עבור לתוכן

שאלה - בשביל מה זה טוב מגבר לאוזניות?

Featured Replies

פורסם

ראיתי פה את הסקירה על הפיקו, ואני רואה שיש פה אנשים שמבינים, אז רציתי לשאול משהו שסיקרן אותי כבר די הרבה זמן:

יש לי אוזניות גדולות Grado SR-60 וקטנות שנכנסות באוזן Sennheiser CX500 ונגן H10 של iRiver.

אפילו בלי מגבר אוזניות, אני לא מפעיל את הנגן בעוצמות הכי החזקות. באוזניות הקטנות אני ממש ממש מפעיל אותו על חלש, כי האוזניות הן בתוך האוזן ושומעים מאוד חזק.

אז אם אפילו בלי מגבר לא שמים את הווליום עד הסוף ובקושי עד האמצע, אז בשביל מה זה טוב מגבר אוזניות?

אני רוצה להדגיש שזו שאלה לימודית ולא וויכוחית, והכוונה שלי ללמוד ולא להרגיז.

פורסם
  • מחבר

מישהו?

פורסם

תחפש, נטחן עד עפר.

Anatoli.

פורסם

נערך/שונה/לא רלוונטי

פורסם

הוא עונה מצוין כשצריך.

פורסם
  • מחבר

תחפש, נטחן עד עפר.

Anatoli.

חיפשתי בפורום, אין שום הסבר. אולי בכל זאת תתחשב ותסביר...

פורסם

מצטרף לשאלה.

יש הררים של דיונים שבהם מופיעים אזכורים למגבר אוזניות, אבל במעבר על 20 הדיונים הראשונים לא מצאתי הסבר של ממש. ההסבר הקצרצר הזה, שנכתב ע"י משתמש עם 8 הודעות, לא ממש עונה על השאלה. אולי מישהו אחר מעוניין לנסות?

פורסם

מצטרף לשאלה.

1+ בחיים לא הבנתי למה כדיי לי לשלם מאות שקלים על זה ?

אוליי תחדשו לי ואני יזמין את pico המגניב הזה שיש פה למישהוא .

פורסם

מצטרף.

פורסם

אוזניות כמו כל רכיב בסופו של דבר הן צרכן חשמלי (גם אם התפקיד שלהן הוא להעביר את האנרגיה הזו לאנרגית קול שהיא לא אחרת מאשר למעשה אנרגיה קינטית).

אוזנייה למעשה היא רמקול קטן יותר. ככזה הוא נציל יותר. משמע הוא דורש הספקים נמוכים יותר משמעותית (בעיקר הודות לעובדה שהוא כל כך קרוב לאוזן, והמסה הנעה שם היא אפסית ביחס לרמקולים).

האלמנט הדינאמי של האוזניות כולל בדיוק כמו רמקול שני רכיבים. סליל, ומגנט. הכח שנוצר בינהם בעת השינוי בזרם הוא זה שיוצר את התנועה של הממברנה.

הרצון שלנו הוא לקבל תנועה אשר תהייה כמה שיותר מדויקת. לכן עלינו ליצר מקור מתח/זרם (מגבר) שיידע להביא אות חשמלי כמה שיותר דומה לאות המקור עם כמה שפחות עיוותים, ויהיה כמה שפחות תלוי בעומס שמחובר אליו (ולצערנו אין שום מקור שלחלוטין לא תלוי בעומס שמחובר במעגל). אוזניות זולות בדר"כ באות עם עכבה נמוכה מאוד. בשוק האוזניות הרציני יותר עם זאת, ישנם כל הסוגים עם עכבות של 16-600אוהם ומעלה.

אגב, עכבה למי שלא יודע היא התנגדות חשמלית, אך בניגוד להנגדות שנמדדת לאות ישר, עכבה נמדדת לאות עם מתח חילופין, AC. היא נובעת מההתנגדות הטהורה של הרכיב יחד עם החלקים ההיגביים שלו (השראות וקיבוליות חשמליים), והוא למעשה זה שמעניין אותנו כרגע. דבר נוסף שחשוב לזכור הוא שגם רמקולים או אוזניות בעלי עכבה (או כמו שחלק קוראים לזה בשגגה, התנגדות) שמצוינת לדוגמא כ-40אוהם, יציגו עכבה שונה מאוד. אותם ה-40אוהם נמדדים בתדר מסוים (כמעט תמיד 1KHz). בגלל האופי הריאקטיבי של הרכיבים, ובגלל תכונות מכניות (התנגדות האויר, המסה הנעה, הכח שמושך חזרה הדבר שבצצדים), העכבה הזו תשתנה מאוד בין תדרים שונים. ולכן גם אוזניות עם עכבה של לדוגמא 300 אוהם ידרשו מגבר שיוכל לעבוד בתחום גדול יותר של עכבות ללא בעיות.

בזכות אותה נצילות שדיברנו עליה לפני כן, נוצר מצב שכל מקור כמעט (כרטיס קול, נגן DVD, וכו') יכול בקלות להוציא אות עם מתח גבוה מספיק. עם זאת, כל יציאות ה-Line למיניהן מותאמות לעכבות של 50K ומעלה (פחות או יותר, זה תלוי ברכיב), ועכבת של 16-600 אוהם היא נמוכה מדיי בשבילם. לכן הוסיפו דברים כמו "יציאת אוזניות" שמותאמת לעכבות נמוכות יותר (שנאי קטן על הלוח, או פשוט רכיב OPA שיודע להוציא את האות גם בעכבה הזו, יש כמה דרכים לעשות זאת. השנייה היא הנפוצה יותר). לצערנו, גם אז מדובר על מעגלים שמיועדים לעשות זאת ברמה שהיא "לצאת ידי חובה". מקבלים רכיבים שלמעשה מוגבלים מאוד ביכולת אספקת הזרם שלהם ומה שקורה כשחסר זרם הוא שישנה קטימה של שיאי האות ואנו מקבלים עיוותים, אשר ברוב המיקרים יהיו גם שמיעים (בדר"כ מציינים כי כתלות בתדר, עד 5% עיוות הם בגדר המתקבל על הדעת. לסאב-וופרים אף עד 10% בתדרים מסוימים, אך כמובן שבעלי האוזן הרגישה יבחינו מוקדם יותר). מצד שני, בעבור רכיבים עם עכבה גבוהה יותר, יש צורך במגבר שידע גם לעבוד עםמתחים גבוהים יותר, אחרת העומס יגביל את הזרם ברמה כזו שההספקים יהיו נמוכים מדיי מכדי לשמוע בעוצמה טובה.

כמו כן, ישנם דברים נוספים שחשובים. כיוון שכל מגבר בנוי מרכיבים היגביים גם כן, גם הוא מגיב שונה בהתאם לתדר. מעגל הגברה טוב יוכל לתת רוחב פס של לפחות כמה עשרות קילו-הרצים. מגברים מסוימים ומאוד מוצלחים גם מגיעים למעל למגה-הרץ רוחב פס שזה פשוט עצום. האם זה נדרש או לא זה כבר עניין אחר, אבל זה כן משנה (בגלל הרמוניות גבוהות, ולכן מעטים המגברים האיכותיים שמגבילים את תחום התדרים ל-20K שהוא הגבול התאורטי העליון). רוחב הפס משפיע ישירות גם על קצב התיפוס של המתח שהמגבר מסוגל לייצר. תחשבו על מכה של תוף לדוגמא, כדי לתת אותה כמה שיותר חזק צריך שתהייה עלייה פתאומים מ-0 רעש לעוצמה מאוד גבוהה. בהנדסת חשמל בחינת התגובה של ציוד לאות שכזה נקראת תגובה להלם (דלתא לדוגמא עם אות קצר מאוד בעל ערך גדול מאוד) ובודקים עד כמה המגבר הצליח להגיב לאות הזה אם בכלל.

בקיצור, הצורך הוא צורך חשמלי. מגבר טוב יותר יוכל לשחזר בצורה טובה יותר את האות בכניסה. עם ריצפת רעש (ומכאן פירוט של כלים) טובה יותר, עם רוחב פס גבוה מספיק עם הפרשים נמוכים ככל האפשר של תגובה לתדרים שונים, עם אחוז עיוות נמוך כמה שיותר בעבור כל עומס אפשרי, ותגובה מהירה כמה שיותר (למעשה, אפשר לומר כי הדבר שקול לחלוטין לרוחב פס גבוה. מי שלא מאמין לי שיתווכח עם פוריה, הוא זה שטען את זה. אתם מוזמנים לפרק גל ריבועי לגלי סינוס ולראות מדוע הדבר שקול).

Anatoli.

פורסם

good answer dude. I dont know where you get the energy to repeat yourself. kudos.

פורסם

תשובה מעניינת ומשכילה. תודה! :xyxthumbs:

בזכות אותה נצילות שדיברנו עליה לפני כן, נוצר מצב שכל מקור כמעט (כרטיס קול, נגן DVD, וכו') יכול בקלות להוציא אות עם מתח גבוה מספיק. עם זאת, כל יציאות ה-Line למיניהן מותאמות לעכבות של 50K ומעלה (פחות או יותר, זה תלוי ברכיב), ועכבת של 16-600 אוהם היא נמוכה מדיי בשבילם. לכן הוסיפו דברים כמו "יציאת אוזניות" שמותאמת לעכבות נמוכות יותר (שנאי קטן על הלוח, או פשוט רכיב OPA שיודע להוציא את האות גם בעכבה הזו, יש כמה דרכים לעשות זאת. השנייה היא הנפוצה יותר). לצערנו, גם אז מדובר על מעגלים שמיועדים לעשות זאת ברמה שהיא "לצאת ידי חובה". מקבלים רכיבים שלמעשה מוגבלים מאוד ביכולת אספקת הזרם שלהם ומה שקורה כשחסר זרם הוא שישנה קטימה של שיאי האות ואנו מקבלים עיוותים, אשר ברוב המיקרים יהיו גם שמיעים (בדר"כ מציינים כי כתלות בתדר, עד 5% עיוות הם בגדר המתקבל על הדעת. לסאב-וופרים אף עד 10% בתדרים מסוימים, אך כמובן שבעלי האוזן הרגישה יבחינו מוקדם יותר). מצד שני, בעבור רכיבים עם עכבה גבוהה יותר, יש צורך במגבר שידע גם לעבוד עםמתחים גבוהים יותר, אחרת העומס יגביל את הזרם ברמה כזו שההספקים יהיו נמוכים מדיי מכדי לשמוע בעוצמה טובה.

אני מניח שמגבר אוזניות צריך לחבר ליציאת ה-Line-out ולא ליציאת האוזניות. האם יש טעם להשתמש בו גם בנגנים שבהם יש יציאת אוזניות בלבד? אם כן, איזו עוצמת ווליום כדאי לכוון במקרה כזה?

פורסם

מגברים שמיועדים להיות מגברים ניידים מותאמים לעכבות כניסה נמוכות יחסית בדר"כ, ולכן זה בסדר. מבחינת עוצמה זה תלוי מאוד בנגן המחובר, ואין פה איזה כלל מדויק. אני הייתי שם על איזור ה-60-80% בערך.

Anatoli.

פורסם

רק עכשו ראיתי את השרשור, ופשוט מעולה אנטולי

כל הכבוד !!!

תשובה רצינית,מעמיקה ויפה אנטולי.

אני רק רוצה להוסיף כמה דברים (לא שיש הרבה, ואנטולי באמת עשה עבודה נפלאה).

שלא רק עכבה היא מה שקובעת הקושי ונצילות של אוזניה.

גם אוזניות עם 32 אום כמו GRADO דורשות לפעמים הגברה מאוד רצינית, ולא פחות איכותית ויקרה מאשר אוזניות סיינהיזר עם 600 אום לדוגמא.

יש עוד כמה דברים שתלויים בזה.

כעיקרון כל אוזניה מרויחה ממגבר טוב, בגלל מה שנאמר פה, אבל לרוב האוזניות הטובות ויקרות יותר (נניח מ800 שקל ומעלה) ממש "נפתחות" ונשמעות פי כמה יותר טוב עם מגבר אוזניות לעומת בלי.

בדיוק כמו שרמקול טוב ישמע ממש גרוע עם הגברה לא מתאימה, ככה גם אוזניות מעולות ישמעו "בסדר" בלבד עם הגברה לא מתאימה.

יש חשיבות לסינרגיה בין המגבר לאוזנייה.

ומגבר שטוב לאוזניה אחת, לא תמיד טוב לאחרת.

פורסם

אין לי שמץ מה הוספת בזה. אבל אני מניח שאתה היית חייב לרשום משהו, אז שיהיה.

Anatoli.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים