עבור לתוכן

שאלות צבאיות שונות ומשונות(בהיעדרו של חן מ. אנסה למלא נעליו!)

Featured Replies

פורסם

שלומות לכולם,

יש לי מספר שאלות צבאיות/צעירות וכו' וכו':

א. יש לי זוג מדים שהתלכלך בשמן נשק - האם יש דרך לנקות זאת? מסיר כתמים כזה או אחר וכו'?

כדאי לנסות אולי את המכבסה הבסיסית?

באם אין אפשרות כזו - האם אפשר להחליף את המדים במדים חדשים/חלופיים באפסנאות?

באם אין אפשרות כזו - האם ניתן "לקנות"/לעלות מת"ש ולקבל מדים חדשים באפסנאות?

באם אין אפשרות כזו - אילו אפשרויות כן יש לי?!

ב. היום בכניסה למרכז קניות כלשהו - על מדים מלאים - המאבטח ביקש לעשות לי בידוק ביטחוני בתיק - הראתי לו את החוגר כי זכרתי שעל מדים מלאים והצגת חוגר - לא "צריך" לבדוק את התיק אך הוא התעקש שכן וגם האחראי שלו התעקש שזו "מדיניות של הנהלת המרכז" - האם זה לא סותר פקודה/הוראה כלשהי?

ג. מדוע קצינים "מחליפים" תפקיד כל שנתיים-שלוש? זה משהו "חובה" או נגזר מהשחיקה המתמשכת בתפקיד ורצון הקצינים עצמם?

ד. האם ניתן לצאת לקצונה הכוללת מעט מאוד/כמעט ולא מאמצים פיזיים? לא מזמן למשל היה את המקרה של לוחם סיירת מטכ"ל לשעבר שמרותק לכיסא גלגלים ויצא לקצונה - אז זה בטוח אפשרי, השאלה היא האם זה אפשרי במקרים קצת פחות "חמורים" מכסא גלגלים, ומה התנאים לכזה דבר והאם ההכשרה/הסמכה שונה מקצונה רגילה?

ה. הבנתי שאי אפשר לצאת לקצונה "מתי שרוצים" ויש עניינים של פז"מ מקסימלי וכו' - אפשר להרחיב על זה? האם אינני יכול להיות מש"ק מקצועי 3 שנים ואז לצאת לקצונה? וכי מדוע?

אני חושב שזהו בינתיים... עד שנהיה קצת פחות צעירים :P

פורסם

א. לא קונים מדים. לאף אחד לא איכפת אם הם מלוכלכים קצת (אחרי כביסה כנראה לא יראו את זה כמעט). במקרה הכי גרוע, תנסה להשיג מדים חדשים דרך איזה איש קבע (שיכול לקנות באמצעות נקודות הקבע).

ב. איזו פקודה? זה נתון להחלטה של הנהלת הקניון. אזרחים לא כפופים לפקודות של צה"ל.

ג. זה נקרא מעבריות.

ד. יש מסלול כ"מ (כושר מוגבל), אבל הוא מיועד רק לאנשים עם בעיות בריאותיות קשות יחסית. כן, יש אנשים שנופלים בין הכסאות (הם מספיק בכושר כדי לא להיחשב כ"מ, אבל לא מסוגלים לעשות קורס קצינים רגיל).

ה. אם אתה רוצה לצאת לקצונה לקראת סוף שירות החובה, פשוט תצטרך לחתום יותר קבע.

פורסם
א. יש לי זוג מדים שהתלכלך בשמן נשק - האם יש דרך לנקות זאת? מסיר כתמים כזה או אחר וכו'?

אתה יכול לנסות לכבס אותם בבית בטמפ' גבוהה זה בד"כ מוריד את כל הכתמים הקשים. לגבי האפסנאות זה תלוי בנהלים של האפסנאות של היחידה שלך, אתה יכול לנסות. סביר להניח שהם יגידו לך שכתם שמן לא מצדיק להחליף אותם בבלאי. אבל מה שאתה יכול לעשות לפני שאתה ניגש להחליף אותם באפסנאות. לגרום להם נזק לא רציני בצורה מכוונת, לעשות להם איזה קרע קטן ומכוון וכך זה יחייב אותם להחליף לך. אין שום סיבה שתעלה על מדים שהתלכלכו מת"ש!!! (אני לא מעודד שום אדם להרוס ציוד צבאי, לפעמים אין פתרון אחר. ואל תדאג לא ישפטו אותך, אף אחד לא יגלה את זה זה קורה דיי הרבה שמדים נקרעים)

פורסם

ארחיב קצת את התשובות שקיבלת:

לגבי מדים הכל כבר נאמר, אלא שכל הנאמר התייחס למדי א' בלבד. אם קרה המקרה עם מדי ב', הרי שיחליפו לך בלי בעיות.

לגבי קניונים וכו' - כאמור, זה חברה אזרחית וככזו היא לא כפופה לנהלי צה"ל, ואין שום חוק אזרחי האוסר לערוך חיפוש בכלי חיילים. עם זאת, למיטב ידיעתי אסור על מאבטח לאסור על חייל במדים להכנס למקום כגון קניון כי יש לו נשק למשל, ואם ממילא כבר יש לו נשק אוטומטי ומחסנית או שתיים, חיפוש בתיק נשמע קצת אדיוטי.

לגבי מעברי קצינים - שמעתי הרבה גרסאות. ההגיוניות יותר כללו את העובדה שקצין שיושב הרבה בתפקיד נוטה להפסיק לחדש ולהתחיל לזרוק זין.

לגבי קק"צ מאוחר - בד"כ אחרי שנה וחצי (לבנים) אתה כבר נחשב חריג פז"מ ועשויים להערים עליך קשיים.

פורסם

בד"כ יסכימו להחליף לך בלי בעיות [אם לדוגמא תגיד שהמדים גדולים עליך/קטנים], אבל תמיד למדים משומשים. תעשה את החשבון שלך אם משתלם לתת מדים חדשים עם קצת כתמים בעבור מדים ישנים ומשומשים לעייפה [ויש היאמרו: עם פז"מ].

פורסם

ג. מדוע קצינים "מחליפים" תפקיד כל שנתיים-שלוש? זה משהו "חובה" או נגזר מהשחיקה המתמשכת בתפקיד ורצון הקצינים עצמם?

כך הקצין יהיה נאמן למקום בו הוא נמצא, ישקיע בו (הוא הרי שם להרבה זמן), יהיה מקצועי יותר בעבודתו, יוכל להשתקע עם משפחתו באיזור. אהה... אופס... זה לא עובד... משום מה כופים על הקצין להחליף תפקיד אחת לכמה שנים....

לגבי מעברי קצינים - שמעתי הרבה גרסאות. ההגיוניות יותר כללו את העובדה שקצין שיושב הרבה בתפקיד נוטה להפסיק לחדש ולהתחיל לזרוק זין.

איך לא חשבו על זה באזרחות? למה לשמור על עובד שיודע את עבודתו, בוא נביא כל שנתיים-שלוש מישהו אחר במקומו :kopfpatsch:

כל האמור לעיל נאמר על קצינים שאינם קרביים. לגבי הקרביים - אין לי מושג.

פורסם

קצין הוא לא עובד מקצועי עם הכשרה ספציפית ארוכה (בשביל זה יש נגדים). הוא קודם כל דמות סמכותית שאמורה לנהל - וזה אכן משהו שמדרדר אחרי כמה שנים בתפקיד.

פורסם
  • מחבר

א. לא קונים מדים. לאף אחד לא איכפת אם הם מלוכלכים קצת (אחרי כביסה כנראה לא יראו את זה כמעט). במקרה הכי גרוע, תנסה להשיג מדים חדשים דרך איזה איש קבע (שיכול לקנות באמצעות נקודות הקבע).

ב. איזו פקודה? זה נתון להחלטה של הנהלת הקניון. אזרחים לא כפופים לפקודות של צה"ל.

ג. זה נקרא מעבריות.

ד. יש מסלול כ"מ (כושר מוגבל), אבל הוא מיועד רק לאנשים עם בעיות בריאותיות קשות יחסית. כן, יש אנשים שנופלים בין הכסאות (הם מספיק בכושר כדי לא להיחשב כ"מ, אבל לא מסוגלים לעשות קורס קצינים רגיל).

ה. אם אתה רוצה לצאת לקצונה לקראת סוף שירות החובה, פשוט תצטרך לחתום יותר קבע.

א. זה לא "קצת ליכלוך" - כל הצד הימני של החולצה והמכנס פשוט שחורים משמן נשק - גם נראה לי שזה לא כ"כ חוקי מבחינת דיגום - וזה גם נראה רע מאוד ולא ייצוגי.

ב. אני זכרתי משום מה שיש פקודה כזו או אחרת שאסור לבדוק ציוד אישי של חייל על מדים המציג חוגר - בקטע של מסמכים מסווגים או כל מיני דברים שכאלה. כנראה שטעיתי.

ג. אתה יכול להרחיב על זה קצת?

ד. נפילה בין הכסאות היא דבר מאוד מוכר לי - במקרה של "פחות מדי" בעיות בריאותיות בשביל כ"מ ו"לא מספיק בכושר" בשביל קק"צ רגיל - האם יש אפשרות לעבור קק"צ עם פטורים כאלו ואחרים, בדומה לטירונות בסיסית?

בן אור - תודה על המחמאה על הפיסוק :P

זה כ"כ היגיון צה"לי לאפשר לי להחליף רק מדים עם נזק מעל 80% ולא נזק 60% או משהו כזה ><

האם יש אפשרות לעלות מת"ש על מדים ואז לקבל כאלו חלופיים? האם על נזק "חמור" ולא ברור למדים(אני בתפקיד משרדי, אין סיבה שהמדים יהיו קרועים וכו') ניתן לשפוט כעבירה במקרה של מצב רוח רע לנגד אפסנות או משהו כזה?

אה נזכרתי בעוד שאלה - אני רוצה להפנות "שאילתא" מסויימת בנוגע לנוהל מסויים המתקיים באחד הבסיסים - אני לא יודע למי להפנות אותו - אין לי סיבה לפנות לנקח"ל כיוון שאני לא מעוניין בקבילה/פיצויים. חשבתי לפנות "אנונימית" לקצין פניות ציבור, אבל אני גם כן רוצה לקבל תשובה מפורטת. יש אופציה כלשהי?

פורסם

קצין הוא לא עובד מקצועי עם הכשרה ספציפית ארוכה (בשביל זה יש נגדים). הוא קודם כל דמות סמכותית שאמורה לנהל - וזה אכן משהו שמדרדר אחרי כמה שנים בתפקיד.

מה שאמרתי רלוונטי מאוד לעתודאים למשל.

כמו כן, גם בשביל לנהל אתה צריך ידע מקצועי רלוונטי שלוקח זמן ללמוד. "נאמנות" למקום ואכפתיות ממנו לא יהיו בראש מעיניו של אדם אם הוא יודע שעוד שנה בכל מקרה יעבירו אותו תפקיד ובסיס. בוא נוסיף לכך את הצורך בהעתקת מקום המגורים, לעיתים עם משפחה.

בוא ניקח לדוגמא קצינת שלישות שמנהלת כוח אדם (הדבר עם הכי פחות הבדל מקצועי בין יחידה ליחידה שהצלחתי לחשוב עליו), איזה יתרון יכול להיות להעביר אותה מבסיס אחד לבסיס אחר?

אה נזכרתי בעוד שאלה - אני רוצה להפנות "שאילתא" מסויימת בנוגע לנוהל מסויים המתקיים באחד הבסיסים - אני לא יודע למי להפנות אותו - אין לי סיבה לפנות לנקח"ל כיוון שאני לא מעוניין בקבילה/פיצויים. חשבתי לפנות "אנונימית" לקצין פניות ציבור, אבל אני גם כן רוצה לקבל תשובה מפורטת. יש אופציה כלשהי?

אתה יכול לנסות לשאול פה, או לפחות להגיד לנו באיזה נושא מדובר.

פורסם

דווקא שלישות זה אחלה דוגמה. התפקיד הוא אותו תפקיד, כמו שאמרת, אז חוץ ממבנה היחידה ודברים שכאלה לא צריך ללמוד כלום מחדש - אז אין נזק במעבר. ומצד שני, תועלת יש גם יש, שכן תוך שנתיים לא תתחיל לנהל הכל בקומבינות ובהעדפת "מקורבים" - משהו שדווקא מאוד עקרוני בתפקיד שכזה.

פורסם

על מנת למנוע קומבינות יש מפקד יחידה. שום קצינת שלישות לא תוכל לרס"ר בן 40 ושאר חבריו.

גם החודש-חודשיים שיקח לשלישה ללמוד על מבנה היחידה, הקורסים אליהם צריך להוציא את האנשים, מי אנשי הקשר הרלוונטיים ביחידות אחרות וכו' - הם פשוט בזבוז.

איך לדעתך תתנהג קצינת שלישות חצי שנה לפני מעבר תפקיד (כשהיא צריכה בין היתר לדאוג לעצמה לכל הלוגיסטיקה של מעבר דירה בחייה האזרחיים)?

פורסם
  • מחבר

השאלה שאני רוצה לשאול - נראה לי שהיא יותר "שאלה" לצורך שינוי אבל בכל זאת - מדוע במקומות מסויימים בבסיסים מסויימים, יש חברה אזרחית שאחראית על ניקיון המתקנים? (בעיקר השירותים)

פורסם

כמו כן, גם בשביל לנהל אתה צריך ידע מקצועי רלוונטי שלוקח זמן ללמוד. "נאמנות" למקום ואכפתיות ממנו לא יהיו בראש מעיניו של אדם אם הוא יודע שעוד שנה בכל מקרה יעבירו אותו תפקיד ובסיס. בוא נוסיף לכך את הצורך בהעתקת מקום המגורים, לעיתים עם משפחה.

בגלל העניין הזה אנשים עוברים קורס קצינים, שאחד המטרות העיקריות שלו (גם אם לא באופן מוצהר) זה לסנן אנשים על פי "נאמנות" למערכת הצבאית בכללי ולחזק אותה כמה שאפשר.

לגבי צבירת הידע הדרוש כדי לנהל באופן מקצועי, לדעתי המעבר בין תפקידים יכול לעזור דווקא. בדרך כלל, אם אתה קצין טרי, אף אחד לא מפיל עליך משימות ניהוליות שספק אם תוכל להתמודד איתן על ההתחלה, אלא מתחילים בקטן. המעבר בין תפקיד לתפקיד עוזר לך להכיר צדדים שונים במערכת, להתמודד עם משימות מגוונות יותר, במובן מסויים זה מאיץ את צבירת הניסיון. לא תמיד אנשים הופכים להיות מנהלים יוצאים מן הכלל, אבל הרבה לומדים מספיק כדי לכל הפחות להמשיך בצבא לתפקידים יותר משמעותיים.

אגב, יש קצינים שתוכנית השירות שלהם בנויה סביב פיתוח מקצועי ולא ניהולי, במצב כזה נשארים באותו תפקיד המון זמן.

פורסם

השאלה שאני רוצה לשאול - נראה לי שהיא יותר "שאלה" לצורך שינוי אבל בכל זאת - מדוע במקומות מסויימים בבסיסים מסויימים, יש חברה אזרחית שאחראית על ניקיון המתקנים? (בעיקר השירותים)

כי יש כסף, וזה חוסך חיילים (בכל זאת, יש לצה"ל חפ"שים שהם חשובים מדי בשביל לשלוח אותם אחת לחודש לעבודות רס"ר).

פורסם

אתה אומר את זה בציניות, אבל יש מקרים [לא הרבה] שבהם המשפט שלך מדויק.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים