עבור לתוכן

שאלה | ווליום גבוה במגבר משולב tda 2004 - מה עושים?

Featured Replies

פורסם

שלום לכולם,

היום הייתי בשד' הר ציון בתל אביב וקניתי את הרכיבים ברשימה, במטרה לבנות את המעגל הבא:

57570682.png

הבעייה שנתקלתי בה היא שאני לא מבין מהשרטוט את הקוטביות של הקבלים האלקטרוליטיים, האם הפלוס הוא הקו המלא או הריק? (מסומן באדום)

אני בטוח שזו שאאלה פשוטה ביותר.

מצאתי איפשהו בפורום דף עם סימוני רכיבים אבל שם הוא נראה אחרת.

אפשר עזרה בבקשה?

פורסם

איך אתה מצליח לראות משהו בתמונה כ"כ קטנה?

פורסם

הצד החלול הוא ה+. האמת שזה גם די ברור למי שקצת מנסה להבין מה קורה שם...

פורסם
  • מחבר

אוקי. תודה רבה על העזרה

עריכה:

רק שאלה אחת קטנטונת -

בניתי את המגבר. הוא עובד מעולה וחזק מאוד. הבעיה היא שכאשר ניסיתי לחבר אותו לדיסקמן, קיבלתי ווליום גבוה מאוד מהמגבר עוד כשהווליום היה נמוך מאוד בדיסקמן. ניסיתי למצור פתרון אפשרי לבעיה - מצאתי כי ההתנגדות של הכניסה מהדיסק מן היא 9 קילו-אום בלבד כאשר בdatasheet של המגבר כתוב מינימום 70 קילו-אום:

62009648.jpg

ניסיתי לפתור את הבעיה באמצעות נגדי 120 קילו אום לפני כל כניסה, אבל זה רק החריף את הבעיה. האם יש צורך בפוטנציומר? האם זה קשור ל"non-inverting unput"?

כיצד לעשות שהווליום לא יהיה גבוה מידי?

פורסם

שים פוטנציומטר, שהרגל האמצעית שלו הולכת לדיסקמן, ואחד למינוס ואחת לכניסה.

פורסם
  • מחבר

סליחה על הבורות, אבל לא הבנתי למה את מתכוונת.

אני צריך לשים פוטנציומטר שהולך לכניסה ולמינוס? (יש לי אחד כזה כפול אני חושב זה 10 או 20 קילו-אום אני אבדוק מאוחר יותר)

רגל אמצעית לדיסקמן? (זה לא הכניסה)

אודה לך אם תסבירי שוב.

תודה רבה על העזרה

פורסם

סליחה על הבורות, אבל לא הבנתי למה את מתכוונת.

אני צריך לשים פוטנציומטר שהולך לכניסה ולמינוס? (יש לי אחד כזה כפול אני חושב זה 10 או 20 קילו-אום אני אבדוק מאוחר יותר)

רגל אמצעית לדיסקמן? (זה לא הכניסה)

אודה לך אם תסבירי שוב.

תודה רבה על העזרה

בפוטנציומטר אין כניסה או יציאה, כל רגל יכולה לשמש לאי אלו שימושים

כשהיא התכוונה לכניסה דהיינו ל input

כשהיא התכוונה למינוס דהיינו לground

למכן האמת הסידור שהיא נתנה לך לא כל כך חשוב אבל יפעל גם אחרת

אפשר לסדר גם כך:

(כל הכתוב יהיה כשהפוטנציומטר עם ההוו סיבוב מול הפנים שלך והרגליים כלפי הגוף שלך)

רגל ימנית - לדיסקמן

רגל אמצעית ל input של המעגל

רגל שמאלית לאדמה/הארכה/מינוס/בלהבלה

בעצם עכשיו כשאני חושב על זה, מה שפינק הביאה יביא לעלייה בגיין של המעגל טיפה, מה שאת לא בטוח רוצה

תשתמשי במה שאמרתי לך

פורסם

בואו נעשה סדר בבלגאן!!! :silly:

דבר ראשון הצגת את הבעיה באופן לא נכון - התנגדות הכניסה היא פרמטר של מגבר השרת, היא נתון קבוע שתלוי בסוג החומרים ובארכיטקטורה הפנימית של מגבר השרת הספציפי. עוד דבר - לדיסקמן אין התנגדות כניסה מפני שאין לו כניסה!!! :bash: הוא מפענח את הנתונים על התקליטור ומתרגם אותם למידע אנלוגי = צלילים. כנראה התכוונת להתנגדות היציאה, אך גם אם כך הרי שדיברת שטויות מפני שהתנגדות היציאה של דיסקמן היא כמה Ω בודדים וזאת ניתן להסיק מכך שהוא מיועד להפעיל אוזניות קונבנציונליות כלומר בטווח התנגדויות שבין 8 ל 32 Ω. אם התנגדות היציאה היתה 9KΩ לאוזניות היה מגיע אות בעוצמה של 0.0035% מתוך עוצמת מתח המוצא המלאה וזה עוד במצב הכי טוב עם אוזניות של 32Ω. במילים אחרות, לא היית שומע כלום. :screwy:

עכשיו לגבי הפתרון שפינק הציעה - תיאורטית זה באמת אמור לעבוד, מעשית יש סכנה רצינית (מאוד!!!) שהדיסקמן ילך לעולמו :pissed:. אני אסביר: כשמחברים את יציאת הדיסקמן דרך הפוטנציומטר למגבר והפוטנציומטר מכוון כך ששומעים משהו (כל מצב מלבד המינימום) לכאורה כל טוב ויפה. הבעיה מתעוררת כאשר אתה מחליש את הווליום למינימום (הפוטנציומטר בסוף המהלך) - מכיוון שאחת הרגליים הצדדיות של הפוטנצימטר מחוברת לאדמה (מינוס) נוצר מצב של קצר!!! :kopfpatsch: בין יציאת הדיסקמן לאדמה מכיוון שקיימת בינהם התנגדות אפסית!!! גם אם הדיסקמן לא "ימות" עקב מצב שכזה (הוא עלול להכיל מעגלי הגבלת זרם ושאר ירקות) מובן מאליו שזהו מצב לא "בריא" ורצוי (מאוד) להימנע ממנו. :nixweiss:

אז מה הפתרון? - ישנם שני פתרונות דומים ופשוטים שאני מציע לך:

1) להשתמש באותו עיקרון שפינק הציעה רק בלי לחבר את אחת הרגליים הצדדיות לאדמה (להשאיר אותה יתומה) אבל! להשתמש בפוטנציומטר גדול פי כמה מהתנגדות הכניסה בסדר גודל של כמה MΩ. יש לציין שזהו פתרון פחות טוב והוא עלול לפגוע באיכות השמע עקב הקטנת הזרם שנכנס למגבר. מצד שני זה פתרון עדיף מבחינת חיסכון בהספק מכיוון שאין זרם מבוזבז בחלק שבין יציאת הדיסקמן לכניסה המגבר. אוסיף ואומר שפתרון זה יאפשר שליטה מאוד מוגבלת על הווליום לכן הוא ממש לא כדאי.

2) הפתרון השני והמומלץ (ממש ממש מומלץ!!!) הוא לחבר את היציאה של הדיסקמן בטור לפוטנציומטר של כמה KΩ ולנגד של כמה מאות Ω בודדים. הכניסה של המגבר תתחבר בין הפוטנציומטר לנגד (צומת T). לפי עיקרון מחלק המתח, על הנגד יתקבל מתח יחסי לגודל שלו ביחס לפוטנציומטר כלומר ניתן לשלוט על מתח הכניסה למגבר ע"י הפוטנציומטר. במקרה כזה לא נשקפת כל סכנה לדיסקמן מפני שהעומס המנימלי ביציאה הוא התנגדות הנגד (כמה מאות Ω כמו שהזכרתי) ואין למכשיר שום בעיה להתמודד איתו. זהו פתרון מומלץ בחום ובנוסף צירפתי שרטוט פשוט שיעזו לך להבין מה הולך שם. :yelclap: חשוב לציין שבגלל שהמגבר הוא סטריאו אז תצטרך לבנות את המעגל הזה פעמיים (אחד לכל ערוץ) מה שאפשר לעשות הוא להשתמש בפוטנציומטר כפול ובמקום נגד אחד לשים שני נגדים (לכל אחד מהפוטנציומטרים).

אני חושב שהבהרתי את הנושא וסביר להניח שלא אענה על שאלות נוספות :hat:

מקווה שעזרתי

שגיא :xyxthumbs:

[attachment deleted by admin]

פורסם
  • מחבר

שגיא, עזרת לי ובגדול.

חיכיתי הרבה זמן שמישהו יבהיר לי את הדברים....

תודה רבה על ההסבר. הוא הגיוני וברור.

כגע הפתרון של i-pink הוא בשימוש עם המגבר, ולאחר הבהרתך החלטתי להשאיר אותו.

זאת מכיוון שמלחתכילה לא התכוונתי להגיע בשום מצב של אפס בפוטנציומטר, כיוון שהווליום תמיד היה אמור להישלט באמצעות הדיסקמן (או אמפי3 פלאפון או כל דבר אחר). פשוט רציתי להוריד בכמה אחוזים את ווליום הכניסה בצורה קבועה כדי שאוכל לווסת ווליום בצורה טובה מן הדיסקמן בלבד.

עכשיו אני יודע שאסור לי להגיע למצב של אפס בפוטנציומטר כאשר מקור אודיו מחובר, זה חשוב לי מאוד ולא ידעתי לפני.

מקווה שאני ברור, בכל זאת עזרת לי מאוד.

הבעיה עכשיו זה למצוא רמקולים נורמליים עם באס טוב... מה שיש כרגע פשוט הוצא ממערכת 5.1 ולכן הם לא מתאימים לבאסים.... צריך רמקולים מדפיים

אבל את זה אני אפתור.

אני מבין שאופן עקרוני אני יכול לחבר כל מקור שמע (פלאפון עם יציאת אוזניות, מחשב וכו') כל עוד הפוטנציומטר לא יגיע לאפס ויקצר עם האדמה?

תודה, ניב

פורסם

עכשיו אני יודע שאסור לי להגיע למצב של אפס בפוטנציומטר כאשר מקור אודיו מחובר, זה חשוב לי מאוד ולא ידעתי לפני.

אם תחבר את הפוטנציומטר כמו ש BigSag צייר , אין שום בעיה לסובב את הפוטנציומטר ל 2 הכיוונים עד הסוף , גם כשמקור האודיו מחובר . המקור יראה בערך את אותה ההתנגדות כל הזמן (ההתנגדות הכוללת של הפוטנציומטר) .

פורסם

קודם כל אני ממש שמח שעזרתי :yelclap:

בקשר לפתרון שפינק הציעה פה אז לא משנה מאיזה מקור אודיו אתה מחבר בכל מקרה ממש לא כדאי להגיע לווליום 0 כלומר אסור להגיע למינימום של הפוטנציומטר :nono:

בפתרון שאני הצעתי המצב שונה - גם במצב של ווליום מינימלי תהייה קיימת ההתנגדות של הנגד כלומר לא יכול להיגרם קצר. דרך אגב, מספיק להשתמש שם בנגד של כמה עשרות Ω. בעיקרון מומלץ להשתמש בנגד בעל התנגדות גדולה מזו של האוזניות איתן המכשיר מיועד לפעול. :cool2:

בקשר לפוטנציומטר ככל שערכו יהיה יותר גדול כך תוכל להגיע לרמת ווליום מינימלית נמוכה יותר כלומר טווח השליטה שלך על הווליום יהיה גדול יותר. מנגד אם תגזים בערכו של הפוטנציומטר יכולים להיגרם עיוותים בשמיעה זאת מפני שהתנגדות הכניסה של המגבר הזה יחסית נמוכה (200KΩ) בגלל שהוא מיועד להספקים. אין לי כוח להיכנס לעומק להסברים וחישובים מיותרים. אם תשתמש בערכים דומים (לווא דווקא זהים) לאלה שהמלצתי לך בתגובתי הקודמת הכל אמור לפעול כשורה. :smile1:

שגיא :xyxthumbs:

פורסם

בקשר לפוטנציומטר ככל שערכו יהיה יותר גדול כך תוכל להגיע לרמת ווליום מינימלית נמוכה יותר כלומר טווח השליטה שלך על הווליום יהיה גדול יותר

לא.

ערכו של הפוטנציומטר לא ישפיע על רמת ווליום מינימלית או מקסימלית בפתרון שהצעת.

פורסם

לא.

ערכו של הפוטנציומטר לא ישפיע על רמת ווליום מינימלית או מקסימלית בפתרון שהצעת.

לגמרי כן!!! ככל שערכו של הפוטנציומטר יהיה יותר גדול ביחס לערכו של הנגד כך תתאפשר רמת ווליום מינימלית נמוכה יותר זאת אומרת טווח שליטה רחב יותר על הווליום ואין על זה בכלל ויכוח!!! :bash:

סטפן אני רוצה לציין שגם התגובה הזו וגם התגובה הקודמת שלך ממש לא נכונות אתה מדבר שטויות וממציא את האלקטרוניקה מחדש :kopfpatsch:

אם אתה לא יודע עדיף שלא תתערב כמו שאומר הפתגם הידוע: "עדיף שתשתוק ויחשבו שאתה טיפש מאשר שתדבר ותוכיח את זה" :screwy:

:xyxthumbs:

פורסם

לגמרי כן!!! ככל שערכו של הפוטנציומטר יהיה יותר גדול ביחס לערכו של הנגד כך תתאפשר רמת ווליום מינימלית נמוכה יותר זאת אומרת טווח שליטה רחב יותר על הווליום ואין על זה בכלל ויכוח!!! :bash:

סטפן אני רוצה לציין שגם התגובה הזו וגם התגובה הקודמת שלך ממש לא נכונות אתה מדבר שטויות וממציא את האלקטרוניקה מחדש :kopfpatsch:

אם אתה לא יודע עדיף שלא תתערב כמו שאומר הפתגם הידוע: "עדיף שתשתוק ויחשבו שאתה טיפש מאשר שתדבר ותוכיח את זה" :screwy:

:xyxthumbs:

אופס , סליחה טעיתי , לא הגדלתי את השרטוט שלך והנחתי שמה שציירת הוא משהו אחר.

עכשיו כשהגדלתי את התמונה , אני יכול לספר שגם הפתרון שלך לא משהו , הוא גם סתם מסרבל + לא נותן אפשרות של להוריד ווליום עד הסוף .

בקשר לידע שלי , יש לך עוד הרבה מה ללמוד.

קיצר , הפתרון הפשוט והנכון לפותח השרשור , וגם לך , ראה שרטוט .

במקרה הזה אפשר לסובב את הפוט ל2 הכיוונים ללא הגבלה כלשהי + עוצמת הווליום מין /מקס לא תלויה בגודל הפוט , אלה בכמה סובבת אותו .

בכיוון אחד יהיה מינימום ווליום , ובשני מקסימום(כמו חיבור ישיר)

אגב , המעגל של המגבר עצמו גם לא משהו.

[attachment deleted by admin]

פורסם
  • מחבר

חחחח רק שלא תהרגו אחד את השני... :lol: :lol:

כולה ביקשתי עזרה לא רציתי להביא את זה לכיוון של ויכוח....

נראה שהפתרון של סטפן הוא אותו פתרון שהביאה i-pink, אותו אני אימצתי.

אני זוכר לא לסובב את הפוט עד הסוף ואם ארצה קצת לשכלל אותו אז אשים גם את הנגד לאדמה. תודה רבה ;)

חחח ולמה בדיוק המגעל של המגבר לא משהו? יש לך עצות איך לייעל אותו?

זה המעגל שמובא מן ה-datasheet של הרכיב tda2004

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים