עבור לתוכן

לגבי רצועה אנטי-סטטית

Featured Replies

פורסם

קניתי רכיבים למחשב ואני הולך להרכיב אותו.

קראתי כמה מאמרים באינטרנט שיש צורך בשימוש ברצועה אנטי-סטטית כשנוגעים ברכיבים על מנת למנוע פגיעה בהם מהחשמל הסטטי שמועבר דרך כף היד.

בחוברת ההפעלה של לוח-האם היה כתוב שלחלופין ניתן לגעת במתכת כדי להעביר אליה את החשמל הסטטי ורק לאחר מכן לגעת ברכיבים.

מה אתם אומרים? האם יש צורך בדבר כזה?

באנגלית זה נקרא Antistatic wrist strap:

antistatic-wriststrap-530px.jpg

אם אני לא שואל בפורום הנכון אנא הפנו אותי לאן שצריך.

פורסם

אין ממש צורך בזה, תרכיב קודם את ספק הכוח ותחבר אותו לחשמל, ותיגע בו לפני שאתה הולך לגעת ברכיב רגיש

אבל זה לא יעבוד אם הספק צבוע, לחלופין אתה יכול לגעת בברז מים או במסגרת של התריסים בסלון

למרות שאין כל כך צורך בזה אתה יכול להסתפק ב-לעבוד יחף זה יספיק לפי דעתי

אם אתה ממש רוצה להיות בטוח ולא יכול להשיג רצועה, אתה יכול לקחת לקנות כבל חשמל (דק כזה שמשתמשים בו לפרויקטים באלקטרוניקה)

לחבר צד אחד למארז/ברז/מסגרת החלון ואת הצד השני ליד עם נייר דבק

אם אתה מחבר למארז תדאג לכך שכבר חיברת את הלוח את לספק ואת הספק לחשמל

פורסם
  • מחבר

תודה רבה.

העצה לגבי נגיעה בספק או בברז טובה לי מאוד, יש לי שאלות לגבי זה:

1. קראתי קצת על זה באינטרנט. הייתה המלצה לגעת ברכיב מתכתי, בספק או בחלקים המתכתיים של המארז (כמו שאתה אמרת) אבל נאמר גם - וזו השאלה שלי - שאם במתכת או בספק יש כבר חשמל סטטי אז נגיעה בהם יכולה להרע את המצב ואח"כ כשאגע בלוח-האם למשל הנזק יהיה פי 2.

2. כשאני נוגע ברכיבים מתכתיים, כמו ברז או ספק הכח, למשך כמה זמן אני צריך לגעת בהם? לגעת באותו מקום או בכמה מקומות? לגעת בכל פעם לפני נגיעה ברכיב או רק פעם אחת לפני הרכבת המחשב?

3. לוח-האם בא עם שקית אנטי-סטטית. חשבתי אולי להלביש אותה ככפפה על היד וכך לא יהיה מגע סטטי עם הרכיבים. זה סתם רעיון, אשמח לשמוע מה דעתך עליו.

פורסם

היה פעם דיון מרתק בנושא http://hwzone.co.il/community/index.php?topic=403729.0

ואגב, מבדיקה שעשיתי, גוף מתכתי (או מארז לצורך העניין) גדול, אפילו כזה שאינו מוארק, מהווה קיבול טוב לחשמל אלקטרוסטטי. אך אם הוא טעון כבר במטען, עלולים לקבל ממנו את המטען בחזרה בצורת ניצוץ כואב.

בחיבור המתואר למעלה פותרים את הבעיה לא בצורת הארקה, אלא בצורה של השוואת פוטנציאלים. כשהגוף מחובר למארז, הפוטנציאל החשמלי של הגוף והמארז זהים, וכך אפילו אם הגוף טעון בחשמל, הוא לא יגרום לפריצה מול המארז. כמובן שזה לא פותר את בעית הפריצה מול חפצים מתכתיים אחרים, ולכן מומלץ לעבוד על משטח מבודד (שולחן עץ, או אפילו סתם על הרצפה) כשמשתמשים בחיבור הזה.

פורסם

אני ממליץ לא לחבר את המחשב להארקה (כבל חשמל / מסך / כבל רשת וכדומה). מתח ממקום אחר (כמו קבל סינון קטן בין 240 V ואדמה במסך) יכול להגיע דרך חיבור האדמה למחשב ואז לזרום אליך דרך רכיב שאתה נוגע בו (אתם לא באמת חושבים שההארקה היא מושלמת והבדל פוטנציאלים = 0 נכון ? אם כן אז תדמיינו שיש מגע דפוק בחיבור האדמה של המסך ואתם לא יודעים כי המסך עובד גם ללא אדמה)

אחריי שניתקנו את המחשב ממקור הארקה ניתן לעבוד אליו רגיל אחריי שנגענו במתכת של המארז מבפנים ואנחנו ממשיכים לגעת במארז מדיי כמה זמן במהלך העבודה (בהנחה שאנחנו לא לובשים / עומדים / לא שמנו את המחשב על משהוא שנטען בצורה משמעותית זה מספיק)

פורסם

הארקה היא לא מושלמת אבל ברוב הבתים היא מחוברת לצינורות המים

שיורדים לתוך האדמה כך שזאת ההארקה הכי טובה שאתה יכול להשיג

פורסם

הבעיה כאן אחרת

מה שדופק את המחשב הוא מתח בין המחשב (נניח המארז שלו) והיד שלך. כשאתה נוגע בחלקים של המחשב המתח הזה נופל אל החלק שבו אתה נוגע ואם הוא מספיק גבוה יכול לדפוק את החלקים הפנימיים של המחשב

מאיפה יכול להגיע מתח שונה אליך ואל המחשב ?

חשמל סטאטי - אם המחשב או אתה נוגעים במשהוא שיכול להיטען (בגדים / חומרי אריזה וכדומה). לפניי שנוגעים במחשב ניתן להניח שיש מתח בינינו והמחשב. אחריי שנגענו במארז ופרקנו את המתח הזה - ואם אנחנו והמחשב לא נוגעים בחומר שיכול לייצר שוב מטען במהירות - אין סיבה שיופיע מחדש חשמל סטאטי

חשמל שהגיע במקור מה 240 V של הבניין - חוטי ההארקה של הבניין מחברים את המחשב לאדמה אבל לא אותנו לאדמה. בינינו והאדמה עדיין יכול להיות הבדל פוטנציאלים. למשל - אנחנו עומדים אל רצפה והאדמה שלנו היא הרצפה של הבית. המחשב מחובר לאלקטרודת אדמה (או צינור מים וכדומה) שתקועה מחוץ לבניין או בצד רחוק יותר של הבניין. בין 2 אדמות אלה יכול להיות מתח מסיבות שונות

מקרה יותר קיצוני - חוט האדמה בשקע או בכבל החשמל של המחשב מנותק (כבל לא תקין). למחשב אין אדמה. בספק הכוח עומד קבל סינון קטן בין L (ה 240 V) והאדמה (גוף המחשב אבל כאן זה מסתיים כי החיבור לאדמה האמיתית לא תקין). כלומר גוף המחשב נמצא במתח 240 V. אם תיגע בו לא תרגיש זרם כי הזרם שעובר הוא קטן מאוד (עובר דרך קבל קטן מאוד ולא ישירות). אבל אם תיגע בסטיק זיכרון אז הזרם הזה יעבור דרך הסטיק ואל היד שלך (כי אתה כן עומד אל רצפה ואתה אדמה אמיתית שיכולה להעביר זרם)

אפשרת נוספת (ניחוש - לא בטוח איזה מתח מתקבל כאן וכמה הוא משמעותי) - בבניין יש איפוס (חיבור בין אפס ואדמה בחיבור החשמל הראשי). חוט האפס מחובר חוץ ממך לשכונה שלמה ואם העומס בשכונה לא אחיד אז המתח בחוט האפס יהיה לא באמת אפס (כי יש התנגדות ונפילת מתח קטנה בכל המקומות שבהם הוא מתחבר לאדמה. הוא יכול 'להיגרר' קצת לכיוון הפאזה שהעומס בה הכי גדול. ומכיוון שהוא מחובר לאדמה של הבניין שלך הוא יכול למשוך אחריו קצת גם את האדמה של הבניין - יש לך קרב של 'שאריות חשמל' משכונה שלמה מול אלקטרודת אדמה של בניין אחד). אתה לא מחובר למערכת החשמל ולכן אתה אדמה יותר 'נקייה' מחוט האפס ומהאדמה בבניין שלך. והנה שוב יש מתח קטן בינך והמחשב

חיבור קבוע בינך והמחשב מקצר את המתח הזה בכל אחד מהמקרים. אם המחשב מנותק מהאדמה של הבניין אז נשארת האפשרות של חשמל סטאטי. אם אין שם חומרים שנטענים בצורה משמעותית אז מספיק לגעת בגוף של המחשב כל פעם שבאים אליו ולא יופיע מחדש מתח תוך זמן קצר - לא חייבים לגעת כל הזמן

תחליף מלא לחוט הזה (למקרה של חשמל סטאטי גם כשיש חומרים שנטענים חזק) - להחזיק אם היד השניה את המחשב כל הזמן. ההתנגדות שלנו קטנה מספיק כדיי לקצר חשמל סטאטי גם אם זה מהיד השניה

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים