עבור לתוכן

יום-מלחמה, גרסת ישראל 2012?

Featured Replies

פורסם

בשנת 1984 יצא בארה"ב הספר "יום-מלחמה" (warday). הספר כתוב בסגנון תעודי כמסע של שני עיתונאים בארה"ב מספר שנים לאחר מלחמה גרעינית "מוגבלת" (פגיעות במספר אתרים מוגבל ברחבי ארה"ב וברה"מ). הספר עוסק פחות באלמנטים המדעיים של הפצצות ויותר בהשפעות ארוכות הטווח על החברה בארה"ב (השפעות שהסופרים טוענים, יהיו אדירות ויזעזעו את החברה והמדינה כולה).

כאמור, הספר עוסק במלחמה "מוגבלת", כאשר למעשה מרבית הערים בארה"ב לא נפגעות.

כיום נראה שהעולם משלים עם איראן גרעינית, בהנחה שאיראן תשיג את הפצצה הראשונה בתוך שנה ובהינתן קצב ייצור של 3-4 פצצות לשנה, יהיו בידי איראן עד 2012 כ-12 מתקנים גרעיניים, נניח בעוצמה של 150 קילוטון כ"א. האם האיראנים עלולים לחשוב שמתקפה גרעינית אחת באמת תפורר את מדינת ישראל ולהתפתות לתקוף (לאחר פרובוקציה או תרגיל כזה או אחר)? האם קונספט השוהדא השיעי באמת עד כדי כך מושרש שהם לא יחששו מתגובה נגד (או שאולי יאמינו שלא תהיה תגובת נגד - "כי ליהודים אסור מה שלאחרים מותר")?

בהתבסס על נתונים הקיימים בשפע ברשת ומעט ידע כללי אישי, החלטתי לנסות לבנות תרחיש של מתקפה גרעינית על ישראל. תרחישים כאלו היו נפוצים בארה"ב בשנות ה-80, אולם ישראל קטנה יותר, סובלת מאיום דמוגרפי ואינה נהנת ממעמד של מעצמה גרעינית. התרחיש מתייחס בשלבו הראשון להשפעה המיידית של הפיצוץ במשך השעות הראשונות ולא בהשלכות החברתיות ארוכות הטווח (לכן ההודעה מפורסמת בפורום זה) ומה ניתן לעשות על מנת לצמצם את הנזק הצפוי.

(החלק הראשון של התרחיש הינו בדיוני, לא בהכרח מבוסס על אמיתות מדיניות ומיועד לשמש כהקדמה בלבד) התרחיש מדבר על הדרדרות קשה בעזה, משבר בני ערובה חמור (חטיפת מיניבוס עם 8 תיירים ישראלים מסיני לעזה), מטחי רקטות המגיעים עד אשדוד וכו'. ישראל מטילה מצור מוחלט על עזה (מלבד אספקה מזערית של דלק ותרופות). איראן מגבה את ממשלת החמאס ומציגה אולטימטום לישראל, התקשורת העולמית מוסיפה דלק למדורה כשהחמאס מנתק מכונות הנשמה ואינקובטורים בבתי החולים בעזה ומאשים את ישראל. ישראל דוחה את האולטימטום האיראני ופולשת לעזה בכוח רב, בתגובה איראן משגרת מאות טילים על ישראל, מתוכם 12 בעלי רש"ק גרעיני והשאר בעלי רש"ק כימי (בעיקר VX). מערכות ההגנה של ישראל מיירטות 85% מהטילים, אולם 2 טילים גרעיניים (ועוד כעשרים כימיים) חודרים את מערכות ההגנה.

שני הטילים מכוונים לעבר גוש דן באופן כללי, טיל מחטיא את מטרתו לחלוטין ומתפוצץ מעל המסלול הצפוני של נתב"ג כ-1200 מ' צפונית לטרמינל החדש וכק"מ מפאתי קרית אונו. הטיל השני מתפוצץ מעל מגדל שער העיר, ר"ג. שני ראשי הנפץ מתפוצצים בעוצמה של 150 קילוטון ובגובה של כק"מ מעל הקרקע.

אני אודה מראש אם הדיון (אם למישהו יש בכלל חשק לעסוק בנושא עגום זה) יהיה מוגבל לפנים המדעיים/טכנולוגיים של הנושא להשפעה בטווח הקצר של הפיצוץ (על שלושת מרכיביו - גל חום, הדף וקרינה מייננת), לא יגלוש לפוליטיקה וכל חבר בפורום יתרום מהידע המקצועי שלו (רק בלי מידע מסווג/צבאי בבקשה).

פורסם

fungiman יש לך יותר מידי זמן פנויי ;D

פורסם

אתה חושב בקלות מידי על החלטה לשיגור טילים כימיים/גרעיניים לכיוון ישראל

ואני מוכן להתערב על הכבד שלי שיש לישראל ראשי נפץ גרעיניים... ואל תשכח שיש לנו יכולת שיגור כתגובה

פורסם
  • מחבר

fungiman יש לך יותר מידי זמן פנויי ;D

לא ממש, אני מקליד מאוד מהר. זה נושא שמעסיק אותי הרבה זמן והנתונים כבר היו ערוכים לפני. סיפור של כמה דקות עבודה...

אתה חושב בקלות מידי על החלטה לשיגור טילים כימיים/גרעיניים לכיוון ישראל

ואני מוכן להתערב על הכבד שלי שיש לישראל ראשי נפץ גרעיניים... ואל תשכח שיש לנו יכולת שיגור כתגובה

השאלה כאן היא לא פוליטית-מדינית של "אם", אני יוצא מנק' הנחה שהאיראנים עשויים לחשוב ששיגור טילים על ישראל רק יועיל להם בטווח הארוך. הסוגיה היא יותר האפקט של פגיעה כזאת בישראל ומה אפשר לעשות על מנת להתגונן - בדומה לשאלות שעלו בארה"ב ובריטניה בשנות ה-80.

פורסם

לא הבנתי מה מטרת הדיון,

תרחש לשנת 2012? בדיוק לפני דקה קראתי בYNET

ש3/4 ישראלים מאמינים שתוך5 שנים הקרובות תיהיה מלחמה .

ואני חושב (ומקווה שאני טועה גם) שהמלחמה הבאה, תיהיה גם גרעינית.

פורסם

אין ממש דרך להתגונן נגד פצצה גרעינית

להשיג מקלט גרעיני לכל תושב זה עסק מאוד מאוד יקר

פורסם

במידה ומישהו יעז לירות עלינו טילים בעלי ראשי קרב לא קונבנציונליים ובמידה וטיל החץ יעבוד כמו שהוא צריך ויירט אותם השאלה הגדולה כאן היא אם לראש הממשלה שיהיה בשלטון יהיו מספיק ביצים להכות במדינה שכזו במלוא הכוח.

פורסם

במידה ומישהו יעז לירות עלינו טילים בעלי ראשי קרב לא קונבנציונליים ובמידה וטיל החץ יעבוד כמו שהוא צריך ויירט אותם השאלה הגדולה כאן היא אם לראש הממשלה שיהיה בשלטון יהיו מספיק ביצים להכות במדינה שכזו במלוא הכוח.

במצב כזה, זה הכרזת מלחמת גלויה

כלומר ש3/4 מהמדינות שלידנו (אם לא כולם ) ילכו אלינו,

במצב כזה, וקיום, אני לא חושב שאפשר בלי האיום הגרעיני

פורסם

כל התגובות כאן ממש מיותרות, הבן אדם ביקש בפירוש לא לנתח היתכנות:

אני אודה מראש אם הדיון (אם למישהו יש בכלל חשק לעסוק בנושא עגום זה) יהיה מוגבל לפנים המדעיים/טכנולוגיים של הנושא להשפעה בטווח הקצר של הפיצוץ (על שלושת מרכיביו - גל חום, הדף וקרינה מייננת), לא יגלוש לפוליטיקה וכל חבר בפורום יתרום מהידע המקצועי שלו (רק בלי מידע מסווג/צבאי בבקשה).

fungiman,

שני הטילים מכוונים לעבר גוש דן באופן כללי, טיל מחטיא את מטרתו לחלוטין ומתפוצץ מעל המסלול הצפוני של נתב"ג כ-1200 מ' צפונית לטרמינל החדש וכק"מ מפאתי קרית אונו. הטיל השני מתפוצץ מעל מגדל שער העיר, ר"ג. שני ראשי הנפץ מתפוצצים בעוצמה של 150 קילוטון ובגובה של כק"מ מעל הקרקע.

לדעתי גובה הפיצוץ גדול מדי, בכל מקרה שים לב לשני הקישורים הבאים:

http://www.nationalterroralert.com/nuclear/ - זה יסביר את מהות הנזק וערכים קטלניים, לחץ, חום, קרינה וכדומה.

http://www.bomb-shelter.net/nuclear-weapons - זה נותן דוגמאות לערכים קרובים שציינת והדרכה למקלט שתבנה.

תקן אותי אם פספסתי מספר בגדול.

בכל מקרה טווח השמדה מוחלטת של בנינים הוא איזור בו הלחץ 5PSI ומעלה.

פצצת 150KT יוצרת לחץ כזה ברדיוס של כ-1.5Mile, נניח 2.5 ק"מ. תפתח מפת תל אביב ושרטט עיגול בקוטר 2 ק"מ ותבין שלא ישאר שם בניין אחד עומד. זה בגל הפיצוץ הראשון. בטווח כמעט כפול, נזק כבד שכולל ניפוץ חלונות,תריסים והתמוטטות חלקית של קירות או מבנים חלשים.

לאחריו תבוא הקרינה (והנשורת).

נשורת של הפיצוץ נושאת קרינה קטלנית (כתלות בגובה הפיצוץ, המספרים מתיחסים לגובה קרקע) הגורמת למוות תוך ימים עד שבועיים (ביסורים) בעצמה של 900rems מגיעה ל-10mile שווה ערך ל-16 ק"מ. לדעתי ניתן לפנות את כל גוש דן (או מה שישאר ממנו) עם שתי פצצות כפי שהצעת בתרחיש שלך.

מבלי להיכנס לתרגום המשפטים היבשים שלמעלה לקורבנות ולמשמעות עבור המדינה, נחזור לפוליטיקה (אי אפשר בלי) ונבין שאנו לא יכולים להרשות גם טיל אחד של 50KT ולכן "הקם להרגך, השכם להרגו"

פורסם

פורסמה לא מזמן כתבה בידיעות אחרנות שמתארת בצורה בדיונית מה עלול לקרות במידה ותיהיה מלחמה כוללת (ישראל-עזה-סוריה-לבנון-אירן)

עד כמה שאני זוכר.... דובר על כ30 אלף הרוגים בצד הישראלי, רובם חיילים, במקרה ולא יעשה שימוש בחומרי אב"כ, כ120 אלף הרוגים בצד הסורי, וכ50 אלף הורגים בעזה. ובמידה ויהיה שימוש בנשק כימי ביולוגי או אטומי... ואני זוכר את זה באמת כי המספרים באמת הפתיעו אותי... דובר על בין 100 ל-300 אלף הרוגים בצד הישראלי והשמדה של כ3/4 (!!!!) מאוכלוסיית אירן.

בכל מקרה, גם דובר על האם המדינה תצליח להתאושש מתקיפה גריענית, אם נעריך כי התרחיש שלך הוא מה שיהיה, אני חושב על כ200 אלף הרוגים ? אז קראתי שמתווכחים על הנושא הזה, חלק אומרים שאפשר יהיה להתאושש וחלק אומרים שהמדינה לא ערוכה לטפל בכלכך הרבה אנשים ולשקם כלכך הרבה אבדות.

פורסם

לדעתי הסיכוי היחיד שאי פעם תהיה מלחמה גרעינית (כלומר מלחמה שתתחיל בעקבות שיגור טיל גרעיני) היא אם ארגון טרור עצמאי שלא קשור במדינה כלשהי, כמו אל-קעידה (ולא כמו חיזבאללה למשל שתלויה בסוריה) ישיג נשק גרעיני וישגר אותו. כי להם לא אכפת כ"כ מהתגובה, לעומת מדינה אפילו כמו איראן שעדיין מבינה שהיא לא לבד בעולם ויהיה לה קשה להגן על עצמה במידה והיא תעשה משהו כזה. כך אני מקווה לפחות... :x

פורסם

בלי לפרט יותר מדי(מסיבות מודעיניות) אני יכול להגיד לכם שאני ישן טוב בלילה (ואתם יכולים גם).

אגב לאנשים שדיברו על החץ עם תסתכלו בכתבות הקטנות בעיתונים כל שבוע אתם תראו חדשות ממנו זה לא דבר סטטי הוא משתפר כל יום

+ עם בעתיד אתם מדברים בשנת 2010 ישראל תיהיה בעלת 5 שכבות הגנה אקטיבית http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3533206,00.html

פורסם

fungiman - אותך ל debka.co.il (אני בטוח שהם יקבלו אותך בזרועות פתוחות) :cool2:

פורסם

לא הבנתי מה מטרת הדיון,

תרחש לשנת 2012? בדיוק לפני דקה קראתי בYNET

ש3/4 ישראלים מאמינים שתוך5 שנים הקרובות תיהיה מלחמה .

ואני חושב (ומקווה שאני טועה גם) שהמלחמה הבאה, תיהיה גם גרעינית.

בישראל יש בממוצע מלחמה כל עשור, אז הסיכויים שתהיה עוד מלחמה עד 2013 לא מופרכים. והיא לא תהיה גרעינית, אני חושב שלמרות הכל האיראנים לא טיפשים, הם יודעים שהתקפת הישראל זאת התאבדות מצדם, ולא רק בגלל התגובה שלנו, אלא בגלל התגובה של כל העולם.

פורסם

אם אנחנו כבר בענייני חיזוי העתיד אז תקראו מאמר של רון בן ישי. נחמד.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3538225,00.html

מבחינתי המפתח לחיזוי עתיד המזרח התיכון הוא, האם תהיה תקיפה אמריקנית/ישראלית על איראן. מתקיפת או אי תקיפת איראן יתפתחו כול הענינים.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים