עבור לתוכן

שאלה לגבי אורך מוקד העדשה

Featured Replies

פורסם

שלום

יש לי את המצלמה Canon PowerShot SX1 IS ויש לי שאלה לגבי אורך מוקד העדשה שלה.

על העדשה רשום 35mm equiv. ואז ככל שאני פותח יותר את העדשה(מבצע zoom) רשומים לי כל אורכי המוקד(28, 85, 135, 200, 300, 400, ו 560 mm).

כאשר אני מבצע full zoom מצוין לי 560mm ובכלל אורך העדשה לא ארוך, כלומר זה לא באמת 560mm.

עוד משהו, ליד הערכים של אורכי המוקד רשומים לי על העדשה עוד ערכים תחת השם focal length.

הבנתי שה focal length זה אורך מוקד העדשה, אבל איך יתכן, הערך הראשון שרשום לי מתחת לשם זה הוא 5mm וממשיך עם פתיחת הזוום עד ל 100mm.

אם זה אורך המוקד, אז מה זה ה 35mm equiv הזה לכל הרוחות?

אשמח לתשובה

פורסם

הדרך המקובלת לצילום עד לשנים האחרונות הייתה חשיפה של גליונות מצופים מלחי כסף לאור את הגליונות ניתן היה לחתוך לכל גודל רצוי שהוא ולטעון אותם כמות שהם או מגולגלים כסרט לתוך המצלמה. החל משנות השלושים של המאה העשרים ואליך הגודל המקובל במצלמות לחובבים ולמצלמות קלות וניידות בכלל היה 35 מ"מ.

מידת ההגדלה של עדשה נקבעת על פי אורך המוקד שלה והשטח עליו היא מטילה את התמונה הנוצרת. כאשר עדשה באורך מוקד של 50 מ"מ מטילה דמות על סרט 35 מ"מ ההגדלה היא בקרוב זאת של העין האנושית (אורך המוקד המקביל לעין אנושית הוא בערך 47 מ"מ) לכן עדשות 50 מ"מ נחשבות "נורמליות" במצלמות 35 מ"מ. עדשות בעלות אורך מוקד קצר יותר נותנות תמונה מוקטנת יותר, בכך נדחסת זווית רחבה יותר על סרט הצילום, עדשות אלו נקראות על כן "רחבות". עדשות עם אורך מוקד מעל 50 מ"מ יקרינו זווית צרה יותר על סרט הצילום ("מגדילות") והן נקראות טלה-פוטו.

מצלמות דיגיטליות רבות מצוידות בחיישן שקטן מסרט 35 מ"מ, כך שאצלן אורך המוקד "הנורמלי" הוא קטן יותר מ-50 מ"מ. אולם אנשים התרגלו לשיטת ה-35 מ"מ ולכן שיטה זאת הפכה לאמת מידה להשוואה. בשל כך היצרן מציין הן את אורכי המוקד האמיתיים של העדשה וכן את המקבילה שלהם בעולם ה-35 מ"מ. מדובר בהמרה ביחס ישר - המכפלה בין אלכסון גודל החיישן לאלכסון סרט 35 מ"מ הוא היחס בין אורך המוקד של עדשת המצלמה בעלת החיישן למקבילה שלה במצלמת 35 מ"מ.

מאחר שהמצלמה שלך מצוידת בחיישן קטן יחסית, שגודל האלכסון שלו קטן פי 5.6 מזה של סרט 35 מ"מ, טווח אורך מוקד של 5 מ"מ עד 100 מקביל לזה של עדשת 28 עד 560 במצלמת 35 מ"מ.

בנוסף - לא תמיד יש קשר ישיר בין אורך המוקד של העדשה לאורך הפיזי שלה.

פורסם
  • מחבר

שאלה:

למה גודל החיישן גורם להשתנות אורך המוקד של העדשה המורכבת על המצלמה?

מה שלא הבנתי, האם המצלמה שלי ב full zoom העדשה נפתחת ל 560 מ"מ אמיתי?

פורסם

זה לא משנה את אורך המוקד של העדשה שלך (שהוא דבר פיזי, אופטי), הרעיון הוא שהחישוב הזה נעשה ע"י חיבור עם חיישן בגודל X. נניח, בגודל של 35 מ"מ (אלכסון, כמו 22" במסך מחשב למשל).

ברגע שיש לך מצלמה עם חיישן קטן יותר, נניח בגודל 23 מ"מ בקירוב, מה שקורה זה שהחיישן פשוט לא תופס את כל התמונה שהעדשה "מקרינה". הוא קולט רק את ה-23 מ"מ באמצע, וכל המסגרת הנוספת של התמונה פשוט נזרקת החוצה...

מכיוון שבפועל זה אומר שזוית הצפיה שלך נהיית קטנה יותר (וזה סוג של "זום" כביכול) נהוג לבצע חישוב מחדש של אורך המוקד האמיתי כפול יחס החיתוך (crop factor) על מנת להציג את אורך המוקד האמיתי שבו היית רואה את אותה זוית אם הייתי מחבר את העדשה (בתיאוריה) לחיישן בגודל 35 מ"מ.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים