עבור לתוכן

פרופיל XMP בזיכרון

Featured Replies

פורסם
1.14 JEDEC

JEDEC הינו ארגון עצמאי לקביעת תקנים בתחום המיקרו-אלקטרוניקה, והוא למעשה הגוף הגלובלי המוביל בתחום. החברים בארגון JEDEC מייצגים כ-300 חברות, כולל כמה מהחברות הגדולות ביותר בתחום המחשבים כמו אינטל, AMD, Kingston, Apple ואחרות. מטרת התקנים היא ליצור אחידות ותאימות בין רכיבים. ארגון JEDEC מוכר בעיקר בהקשר של זיכרון, ועבורו הוא מגדיר תכונות, פונקציונליות, אותות חשמליים וצורה פיזית בהם חייב הזיכרון לעמוד בכדי להתאים לתקן.

רשימת החברות החברות בארגון JEDEC:

http://www.jedec.org/about-jedec/member-list

1.15 SPD

SPD הוא ראשי תיבות של Serial Presence Detect, והוא שבב ROM, וליתר דיוק EEPROM, בנפח של לפחות 128 בתים, המכיל מידע לגבי הזיכרון. בפרט, ה SPD מכיל את הערכים המומלצים עבור התיזמונים בכל תדר עבודה הנתמך ע"י הזיכרון וכן המתח המומלץ שבו יש להשתמש עבור הזיכרון. בזמן אתחול המחשב מידע זה נקרא ע"י ה BIOS, כך שניתן להשתמש בו להגדרת פרמטרים אלו באופן אוטומטי.

תקני JEDEC מחייבים שפרמטרים כמו תיזמונים, שם היצרן, מספר סידורי ופרמטרים נוספים המאפשרים זיהוי והפעלה אוטומטית של זיכרון, יהיו ב 128 הבתים הנמוכים של שבב ה EEPROM בכדי שמודול זיכרון יתמוך ב SPD.

1.16 XMP

תקני JEDEC לזיכרון מגדירים ערכים אפשריים לפרמטרים מסויימים של הזיכרון, כמו תדרי פעולה ותיזמונים, אך אין הדבר אומר שהזיכרון מוגבל לערכים אלו בלבד. יכול בהחלט להיות שזיכרון יוכל לעבוד בתדר גבוה יותר או בתיזמונים הדוקים יותר מאלו המוצהרים עליו, אך הזיכרון לא מוסמך לפי תקני JEDEC עבור ערכים אלו מפני שמדובר בערכים לא סטנדרטיים או מסיבה אחרת. לפיכך תדרים ותיזמונים אלו לא יכולים להירשם ב SPD, שכן הוא חייב להתאים לתקנים ש JEDEC קבעה. לדוגמא - יכול להיות שזיכרון נבדק ע"י היצרן והוא מאושר לעבוד בתדר של 1600MHz, אך לפי תקני JEDEC הזיכרון מוסמך לתדר של 1333MHz בלבד. במצב כזה ה SPD ידווח ל BIOS שהתדר המקסימלי הנתמך ע"י הזיכרון הוא 1333MHz ולא 1600MHz, דבר שיגרום לביצועים מופחתים. פתרון אחד הוא פשוט להגדיר את התדר והתיזמונים ידנית ב BIOS בכדי שיתאימו לאלו המאושרים ע"י יצרן הזיכרון.

פתרון אחר הוא שימוש בפרופיל XMP. XMP הוא ראשי תיבות של Extreme Memory Profile, והוא למעשה תקן הרחבה לתקן ה SPD של JEDEC. תקן זה פותח ע"י אינטל והוא עושה שימוש בבתים 176-255 בשבב ה ROM עליו נמצאים נתוני ה SPD (נתוני ה SPD נמצאים ב-128 הבתים הראשונים בשבב), דבר המחייב את השבב להיות בעל נפח של לפחות 256 בתים. במידה וה BIOS תומך ב XMP, ניתן להשתמש בפרופיל ה XMP בדיוק כמו ב SPD בכדי להגדיר את הפרמטרים עבור הזיכרון באופן אוטומטי.

לאחר קריאת המדריך המפורט והמעולה יש כמה דברים שאני מנסה להבין עדיין...

במידה וקיים סטיק של זיכרון שרשום עליו XMP 2133 אני מסיק מכך שהמהירות שאושרה בידי JEDEC היא מהירות של 2133 אך ברגע שאפעיל בלוח את פרופיל ה- XMP, התזמונים ייבחנו ויכוונו מחדש כדי לנצל את מלוא הפוטנציאל שלהם. (כך שלמעשה אני עשוי לקבל מהירות שהיא מעל 2133)

השאלה הזאת עולה עקב שיחה שלי עם אחד הנציגים בחנות שממנה אני מזמין את המחשב החדש שלי שטוען שהמהירות המוצהרת של 2133 היא המהירות שתתקבל לאחר הפעלת פרופיל ה- XMP ושכל מה שהפרופיל XMP עושה זה להגדיר את התזמונים בצורה אופטימלית עבור התדר המוצהר ואם אקח זיכרון בתדר 2133 שלא תומך ב- XMP יכול מאוד להיות שעל-מנת שהזיכרון ינצל את התדר הזה אני אאלץ להגדיר את התזמונים בעצמי בלוח.

עכשיו מהצורה שבה אני מבין את הנושא זה ממש לא ככה ואפילו אם אני אקח זיכרון XMP 2133 יכול להיות שבפועל אקבל אפילו 2600 או יותר בהתאם לאופטימזציה שתעשה אוטומטית מרגע שאפעיל את פרופיל ה- XMP בלוח אז מי צודק? אני או הנציג בחנות?

(ה- 2133 זה רק דוגמא זה יכול להיות כל מהירות, אני מנסה להבין את העיקרון)

תודה מראש.

פורסם

אירגון ה JEDEC קובע (בין היתר) תדרים ותיזמונים אפשריים לזיכרונות (בדיון המדובר, קישור, בסעיף 4.4 אפשר לראות טבלאות המציגות את התדרים והתיזמונים עבור זיכרונות מסוג DDR3 ו DDR4). יצרן הזיכרון חייב לייצר זיכרון שעומס בתקנים שהגדיר ארגון JEDEC בכדי שתהיה תאימות בין הזיכרונות. זה אומר שבאופן מוצהר הזיכרון צריך להיות מסוגל לעבוד בתדר ובתיזמונים לפי הגדרות JEDEC (כמובן שאם זיכרון מסוגל לעבוד בתדר מסויים הוא יכול לעבוד גם בתדרים נמוכים יותר ובדומה - הוא יכול לעבוד בתיזמונים חופשיים/גדולים יותר מאשר אלו המוצהרים לגביו). ערכים אלו חייבים להופיע בחלק ה SPD של שבב ה"ביוס" (רכיב ה ROM שהסברתי לגביו) של הזיכרון.

מעשית - יצרן הזיכרון יכול לייצר זיכרון איכותי יותר, שמסוגל לעבוד בתדר או/ו בתיזמונים טובים יותר מאשר תקן JEDEC הגדיר, אבל בגלל מגבלות התקן הוא לא ניתן להכניס ערכים אלו ל SPD, ולכן הזיכרון יהיה חייב לעבוד בתדר נמוך יותר או/ו בתיזמונים חופשיים יותר, כלומר הוא ייתן ביצועים פחות טובים ממה שהוא מסוגל לתת. כאן נכנס עניין ה XMP - בחלק זה של שבב ה"ביוס" של הזיכרון אפשר להגדיר את כל הערכים האלו, ואם הביוס של המחשב (של לוח האם) יודע לקרוא פרופיל XMP, הוא יכול להשתמש בהגדרות המופיעות שם בכדי לקבוע את תדר ותיזמוני הזיכרון. אם הביוס של המחשב לא יודע לקרוא את נתוני ה XMP, בכדי לנצל את יכולות הזיכרון במלואן, יש לבצע הגדרה ידנית של תדר ותיזמוני הזיכרון לאלו שהוגדרו ע"י היצרן.

התדר והתיזמונים שהיצרן מצהיר עליהם הם הערכים הכי טובים שעבורם הוא בדק את הזיכרון ובהם הזיכרון עבד בצורה תקינה. האם יכול שתקנה זיכרון שמוצהר עליו שהוא מסוגל לעבוד בתדר X אבל בפועל הוא מסוגל לעבוד בתדר גדול יותר? כן, אבל זה לא סביר, פשוט כי היצרן היה רואה שהזיכרון מסוגל לעבוד בתדר גבוה יותר, ולכן הוא היה מסווג אותו כזיכרון יותר טוב.

פורסם
  • מחבר

בסוף לקחתי קיט של 16 (2*8) במהירות מוצהרת של 2666 מדורג CL15 ללא פרופיל XMP...

בסופו של דבר מדובר במחשב לגיימינג ולמיטב הבנתי מהירות הזיכרון זניחה מבחינת ביצועים אבל שאלה:

נניח שאני נכנס לביוס של הלוח ומפעיל את הגדרת ה- XMP זה ישפיע על הזיכרונות? אם כן באיזה אופן? או שבעצם הפונקציה בביוס לא תהיה זמינה עבורי?

פורסם

אם אין פרופיל, לא יהיה מה להפעיל.

פורסם

@Itzik68

1. קישור לזיכרון שקנית או/ו דגם מדוייק יהיה נחמד בכדי שנוכל לראות בדיוק על מה מדובר.

2. כמו ש omrij כתב - אם לזיכרון אין פרופיל XMP (לא מופיע מידע בשבב ה"ביוס" של הזיכרון בחלק הגבוה), אז פרמטרי הזיכרון יקבעו לפי אלו שמופיעים ב SPD (החלק הנמוך בשבב ה"ביוס" של הזיכרון). כמובן שבכל מקרה אתה יכול לקבוע את ערכי הפרמטרים (תדר ותיזמונים) באופן ידני בביוס של המחשב (אתה כמובן צריך לדעת מה שאתה עושה).

הערה: יכול להיות שהזיכרון שקנית עובד בתדר של 2666MHz ובתיזמונים של 15-15-15 לפי תקן JEDEC, אבל כן יש לו פרופיל XMP המאפשר לו לתת ביצועים טובים יותר.

3. בעיקרון רוב היישומים ה"רגילים" לא ממש ירוויחו מרוחב פס גדול לזיכרון, כך שזה באמת לא משנה אם הזיכרון עובד בתדר של 2133MHz או בתדר של 2666MHz. כמובן שאם ההפרש במחיר הוא קטן (ברמה של שקלים בודדים), עדיף לקנות את הזיכרון שעובד בתדר גדול יותר.

פורסם
  • מחבר

http://www.plonter.co.il/detail.tmpl?sku=HX426C15FBK2-16

ההפרש ממנו למהדורה בתדר של 2133 הוא 65 שקלים, אמנם לא שקלים בודדים, אבל ביחס למחיר הכולל של כל המחשב שהזמנתי זניח לדעתי...

כמו שאמרת כנראה שאני באמת לא אראה מזה הרבה תועלת, אך אולי זיכרון שמוצהר כבעל תדר יותר גבוה מעיד על בקרת איכות טיפה יותר מחמירה (אם הבנתי נכון את ההסבר שלך לאיך היצרן מחליט איזה פרופיל SPD לקבוע בביוס של הזיכרון) או לפחות כך אני רוצה לחשוב... (הוזמן כבר ואין להתחרט יותר xD)

פורסם

רציונלית אולי אין סיבה ללכת על הדגם "היקר יותר", בפועל אין לי ספק שהייתי לוקח את הדגם המהיר יותר בשביל 65 ש"ח.

פורסם

@Itzik68

אני מסכים עם omrij, אבל אם הזמנת את הזיכרון שעובד ב 2133MHz ולא ניתן לשנות את ההזמנה בשלב הזה, אז זה לא נורא.

פורסם
  • מחבר

התכוונתי שלקחתי את הקיט של ה- 2666 ואי אפשר לבטל חח

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים