עבור לתוכן

כלבי האמסטאף (American Staffordshire Terrier) - לאסור בחוק או לא?

מקרי תקיפה מזעזעים מצד כלבים מגזע זה מעלה את השאלה של האם לאסור אותם בחוק? 911 הצבעות

1. 1. מקרי תקיפה מזעזעים מצד כלבים מגזע זה מעלה את השאלה של האם לאסור אותם בחוק?

• לאסור לאלתר ולהעמיד לדין את המפרים את האיסור!
    • לאפשר לגדלם למטרות עבודה בלבד בידיי הראשויות (לשמירה, ריסון אסירים ביטחוניים, ריחרוח סמים במזוודות וכיו"ב)
    • לאפשר לאנשים פרטיים לגדל אותם תחת מעקב ואך ורק ברשיון והרשיון יינתן רק לאלו שיוכיחו עצמם ראויים לגדל כלב כזה.
    • לשים להם מחסום או להעמיד את הבעלים לדין
    • להשאיר את המצב כמו שהוא.

אנא התחבר או הירשם על מנת להצביע לסקר זה.

Featured Replies

פורסם

כלבי האמסטאף (American Staffordshire Terrier) תפסו לאחרונה כותרות רבות בעיתונים והגדולה והעצובה שביניהן היה הכלב שפשוט טרף ילדה בת 4 בעט ששיחקה עימו. רק לפני כחודש כלב כזה השחיט פנים של ילד, ואז גם היתה לי שיחת סרק עם מפקד הבסיס שלי שאמר שהוא רוצה שהכלבים האלו יוצאו מן החוק ועם כל הכבוד שיש לי לאיש הזה, לא הסכמתי איתו ואינני מסכימה איתו גם עכשיו אחרי המקרה המצער. אני מאמינה שהכל תמיד בא מחינוך ואם אני הצלחתי עם הרבה תשומת לב והשקעה לאלף חולדת מחמד, לא צרייך להיות קשה לחנך כלב. בעל החיים הוא המראה של בעליו ונוטה להקרין התנהגות התואמת את היחס שבעל החיים קיבל, במיוחד חיה אינטיליגנטית כמו כלב.

ממחקר קטן שעשיתי על הכלב הזה, וגיליתי שזה כלב מאד אינטיליגני שזקוק להרבה תשומת לב ונוטה לקנא או להיעלב כשלא מקבל מספיק. ידוע שכלב רואה בבעליו או בבני משפחתו את הלהקה שלו, וכמו שזאב יתקיף חבר להקה שמאיים על מעמדו (או גוזל ממנו צומי) כמו שיכול להיות שקרה במקרה של הילדה. כלבים ובע"ח בכלל יכולים להיות מרושעים לזרים, ככל הנראה כי לא הורגלו אליהם.

ב-50 השנים, הרבעה זהירה ברחבי ארה"ב של האמסטאף הניבה פרי (כך לפחות נטען) והוא כלב לבבי, מסור, שניתן לסמוך עליו, וכן, אחד שטוב עם ילדים.

הרבעה ובחירה זהירה של גנים יכולים בהחלט להשפיע על אופי הכלב, אך דבר אינו משפיע כמו החינוך שהכלב קיבל. אתם ראיתם פעם מישהו, אדם פרטי, מגדל כלב מסוג זה? ממה שאני ראיתי אני יכולה להגיד לכם שהכלב הזה, לפחות בארצינו הקטנתונת, מגדלים אותו טיפוסים מסויימים מאד של אנשים. אנשים שמגדלים כלבי תקיפה לשם העלאת המוראל והאגו שלהם. עבריינים קטנים למיניהם או סתם ערסים שיכולים להרשות לעצמם קצת בונזו ואלו לא מתאמצים לחנך את הכלב שלהם לאהוב כי אלא לשנוא, לתקוף ולהרוג. לא פעם ראיתי אנשים כאלו מאלפים את הכלבים המדהימים הללו לצוד חתולים או סתם להפחיד ילדים וקשישים. לעיטים נדירות כלב כזה מפנה עורף אל בעליו או תוקף אותו כי זה כלב מאד ידידותי ונקשר מהר מאד לבעליו ורק במקרה של התעללות הוא יהפוך תוקפן כלפי הבעלים. במרבית המקרים ידוע דווקא להיפך, שהם מגוננים מדיי על הבעלים שלהם ועכשיו נבדק המקרה אם כלב האמסטאף שלא נתן לחובשים לגשת לבעליו החולה ולתת לו טיפול, בעצם ניסה לגונן עליו.

בקיצור, שמעתם את העובדות עד כה, דעתי היא שעושים לכלב הזה רצח אופי ורק בגלל שאנשים לא ראויים מגדלים אותו ללא כל פיקוח הוא נהיה כך.

• תגובות 41
  • צפיות 3.9k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

יפה שעשית מחקר ולא באת כמו כל אחד ואמרת שהכלב רוצח...

אבל המקרה פה הוא לא ככה , הכלב כבר חי עם הילדה כמה שנים ואחרי זה תקף אותה , רוב הסיכויים שזה מקנאה ....

בקיצור לדעתי צריך להשאיר את המצב כמו שהוא כי שום דבר לא יעזור ועדיין כל אחד יוכל להשיג כלבים כאלה , ולדעתי זה רק יגרום ליותר אנשים לרצות כלבים כאלה... יותר נכון , אם קורה והכלב של מישהו תוקף מישהו לדעתי צריך לכלוא אותו ולתת לו קנס ענק (בלי התביעה המשפטית שתבוא) על מנת למנוע מקרים כאלה... אבל האחזקה שלהם עדיין צריכה ליהיות חוקית , זה רק כלבים, אם יודעים לטפל בהם , וזה לא קשה בכלל, אפשר גם להינות מהם.

אני דווקא חושב שצריך להוציא חוק שאוסר על ילדים להתקרב לכלבים כאלה... ::)

פורסם

אהם.......

אהלן!!

טוב אז ככה

אני בתור אחד שיש לו שתי כלבות די גדולות ואחת יותר חזקה מאמסטף ממוצע לא חושב שיש לעצור את כל כלבי האמסטף......

לא נראה טיפה מוזר בשבוע אחד כל כלבי האמסטף החליטו לצאת למסע נקמה? (סליחה על הטון)

היה בעיתון תמונה של איזה ילד מטבריה שאמסטף שרט אותו והיה כתוב גדול "הפעם זה נגמר רק בשריות" באותו יום הכלבה שלי קפצה עליי עשתה לי שירטה פי שתיים יותר גרועה ממה שהאמסטף עשה לילד ואין שום סיבה לעצור את הכלבה שלי אז למה אמסטף כן? בגלל שזה גזע שיש לו סטיגמה של כלב תוקפני?

בכל סוגי הכלבים (כן, גם פודלים) ישנם כלבים תוקפניים. הגזע כן קשור לאופיו אבל לא בכל המקריים אמסטף הוא כלב תוקפני. אם הבעלים הוא אחראי ויודע לטפל טוב בכלב הזה שהוא אכן חזק מאוד אין שום סיבה שהוא יתקוף כל אדם.

לכן אני חושב שיש לקבל רשיון מיוחד להחזקת כלבים מעל משקל 30 קילו מכל סוג ושמחיר הרשיןו לא יהיה מוגזם כי הרי רשיון זה יכחיד את הכלבים הגדולים במדינת ישראל.

הרשין יכלול שלוש שיעורים בערך של איך להתמודד עם כלב גדול במיוחד ומחיר השיעורים יהיה כלול ברשיון.

וגם יהיה נחמד מאוד אם ימליצו על לשים מחסום פה לכלבים גדולים במיוחד מחוץ לבית (המקרה של הילדה בת הארבע היה בתוך הבית אז זה גם ככה לא היה מועיל................. לצערנו).

סיימתי להתפלצף.

פורסם

לדעתי את צודקת בהחלט .

יש אנשים שמתעללים בכלבים שלהם , ומשתמשים בהם כדי רק לתקוף , ואפילו פה לידי יש הרבה ערסים ועבריינים צעירים שמגדלים את הסוג הזה .

לעומת זאת יש גם כלבים יוצאים מהכלל שזה בה בגנים שלהם כבר מההורים שלהם שהם תוקפניים .

בסה"כ הכלב הזה הוא כלב טוב כלב שצריך הרבה צומת לב וטיפול , ולדעתי לא צריך להכליל את כל הגזע של הכלבים האלה .

פשוט צריך לעשות איזה משהו שרק אנשים שיכולים לטפל בכלב כזה ייגדלו אותו . וכך יהיה הרבה פחות מעשיים של תקיפה כאלה שנובעים מכך שאנשים לא מגדלים את הכלבים שלהם כמו שצריך (מה גם שהכלב הזה כבר הרג לפניי זה כלב אחד שזה היה צריך להיות מוסר השכל בשבילהם והם היו צרכים למסור את הכלב הזה ולא להמשיך לגדל אותו , מה גם שהיה כתוב שהאיש שגידל אותו אומרים שהוא היה מתעלל בכלב שלו והיה מרביץ לו )

חוץ מזה אני בעצמי מגדל כלבת דוגו ארגנטינו שיותר חזקה מהגזע הזה , ומשמשת לצייד חזריי בר , ופומות .

ואין לי איתה שום בעיות והיא כלבה מצויינת בגלל שאני משקיע בה . ולא מתעלל בה כמו אנשים אחרים .

פורסם

לחבר שלי יש אמסטף הכי חננה בעולם ראיתי יונים יותר תוקפניות ממנו, הכלב מפחד מכדים, החתולות הפכו אותו לכלב כאפה שלהן.

אי לכך אני מאמין שכלב זה כמו בן אדם, החינוך שהוא קיבל ככה הוא התנהג, אם הכלב חונך לחטוף מכות\ לרעוב\ להנעל לבד בחדרים וכ'ו, זה מה שהם יקבלו, כלב אלים, כמו שכל ילד שיעשו לו דבר כזה יהפוך לילד אלים.

אבל מצד שני, אם הוא יקבל טיפול נכון, חום ואהבה הוא יגדל נכון ולא יהיה אלים.

פורסם

לחבר שלי יש אמסטף הכי חננה בעולם ראיתי יונים יותר תוקפניות ממנו' date=' הכלב מפחד מכדים, החתולות הפכו אותו לכלב כאפה שלהן.

אי לכך אני מאמין שכלב זה כמו בן אדם, החינוך שהוא קיבל ככה הוא התנהג, אם הכלב חונך לחטוף מכות\ לרעוב\ להנעל לבד בחדרים וכ'ו, זה מה שהם יקבלו, כלב אלים, כמו שכל ילד שיעשו לו דבר כזה יהפוך לילד אלים.

אבל מצד שני, אם הוא יקבל טיפול נכון, חום ואהבה הוא יגדל נכון ולא יהיה אלים.

[/quote']

צודק.

מי שם אמסטף בבית סגור עם ילדה בת 4?

חיה כזאת גדולה לא מתאימה לבית רק לחצר....... זה לא חתול......... אם כבר נמר......

אי לכך........... כלבים גדולים מתאימים רק לחצרות. (מנסיון)

פורסם
אבל המקרה פה הוא לא ככה , הכלב כבר חי עם הילדה כמה שנים ואחרי זה תקף אותה , רוב הסיכויים שזה מקנאה ....

ואני דווקא קראתי שהכלב הזה בכלל לא היה שייך למשפחה...

כלב, כמו שאמרו פה, יגדל איך שיחנכו אותו.

יחנכו את הכלב לתקוף - הוא בסוף יתקוף גם אותך, יחנכו את הכלב לאהוב - הוא יהיה הכלב הכי טוב שיש ולא יזיק לזבוב.

כמובן שבגנים, יש כלבים שהם יותר תוקפניים מאחרים, אבל כל כלב ניתן לאלף בעזרת אהבה והשקעה.

פורסם

לדוד שלי היה פעם רוטויילר נקבה זה גם סוג שיש לו סטיגמה של כלב תוקפני, והיא לא פגעה באף אחד והיא הייתה חברותית.

ודוד שלי בכלל לא התייחס אלייה כל כך היא חיה איתם בבית, עד שהיא נהייתה גדולה ואחר כך היא חיה בחצר.

פורסם

אתם רואים שמוציאים בני אדם עם בעיות "מחוץ לחוק"?

לא, צריך פשוט לדעת לטפל בבעלי החיים, והם לא יהיו תוקפניים.

פורסם

אבל לי יש שאלה אליכם: למה לגדל בבית סוג כלב שאתה יודע שהוא בלתי צפוי ושהוא כל כך חזק? מה רע בכלב חביב ופחות גדול? (לא אמרתי פינצ'ר אבל משהו קצת קטן מסוס)

פורסם
  • מחבר

גם אני קראתי שהכלב לא שייך בעצם למשפחה, אלא לחבר של המשפחה או לדוד. לפי מה שידוע לי, מרבית מגדלי הכלבים מסוג זה הם אנשים בודדים עם ביטחון עצמי נמוך והם מסתובבים עם כלב כזה בשביל צומי ואח"כ מואסים ממנו וסוגרים אותו לבד בבית ומשאירים אותו כך הרבה זמן או שפשוט הכלב אינו מורגל הרבה פעמים לזרים. במקרים אחרים, כשהכלב לא חונך טוב הוא לא יהיה עדין במיוחד, במקרה הטוב הוא יהיה "שובב" וילעס לאמא שלך את נעלי הגוצ'י החדשות שלה, ובמיקרה אחר הוא יהיה פחות סובלני כלפי חלשים ממנו - בין אם זה לקבל קריזה כשיש חתול בסביבה או להתנפל על ילדים.

כל סוגי הכלבים, צרייך להבהיר להם שהם נחותים מבני-אדם ואם זאת לא פחות אהובים וכל זאת בשביל שידעו את מקומם בבית (בלהקה). לשם כך צרייך להפגין אסרטיביות. אסרטיביות, לא אלימות. להרים את הקול ולתת הבעת פנים כעוסה אם הכלב עושה משהו לא בסדר. אלימות יכולה לגרום ל-2 מצבים. או שהכלב יהפוך מבוהל ומסוגר, או שיהיה תוקפני, או שניהם ביחד מה שיביא את התוקפנות כגורם הפתעה כדוגמת "אוי, הכלב היה תמיד כזה שקט ורגוע, אני לא מבין מה קרה לו פתעום!" ואז אין מה שיתריע. לילדים אין את האסרטיביות הזאת והכלב יכול לעיתים לחשוב שהם נחותים ממנו ולהיות תוקפן אבל כמו שאמרתי, אם מגדלים אותם נכון ומרגילים אותם לחברה ולזרים אזי המצב לא חייב להיות כזה. הווטרינרית תיקווה בר-און מכרכור מגדלת אמסטאף ו-2 ילדים, בני שנתיים ו-5 והיא אומרת שהאמסטפית שלה מאד טובה עם ילדים, היא אוהבת אותם והם אוהבים אותה. היא מגוננת עליהם והם עושים לה מה שהם רוצים (ילדים, מה אתם רוצים?) והיא "סובלת" אותם בשקט. ליאור מגריסו, מגדל אמסטפים מרשל"צ במשך 20 שנה ונותן ב-2 שיש ברשותו אמון

מוחלט. הכלבים שלו הם בני בית לכל דבר וישנים עם הבנות שלו (7 ו-11) באותה מיטה בלילה ולדבריו לגבי המיקרה המצער עם הילדה בת ה-4 "אני יכול להבין קיצד זה קרה, אך אין לי שום חשש מהנושא הזה. הכל שאלה של אילוף נכון, אם אתה אלים, הכלב יהיה ראי שלך" ואני נוטה להסכים.

לשים מחסום ברחוב זה הגיוני, זה גם מונע תקיפה וגם אם הכלב שלהם סקרן מדיי זה ימנע ממנו מלהרים זבל מהרצפה ולהתחיל ללעוס את זה. אף נהג אוטובוס לא יתן לכם להעלות את הכלב שלכם (גם אם זה צ'יוואוואה קטנטן) בלי מחסום. בבית לשים מחסום לה קצת מוגזם ולהחזיק כלב גדול בחצר נעול מאחורי גדר זה סתם אכזרי ודווקא כך הכלב יכול להפוך לדיכאוני או תוקפן. הדבר הכי הגיוני לעשות זה פיקוח, כמו באיחוד האירופי, שם צרייך רשיון כדי להחזיק כלב. הדבר מונע לא רק מאנשים לא ראויים להחזיק בבע"ח (ערסים בגובה דשא) אלא גם הזנחה שלהם ע"י הבעלים בתחומים כגון תזונה, טיפול ווטרינרי וכיו"ב. בגרמניה אפילו משלמים מס על כלבים מה שגורם לכך שאנשים לא רציניים פשוט נמנעים מלגדל כלב. למה להם לשלם מס על משהו שהם לא רוצים להשקיע בו הרבה מלכתחילה?

אחרי שעיריית ת"א הגתה את ההפלצה שלה בקשר ללאסור כלבי אמסטאף, בעלי אמסטפים רבים פשוט שיחררו את כלביהם לרחובות כדי שלא לשלם כנס - ודווקא זאת פעולה שגויה שכן, כלב משוטט יכול להידרס, לאסוף קרציות (ומחלות, קרציות עלולות להעביר כלבת), להפריע את הסדר (חיטוט בפחי אשפה, חפירה בגינות, חירבון על המדרכה) ולתקוף עוברי אורך. אקט כזה רק מוכיח שהאנשים ששיחררו ככה את כלביהם לא היו ראויים לגדל אותם מלכתחילה ולא לקחו את הנושא ברצינות.

פורסם

כמעט כל כלב אפשר לגדל לפוטנציאל של רצח... דוברן, רוטווילר, אמסטף, רועה גרמני ויש עוד הרבה.

כמה שכלב זאת חיה מבויתית יש כלבים שהרבה פחות מבויתים ואם לא מאלפים אותם הם מסוכנים ונושכים ובגדול הם לא רחוקים הרבה מזאבים (ואני לא מדבר על פינצ'רים), גם הדינגו האוסטרלי שנחשב לכלב לכל דבר, אם תגדל גור כזה אני מאמין שהוא יצא נורמאלי כמו כל כלב אבל בטבע הוא יכול לתקוף בנאדם או לטרוף אפילו פרות !

כלב לא מאולף יכול להיות מסוכן, כנראה שהכלב ההוא לא היא מאולף... קורה, זה מעצבן וצריך לאלף אותם אחרת דברים כאלה יכולים לקרות, זאת לא מכת מדינה וזאת לא סכנה לציבור זה סתם נסיון תקשורתי עלוב להפוך כלבים למפלצות בשביל למלא את החלל הריק שלהם בתוכנית.

אולי הילדה הקטנה שמה לכלב כף לפנים ? אני ראיתי כבר מקרים כאלה מצד ילדים שהם מרביצים לכלבים (אפילו בתור משחק) אז יכול להיות שהכלב התעצבן ותקף אותה, אין לו מטרה להרוג בני אדם, הוא לא אוכל אותם או משהו.

נהרגים עשרות אנשים בחודש בתאונות דרכים ועדיין אין חוק נגד נסיעה על אוטו... ככה גם לא צריך לשגע את כל המדינה שכלב נושך בנאדם, גם אם הוא במקרה נשך קצת יותר מדי חזק.

פורסם

אני מצטער להגיד לך אבל כלבים כן שונים מזאבים , בגלל זה קוראים להם כלב ולא זאב...

ולמריאון , 99 אחוז מהאנשים שקונים כלבים כאלה (גזעיים עם תעודות) לא מחפשים שום צומי אלא אוהבים באמת את הגזע (לא שיש לי אחד).

תתפלאי אבל הרוב של האנשים שאת מדברת עליהם , שמחפשים כלב תוקפני כדי להרגיש שי להם יותר כח את טועה , אמנם זה מוסיף להם המון... אבל הם אוהבים אותם בגלל היופי ולא בגלל היצר התוקפני. אמנם יש כאלה שלוקחים אותם בגלל היצר הזה , אבל זו ממש סטיגמה להגיד שלרוב האנשים עם כלבים כאלה חסר בטחון עצמי או כל דבר אחר שהיצר התוקפני מפצה עליו. ואת יכולה ללכת לכל האנשים שאליהם התכוונת ולהחליף את האמסטף התוקפני שלהם באמסטף הכי יפה שיש אבל הכי חנון שיש הם יקחו בלי לחשוב פעמיים.

וגם זה מרגיז שאנשים חושבים שכלבים כאלה נוטים להוציא את העצבים על בני אדם , הכלבים האלה תוכננו למטרת קרבות כלבים , כל אחד מ-15 כלבים כאלה בערך יהיה מסוגל לתקוף אדם רק בגלל יצר הדומיננטיות שלו , שרק עם ממש קצת אילוף בגיל צעיר אפשר לדכא... ואפשר גם לסרס אתם יודעים ...

פורסם

כמו חיות הטרף הפלשתיניות שלמרות שהם מתעללים בנו כל יום אנחנו נשארים בני אדם.

את כלבי האמסטף צריך לשים לשמור על חיות הטרף הפלשתינים שיושבים בבתי המעצר.

כמו כן יש להאכיל את כלבי האמסטף בבשר חזיר לבן שיגרום להם להיות יותר תוקפנים ואלימים

וככה הם ישמור טוב על חיות הטרף הפלשתינית.

חיית טרף יכולה לפחד רק מחיית טרף וחיית הטרף הפלשתינית תבין וגם תחשוש.

יש גם להאכיל את האמסטף בבשר חזיר לעיני הטרורויסט הפלשתיני

כי לפי הלכה המוסלמית מי שיגע בבשר חזיר ישלך לגהנום.

פורסם
  • מחבר

אני מצטער להגיד לך אבל כלבים כן שונים מזאבים , בגלל זה קוראים להם כלב ולא זאב...

ולמריאון , 99 אחוז מהאנשים שקונים כלבים כאלה (גזעיים עם תעודות) לא מחפשים שום צומי אלא אוהבים באמת את הגזע (לא שיש לי אחד).

תתפלאי אבל הרוב של האנשים שאת מדברת עליהם , שמחפשים כלב תוקפני כדי להרגיש שי להם יותר כח את טועה , אמנם זה מוסיף להם המון... אבל הם אוהבים אותם בגלל היופי ולא בגלל היצר התוקפני. אמנם יש כאלה שלוקחים אותם בגלל היצר הזה , אבל זו ממש סטיגמה להגיד שלרוב האנשים עם כלבים כאלה חסר בטחון עצמי או כל דבר אחר שהיצר התוקפני מפצה עליו. ואת יכולה ללכת לכל האנשים שאליהם התכוונת ולהחליף את האמסטף התוקפני שלהם באמסטף הכי יפה שיש אבל הכי חנון שיש הם יקחו בלי לחשוב פעמיים.

וגם זה מרגיז שאנשים חושבים שכלבים כאלה נוטים להוציא את העצבים על בני אדם , הכלבים האלה תוכננו למטרת קרבות כלבים , כל אחד מ-15 כלבים כאלה בערך יהיה מסוגל לתקוף אדם רק בגלל יצר הדומיננטיות שלו , שרק עם ממש קצת אילוף בגיל צעיר אפשר  לדכא... ואפשר גם לסרס אתם יודעים ...

בהנחה שמרבית מגדלי האמסטאפים באמת עושים זאת כי הם אוהבים את הגזע ולא בשביל האגו, אז הדבר מאד סותר את עצמו בגלל שרבים מבעלי האמסטאפים פשוט שיחררו (או גירשו מהבית) את האמסטאפים שלהם אחרי ששמעו על ההצעה להוציאם אל מחוץ לחוק. אם נתעלם מכך ונסתכל רק על האנשים שכלביהם תוקפניים ולא מחונכים אז נראה שדווקא האנשים האלו מגדלים את הכלב מהסיבות הלא נכונות או שפשוט אין להם דיי זמן להקדיש לחינוכם ומכאן עולה שהם כלל אינם זכאים לגדל כלב כזה, אחד שזקוק לכל כך הרבה תשומת לב. כלבי תקיפה ועבודה, כלבים גדולים ואמסטאפים בפרט, זקוקים להרבה תשומת לב והרבה פעילות - טיול, משחק וכיוב, אחרת הם נהיים מדוכאים ועושים "דווקא". האמסטאף הוא גם כלב עקשן וצרייך הרבה אסרטיביות כדי להפכו לצייתן יותר. דעתי האישית, להפוך את גידול כלבי התקיפה ולא רק, גם כלבים אחרים ובע"ח בכלל, לדבר שמצריך רשיון. ילדים מתחת לגיל 18 לא יהיו רשאים לגדל חיה אך ורק אם להוריהם יש את הרשיון לכך והדבר צרייך להימצא תחת פיקוח. נשמע מגוכך אבל זה יכול לעזור בלמנוע מקרי תקיפה או אפילו הזנחה, מתן טיפול לא נכון והתעללות בבע"ח.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים