עבור לתוכן

שליטה על מאורר ע"י חיבור פוטנציומטר/נגד משתנה

Featured Replies

פורסם

חברה,

ראיתי באיזה פורום באינטרנט הצעה או בעצם מדריך על חיבור ממש פשוט

של שליטה על מאורר בודד.

פשוט לחבר בין הקבל הצהוב של החשמל מהספק למאורר נגד משתנה

ובכל פעם שאני מסובב את הכפתור בעצם ההתנגדות משתנה ואפשר ככה לשלוט על מהירות הסיבוב של המאורר

הרעיון נורא נורא קל ליישום ורק רציתי לדעת אם יש נגד זה איזה שהם הערות?

לא בטיחותי או משהו כזה...

עוד משהו, במדריך ההוא צויין להשתמש בנגד משתנה של עד 20אוהם.

הייתי רוצה לדעת איך אני יכול לחשב את התנגדות הנגד שאני צריך לקנות (את הפוטנציומטר) ע"י הנתונים של

המאורר שלי.

תודה רבה,

לירן

פורסם

מצטרף לשאלה...

ראית את זה בBIT-TECH....לא?

איתן

פורסם

זה מאד בעייתי עם מאוררים שצורכים מעל 1-2W כי אתה צריך פונציומטר שיכול לעמוד בכאלה הספקים וממש לא פשוט למצוא כזה פוטנציומטר.

פורסם
  • מחבר

בהמשך לשיחתנו....

1. נראה לי שהאתר באמת היה bit-tech עכשיו שאתה מזכיר לי את השם... זה היה מדריך ממש קצרצר כזה וגם ממש

קל ליישום בגלל זה אני שואל....

בכל אופן, יש לי כמה מאוורירים שאולי יתאימו

2 גדולים של כאלה של ספק כוח ישן כתוב עליהם:

12v - 0.14A

ועוד שתיים קטנים כאלה של

מעבדים ישנים ועליהם כתוב

על אחד: 12v - 0.8A

ועל השני כתוב: 12v - 0.9w

אז האם הפתרון של קניית פוטנציומטר תעבוד פה?

והשאלה היא של איזה תחום אני צריך , כלומר עד 20ohm, 50 ohm או 120ohm...

שוב תודה על הסבלנות שלכם

לירן

פורסם

כמו שהולי אמר, מאוורר יכול להגיע בקלות להספק גבוה יחסית של 1-2W, וזה יכול לשרוף פוטנציומטר רגיל.

אז או שתשיג פוטנציומטרים עם הספק גבוה (לא סביר, כי הם לא ממש שכיחים), או שתשתמש באחד המדריכים להכנת ריאובס שיש פה בפורום (יש אפילו אחד בתחרות מדריכים שבסטיקי).

פורסם

אם ברצונך לחבר נגד משתנה למאוורר ע"מ לשלוט בעוצמתו תוכל לחשב את ההתנגדות בפשטות כך :

ניקח לדוגמא את המאוורר 12V שדורש 0.14A (מאוורר ג'נרי סטנדרטי פחות או יותר) ונניח שאנחנו מעוניינים להוריד את המתח המגיע אליו ל7V.

משמע שעפ"י הנוסחא התנגדותו (R=V/I) היא 12/0.14=85.71אוהם ~ 86 אוהם. - למאוורר אין באמת התנגדות - אלא הוא רכיב לינארי, משמע שהזרם בו תלוי במתח. ז"א ש86אוהם היא מה שנקרא ההתנגדות התיאורטית שלו ב12V או התנגדות אפקטיבית (יש לה עוד שמות אבל אין ברצוני לבלבל אותך).

מכיוון שהזרם הוא 0.14A במתח של 12V משמע שכל וולט בודד שווה בערך 0.14/12 = 0.0116A שזה בערך 0.012A - למה זה מעניין אותנו? - מכיוון שכפי שאמרתי הרכיב לינארי - שוב זה אומר שיש יחס ישר בין הזרם/מתח/התנגדות - משמע שכאשר נוריד את המתח ל7V ההתנגדות האפקטיבית תיקטן מפני שהזרם יקטן (מפני שהמתח קטן - לינארי...) אותנו מעניין מה הזרם החדש?

מכיוון שכל וולט שווה בערך 0.012A - אז 7V מתח יגרום לעומס של 7*0.012 = 0.084A - זהו הזרם החדש במעגל ומכיוון שמדובר במעגל בטור (המאוורר מחובר מצד אחד למתח ומצד שני לנגד) הזרם בכל המעגל הוא אותו זרם בדיוק ולכן כעת מכיוון שאנו יודעים את הזרם במעגל ואת המתח הרצוי על הנגד (5V) אין שום בעיה לחשב את ערכו (שוב R=V/I) ששווה 5/0.084 = 59.5 ~ 60אוהם.

הנגד יאלץ לעמוד בהספק של 0.084*5=חצי וואט לפחות (הייתי ממליץ על 1וואט) ע"מ שלא יישרף...

***לא ממש נחוץ אבל ע"מ להדגים את העיקרון - ההתנגדות האפקטיבית של המאוורר במצב זה היא 7/0.084 = 83.3אוהם...

היה ניתן לבצע את החישובים הנ"ל גם בעזרת יחסים :

- אנחנו רוצים 7/12 מתוך הזרם הקודם -> 0.14*7/12 = 0.084...

כפי שאתה רואה השפעת הנגד תלויה ברכיבים האחרים שבמעגל או לחילופין בנתוני המעגל עצמו. המתח שיתפתח על הנגד תלוי בזרם במעגל (שהוא הדבר החשוב והעיקרי וזה שנחשב בד"כ) ובהתנגדות הרכיבים (שקובעת את הזרם אם הם ליניארים).

באופן כללי ניתן לאמר שע"מ לחשב את הערך המקסימלי של הנגד המשתנה, הנח שלמאוורר מגיעים 2V (תחום בו לא מוכר לי מאוורר 12V שעוד פועל) וחשב קודם כל את הזרם החדש... חלק ב-12 את הזרם אותו צורך המאוורר ואת מה שקיבלת תכפיל ב-2 ע"מ לדעת מהו הזרם ב-2V...

מה שקיבלת הוא הזרם הרצוי במעגל - עכשיו חלק 10 בתוצאה הזאת וקיבלת את ערך הנגד...

ע"מ לקבל את ההספק הו יצטרך הנגד לעמוד הכפל את הזרם במעגל ב-10 וקבילת את ההספק - חשוב שהנגד יעמוד לפחות הפי 1.5-2 מההספק הזה ע"מ להבטיח שלא יעלה באש מכיוון שהספק במקרה זה הוא אנרגיה המתבזבזת הנגד בתור חום

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים