עבור לתוכן

עדשה משומשת - איך ניתן לבדוק שאינה פגומה? מה בודקים?

Featured Replies

פורסם

האם יש דרך שלא ליפול על עותק פגום?

פורסם

כשבאים לרכוש עדשה יד שניה כדאי להביא לפאטופ ותוכנת צפיה שמאפשרת לצפות בתמונות בהגדלה 100%. כמעט כל תוכנת צפיה מאפשרת זאת, אבל FastStone היא המועדפת עלי כי היא חינמית וכי נוח לבצע בה השוואה של מספר פריימים זה לצד זה.

בבדיקה אני מסתמך על מה שאני מכיר מעדשות אחרות ובודק את החדות במרכז הפריים ובפינות, באורכי המוקד השונים של העדשה (צד רחב, ביניים, צד ארוך). בכל אורך מוקד אני מצלם בכל הצמצמים מהפתוח ועד 11, בהפרש של תחנת צמצם אחת. אני מצלם גם נושא באינסוף (למשל נוף עירוני רחוק) וגם נושא קרוב (למשל שטרות או עיתונים מודבקים לקיר). בנושא הקרוב אני מקפיד שהנושא יהיה שטוח ומקביל לחיישן של המצלמה. בד"כ אני מצלם כל סדרה פעמיים - פעם עם פוקוס ידני ופעם עם פוקוס אוטומטי. את כל הצילומים אני מבצע כשהמצלמה על חצובה ועם טיימר 2 שניות למניעת רעידות.

אם אין לך למה להשוות אז זה לא טריוויאלי להגיע למסקנות נכונות מבדיקה כזו. בדיקה פשוטה יותר היא לצלם בשלושת אורכי המוקד ובצמצם הכי פתוח נושא באינסוף (למשל נוף מבניין גבוה). כדי להקטין את הסיכוי לבעיות פוקוס כתוצאה מבעיית FF/BF חשוב לצלם סדרת תמונות אחת עם פוקוס אוטומטי וסדרה נוספת עם פוקוס ידני ולבחור את זו שבה התוצאות חדות יותר. אם קיימת נפילת חדות באחת הפינות של התמונה או באחד הצדדים אז זה סימן שבעדשה יש בעיית מרכוז*. זו סיבה מספיק טובה להחזיר אותה לחנות או לוותר על הקניה במקרה של מכירת יד שניה. שים לב שאם נפילת החדות היא אחידה בין כל הפינות אז לא מדובר בהכרח בתקלה, אלא בבעייה אופטית צפויה שאופיינית ברמה כזו או אחרת לכל עדשה, בעיקר בצמצם הפתוח. אם ניתן לקבל חדות טובה במרכז התמונה או בפינות אבל לא בשניהם ביחד אז מדובר בבעיית Field Curvature. בעיה זו אינה נדירה בצילומים באינסוף, בעיקר בעדשות זום. אם היא משמעותית גם בצמצמים סגורים (8 ומעלה) אז העדשה עלולה להיות בעייתית בצילום נופים.

הבדיקה הנ"ל תתן לך תשובה רק לגבי אספקטים שקשורים לאופטיקה, ובעיקר לגבי החדות של העדשה ובעיות מרכוז. חשוב לבדוק גם צדדים אחרים - למשל שאין פגיעות פיזיות בגוף העדשה ובאלמנטים הקדמי והאחורי שלה; שאין לכלוך, פטריות ושאר דברים חשודים על האלמנטים; שהגלגלים של הזום והפוקוס מסתובבים בצורה חלקה; שמנגנוני הצמצם והפוקוס האוטומטי מתפקדים כראוי, שלא חסרים חלקים (למשל מכסים קדמיים ואחוריים, מגן שמש, קולר לחצובה בעדשות טלה כבדות).

* בעיית מרכוז נגרמת כתוצאה מכך שלא כל האלמנטים בעדשה ממורכזים לאורך אותו ציר. בעדשה עם מייצב קיימת בהכרח בעיית מרכוז כשהמייצב מסיט את הקבוצה המיוצבת, אבל זה לא משהו שאפשר להתייחס אליו כתקלה או בעיה, אלא יותר כאל מחיר בלתי נמנע של שיטת הייצוב הזו. אם מבטלים את המייצב ובכל זאת ניתן לראות נפילת חדות לא סימטרית, אז יש לעדשה בעיית מרכוז.

פורסם

אני מציע לך לבצע גם בדיקת פוקוס:

http://focustestchart.com/focus21.pdf

(החלק המעשי מתחיל בעמוד 10, העמוד להדפסה בעמוד 18)

בהחלט מומלץ. עדכנתי את ההודעה עם לינק למאמר רלוונטי ב"קליקי" (והכנסתי עוד כמה שינויים).

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים