עבור לתוכן

מתחיל בתחום

Featured Replies

פורסם

שלום חברים!

אני אשמח אם תוכלו לעזור לי עם כמה דברים בנושא מעגלים חשמלים

1.רציתי לדעת כיצד מתכנן המעגל יודע אילו רכיבים לשים על מנת לקבל את התוצאה שהוא רוצה?(נגיד לד מהבהב)

אני מניח שזו תורה בפני עצמה אך אשמח להסבר וחשוב לציין כי "חרשתי" את האינטרנט בחיפוש אחר מידע.

2.כעת לאחר שלמדי את חוק אוהם,חוקי קריכהוף,חוק פאראדיי,קצת על רכיבים,ועל הבסיס של המעגל החשמלי ובכללי על החשמל

אשמח לדעת מה המלצתכם למעגל ראשון? ואילו עוד חוקים יש לילמוד?.

תודה מראש וסליחה על הבורות...

יותם

פורסם

שלום,

אני מתחיל כמוך אם אתה רוצה מעגל שנראה לי די נחמד זה זה:

אני יתחיל אותו היום והוא לא קשה אבל מאוד שימושי (מעגל אזאקה ע"י קרן לייזר(חיצונית) עם חישן ir ) זאת אומרת שבמקרה והקרן נשברת אז המעגל מצפצף.0 וניתן להמשיך את המעגל אם עוד הרבה רעיונות בין עם זה לד אזאקה למחשב וכו.

ד"א ספר שסיימתי לקרוא הוא חינם מתוך סדרה של מס' ספרים שעולים כסף :(באנגלית) בשפה ממש ברורה ומלמד הרבה חומר למתחיל :

http://www.theelectronicsbook.com/%5Cmbvchjsdfkb8qbc65783cbcbcbcbcb4%5Cthe_electronics_book1.pdf

פורסם

דרך אחת היא פשוט ניסיון - הכרת כל רכיב, הכרה והבנה של מעגלים שונים. עוד דרך שאני מכיר היא לעשות מעבר מהרכיבים(קבלים, נגדים, סלילים וכו') לייצוג מטמתי שנקרא מישור לפלס(על ידי התמרת לפלס) לעשות את התכנון במישור לפלס ואז לחזור חזרה לרכיבים האמיתיים(שימושי מאוד לבניית מסננים לדוגמא). אני בטוח שיש עוד הרבה שיטות עבודה אבל בסופו של דבר הכל מתבסס על ידע וניסיון,

לדעתי עדיף ללמוד בצורה מסודרת מעגלים חשמליים מאפס ולתרגל תוך כדי ולא ללמוד על כל חוק בנפרד(אני בטוח שתוכל למצוא חומר שמיועד להנדסאים בשביל לקבל קצת ידע פרקטי).

פורסם

מתמטיקה וחוקים לא יעזרו לך לתכנן מעגל - רק לחשב ערכי רכיבים

בספרי "חשמל" ניתן ללמוד על מה שנקרא רכיבים פסיביים = נגדים, קבלים, סלילים, מקורות מתח. מעגל כזה מחברים למתח ועוברים בו זרמים כלשהם, אבל כאן בערך זה מסתכם - לא מספיק לבניי מעגלים שבאמת "עושים משהוא"

מעבר אליהם יש רכיבים אקטיביים - טרנזיסטורים, מוספטים , והרבה דברים שבנויים עליהם. רכביים אקטיביים ופסיביים ביחד מאפשרים לך כבר לבנות את מה שאתה רוצה - את המעגל של לד מהבהב למשל, ניתן לבנות מ 2 טרנזיסטורים, 2 קבלים ו 4 נגדים

משהוא נוסף שראוי להזכיר כאן זה ממסרים. ממסר הוא מפסק פשוט (אם מגעים שניתן לפתוח ולסגור), אבל אין לו ידית אלא יש בו אלקטרומגנט שמושך את ה "ידית" קדימה ואחורה. תשוב על מפסק ידני שעומד במעגל כלשהוא, רק שבמקום שליטה ידנית יש לו כניסת מתח נפרדת מהצד שאם אתה נותן או לא נותן אליה מתח אז אתה משנה את המצב של ה "ידית". אם ממסרים לכן, ניתן לבנות הרבה מעגלים לוגיים - משהוא שמפעיל רק כשיש מתח מ 2 הכניסות, משהוא שמפעיל אם יש מתח מכניסה אחת ולא מהשניה....

אתה כנראה יכול לראות כבר את השימושים של זה : סגירת שער חשמלי רק אם הוא נמצא עכשו במצב פתוח _וגם_ אין משהוא שעומד בקו של הלייזר וכו. לפניי כ 100 שנה, כך בנו את מערכות השליטה הראשונות למחסומים בקווי רכבת - חדרי ענק של ממסרים

היום השימוש שלהם הוא לשליטה על מעגלי מתח גבוה (איפה שהם הדרך הכי פשוטה ואמינה). מערכות פיקוד גדולות שהלוגיקה שלהן כולה בנויה מממסרים שייכות לעבר - ממסרים גדולים, יקרים, טוחנים מלא חשמל. אבל רצוי שכן תשחק איתם קצת כי הם יכולים לתת לך "חופש" לבנות מעגל לוגי בסיסי שאוליי יתן לך להבין קצת יותר על איך לבנות מעגל בקרה פשוט

יש כמות גדולה ביותר של רכיבים משולבים (צ'יפים) למטרות שונות. צ'יפ כזה הוא מעגל מוכן שעושה משהוא בסיסי וסטנדרטי, שאתה יכול להכיל במעגל שלך. יש הרבה צ'יפים - לכל מטרה אפשרית : לד מהבהב (הציפ נמצא ממש בתוך הלד - כל מה שאתה עושה זה לחבר לו מתח והלד מהבהב לבד), טיימר, שער לוגי, פיקוד לאזעקה, מגבר, בקר למסך LCD, מעבד.... בהרבה מקרים תכנון של מעגל יכול להסתכם בחיפוש ציפ מתאים על ידי גוגל - בהרבה מקרים יש ציפ קיים שמישהוא מייצר בדיוק למעגל כמו שלך

אבל תתחיל מלהכיר ציפים נפוצים שמהם ניתן לבנות דברים אחרים. בעיקר - opamp 358, טיימר 555, סדרה 74XX של רכיבים לוגיים מסוג TTL, מייצב מתח 7805. אם אלה לבד כבר ניתן לבנות המון ואיתם תוכל "להיכנס" לזה

פורסם

לדעתי כדאי להתחיל מנושא המיתוג, ליצור פונקציה בוליאנית, לצמצם בחוקי דמורגן ולממש מערכת מצבים בעזרת שערים לוגים.

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על התשובות המפורטות והמענה המהיר!

sfs.150

זה בהחלט רעיון מצוין המעגל שציינתה אך אני חושב שאני אתחיל אם מעגל קצת יותר פשוט אני אשמח אם

תוכל לעדכן אותי בהתקדמות שלך בפורום או בפרטי בכל אופן אני ללא ספק אבנה אתה המעגל הזה בשלב מאוחר יותר!.wombat

תוכל לפרט עוד על השיטה מישור לפלס?

11010010110תודה רבה על המידע המפורט בהחלט "עשיתה לי סדר בראש"

Mike-

ניראה לי שאלו דברים קצת יותר מתקדמים תוכל להסביר מזו פונקציה בוליאנית?

יש אולי הצעות למעגלים קצת יותר פשוטים?(אני לא מצליח לחשוב על רעיון טוב)

תודה מראש יותם

פורסם

מישור לפלס מאוד בקיצור :

\כשמחברים נגדים במעגל אז ההתנגדות פשוט מסתכמת לפי כללים קבועים (נגדים בטור, במקביל, נגדים שלא עושים כלום וכדומה). עכשו כשיש סלילים וקבלים אז יש להם השפעה שונה שנקראת ריאקטיבית ("התנגדות מדומה") והיא שונה מהתנגדות רגילה כמו של נגדים

למשל אם יש לך 2 נגדים של 1K ohm אתה מקבל 2K ohm. אם יש לך סליל וקבל שכל אחד מהם הוא 1K ohm (בתדר הספציפי) הם מבטלים אחד את השני - בחיבור טורי אתה מקבל 0 ohm (קצר), ובחיבור מקבילי נתק בתדר המדוייק / קצר ב DC - דיי לא מה שהיית מצפה לקבל אם נגדים

במישור לפלס מציירים צירים X ו Y, בציר X מסכמים את מה שקורה במעגל מבחינת נגדים בלבד, לפי הכללים של נגדים, ובציר Y מבחינת סלילים/קבלים בלבד. לפי הכללים שלהם. היחידות בציר X הן ohm ובציר Y הן j*ohm כש j = מספר מדומה sqrt(-1)

דוגמה יש לך מעגל של 2 נגדים של 2K, סליל 1K וקבל -4K כשכולם בטור

בציר X מה שקורה אם הנגדים : 2K + 2K = 4K

בציר Y מה שקורה אם הסליל והקבל : -4K + 1K = 3K

כלומר העכבה הכוללת של המעגל היא 4Kohm -3jKohm

אם זה אזור עצמאי במעגל ורוצים להמיר את הכול פשוט ל ohm כדיי לחשב משהוא חיצוני, עושים פיתגורס 5 = sqrt(3^2+4^2) כלומר הזרם הכללי יהיה כמו נגד 5K (רק שהוא לא יהיה בו זמנית אם המתח כמו בנגדים אמיתיים אלא הגל שלו יהיה מוזזז מבחינת זמן קדימה או אחורה - בגלל ההשפעות של הסליל/קבל)

פונקציה בוליאנית קח דוגמה פיקוד אלקטרוני של מזגן. יש לך כמה מצבים שבהם צריך להפעיל את המדחס :

כשהמזגן על קור, והחיישן מדווח שבחדר חם מידי = 1

כשהמזגן על קור, והחיישן מדווח שבחדר הטמפ' הנכונה, והמדחס עובד = 1

כשהמזגן על קור, והחיישן מדווח שבחדר קר מידי = 0

כשהמזגן על קור, והחיישן מדווח שבחדר הטמפ' הנכונה, והמדחס לא עובד = 0

כשהמזגן על חום, והחיישן מדווח שבחדר חם מידי = 0

כשהמזגן על חום, והחיישן מדווח שבחדר הטמפ' הנכונה, והמדחס עובד = 1

כשהמזגן על חום, והחיישן מדווח שבחדר קר מידי = 1

כשהמזגן על חום, והחיישן מדווח שבחדר הטמפ' הנכונה, והמדחס לא עובד = 0

כשהמזגן על חום והיחידה החיצונית קפואה, בלי קשר למצב של החיישן בחדר = 1

ביחד ניתן לסכם את זה לטבלה :

A | B | C | D | E | Out
1 | 0 | d | 1 | d | 1
0 | 0 | 1 | 1 | d | 1
0 | 0 | 1 | 0 | 0 | 1
0 | 1 | d | 0 | 0 | 1
d | d | d | 0 | 1 | 1

A = חם מידי
B = קר מידי
C = מדחס עובד
D = מזגן על קור
E = מזגן קפוא

d = לא משנה מה יש כאן

אנחנו רוצים להפוך את הטבלה הזאת לפונקציה שנראית כך :

F = (A and D) or ((B and D') or ...) and E')....

שתאמר לנו איך לבנות את יחידת הבקרה משערים לוגיים (או איך לכתוב את התוכנה לרכיב המתוכנת)

מעגלים בסיסיים לדוגמה תיקח ותתחיל לשחק מהדברים הכי פשוטים - חיישן אור אם LDR וטרנזיסטור, לד מהבהב אם 555, וכדומה

תקנה מטריצה (breadboard) שבה תוכל לתקוע רכיבים ולפרק אותם בלי הלחמות כדיי לנסות מעגלים וכו

פורסם
  • מחבר

תודה רבה על ההסבר המפורט! ;D

לאחר התייעצות קלה עם אבי(שהוא הנדסאי חשמל)החלטנו שאני אלך על המעגל ש

sfs.150

הציעה.שוב תודה לכול מי שענה עזרתם לי מאוד!

אני אפרסם את ההתקדמות בהמשך.

יותם

פורסם

לפלס זה הרבה יותר מחישוב ערכי רכיבים, אפשר לתכנן בקרים(בקרה קלאסית) ומסננים בצורה פשוטה יותר.

פורסם
  • מחבר

תוכל להרחיב על השיטה?

פורסם

אם רוצים לתכנן מעגל שיגיב בצורה מסויימת לתדרים מסויימים, אם אתה רוצה לבנות מעגל שמקבל אות(סיגנל) בתדר מסויים אתה תרצה לסנן את כל מה שהוא לא האות שלך(זה בעצם רעש). לדוגמא מכשיר רדיו, אתה רוצה לקלוט תחנה מסויימת(תדר) ולהגביר את האות שלה אבל לסנן תדרים אחרים(כלומר שרק התדר של התחנה הרצוייה יעבור ושכל שאר התדרים ייחסמו). בשביל זה צריך מסננים שידעו אילו תדרים להעביר ואפשר די בקלות לתכנן מסנן כזה במישור לפלס.

עוד שימוש הוא בבקרה קלאסית, אם רוצים לבנות מעגל חשמלי שיקבל כאות מדידה מחיישן(מד זוית של מטוס לדוגמא) וידע איזה אות להעביר למאזנות כדי לשמור על המטוס ישר אפשר לקחת את הפונקציית תמסורת של המערכת(בונים אותה במישור לפלס) ומשם לתכנן את המעגל החשמלי בקלות.

זה לא שימושי לתכנון מעגלים 'רגילים' כמו שאתה מכיר אבל יש לזה שימושים לא מועטים.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים