עבור לתוכן

לימודים וצבא

Featured Replies

פורסם

שלום.

אני אתחיל ללמוד בע"ה בסמסטר הקרוב שנה ב' בהנדסת מחשבים ופיסיקה יישומית באוניברסיטה העברית.

עוד כחודש ימלאו לי 17 שנים. קיבלתי צו ראשון לנובמבר. הבנתי משמועות, שאם אדחה את הצבא על מנת לסיים תואר (הבנתי גם שהדבר אפשרי רק אם אסיים 50 אחוז מהתואר עד סוף י"ב, דבר שאם אצליח לשרוד את שנה ב' - יקרה), אצתרך לשרת 3 שנים חובה ושנה וחצי קבע.

עכשיו, לא בראש שלי לשרת יותר מכולם והגעתי למצב שאני אפילו שוקל השתמטות (דבר שאני ממש לא רוצה). הבנתי גם כי השיבוץ שלי בצבא עלול להיות גרוע ולגרום לבזבוז זמן ולא לתת לי שום כלים להתפתח.

שאלותיי:

האם אין שום שמץ של אפשרות לדחות את הצבא עד שאסיים את התואר ולשרת כמו אדם נורמלי 3 שנים?

אם אשתמט, האם הדבר ישפיע נחרצות על היכולת שלי למצוא עבודה בסוף התואר?

עד כמה השיבוץ עלול להיות גרוע והאם הוא תלוי בהשגיי בלימודים (הממוצע שלי כעת נושק ל95)?

כמו כן אשמח לשמוע כל מה שיש לכם להגיד לי בעניין.

תודה מראש

פורסם

לי לא מזמן אישרו דחייה של שנה לסיום תואר ראשון במדעי המחשב (יש לי כבר חצי תואר).

שמעתי שלומדי הנדסות יכולים לקבל שנתיים דחייה לסיום התואר.

אני לא חתמתי על שום דבר ככה שאני לא חייב לאף אחד קבע ואני יכול לשרת רק 3 שנים.

בתור מישהו שעוד לא היה לו צו ראשון אני מניח שאין לך ממש מושג על תפקידים בצבא, אבל הרשה לי לספר לך משהו לא כל כך נחמד, כל תפקיד באמת טוב בצבא מלווה בקבע. אם תרצה שירות באמת ממצה (ואני מניח לפי מה שרשמת שיש לך יכולות גבוהות) תצתרך לחתום כשנה וחצי קבע (אם ירצו אותך ביחידה טובה).

אחרת, יש יחידות סבירות שאין בהן קבע ואולי גם תצא עם קצת ניסיון בתחום שלך. זאת החלטה חשובה שתצתרך לעשות (תפקיד טוב עם קבע או תפקיד סביר בלי).

בנוסף תקרא את זה: http://www.aka.idf.il/giyus/general/?CatID=58063

ציטוט: "מי שימצא מתאים לשיבוץ במקצוע, ואף ירצה בכך, יתחייב לשנתיים קבע כתנאי לשיבוץ במקצוע."

אני לא יודע בדיוק מה הולך שם ואם אפשר להתנער מזה (כי לשרת במקצוע אני מאוד רוצה) אבל מבחינתי אני מעדיף לשרת יותר בתפקיד טוב מאשר לבזבז 3 שנים על שטויות.

מקווה שעזרתי!

בהצלחה :xyxthumbs:

פורסם

אוי התמימות...

טוב לדעת שבאתר צה"ל מובטח לעתודאים\אקדמיים שחוזרים לשירות תפקיד במקצוע. אם שם רשום אז זה בוודאי נכון.

אך מעבר לבולשיט שצה"ל מוכר, זה עדיין הצבא שלנו והשירות בו הוא חובה. מחליא אותי לראות שילד בן 17, פעור שעוד לא היה אפילו בצו ראשון, רק חושב על איך לקצר תהליכים ולהמנע מחובותיו כאזרח. מילא עתודאים שנדפקים 6 שנים במערכת, וזאת לאחר שהם רק מתחילים את התואר בגיל 18 ולכן מסיימים אותו מאוחר יותר.

אז לא בא לך לשרת יותר מכולם למרות שאתה תמצא את עצמך בתפקיד מעניין יותר ממרבית החיילים, וכבר תהיה עם תואר ביד. שנה וחצי קבע זה אולי לא נהדר, אבל זו לא הגזמה כמו 3 שנים. אם כבר אתה חושב להשתמט, אז תמצא דרך לצאת מהקבע כשיגיע היום.

פורסם

מחליא אותי לראות שילד בן 17, פעור שעוד לא היה אפילו בצו ראשון, רק חושב על איך לקצר תהליכים ולהמנע מחובותיו כאזרח.

הוא סך הכל רשם שהוא שוקל להשתמט ושהוא מאוד לא רוצה להשתמט, אז לדעתי אתה לא צריך לדבר אליו ככה.

נערים שבגיל 17 יש להם את כל שנה א' בהנדסה בממוצע 95 אתה לא תמצא הרבה, ממש לא הרבה.

אפשר להבין מישהו שלומד לתואר במקביל לבית הספר וחוסך לעצמו הרבה זמן למה הוא לא רוצה לבזבז שנים בצבא.

פורסם
  • מחבר

הוא סך הכל רשם שהוא שוקל להשתמט ושהוא מאוד לא רוצה להשתמט, אז לדעתי אתה לא צריך לדבר אליו ככה

שידבר איך שהוא רוצה, ואני אפילו יכול להבין את התסכול של חיילים כלפי משתמטים, אך באמת שאין ברצוני שהדיון הזה יהפוך להטפת מוסר בנוגע להשתמטות. אז בואו נשים לרגע את חוסר המוסריות של העניין הזה בצד.

לעניינינו:

אם כבר אתה חושב להשתמט, אז תמצא דרך לצאת מהקבע כשיגיע היום.

האם קיימת אחת בטוחה כזו? אני חייב להיות בטוח בזה לפני שאני מתגייס? אני ממש לא יודע מה לעשות.

אשמח אם משהו יפרוש לפני את כל האפשרויות העומדות בפניי.

פורסם

X-BLADE, דווקא מבחור שלומד לימודים אקדמאיים כבר בתיכון וחשוב לו סיום התואר לפני הגיוס,

הייתי מצפה טיפה טיפה להגדיל ראש ולשאול את לשכת הגיוס והגורמים המוסמכים לענות לך על השאלות האלה.

(חוץ משאלת ההשתמטות הטיפשית שלך, סלח לי, אבל אתה ממש אידיוט אם לרגע חשבת ככה)

בטח שאל תסמוך על תשובות של פורום מחשבים באינטרנט. מה הבעיה לשאול את האנשים הנכונים בלשכת גיוס שיוכלו

לעזור לך ולהכוון אותך?

לגבי עניין השיבוץ שלך. אני די חושב שהצבא יוכל למצוא לך תפקיד מתאים ורלוונטי לכישורך, במיוחד גם שמדובר בבחור שמסיים תואר

עוד בתקופת הלימודים התיכוניים. אם הוא לא יעשה ככה, מה שגם יכול לקרות, אז תבלה 3 שנים במקום אחר.

בזבוז זמן? לא לתת לך כלים להתפתח? קפוץ לי, אני עשיתי 3 שנים צבא והרווחתי בקושי 400 שקל בחודש,

שבזמן הזה יכולתי להרוויח פי 10 ויותר כל חודש ועכשיו להיות עם חסכון גדול בכיס וחיים טובים יותר אולי.

לרגע התלוננתי? לא. כי אין מה לעשות, זה חוק, אתה אזרח, משרתים אותך כל החיים, תיתן גם אתה 3 שנים.

אם נותנים לך את האופציה לסיים את התואר בתנאי לקבע, תעשה את השיקולים שלך לבד.

וכנ"ל לגבי שאלת ההשתמטות, אם זה ישפיע על היכולת שלך למצוא עבודה בעתיד?

תהיה בטוח שכן והרבה יותר מזה. כמעט כל מקומות העבודה לא יסתכלו עליך בכלל ושלא נתחיל לדבר

על זכויות, זכאויות ודברים נוספים שישללו ממך.

לך תעשה שירות לאומי, אם זה מה שעושה לך את זה.

פורסם

את שירותי הצבאי סיימתי מזמן. אני כעת עושה תואר דומה לשלך. איני מסוג האנשים שעושים עליהום על כל משתמט בגלל ש'אני עשיתי צבא, ולא ייתכן שהוא לא'. אני חושב שישנן סיבות מוצדקות לא לעשות צבא, ואפילו לעיתים עוול שנעשה בשל בירוקרטיה יכול להצדיק השתמטות מחובה אזרחית. למשל, אם תגיע למצב שבו חסרים לך שני קורסים להשלמת 50% מהתואר, והמערכת לא תאפשר לך לקבל דח"ש, כנראה שאוכל להביע יותר סימפתיה.

ועכשיו לעניינו, כדי שבאמת לא נהפוך את זה לוויכוח סוער ומיותר על חובת הגיוס.

למיטב ידיעתי חובה עלייך לחתום שנה וחצי קבע תמורת דח"ש ושימוש כאקדמאי בצבא. מישהו כאן טען אחרת, ואולי כדאי שהוא יפרט כי אני מעולם לא שמעתי על אפשרות שכזו(אין הדבר אומר שהיא אינה קיימת).

אני יכול להעיד שמציאת תפקיד רלוונטי בצבא היא סוגייה בעייתית. מהנדסים רבים נתקעים כמשפצרי מצגות או כמתווכים בין התעשייה האזרחית לצה"ל, ומעטים מגיעים לפיתוח רלוונטי (שכמעט ולא קיים בצבא). ישנם יוצאים מהכלל, בפרט בתחום פיתוח מערכות תוכנה - או במילים פשוטות תכנות.

בנוגע לקבע, החוזה של עתודאים הוא ה'חזק' ביותר, ולכן קשה יותר להשתחרר ממנו. איני בקיא במקרים כמו שלך, אך אני מניח שהעובדה שלא הצבא מימן אותך בזמן הלימודים, הוא גורם מקל. גם העובדה שמדובר בקבע של שנה וחצי אומרת שישנו סיכוי גדול יותר לבטל את הקבע.

עם זאת, אין הבטחות ורוב הסיכויים שזו לא תהיה משימה נעימה כלל. ייתכן שתצטרך ללכת לקב"ן, מה שכנראה לא תרצה לעשות אחרי 3 שנים במערכת, למרות שההשלכות על עתידך תהיינה קטנות ואף אפסיות, אלא אם תחליט לחפש עבודה בגורמים ממשלתיים.

אפשרות אחרת היא לפשל לקראת החצי שנה - שנה האחרונה בשירות החובה. אם לא יהיו מרוצים ממך - ייתכן ולא ירצו שתמשיך.

אפשרות נוספת, שהיא המועדפת עליי, היא ליצור קשרים טובים ולהבהיר בהקדם את רצונך להשתחרר מהחוזה. כשאני אומר להבהיר אני מתכוון לנג'ס למפקדים שמעלייך, על בסיס כמעט יומי.

בכלל כדאי שתהיה ער למתרחש סביבך. אך חשוב לומר שלמזל יהיה פקטור מכריע, ולכן המסקנה החותכת היא שבצבא כמו בצבא - אין הבטחות. אם תגיע לתפקיד שהתקן שלו הוא לסדיר בלבד, סביר להניח שיהיה לך קל יותר לבטל את הקבע, שכן ממילא תצטרך לעבור תפקיד עם סיום שירות החובה.

במקרה 'הגרוע' סביר להניח שתוכל לעשות תואר שני בזמן הקבע, ואולי אפילו בחובה. לעתודאים מאפשרים זאת ואני לא רואה סיבה שלך לא יתנו. כך לא תרגיש שבזבזת את זמנך, ולמעשה (להבדיל מעתודאים), בגיל 24-25 כבר תמצא את עצמך באזרחות, עם תואר שני, קצת ניסיון וכסף בכיס.

פורסם

הצבא יאפשר לך לסיים תואר - אם תסיים חצי ממנו לפני הגיוס (הנוהל מאוד ברור). סביר להניח שתוכל להוכיח שאתה תסיים חצי תואר לפני הגיוס ולכן כנראה תוכל לסיים את התואר (שנה או שנתיים - בהתאם לתואר). אתה בפירוש לא מחויב לחתום קבע, אבל מצד שני - אם לא, הצבא לא ישבץ אותך במקצוע, ואז יש סיכוי גבוה מאוד שתעביר 3 שנים במשבו שלא קשור למה שלמדת - וזה כבר נזק רציני. פרט לשנתיים קבע - התנאים שלך בשירות יהיו בדיוק כמו של עתודאי (קצונה, תנאים וכו'). מיותר לציין שתואר יוכל לעזור לך להתמיין לתפקידים מובחרים בחילות שונים מה שלא ידרוש ממך קבע כאקדמאי (יתכן שהתפקיד עצמו דורש קבע - אבל אם זו יחידה מיוחדת באמת, כנראה שכדאי לחתום. בנוסף, יתכן שביחידה יש תקנים לאקדמאים ואז למעשה תקבל תנאים של אקדמאי עם קבע של התפקיד).

פורסם

כמו שאמרתי אני במצב די דומה לשלך.

כבר אישרו לי דחייה של כשנה לסיום התואר דרך מסלול אקדמיזציה.

הבעיה היא שאם אני משרת במקצוע אני חייב לתת שנתיים קבע.

אני חושב שאחרי שיהיה לי תואר אני פשוט אוכל להגיד שאני לא רוצה אקדמיזציה ולהתמיין כמו מלש"ב רגיל.

יש הרבה מקומות מאוד טובים שפתוחים למלש"בים ששם גם משרתים עתודאים (במקומות אלה יש שנה-שנה וחצי קבע).

בנוסף, לי אין בעיה לשרת דרך אקמיזציה בתפקיד טוב ולחתום שנתיים, הבעיה שלי היא אם הם יתנו לי לעשות עבודה שחורה במקצוע ואני אאלץ לחתום שנתיים כי זה במקצוע.

חוץ מזה, מסלול אקדמיזציה מעולה.

כמו שכבר אמרתי, קיבלתי דחייה בלי לחתום על כלום ככה שכרגע הם לא יכולים להכריח אותי לשום קבע, ההחלטות יהיו כשאני כבר אהיה לקראת סוף התואר ובטח אדע לאן הם רוצים אותי.

פורסם

מההיכרות שלי עם המערכת בנושאים האלה, הנהלים הם יחסית פשוטים.

1. אם יש לך יותר מ50% מהתואר, אתה יכול להגיש בקשה לדח"ש ללא שום התחייבות מצדך.

2. אם סיימת את התואר, ואתה מעוניין לשרת כאקדמאי בצבא (קרי קבלת דרגת קמ"א, ארון שטוח אחד), עלייך לחתום שנתיים עד כמה שאני זוכר. לשירות במצב הזה יש כמה יתרונות, משכורות מעט גבוהה יותר (אם אני לא טועה), סטטוס של אקדמאי (שפוטר אותך לעיתים ממטלות של חיילים "רגילים", מאחר ואתה סוג של קצין) ועוד כל מיני דברים שבטח שכחתי.

3. אם סיימת את התואר או חלק ממנו, אתה יכול להתמיין למסלולים השונים בצבא כמו כל בנאדם אחר, ותהיה בטוח שהתואר שלך, הממוצע שלך ובעיקר הידע מאוד מאוד ישחקו לטובתך. במספר מקומות בצבא יש אפילו מסלולים מיוחדים עבור אנשים כאלה.

4. רוב המסלולים הטובים בצבא שעוסקים בנושאים בהם למדת (בעיקר בחיל המודיעין, ויש פה ושם יחידות בחילות אחרים) דורשים שירות קבע בין שנה לשנתיים, בלי שום קשר לתואר שלך (למסלולים האלה מגיעים גם אנשים בלי תואר, וחותמים אותו דבר). ממה שאני יודע, מספר המקומות הטובים שלא דורשים קבע, הוא קטן, אבל בהחלט קיים, ואיכותם לא נופלת משום מקום אחר.

אני לא אתעסק עם דרכי יציאה מקבע (שקיימות, אבל הצבא לא עושה חיים קלים בנושא) או השתמטות, רק אומר לך שאת הנסיון שתתן לך יחידה טכנולוגית טובה לא תוכל לקבל בשום מקום אחר, והשנה או שנתיים קבע לא רק שוות את זה, אלא אתה עלול למצוא את עצמך אפילו נהנה מהן.

פורסם
  • מחבר

אוקיי תודה רבה לכולם על המידע.

אני שוקל אולי לעשות גם תלפיות....(יש לי את כל הקורסים של פיסיקה בשנה א' חוץ מהמעבדות ככה שלעבור לשם זו לא בעיה)

משהו יכול לשפוך קצת מידע שימושי בעניין? (שיבוץ,כדאיות וכו')

פורסם

אתה מדבר כאילו התקבלת כבר לתלפיות, דע לך שזה אחד המסלולים שהכי קשה להתמיין אליהם - ועל אחת כמה וכמה אם כבר יש לך חצי תואר (לפעמים זה חסרון :))

פורסם
  • מחבר

כן, זה דיי בעייתי.

אני צריך לעשות את כל הגיבושים, אך בלימודים אני יהיה מתקדם בשנתיים....

בכל זאת, אשמח לשמוע קצת על תלפיות, מאנשים עם נסיון (מידע ברשת זה בדרך כל זיבולי מוח).

פורסם

לא תיהיה בעיה מיוחדת להיכנס לתלפיות עם חצי תואר. אני יודע שהם בקרוב מאוד אמורים להציע (ואולי כבר מציעים) לאנשים עם תואר ראשון להגיע לשם וללמוד לתואר שני ואפילו על חשבונם. בנוסף כמובן הם יוסיפו לך הרבה דברים משלהם, הרבה לימודים על הצבא, טירונות קרבית אימונים ושמירות (בכל זאת לומדים שם תוך כדי הסדיר). אם תתקבל במסלול המיון שלך קבלת מובטחת גם שנה הבאה (הבעיה שאתה צריך שנתיים דחייה לסיום תואר אז לא יודע איך זה ילך).

זה המידע שאני יודע "מבפנים". שאר הידע שלי הוא פחות או יותר מה שתמצא ברשת, מאוד יוקרתי, אנשים איכותיים (טוב, על זה אני באמת יכול גם להעיד מנסיון אישי), ואל תשכח שזה 9 שנים בצבא ולא מקובל שם ללמוד הנדסות אלא תואר טבע בדגש על פיזיקה, מתמטיקה ומחשבים. התואר שם זה מלא נקודות זכות (מתקרב ל-200) ככה שגם אם תבוא עם תואר מהנדס יהיה לך לא מעט מה להשלים.

שים לב שאתה לא תפספס את המיונים שלהם (יש לך עוד זמן, אבל בכל זאת) ואם איכשהו הם לא יאתרו אותך תבקש להתמיין בעצמך לשם.

זה מה שנזכרתי בו כרגע, אם יהיו לך שאלות ספציפיות תשאל ואשתדל לענות.

פורסם

אני זוכר שראיתי באיזשהו בלוג בתפוז או משהו כזה, איזה חוויות של "תלפיון" לשעבר והוא אמר שם שזה ממש ממש לא שווה את זה - שהצבא מכריח את התלפיון ללכת לכל ההרצאות/כל התרגולים וכל הקורסים - שעם כל הנב"זים("נהלי ביזבוז זמן")/שמירות ושאר שגרת ה"צבא"(הלימודים הם במסגרת צבאית לכל דבר, על מדים וכו') יש מעט מאוד זמן ללימודים תכל'ס - ושהחלק היחיד שבאמת היה טוב היה הקטע של הקצונה הקרבית - טירונות גולני(05)/אימונים עם תותחנים ושריון/ צניחה מבצעית וכו'.

חשוב לציין כמובן שתלפיות הינו מסלול קרבי לכל דבר ועניין - ואף קרבי קשה מאוד(ההכשרה מקבילה לזו של קצין חי"ר) ואתה מתחייב לכמות זמן גבוהה מאוד(9 שנים אם זיכרוני אינו מטעני) מראש - ובאם במהלך השירות אתה תבין שזה לא מתאים לך מסיבות כאלו ואחרות, הזמן אשר "בילית" בלימודים אינו נחשב במניין הפז"מ - רק הטירונות והאימונים ה"צבאיים" נחשבים.

בהצלחה בשירות, אני ממליץ לך לחפש את הבלוג הזה. אני זוכר שהגעתי אליו דרך איזשהו לינק כאן בפורום אפילו.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים