עבור לתוכן

לא הבנתי את השירטוט...

Featured Replies

פורסם

index.php?action=dlattach;topic=102484.0;id=47842;image

לא הבנתי מה תפקידם של כל קבל ונגד במעגל זה...

מה זה ה-LM317?

אני יודע, זה מתחרות המדריכים אבל אין לי מושג מה כל קבל ונגד עושה ומה תפקידו?

פורסם

לא כ"כ מבין אם אתה רוצה לבנות את זה או להבין את זה ומה הידע שלך באלקטרוניקה, לכן אסביר בקצרה ומה שלא תבין, כנראה שעוד לא למדת מספיק אלקטרוניקה...

נתחיל מהקבלים :

c1 - מיישר מתח, בד"כ המתח מספק הכוח של מחשבים יחסית ישר, אבל קיום מאווררים על הקו משנה את זה.

c2 - למעשה משמש כבאפר, הוא דואג שהמעבר בין המתחים יעשה באופן איטי יותר ממה שאתה מסובב את החוגה ע"מ שלא לגרום נזק למאוורר (נזק הכרוך במעבר ושינוי מתחים מהיר)

נמשיך לנגדים :

r1 - למעשה ביחד עם r2 מהווה איזשהו יחס מול r3 (היחס ביניהם לבין r3 קובע את עצמת המתח שנמדדת עפ"י הנוסחה Vout=1.25*(1+(r1+r2)/r3) - אם זה מעניין אותך יותר - תקרא את ה-PDF של ה-lm317), אינ פצלתי את זה ל-2 נגדים כדי שהיחס המינימלי יגרום למתח של 3.5V אם אני זוכר נכון.

r2 - ביחד עם r1 (שנותן מינימום של 3.5V) מאפשר שליטה בין 3.5V לכמעט 12V על המתח היוצא (נגד משתנה).

r3 - נגד היחס. המתח היוצא תלוי ביחס שבין שני הנגדים הקודמים אליו.

r4 - נגד מגביל מתח - מאפשר ללד לדלוק גם כשבמוצא המעגל 12V.

lm317 - מייצב מתח (VReg) - שעוצמת מוצאו נשלטת ע"י היחס בין נגדים...

לד - מדד למתח היוצא באופן וויזואלי...

זה הכל, מקווה שזה עזר.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על התשובה!!

אך עדיין לא הבנתי כמה דברים. : ???

אז אם תסביר לי עוד קצת או תשל אותי להסברים טובים בפורום אודה לך...

c1 - מיישר מתח, בד"כ המתח מספק הכוח של מחשבים יחסית ישר, אבל קיום מאווררים על הקו משנה את זה.

מדוע הוא מיישר את המתח? קבל לא אוגר זרם? אני חושב שפיספסתי משהו...

c2 - למעשה משמש כבאפר, הוא דואג שהמעבר בין המתחים יעשה באופן איטי יותר ממה שאתה מסובב את החוגה ע"מ שלא לגרום נזק למאוורר (נזק הכרוך במעבר ושינוי מתחים מהיר)

באפר?!

איזה מעבר בין מתחים?- המתחים שאני משנה ע"י הראובס?

איך הוא עושה את זה?

r1 - למעשה ביחד עם r2 מהווה איזשהו יחס מול r3 (היחס ביניהם לבין r3 קובע את עצמת המתח שנמדדת עפ"י הנוסחה Vout=1.25*((r1+r2)/r3) - אם זה מעניין אותך יותר - תקרא את ה-PDF של ה-lm317), אינ פצלתי את זה ל-2 נגדים כדי שהיחס המינימלי יגרום למתח של 3.5V אם אני זוכר נכון.

את זה דווקא אני מכיר ומבין... :smile1:

r2 - ביחד עם r1 (שנותן מינימום של 3.5V) מאפשר שליטה בין 3.5V לכמעט 12V על המתח היוצא (נגד משתנה).

מדוע דווקא R2 הוא הנגד המשתנה. אני לא יכול לבחור בנגד אחר לדוגמא R3?

מה זה משנה איזה נגד אני בוחר?

האם אני יכול לגרום לך שהמאוורר לא יקבל מתח כלל? כלומר לכבות את המאוורר? או שאצטרך מפסק?

עכשיו שמעתי שהפוטנציומטר אינו יכול לעמוד בהספקים גבוהיים לכן בנו את המעגל הזה ... אז איך מעגל זה פתר את הבעיה?

שאלה נוספת מה ההבדל בין הקבל הקרמי לקבל הראשון שמיישר את המתח?

(הרבה שאלות, אני יודע אך אשמח מרד אם תענה לי וכך אנשים רבים ילמדו מכך...)

פורסם

לא הבנתי משהו למה c1 מיצב תמתח אם הבנתי נכון אחרי c1 הכל הולך לאדמה אותו דבר בקשר ל c2 ול r1 r2 ו r3

ובקשר ל pdf הזה שאמרת איפה הוא נימצא ...

אני לא מבין בזה בכלל מישהו יכול להסביר לי... תודה

פורסם

לינק לקובץ ה-PDF הכולל הסברים ומעגלי הדגמה

מדוע הוא מיישר את המתח? קבל לא אוגר זרם? אני חושב שפיספסתי משהו...

אכן פספסת, קבל לא אוגר זרם, הוא יכול לאגור מטען (עם דגש על היכול, זה תלוי באיזו צורה מחברים או משתמשים בו) לא זרם - אלא מטען. המטען הזה יכול לשמש כמת לפעולה. כשם שטרנזיסטור ניתן לחבר בכמה צורות שיתנו תוצאות שונות וכשם שניתן לחבר סליל כך שיתן תוצאות שונות כך גם קבל.

קבל גם מסוגל לשמש כנגד לתדרים מסויימים. לדוגמה, כאשר שמים אותו במקביל למקור מתח (קבל קרמי במקרה זה), הוא יתנגד לתדרים ש"ירכבו" על המתח ובכך "יישר" את המתח. זאת גם הסיבה שציינתי שתפקידו ליישר את המתח, כי ייתכנו "עקמומיות" שמולבשות על כבלי המתח ע"י פעולת המאווררים.

זהו לדעתי ההסבר המפורט ביותר שאפשר לתת בלי להכנס להסבר ארוך ומייגע על מטענים, פיסיקה וחישובים.

באפר?! איזה מעבר בין מתחים?- המתחים שאני משנה ע"י הראובס? איך הוא עושה את זה?

כן, באפר. כן - לשינויי המתח שאתה יוצר בעזרת הריאובאס.

לכן כאן מדובר בקבל אלקטרוליטי בעל קוטביות, שיכול לשמש כמאגר חוצץ (באפר) של מטען.

כשאתה משנה את מתח המוצא של המעגל ע"י שינוי ההתנגדות, הוא קודם כל נטען בקבל ואח"כ נפרק אל המאווררים, כיוון שהוא מחובר ביניהם. ככל שערך הקבל גבוה יותר כך תהליך זה נמשך על-פני זמן ארוך יותר.

מדוע דווקא R2 הוא הנגד המשתנה. אני לא יכול לבחור בנגד אחר לדוגמא R3?

מה זה משנה איזה נגד אני בוחר?

האם אני יכול לגרום לך שהמאוורר לא יקבל מתח כלל? כלומר לכבות את המאוורר? או שאצטרך מפסק?

- זה לא חייב להיות R2 - ככה אני תכננתי את המעגל.

פשוט אם תבחר את R3 פשוט תקבל תוצאה הפוכה בסיבוב הפוטנציומטר - בסה"כ מדובר במונה ומכנה בשבר - מה שאני עשיתי זה לשלוט במונה. מה שאתה מציע זה לשלוט במכנה.

- לא ניתן להוריד את מתח המוצא לאפס, שים לב לנוסחה, גם אם תוריד את היחס בין הנגדים למצב שהוא אפסי עדיין מוסיפים 1 ליחס הזה ורק אז כופלים ב-1.25 (שוב, לקרוא ב-PDF). זה אומר שמתח המוצא המינימלי הוא 1.25V - מתח אגב בו אף מאוורר 80מ"מ למחשב שאני פגשתי לא מתפקד (ובטח שלא גדולים יותר).

אם אתה מעוניין ביותר אינפורמציה על זה - קרא קודם כל ב-PDF.

עכשיו שמעתי שהפוטנציומטר אינו יכול לעמוד בהספקים גבוהיים לכן בנו את המעגל הזה ... אז איך מעגל זה פתר את הבעיה?

כי במקום שהעומס יופנה לנגד הוא מופנה למייצב המתח - כל העומס של המאוורר (ובעיקר של ההספק המבוזבז) מופנים למייצב המתח, בין הנגדים עובר זרם מאוד מאוד קטן (כתוצאה ממבנה המעגל הפנימי של המייצב) שנקרא Iadj. גם עליו כתוב בהרחבה ב-PDF.

שאלה נוספת מה ההבדל בין הקבל הקרמי לקבל הראשון שמיישר את המתח?

על התפקידים השונים כבר עניתי - אבל רק לשם הדיוק, הקבל הראשון (בכניסת המעגל - המיישר) הוא קרמי, ואילו השני (במוצא המעגל - הבאפר) הוא אלקטרוליטי בעל קוטביות.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על התשובה הארוכה הזו!!

3 שאלות בפני:

כיצד אני יכול להוסיף למעגל זה מפסק? הרי אם אני מעוניין לכבות את המאוורר אני לא מעוניין שהמאוורר יקבל מתח ולא יעבוד (סתם ביזבוז..)

וכיצד אני יכול לחשב את המתח הסופי הנוםל על הנגד? לפי המשוואה בPDF?

אתה יכול לומר לי לפי מה בחרת את גודל הקבלים? כלומר תוכל לומר שככל שהקבל הקרמי/אלקטרוליטי יותר גדול אז..

פורסם

וואו ה PDF עזר לי מאוד .... תודה !!!!

ניראה לי שהבנתי עכשיו יש קטע שניראה לי שהבנתי אבל אני לא בטוח ,במקרה שהמתח הוא 100v המקסימום של ה out הוא בסביבות ה v14-15 אבל בגלל שהמתח במקרה שלנו הוא 12v אז המקסימום יהיה 12v ?

תודה :]

כיצד אני יכול להוסיף למעגל זה מפסק? הרי אם אני מעוניין לכבות את המאוורר אני לא מעוניין שהמאוורר יקבל מתח ולא יעבוד (סתם ביזבוז..)

ניראה לי שפשוט תוסיף ליפני הכל מפסק ...

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים