עבור לתוכן

מאווררים והבנה בסיסית עליהם - מאיפה להתחיל?

Featured Replies

פורסם

שלום.

אני מחפש מאוורר טוב ככזה שידחוף אוויר לתוך המארז [מאוור קדמי].

כאשר התחלתי לחפש, רק הסתבכתי. דבר ראשון שהופתעתי ממנו הוא המחיר. יקר!

דבר שני, יש המון נתונים שונים - מהירות הסיבוב, אבל גם מדד של כמות האוויר ה"נדחפת".

יש המלצה שתעזור לי קצת לצמצם את החיפוש? אולי מותג שכדאי להיצמד אליו, או מאוורר ספציפי?

תודה מראש!

הערה צדדית [ושאלה תאורטית]: במידה והייתם צריכים לבחור מאוורר יחיד למארז, היכן הייתם מתקינים אותו? כמכניס אוויר [קדמי], או מוציא אוויר [אחורי עליון]?

תודה!

פורסם

כמו בכל רכיב, מפרטי היצרנים הם מעין מדד כללי בלבד שלא מעיד בהכרח על נתוני המאוורר בפועל.

הנתון הראשון, שהוא חשוב כי ממנו נגזרות בעקיפין גם שאר תכונות המאוורר הוא הקוטר. ככל שהמאוורר גדול יותר כך הוא יכול לדחוף יותר אוויר בסל"ד נמוך יותר.

הנתון השני הוא מהירות סיבוב. ככל שהמאוור מסתובב מהר יותר הוא דוחף באופן תיאורטי יותר אוויר ביחידת זמן, אך כתוצאה הוא גם מרעיש יותר (כולל רעש שעלול לנבוע מרעידות של המאוורר שעוברות לגוף המארז).

הנתון השלישי הוא שקט. יש כאלה שחשוב להם מאוורר שקט יותר, לאחרים חשובה דווקא דחיפת אוויר מרבית על חשבון השקט. בעקרון מאוורר בסל"ד של 800-1200 לרוב יהיה שקט ועדיין ידחוף כמות אוויר סבירה. לדעתי באופן אישי, עבור מאווררי מארז ואף של גופי קירור, 1200 סל"ד זאת בדיוק נקודת האיזון בין שקט מחד לדחיפת אוויר מספקת מאידך.

הנתון הרביעי הוא כמות האוויר שנדחפת. פה קשה מאוד להסתמך על נתוני היצרן ולדעתי זה גם נתון שהוא פחות חשוב כי רוב המאווררים בקוטר וסל"ד דומה ידחפו כמות אוויר דומה. מעבר לכך, לרוב המערכות והמשתמשים ממש אין דרישה מסוימת לערך דחיפת אוויר מסוים וההבדלים בין המאווררים לא רלוונטיים לגביהם.

כך שאת המאוורר שלך אתה צריך לבחור על-פי שקלול של הנתונים הללו.

בנוסף יש מאווררים שמגיעים עם חיישן טמפרטור מובנה שמאפשר להם לווסת את מהירות הסיבוב לפי טמפ' הסביבה (גימיק ולא יותר אם אתה שואל אותי), יש מאווררים שמגיעים עם חיבור מולקס ולא ניתן לשלוט עליהם או לקרוא את הסל"ד, יש מאווררי PWM (מקבלים פולסים (Pulse) של חשמל ולא זרם רציף, יש לשיטה יתרונות וחסרונות) ועוד "תכונות" כמו מבנה הלהבים (לחברות מסימות מבנים "ייחודים" שחלקם אף מוגנים בפטנט שאומרים להחריש את המאוור מבלי לפגוע בזרימת האוויר, או לבצע אופטימיזציה של זרימת האוויר וכו'), כמות הלהבים, סידור הלהבים, סוג המסבים ושאר תכונות טכניות שלרוב אין להן חשיבות יתרה עבור המשתמש (למעט נלהבי מאווררים).

אם לעבור מהתיאוריה לפועל, אני חושב שמאוורר 120 מ"מ ב-1200 סל"ד הוא משתלם מאוד כמעט לכל צורך (למעט מערכות שניתן לסווגן כמקרים פרטיים), בעיקר משום שלדעתי הוא מהווה את האיזון המושלם בין רעש (שקט עד חרישי) לבין דחיפת אוויר מספקת.

אחד המאווררים הכי משתלמים שיש היום הוא ה-ARCTIC F 120. לא הכי חרישי מהחבורה (אבל שקט), לא דוחף את כמות האוויר הכי גדולה בסל"ד (אך דוחף מספיק) אבל מאוורר מאוזן מאוד וגם לא יקר. אם רוצים מאוור PWM יש את תאומו ה-ARCTIC F PWM.

עוד שני מאוורים שאני באופן אישי יכול להמליץ עליהם, קצת פחות זולים אולי, אבל גם קצת יותר שקטים ודוחפים קצת יותר אוויר (הפרש בנוגע לדחיפת האוויר הוא די זניח) הם Schyte S-Flex 1200 ו-Scythe Slip Stream 120mm PWM.

אני באמת חושב שהם יספקו אותך כמעט בכל צורך, אם חשובה דווקא דחיפת אוויר גדול יותר והשקט פחות חשוב, ניתן לקנות אותם גם בגרסות ה-1600 סל"ד.

הערה צדדית [ושאלה תאורטית]: במידה והייתם צריכים לבחור מאוורר יחיד למארז, היכן הייתם מתקינים אותו? כמכניס אוויר [קדמי], או מוציא אוויר [אחורי עליון]?

מאוור בודד במארז זה לא רעיון טוב. חשוב לשמור על סירקולציה תקינה במארז מכיוון שהחום שמפונה מהרכיבים צריך לצאת מהמארז איכשהו. סירקולציה תקינה צריכה להיות מורכבת לפחות ממאוורר אחד שמכניס מקדימה ומאוורר אחד שמוציא מאחורה. זה הבסיס. מכאן יש וריאציות שונות כמו מאוור בגג (לא מזיק לדעתי אבל גם לא חובה), מאוורר בדופן המארז (מיותר לדעתי כי ברוב המקרים הוא שובר הסירקולציה יותר מתורם לקירור), ניתן לשנות את כיוון זרימת האוויר ועוד כהנה וכנה סכמות בהתאם למערכת, לצרכים ועוד. אין פה ממש נכון או לא נכון, חלק גדול זה גם ניסוי וטעייה. כמו כן, הרבה חושבים שכדי להשגי קירור צריך להשתמש במספר גדול של מאווררים. לדעתי זאת תפיסה שגויה מכיוון שיותר מאווררים מובילים לרוב לשבירת הסירקולציה ויצירת מערבולות וכיסי אוויר. ברוב המערכות לא צריך יותר מ-2-3 מאווררים (4 במקרים יותר נדירים) שממוקמים בנקודות אסטרטגיות במארז כדי להשיג קירור נאות.

פורסם

דגמי הSS/SF/GT של SCYTHE יהיו הבחירה הכי טובה מבחינת דחיפת אוויר/שקט..

פורסם
  • מחבר

about:blank, תודה מיליון פעם על התשובה המלאה, הממצה, המעולה!!!

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים