עבור לתוכן

מגבר לרמקולים ממערכת לשעבר, כמה ואט? אוהם? ?!

Featured Replies

פורסם

יש לי שני רמקולים (6 אוהם כל אחד), של מערכת ישנה ששבקה חיים. ואני רוצה לחבר אותם למחשב.

חיברתי אותם למחשב כפי שהם, והאיכות לא ממש, והעוצמה שווה בערך לעוצמה של אוזניות בפול ווליום כשעומדים 3 מטר מהם.

השאלה שלי היא איזה מגבר אני צריך? 8 וואט יספיק? ואם מישהו יוכל לספק לי סכמה כל שהיא זה יהיה נחמד.

• 2 שבועות מאוחר יותר...
פורסם

שלום לך Kitt0s .

קיימים 2 סוגים של רמקולים , רמקולים אקטיבים (כאלו בעלי מגבר מובנה בתוך אריזת הרמקול) ורמקולים פאסיבים (כאלו הדורשים חיבור למגבר חיצוני על מנת לעבוד) , במקרה שלך אלו פאסיביים .

לכן כן , בהחלט נדרשת הוספת מגבר למכלול שלך (על מנת שהמגבר יגביר את האות החלש והרגיש המגיע מן המחשב , אל אות עוצמתי בהרבה אותו דורשים הרמקולים) .

הבעיה היא , שעל מנת להתאים מגבר לרמקולים - עלינו לדעת את ערך ההספק שלהם (ומספר נתונים נוספים לרבות את ההתנגדות החשמלית שכבר ציינת) .

עלייך לחפש את ערך זה במפרט הטכני של הרמקולים (ע"ג אריזת הקרטון בה הגיעה המערכת \ ע"ג מארז הרמקול עצמו \ בדף נתונים המגיע עם המערכת \ בגוגל לפי דגם) , אני מניח שהיות ומצאת את ערך ההתנגדות כך גם ללא בעיה תמצא את ערך ההספק .

אם הרישום מקצועי , בנוסף לערך ה-W תהיה מצוינת תצורת המדידה (RMS \ Peak \ Peak To Peak \ PMPO) , יש להקפיד על כך בעת ההתאמה בין הרמקולים למגבר (אחרת כל העניין חסר טעם , לדוגמא RMS היא עוצמה ממוצעת וניתן להגיד שהיא העוצמה האמיתית והנכונה למדידת עוצמה חשמלית , בעוד ש-Peak היא עוצמת השיא וכפולה פי 2 מעוצמת ה-RMS , בעוד ש-PMPO היא עוצמה משתנה ולא אמיתית עד כדי כך שלעתים רמקול של 1000PMPO יהיה בעל עוצמה חשמלית שונה בהבדלים ניכרים מרמקול אחר של 1000PMPO - עדיף שתנסה למצוא את ה-RMS ותתיחס אך ורק אליו גם ברמקולים וגם במגבר) .

כעת , לאחר שמצאת את ערך ההספק החשמלי של הרמקולים - עלייך להתאים (לרכוש \ להשאיל מחבר \ למצוא במחסן) להם מגבר .

ניתן להשתמש בכל מגבר - בעוצמה זהה לשל הרמקולים ובעוצמה חלשה משל הרמקולים , אך אידיאלי (מה שפחות קריטי , היות ואני מניח שהרמקולים שלך אינם מוניטורים אולפניים ואין לך מטרות אודיופיליות לגביהם) יהיה מגבר הכפול בעוצמתו משל הרמקולים .

לא , הוא אינו ישרוף את הרמקולים היות ואתה תכוון את עוצמתו למחצית מזו שהוא מוציא (ולא , חצי סיבוב של כפתור הווליום\סיבוב אל ה"שעה 12" אינו כמחצית העוצמה - בהמשך יהיה לינק אשר יפרט) .

כך שלמה להשקיע במגבר כפול? כי דווקא בתחום המיקצועי יותר , רוב המערכות נשרפות עקב כך שהמגבר חלש מן הרמקולים [בקצרה ובגסות : כאשר המגבר חלש מידי ובכל זאת מנסים לאמץ אותו (אגב, מאמץ כזה יכול להתרחש גם אם המגבר עובד רק מעט מעבר למחצית העוצמה לה הוא מסוגל עקב סיבות שלא ניכנס אליהן) החשמל היוצא ממנו אל הרמקולים משתנה מן החשמל שהיה מתקבל בפעולה תקינה (גל סינוס נקי) אל חשמל המסכן (גל סינוס מעוות \ דיסטורשיין) הן את הרמקולים והן את המגבר] .

כמו כן , כאשר אתה בוחר את המגבר - הקפד להתאים את ההתנגדות החשמלית (הסיבה היא שהעוצמה שהמגבר מוציא משתנה ביחס ישר להתנגדות החשמלית , למשל מגבר שיספק 450 וואט תחת התנגדות חשמלית של 4 אוהם יספק 280 וואט תחת התנגדות חשמלית של 8 אוהם . לכן אם אתה רוכש מגבר - לאחר שהחלטת באיזו עוצמה יהיה , בקש מן המוכר מגבר שיספק לך עוצמה זו תחת התנגדות חשמלית של 6 אוהם) .

אני מאמין שהבנת את הנושא ותסתדר מכאן , אך היות ואני בספק אם יצא לי לבקר בנושא שלך שוב - אם הסתבכת צור עימי קשר ב-237014596 .

לבגי כיצד לכוון את המערכת -

http://www.djstore.co.il/phpBBHeb/viewtopic.php?t=2278

לגבי סוגי חיבורים מתחום האודיו -

http://www.djstore.co.il/phpBBHeb/viewtopic.php?t=2572

שבת שלום וחג שמח!

פורסם

למרות שהרוב במה שרשמת הוא נכון, ישנם דברים לא מדויקים בהודעתך. כפי הנראה הם נובעים מכך שאתה רוצה לפשט את הדברים, אך בקריאה חוזרת אני מאמין שתבין כי הם נשמעים לא מדויקים. RMS הוא מדד מדויק?! ממתי?! איך זה שהמגבר שפורפרות שלי הוא 18W RMS והוא חזק יותר מהרסיבר של חבר שלי שהוא 120W RMS?!הסיבה היא, RMS הוא מדד לא מדויק בכלל. אני שמעתי גם מגבר אוזניות שמסוגל לדחוף 3W לתוך רמקול עם התנגדות נומינלית של 8אוהם (המגבר של דוחף_לוויתן מפורום תפוז. אני מאמין שבתור אחד שקשור לתחום כבר שמעת עליו. הרמקולים הם ה-AKAI שלו שעברו מקצה שדרוגים שהוא עשה), והוא הניע את הרמקולים בצורה פשוט מדהימה. אני הופתעתי מאוד מהתוצאה המרשימה שהוא הציג למרות העוצמה הנמוכה והמימדים הזעירים שלו.

עכשיו, כשידוע לנו כי W לא משנה באיזו צורה שלו הוא מדד טיפשי וחסר טעם לגמרי ברור שאין שום קשר בין עוצמת המגבר לעוצמת הרמקולים מבחינת ה-W, אלא מבחינת היכולת של המגבר לספק את הזרם הנדרש על ידי הרמקול. הסיבה שמגברים נשרפים היא כי רמקולים אינם בעלי גרף התנגדות ישר לאורך כל הסקאלה, ולפעמים יורדים אפילו ל-2 אוהם, במקרה כזה הרמקול ידרוש כמות גבוהה פי 4 של זרם, מה שאומר שהמגבר מספק את הזרם המקסימלי שלו גם ברבע מהסקאלה של הווליום שלו. כל עוד המגבר הוא בעל ספק טוב, ואתה לא מפוצץ את הרחוב מרוב ווליום לא אמורה להיות כל בעיה.

ד"א, יש המון אנשים שבכלל לא מסתכלים על נתוני ה-W של המגברים, ולא על שום נתון אחר. פשוט שומעים וכך בוחרים. הנתונים הם יפים, אבל לא אמורים כלום.

זאת ועוד, בחלק גדול מהמיקרים, העוצמה ברשומה על הרמקול היא עוצמת ה-short term שלו, מה שאומר שלמשך יותר משבריר שנייה בעוצמה שאפילו קרובה לעוצמה הזו הרמקול יישרף. נתון ה-long term של הרמקולים בין ימינו בדר"כ נמוך פי 2 ואף יותר מנתון העוצמה המצויין עליו.

8W יכולים לעשות מספיק בתנאים הנכונים. אני מציע לך להריץ חיפוש בגוגל, או לפנות לפורום אודיו וקולנוע ביתי של תפוז בשביל עזרה בכל הנוגע לבניה עצמה. יש שם מספר אנשים עם ניסיון רב בתחום.

Anatoli.

פורסם
  • מחבר

חברים חברים, אני חושש שקצת סטינו מהנושא.. שאלתי היתה כזאת; אני מחפש לבנות מגבר, לא משהו בובה בובה אלא משהו פשוט, שאוכל לשמוע ברמה סבירה. יש לי שני רמקולים של 6 אוהם כל אחד, מה שחיפשתי זה פשוט כמה W או משהו כזה כדי שאוכל למצוא את המעגל המתאים..

פורסם

וכפי שאני מקווה שכבר הבנת, W לא אומר לך כלום. יכול להיות שמגבר של 8W טוב יהיה חזק יותר ממה שתצטרך, ויכול להיות שמגבר של 100W לא יספיק לך.

קח בחשבון גם שבכדי לשמוע פי 2 יותר חזק, תצטרך להגביר פי 10 את העוצמה שהרמקול מקבל. לכן, להוסיף W לא בדיוק יתרום לעוצמה.

תמצא סכמה של מגבר שמתאים לרמקולים, ותבנה אותו. תדאג רק שהסכימה הספציפית שתמצא תוכל להתמודד עם 6אוהם, ומומלץ שגם קצת פחות.

Anatoli.

פורסם

שלום לך Anatoli , שמחתי לתגובתך ולראות שאתה אדם מבין :yelclap:

אני חושב שאנו סוטים מן הנושא בהרבה , אך אם הייתי Kitt0s הייתי מבולבול (ומוטעה!) מאוד מן הנושא כעת .

בהחלט אתה צודק , ניסיתי לפשט דברים - אבל אינני טועה , חלק לא מועט מן המקצוע שלי הוא לימוד אנשים על תאוריות הסאונד של שנות ה-70 ועד ימינו .

RMS הוא הממוצע של גל הסינוס (למעשה אלו ראשי התיבות של הנוסחא לחישוב הממוצע , אך אינני רוצה להטריד את הפורום בסטיה מוגזמת מן הנושא) , ולכן הרשתי לעצמי בתרגום חופש לכנות את זה " הערך האמיתי "(אך כעת אני אוסיף, דגש ואסביר שמדובר על הערך החשמלי , תיכף נבין למה הוא דווקא חשוב יותר מן ערך אקוסטי) , הסיבה שכיניתי אותו כך היא כי זהו הערך היחיד שמאפשר לנו להסתכל על גל הסינוס בצורה יציבה ומדויקת .

ההסבר לכך שיתכנו הבדלים בעוצמות השמע , במגברים שהם באותו הערך החשמלי , בתנאי שברמקולים כל הנתונים זהים (SPL, תגובת תדרים וכן הלאה) , נובע מגורמים מורכבים בהרבה מעבר לשניתן לתאר ואין בכוונתי להיכנס כל כך עמוק אל הנושא (אך אשמח תמיד לקבל פני אנשים באולם התצוגה של החברה , ולהסביר בצורה מפורטת) .

כמו כן , לעתים הערך עלול להמדד בתנאים אחרים , לכן גם אם זה לא פשוט - בודקים גם את תנאי המדידה (תחום תדרים מלא , או רק 1kHZ וכדומה) .

אם כך , נכון אתה צודק והחשמל איננו קובע את העוצמה לבד , אך בהחלט משפיע עליה רבות (לא לשכוח , ככל שההשקעה החשמלית גבוה יותר - כך השדה המגנטי חזק יותר - כך תנועת הגופים הניידים הדוחפים את האויר גבוה יותר יותר - כך התוצאה האקוסטית \ רמת לחץ הקול \ SPL גבוהה יותר . ואגב , לא לכל אוזן הכפלה חשמלית ב-10 תפיק הכפלה אקוסטית ב-2 \ 10dB , יש גם לא מעט בעלי רגישות של 6dB - אך בהחלט התרשמתי מידיעתך את משפט זה , לא הרבה מסתדרים עם הלוגריתם) .

כעת , מדוע אמרתי ש-RMS הוא הערך הראשון שעל Kitt0s להסתכל עליו?

ברמקולים מבצעים בדיקה בה בודקים לפרק זמן ארוך (48 שעות , 72 שעות ומעלה) עד באיזו עוצמה חשמלית ניתן להעביד את הרמקול בלי שישרף (הסליל , באם ומדובר ברמקול דינמי שהוא הרמקול הנפוץ ביותר) -כאשר הגיעו לנקודת הגבול , הם מציינים אותה (וכמובן שיצינו אותה ב-RMS , אין דרך אחרת) .

לכן , מובן לכולנו מדוע חשוב לדעת את גבול העוצמה החשמלית ב-RMS , אחרת המערכת עלולה להינזק עד הרס מוחלט .

אבל כמו כן , כמ ושיש גבול מקסימום - חשוב גם להקפיד על גבול מינימום .

הסיבה היא שמירב האנשים דוחפים את המגבר מעבר לגבול העוצמה שלו (לעתים סתם ללא סיבה , לעתים היות והרי מי שקונה רמקולים עוצמתים חושב שזה לא יתכן שאין עוצמה לכלל המערכת ולכן ופשוט להגביר עוד במגבר וכדומה) , וכמו שהסברתי - כאשר מגבר "מתאמץ" , גל החשמל התקין והרצוי הופך לגל חשמל המסכן את המערכת (ובפירוט מועט , ולא במקצת מעבר , למעוניינים: הקצוות \ השיאים של גל הסינוס בצורה תקינה תמיד מעוגלים , בהתאם לפאזה כמובן , אך כאשר אנו דוחפים את המגבר מעבר לגבול היכולת שלו , מה שלעתים קורה אפילו אם המגבר עובד על מחצית מעוצמתו המלאה אך לא אסביר מדוע היות וזה נושא מעט יותר מורכב העוסק בהרמוניות וכדומה , השיאים הללו נעשים ישרים וקטועים , ובמקרה הרע אף מתקבל גל ריבועי) .

לא רק זאת , אלא גם שהיות והמגבר חלש מן הרמקול - הם מקבלים ביטחון מלא לכך .

נכון , זהו נושא מורכב וקשה לצפות ממשתמש שאיננו עוסק בכך בתור מקצוע להבין הכל , אך לא ציפיתי מן השואל להבין - רק נתנתי לו עובדות על מה עליו להקפיד .

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים