עבור לתוכן

באיזו רזולוציה עין אנושית רואה?

Featured Replies

פורסם

שאלה שמטרידה אותי כבר זמן רב.

פורסם

שאלה שמטרידה אותי כבר זמן רב.

בעיקרון פה תקבל את כל התשובות. כמה ISO העין שלנו, כמה MEGA PIXELS וכדומה.

בעיקרון ל180 מעלות זה כ576 מגהפיקסל, תלוי בזווית ראייה, אבל זה באמת על רגל אחת, יש שם את כל ההסברים והדוגמאות לפי קטגוריות.

http://www.clarkvision.com/imagedetail/eye-resolution.html

פורסם

אתה לא יכול לענות על שאלה כזאת, או להבין את התשובה (שהיא לא חד משמעית בכל מקרה) בלי להבין משהו על האנטומיה, נוירואנטומיה ונוירולוגיה של הראיה.

בגלל האופן שבו בנויים קולטני האור בעין, העברת הנתונים לסיבי ראיה ואופן עיבוד הראיה במוח, אין שום דרך לתרגם את הנתון למגה-פיקסלים באופן שאנו מכירים ממצלמות או מסכים.

יש בעין שני סוגי קולטנים - חרוטים (cones) הקולטים גלי אור בשלושה טווחי צבע שונים ומרוכזים בעיקר במרכז הרשתית ותאי קנה (rod) הנמצאים יותר בהיקף ורגישים לאור בעוצמה נמוכה. המידע עובר עיבוד ראשוני בגלנגליונים בעין, כאשר במרכז הרשתית כל תא מוסר את המידע לגלנגליון בודד ובהיקף מספר תאים מעבירים מידע משוקלל לגלנגליון. המידע עובר למוח בהתחלה דרך עצב הראיה (CN-II) ולאחר מכן במסלולי ראיה. הנתונים עוברים מספר תהליכי עיבוד הן במרכז הראיה באחורי המוח והן במרכזים אחרים, פרימיטיביים יותר, חלקם מודעים וחלקם לא.

באופן גס מכל עין יוצאים מעט יותר ממיליון סיבי עצב, כך שניתן לומר שכל עין מייצרת מיליון סיגנלים בדידים. אולם יש להבין מספר דברים חשובים -

* מיליון הסיבים האלו מעבירים מידע שכבר עבר שקלול ראשוני, בנוסף אופי המידע משתנה מאוד בהתאם לתנאי התאורה (באור עמום יש לדוגמא לתאי הקנה משקל רב יותר). תאי העצב בעין גם לא עובדים כמו חיישני מצלמה, החיישנים בעין בנויים בעיקר להבחין בגבולות בין רמות אור שונות, כאשר מערכת עיבוד התמונה בעין משלימה את התמונה המלאה. העיבוד הוא מקבילי (כל תא עצב הוא למעשה סוג של סוכם אנלוגי וכולם פועלים באופן מקבילי וא-סינכרוני) ולכן מהיר מאוד.

* המידע הגס הזה עובר עיבוד במוח שמחבר את תמונות שתי העיניים ושדואג "להשלים פרטים", המוח מסוגל להשלים באופן לא מודע כמעט תמונות חלקיות או תמונות הסובלות מתאורה לקויה וכו'.

* הראש והעיניים שלנו נמצאים בתנועה מתמדת, למעשה העיניים שלנו פועלות כמו עין של סורק - כאשר רצף התמונות המתקבלות עובר עיבוד לתמונת עולם שלמה במוח.

אני חייב לציין בצער שהדיון מ-2005 אליו הופנה פותח הדיון מלא באי-דיוקים ונתונים לא שלמים (מספר התאים ברשתית לא משקף בהכרח את ההפרדה של העין וכו').

פורסם

אחי הוא לא חיפש חפירה משיעורי ביולוגיה שאפשר למצוא בכל אתר, אלא נוסחא כולשהי לחישוב. כדאי שגם אתה תיכנס לאתר ההוא. :xyxthumbs:

פורסם

נכנסתי לאתר ההוא וגם עיינתי בדיון מ-2005. התגובה שלי הייתה לאור שני הדברים הללו. אתה לא יכול להמיר את התמונה שמתקבלת מהעיניים שלנו לתמונה מפוקסלת של מצלמה דיגיטלית, העין שלנו ומנגנון הראיה פשוט לא עובדים ככה. גם הנתון של 576 מגהפיקסל פשוט אינו נכון, הוא מתייחס למספר הכולל של הקנים והמדוכות וצריך להבין שהמידע לא עובר מהפוטורצפטורים באופן ישיר למרכז הראיה.

אם נתייחס להפרדה סטטית בלבד, הנתון של 1/60 מעלות הוא כנראה הקרוב ביותר למציאות - אם נניח שאנו צופים במסך מחשב כשהוא מכסה כ-45 מעלות משדה הראיה שלנו, אזי הפרדה של 2700 נקודות לרוחב היא המירבית שמעבר לה כבר לא נחוש בהבדל. לציין שהפרדה זאת תקפה רק למוקד הראיה, ה-fovea שמכסה 2 מעלות בלבד משדה הראיה הכולל. המשמעות היא שהעין תהנה מההפרדה המעולה הזאת רק בנקודה קטנה על פני המסך בכל רגע נתון. אולם בזכות תנועת העיניים המתמדת (שעוקפת אחר מוקד הפעילות במסך בכל רגע נתון) ובזכות העיבוד של המוח אנחנו חשים כאילו ההפרדה של העין שלנו אחידה לכל רוחב שדה הראיה (למרות שהיא לא).

כפי שאתה רואה אלכס, אין נוסחא טובה ואין ברירה אלא לבצע חפירות (שלא נמצאות ככה סתם בכל אתר ד"א). זה ממש לא ברמה של שיעורי ביולוגיה מהתיכון. מאחר והנושא חופף במקצת לתחום הכשרתי המקצועית ראיתי צורך להרחיב מעט בנושא. אני משער שאתה הייתי נוקט באותה דרך אם הייתה עולה שאלה בתחום המקצועי שלך.

פורסם

במה אתה עוסק, רופא עיניים? באמת יש לך ידע רחב.

כאשר שואלים מה הרזולוציה של העין, זה באיזו רזולוציה אני רואה בזה הרגע, ככה שגם אם הנוסחא ההיא של ה576 אינה נכונה, עדיין אני מתייחס ל2 המעלות האלה או לכמה שתרצה, בהן אני מסתכל על נוף, ורואה כל חלקיק קטן באיכות מטורפת שכשאני מסתכל על מסך מחשב, במקום לראות את אותה איכות באותה תמונת נוף - אני רואה לא רק את הפיקסלים בתמונה אלה את מבנה המסך עצמו עם כל האלפי ריבועים הקטנים האלה שמכסין אותו. וזאת השאלה, בתכלס, בשנייה הזאת, מה בערך הרזולוציה שהעין האנושית רואה.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים