עבור לתוכן

בניית לוח פיתוח לATmega328, איזה פיצ'רים להוסיף ?

Featured Replies

פורסם

שלום לכולם,

בזמן האחרון אני מאוד מתעצל מאוד לבנות\להתנסות\לשחק במיקרו בקר מכיוון שהדרך שאני עובד איתו מאוד לא נוחה ומציקה.

עד היום הרכבתי את כל המעגלים על מטריצה, דבר קצת מעצבן במיוחד מבחינת הממשק למיקרו בקר, קווי התכנות וכו'.

לכן בתור פרוייקט חשבתי לבנות לוח פיתוח לבקר, משהו קצת דומה לארדואינו מהבחינה שיש גישה לכל הפינים.

הנה כמה פיצ'רים שחשבתי עליהם אשמח לדעה/הצעות לשיפור:

• לוח שבליבו ישב ATmega328P, לכל הכניסות שלו יתחברו Female Headers בדיוק כמו בארדואינו (הם יותר נוחים מHeader זכר לא ?)

• הזנת מתח תתבצע דרך מחבר DC 2 מ"מ סטנדרטי, אפשרות להזנה מUSB, אפשרות להזנה חיצונית, שני מייצבי מתח - 5v ו 3.3v עם ג'אמפר ואפשרות להזין את הבקר מכל אחד מהם. האם כדאי לשקול על אופציה מהזנה חיצונית בלי ייצוב ? לפיתוח של פרוייקטים שמוזנים מסוללות.

• תושבת לחיבור הגביש, אפשרות להחליף גביש לפיתוח של פרוייקטים בצריכות חשמל שונות.

• פוטנציומטר/טרימר על אחת מהכניסות האנלוגיות, אפשרות (ג'מפר) לחבר את מתח הייחוס האנלוגי לאחד הספקים 5v או 3v או מתח חיצוני. לאיזה כניסת ADC כדאי לחבר את הטרימר ? האם לעשות חיבור קבוע ? ג'מפר לכניסת ADC קבועה ? או אולי לאפשר לג'מפר עם חוט לאיזה כניסה שרוצים.

• אמצעי קלט פלט בסיסים, חיבור מספר לדים ומספר לחצנים, שוב נשאלת השאלה האם חיבור דרך ג'מפר לפין קבוע או אפשרות לג'מפר עם חוט לאיזה פין שרוצים.

• ממשק RS232 עם מחבר DB9 לתקשורת טורית, גשר UART ל USB וחיבור USB לתקשורת טורית. האם יש טעם בכלל ללכת על RS232 אם יש USB ?

אילו עוד דברים שימושים אוכל להוסיף ?

חשבתי על מתאמי רמות/EEPROM טורי חיצוני, אך אני לא יודע עד כמה שימושי זה יהיה.

השאלה המרכזית היא איך לחבר את רוב העזרים לבקר, חיבור קבוע ימנע ממני שימוש אחר באותו פין. איך אפשר לעשות חיבור מותאם אישית אסטטי ?

כניראה אבנה את הלוח על PCB שייוצר בשיטת Toner Transfer, אלא אם כן הוא יצא מסובך יותר ממה שחשבתי אז אולי אזמין ייצור PCB. יש מישהו שמעוניין בלוח כזה ?

פורסם

בהחלט רעיון נחמד.

א. תלוי בשימושים שלך. יש מקרים שכדאי להשתמש בזכר. להרכיב אותם על הצד האחורי בלוח (בלי רווחים מעצבנים כמו שיש על הארדוינו) וכך אפשר לחבר את הלוח על מטריצה ולעשות את כל הבלאגן עם החוטים עליה.

ב. חיבורי הזנה שונים תמיד זה טוב. השאלה עד כמה אתה באמת צריך כניסה בלי ייצוב..

ג. לגבי אמצעי קלט/פלט אני חושב שזה רעיון מצוין. בעניין הג'מפרים אני לא בטוח שירדתי לסוף דעתך.

אם אתה מתכוון לרעיון שתוכל לנתק עם ג'מפרים את האמצעים הקבועים, זה רעיון מצויין.

עם שתי שורות של headers, זכר כמובן, וג'מפר קטן כמו במחשב - קטן יעיל.

לדעתי חיבור לפין קבוע יהיה יותר נוח. יותר בלאגן לשנות חיווט על לוח מאשר מספר במחשב..

ד. יש סוגים מסויימים של רכיבים/חיישין שאיתם אתה משתמש לעיתים תכופות?

ה. ראיתי בחלק מהלוחות של parallax רעיון נחמד. יש שם פורטים מוכנים למנועי סרבו. זה יכול לחסוך הרבה התעסקות מיותרת עם חוטים.

ו. יש לך כוונה להגביל את הגודל של הלוח?

פורסם
  • מחבר

א. לדעתי הלוח יהיה בערך בגודל של ארדואינו, ככה שלא כל כך פרקטי לשים חיבורי זכר ולהושיב אותו ישירות על מטריצה.

ב. כניסה בלי ייצוב יכולה להיות שימושית אם מתכנית פרוייקט שאמור להיות מופעל מסוללות ללא מייצב, נניח 3xAA יתנו מתח של 4.5v-2.4v ואם ארצה לבדוק עד איזה מתח הפרוייקט מסוגל לפעול. אולי במקרה כזה באמת עדיף לשים מייצב מתכונן במקום כניסת מתח ללא ייצוב.

ג. הרעיון הראשוני הוא ג'מפר שיהיה אפשר לנתק את אמצעי הקלט/פלט השונים כדי שלא יפריעו במידה ובמהלך פיתוח פרוייקט אצתרך יותר פינים. ניתן לעשות את זה יותר גמיש ע"י ג'מפר שהוא חוט (כמו החוטים של המטריצה) שאוכל לחבר אתה לד א' (לדוגמא) לכל פין שארצה בכל פורט שארצה לפעמים הרבה יותר נוח להשתמש בפורט שלם בשביל חיבור מקבילי (כמו חיבור LCD תווי שלא עובד בתקשורת טורית).

הבעיה שזה עלול להראות מבולגן כשכל רכיבי הפלט/קלט מחוברים עם חוטי ג'מפר.

הכוונה שלי לחוטי ג'מפר ניראת בסרטון הבא:

ד. אין חישנים מסויימים שאני עובד איתם לעיתים תכופות, לכן הרעיון הוא שהלוח יהיה גמיש מאוד באופן כללי, אני זוכר במכללה התעסקנו עם לוח פיתוח טיפשי של 8051 שיותר מחצי מהפורטים שלו היו כבר תפוסים בדברים חסרי תועלת ובקושי יכלנו לעבוד איתו עקב חוסר בפינים פנויים. לדעתי יכול להיות שימושי וגמיש לשים איזה באפר מעביר רמות (Level translator) מ3.3v ל5v ומ5v ל 3.3v.

ה. זה גם רעיון טוב לשלב דרייבר למנוע, אבל אחד כניראה לא יספיק והם תופסים די הרבה מקום.

פורסם

ג. אוקיי. הרעיון שאני חשבתי עליו הוא שהחיבורים (Female Headers) של הפינים יהיו פנויים תמיד. ובנוסף אליהם יש ג'מפר על שתי שורות של Headers שמנתק/מחבר לאמצעי קלט-פלט שחיברת. כך שאם אתה רוצה להשתמש בפין עצמו בלי האמצעי שמחובר אתה רק מושך החוצה את הג'מפר.

נכון שזה מגביל אותך מהבחינה שאותו אמצעי יהיה מחובר תמיד לאותו פין אבל כמו שאמרתי, יותר נוח לשנות מספר במחשב מאשר חיווט על לוח.

אגב, במידה ותרצה לחבר אמצעי נוסף. אתה יכול לעשות שלוש שורות של Headers במקום שניים. ככה יהיה לך שלושה מצבים. חיבור לאחד מהאמצעים או שלא מחובר לכלום.

ה. דברתי על מחברים למנועי סרוו. כלומר שיש שלושה Headers שניים לחשמל ורק החוט של האות נלקח מאחד הפינים. כך שאין שום התערבות של דרייוור. מה גם שבדרך כזו לא נתפס שום פין ובמידה ואתה לא רוצה להשתמש אתה פשוט לא מחבר אליו סרוו.

ואם כבר העלת את הרעיון לשלב דריוור, איזה L298N נחמד לא יתפוס יותר מדי מקום ויכול להיות דיי שימושי.

פורסם
  • מחבר

אני גם חשבתי על האופציה הזאת של הג'מפרים, ניראה לי שזה מה שאני אעשה. דרך נוספת שחשבתי עליה היא באמת לחבר ג'מפר יחיד (כמו של מחשב) לשני הפינים, במידה ורוצים לחבר את האמצעי לפין אחר, מסירים את הג'מפר ומחברים חוט עם חיבור נקבה בצד אחד וחיבור זכר בצד השני לאיזה פין שרוצים.

לא יצא לי להשתמש בסרווים, ולא ניראה לי שיצא לי להשתמש בהם יותר מידי, אבל אני כן אפזר כמה Headers עם הספקת מתח על גבי הלוח, צריך להחליט האם זכר או נקבה.

שוב, לא יודע כמה שימושי יהיה הL298 כי אני לא רואה את עצמי מתעסק עם מנועים.

חוץ מזה אם אני אבנה את הכל על PCB ביתי אני אשתגע מלקדוח את כל החורים.

עם כל הדברים האלה ניראה שהפרוייקט מתחיל לקבל נפח, אני שוקל לבנות אותו על PCB אמיתי ולא בייתי.

מישהו מעוניין גם כן בלוח כזה ?

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים