TDA שאגב אין לי מושג כמה הוא עולה?

פורסם

אמור לעבוד. ניתן להוסיף רשתות סינון וכו' כדיי לקבל קול איכותי יותר

יש לי איפה שהוא תכנון למעגל שעשיתי אם TDA2006 x2 (ליצירת PCB) לפי אחד מהמעגלים שמצאתי באינטרנט, לא בדקתי אם הוא עובד, אני יכול לחפש אותו

סתם opamp לא יכול לתת הספק - אתה לא יכול לחבר אליו רמקול. TDA הוא מגבר הספק שעובד כמו opamp

פורסם

יש עוד המון אפשרויות אחרות, אפשר גם לנסות ולבנות עם שבב Class-D כמו מגבר ה-t-amp.

יש את החברה האלה שמציעים קיטים לא מעטים:

http://www.41hz.com/forums/content.php

אפשר גם תמיד לרכוש את t-amp או אחת מהגרסאות המודרניות יותר שלו.

פורסם
  • מחבר

את הרשת סינון וכל מה שקשור ל- preamp אני לא צריך. גם ברמקולים עצמם שמתי רשת סינון ורשת HP לטווטיר הפנימי של הרמקול. וחוץ מזה האותות שאני הולך להכניס הם סיגנלים "נקיים" שיוצאים מ DVD וכ"ו. מה שכן נשאלת השאלה עד כמה ייפגע מעגל הגבר ההספק באיכות האות והם שווה להוסיף גם בו עד איזו דרגת סינון אחרי ההגבר?

TDA2006 על איזה וואט הוא עובד והאם הוא סטריאו? 11010010110 יעזור לי עם תמצא מעגל פשוט ותעלה תמונה.

Anatoli לגבי האתר שקישרתה, אני מעדיף לבנות משהוא ספציפי וייעודי לשני רמקולים אילו! אם אני לא טועה המעגל שקישרתה הוא מעגל ג'נרי ולהספקים גבוהים יותר!

אם אני ייבנה מגבר CLASS AB עם שני טרנזיסטורים באיכות סבירה, לפי דעתכם אני יקבל מוצא סביר? ועד כמה אני ייצתרך להשקיע בטרנזיסטורים כדי להגיע ל-20 וואט לפחות? אני מוסיף תמונה כללית לדוגמא. כמובן שבמקרה זה אני ייצתרך לבנות את המעגל בנפרד לכל ערוץ! מה דעתכם?

פורסם

למעגל אם ציפ TDA יש לפעמים אופיין לא ישר (באס יותר חזק מטרבל או הפוך) אז שמים סינון כמו קבלים וסלילים במשוב של ה opamp כדיי ליישר אותו

הדוגמא במפרט של הרכיב (ואליה מבוססים המעגלים באינטרנט) מכילה קבל במשוב. ניתן להוסיף עוד כמה RCRC כדיי לקבל דיוק טוב יותר (אבל לא משמעותי בדרך כלל)

הרכיבים שאני מכיר :

TDA2006 - מגבר 1 ערוץ (אתה שם 2 כאלה לסטריאו) של 12 W. ניתן לחבר 2 בפאזה הפוכה (אם הרמקול ביניהם) כדיי לקבל X2 הספק ברמקול אם X2 התנגדות

היה לי גם משהוא אם מגבר דומה של TOSHIBA (אני אבדוק מה הרכיב זה לא TDA אבל דומה) אאלט סטריאו 18 W

יש מלא כאה תחפש single chip audio amp

פורסם

במגברי Class-D יש פילטר שמיועד להוריד את תדרי המיתוג. האם זה הפילטר שאתה מדבר עליו, או שיכול להיות שאתה מדבר על מעגל ה-cross-over כשאתה אומר רשת סינון?

באתר שקישרתי אותך אליו יש המון קיטים, רוב ל-2 רמקולים, וחלקם חלשים מאוד (20W ואולי אפילו פחות). הם זולים וקלים יחסית לבניה, והם נצילים מאוד. כמו שאמרתי, אתה יכול בקלות לרכוש מגבר שכזה מוכן (כמו ה-t-amp) במחיר נמוך מאוד באיביי לדוגמא (אני בטוח שגם ב-DX יש משהו דומה).

מה הכוונה שלך במגבר ייעודי לרמקולים האילו?!

מגבר Class AB אתה יכול לבנות בקלות, אבל אני חושב שזה יותר מדיי התעסקות וקצת מדיי ביצועים. ראשית, כדאי להוסיף שם עוד נגד emitter לכל אחד מהטרנזיזטורים לצורך יציבות תרמית (הוא מוסיף משוב ומוריד את VBE כאשר הטמפ' עולה, ובכך מייצב את הזרם DC). אתה תצטרך לדאוג לקירור טוב מספיק לטרנזיזטורים. בעיה נוספת תהייה העובדה שעם מגבר שכזה תצטרך שהדרגה הקודמת תדע לדחוף את הזרם הנדרש בכניסה, אחת תקבל עיוותים משמעותיים במידהו תחבר למוצא של ה-DVD (הזרמים יכולים להגיע עד לכמה עשרות ואף מאות מילי-אמפרים. הזרם ילך לא רק אל טרנזיזטורי ההספק שבדר"כ בעלי hfe נמוך יחסית של כמה עשרות בלבד, אלא גם אל מעגל ה-BIAS אשר הנגדים בו יצטרכו להיות יחסית קטנים בכדי שהם יוכלו לספק את זרמי הבסיס הדרושים לטרנזיזטורים ברגע שהמוצא קרוב למתח הספק). מה גם שבתצורה הסטנדרטית של Class-AB אין לך שום משוב מהמוצא, ולכן אתה מפספס את אחד היתרונות הגדולים של משוב, הקטנה משמעותית של העיוותים. תזכור גם שאין לך פה שום הגבר מתח אלא רק הגבר זרם, לכן אם תחבר ישירות ל-DVD תקבל בערך 2V-RMS במוצא וזה פשוט לא מספיק.

אני ממליץ לך להתחיל מ-chip-amp כלשהו. תכנון מגבר דיסקרטי דורש הרבה יותר התעסקות, צריך לדאוג להתנגדות כניסה גבוהה, התנגדות מוצא נמוכה, הגבר מספיק גבוה בחוג פתוח בכדי שלא תקבל עיוותים (לפעמים ב-1K העיוותים אפסיים וב-20K אתה כבר מגיע לעיוותים משמעותיים), רוחב סרט גבוה מספיק, יציבות. אפשר כמובן לקחת סכימה שמישהו כבר תיכנן ולהשתמש בה, וניתן להגיע לביצועים מעולים, אבל זה בהחלט דורש יותר התעסקות מאשר chip-amp, שבו גם תוכל בקלות לשחק עם רשת המשוב לקבל הגבר שתרצה כתלות בתדר (בגבולות הנסבל).

אגב, אני אישית לחלוטין נגד מגבר chip-amp כשזה נוגע לאיכות. הם סובלים מהמון בעיות. אומנם כל עוד אתה ב-comfort zone שלהם אתה תקבל ביצועים יפים, ברגע שדוחפים אותם קצת מעבר הם מתחילים להשתגע. תנסה פעם לראות איך מגבר שכזה מגיע לאחר clipping ותראה שההתאוששות שלו הרבה פחות טוב משל מגבר דיסקרטי שתוכנן כהלכה. עם זאת, לעומסים קלים יחסית אין שום בעיה לעבוד איתם (לדוגמא כשעובדים עם קרוס אקטיבי ונמנעים ממעגלי cross לאחר ההגברה, דבר ששומר על עכבה יציבה הרבה יותר ברמקול).

מה גם שאם הרמקולים שלך הם לא בדיוק שיא האיכות, סביר להניח שלא תשמע כמעט שום הבדל אם בכלל.

פורסם
  • מחבר

אני מדבר על איזה שהוא סינון אקטיבי של קבל וסליל. ואתה צודק, נזכרתי עכשיו שב- CLASS-D יש במוצא LPF ככה שאם אני קונה איזה שהוא מגבר CLASS-D מוכן ברכיב- IC הרווחתי עוד דרגת סינון ואני לא צריך להוסיף כלום מבחינת זו.

שאמרתי שאני רוצה שהמעגל יהיה ייעודי, הכוונה היא שאני מתכנן להכניס אותו ממש לתוך הרמקול שבו היתה יחידת ההגברה ואפילו לשלב את גלגל הפוטנציומטר של הווליום למעגל. אני חושב שיהיה לי מסובך לעשות את זה עם קיט מוכן! אבל בכל מקרה אני אשמח אם תפנה אותי לאיזה שהוא קיט כזה באי ביי במחיר נמוך.

אני מודע לזה שאם אני ייבנה CLASS-AB אני ייצתרך להשקיע בטרנזיסטורים אבל העניין הוא שהוא מאוד פשוט ומאוד קל לבצע שינויים כדוגמת משוב או הוספת דרגות סינון וכו". לגבי קירור לא חשבתי על זה אבל לא יודע אם הוא יגיע לטמפ" כאלו גבוהות כל עוד אני יידאג לא לעלות על 25 וואט במוצא!

11010010110 מה אתה חושב על TDA1554 הוא מתאים בול לצרכים שלי

פורסם

א. ה-LPF ב-Class-D מיועד לסנן את תדר המיתוג, זה לא משהו רלוונטי בעבורך מבחינת תדרי השמע. אני עדיין לא ממש מבין איזה סינון אתה רוצה.

ב. תריץ חיפוש בגוגל או eBay על מגברים מבוססי שבבים של Tripath. (אגב, התבלבלתי קצת, השבבים שלהם הם Class-T - תאכלס אותו הדבר אבל רשום על שם החברה הזו).

ג. הבעיה ב-Class AB היא לא הטרנזיזטורים. טרנזיזטור הספק אפשר לקנות בכמה שקלים לכל היותר. הבעיות הן אילו שכבר ציינתי בפניך.

ד. אם תיקח בחשבון שהנצילות של מגבר Class-AB (במקרה הטוב ביותר) היא קצת מתחת ל-80% (וזה אך ורק תיאורטי, מעשית מדובר על מספר נמוך יותר), אז ב-25W אתה תשרוף בערך 6W של חום בכל ערוץ. בשביל לשמור על טמפ' עבודה סבירה אתה כן תצטרך גוף קירור על כל אחד מהטרנזיזטורים. 6W זה הרבה מעבר למה שטרנזיזטור ללא גוף קירור יכול לשרוד (גם אם הוא ב-TO-220). במיוחד אם אתה מתכוון לשמור אותו בסביבה סגורה (בתוך הרמקול). אם תבחר בדרך הזו תצטרך להוסיף דרגה נוספת להגברה מתח (אני מניח שאותה תעשה הפרשית ובה תכניס את המשוב מהמוצא). מגבר שרת פשוט לא יספיק לך בשימוש הזה, רובם מוגבלים לבערך 20mA של זרם מוצא, וזה לא מספיק לדרגת המוצא שאתה רוצה לבנות (אלא אם תשים בה חיבור דרלינגטון ואז התנגדות הכניסה תהייה גדולה הרבה יותר ותוכל גם להגדיל את הנגדים שאחראים על ה-BIAS).

ה. אני לא יודע מה הנצילות של ה-TDA, אבל אני מניח שמדובר על מספרים דומים, בכל זאת מדובר על מגבר עם דרגת מוצא סטנדרטית, גם אותו תצטרך לדאוג לקרר כמובן.

ו. בעניין הזה למגברים הדיגיטליים יש ייתרון, הם נצילים הרבה יותר ודורשים גוף קירור קטן יותר עבור אותו הספק מוצא.

פורסם

קיטים TDA :

ניתן לחבר קיטים בתוך רמקול קיים - מהפוט במעגל אתה מוציא חוטים לפוט של הרמקול

הקירור של קיטים קיימים (גוף קירור מאלומיניום) דיי חלש ולא מיועד לעבוד בקופסה סגורה / בהספק גבוה. אם אתה יכול להוציא את הצלעות קירור מחוץ לרמקול (למשל דרך חור בקיר האחורי) או לפחות לשים אותן מבפנים לייד החור של הבאסים - תקבל קירור טוב יותר

רצוי לשדרג את הקירור למשהוא יותר רציני

class D :

לא מכיר קיטים למגבר כזה אבל יתכן שניתן למצוא מעגל פשוט אם chip amp. אם כן - קח אותו ולא את ה TDA

פורסם
  • מחבר

טוב ירדתי ממגבר CLASS AB! כנראה יש הרבה דברים שאני מפספס בו, עדיף לי לא להתעסק!

חפשתי ב אי ביי Tripath המחירים שלהם יקרים מידי.

אני חושב שאני אלך על מעגל פשוט עם רכיב TDA1554. הוא נותן 22 וואט לערוץ והמעגל שלו ממש פשוט למימוש. לגבי קירור אני יתקין אותו על צלע קירור שיש לי.

אנטולי לא ברור לי מה הכוונה שלך במגבר דיגיטלי?

לגבי הסינון, בעצם שאלתי האם אות המוצא מהרכיב TDA או מהמגבר CLASS AB דורש איזו רשת סינון כל שהיא או שאפשר ישר להוציא אותו לרמקול?

פורסם

א. איך יקר מדיי? ראיתי מגברים מוכנים ב-30$ ומתחת לזה.

ב. מגבר דיגיטלי הוא מגבר מסוג Class-D (בין היתר). בשביל להבין את הרעיון הבסיסי (ביותר) מאחוריו את יכול לחפש קצת על PWM, ולראות פחות או יותר מה היתרונות והחסרונות שלו.

ג. אני לא מכיר את ה-TDA (מלשון מעולם לא התעסקתי איתו), לכן אני לא יכול להגיד לך ב-100%, אבל באופן כללי אין שום צורך בסינון בין מוצא המגבר לרמקול. רוב הסיכויים שגם ה-TDA לא דורש שום רשת שכזו. במידה ויש לשבב הזה דרישות מיוחדות ביישום המעגל (רשתות משוב, מסננים, או כל דבר אחר), אתה תמצא את כל המידע על כך בדפי המפרט שלו.

פורסם

הוא צריך צלע קירור דיי גדולה - משהוא כמו 20000 mm^2 לפחות באוויר פתוח ויותר מזה בתוך רמקול

רצוי שתחבר את הקירור מבחוץ כך שיהיה פתוח לאוויר (מאחוריי הרמקול), אם לא אז תשים אותו לייד החור של הבאסים כדיי שהוא יקבל קצת יותר אוויר (ואוליי שהקול של הבאסים יוכל להזרים לו קצת אויר קר מבחוץ)

המעגל אמור להתאים. מפרט של הרכיב - http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/philips/TDA1554Q_CNV_2.pdf

אם הבנתי נכון - class D

ביציאה של המגבר שמים לפעמים קבל אלקטרוליטי בטור לרמקול. כאן אתה משתמש אם 2 יציאות של מגברים כך שהקבל מיותר (וגם אל תנסה לשים כי יש שם AC). לפעמים מחברים במקביל לרמקול נגד של כמה אום וקבל פוליאסטר קטן (הקבל והנגד בטור ביניהם) לייצוב או משהוא - לא יודע מה המטרה בדיוק

הסינון שהתכוונתי אליו הוא קבלים בתוך המשוב של המגבר - חוץ מ R1 R2 כמו שיש בדרך כלל ב opamp, לפעמים מוסיפים קבלים כדיי לקבל משוב שונה לתדר מסויים

פורסם
  • מחבר

ה- Tripath נעים סביב ה- 30$ אלו שפחות לא עוברים את ה- 15 וואט. לעומת זאת ה- TDA עולה בסביבות 20 שקל פלוס כמה נגדים וקבלים! אבל מעל הכל המעגל יהיה דיסקרטי ומותאם בדיוק לצרכים ואני יוכל לתמרן אותו בתוך הרמקול...אני לא רוצה להזמין Tripath מוכן וסתם להתבאס כי הוא לא נכנס לי לרמקול או שאני לא משתמש באפילו חצי מההספק שלו!!

11010010110 תודה על ההכוונה! לפי הסכימה בדפי מפרט אני רואה שהרמקול הוא 4 אוהם נומינלי, שלי 8 אוהם. האם לזה התכוונתה? כדאי לחבר נגד 8 במקביל ובכך לייצר עומס 4 אוהם?

ברגל 4 רשום שהיא למניעת אדוות ספק, אני מבין מזה שאו שהיא באוויר או שאפשר לשים קבל אלקטרוליטי לאדמה?

דבר נוסף הוא בין רגליים 14 ל-5 יש אופציה להשתקה, אם אני מוותר עליה אז נגד קבל ולאדמה? כך זה תמיד יהיה ב- ON להבנתך?

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים