עבור לתוכן

ועדת שוחט: להעלות שכר הלימוד ב- 70%

Featured Replies

פורסם

היה אפשר לוותר על ההלאה של שכר הלימוד, זה גם ככה רווח האוניברסיטאות (ע"פ סבר פלוצקר) משכ"ל הוא 13% ואחרי ההלאה הוא יהיה 15%, זניח.

התוכנית עצמה הכרחית להמשך קיום השכלה גבוהה בישראל ומניעת בריחת המוחות לחו"ל, אין מה לעשות.

• תגובות 87
  • צפיות 6.7k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

אני לא מבין למה הסטודנטים לא מסכימים להצעה הזאת

זה משתלם להם יחסית

אם הם לא יכולים לשלם את ההלוואה אז הם יקבלו מלגה על הסכום של ההלוואה

במקום 8500 שקל לשנה משלמים בערך 5000 והשאר מתחלק ל10 שנים שזה לא יוצא סכום גדול

אף אחד לא התייחס לזה שהם רוצים להוריד את הסכום של תואר שני שלהרבה סטודנטים זה כן מועיל

פורסם

אני ממש לא רוצה להיות משועבד לתנאי הלוואה של גורם כזה או אחר!

מילא הייתה תכנית מימון מלגות לתלמידי הפריפריה אבל הסיכוי לקבלת זכאות למלגת לימוד שווה לסיכוי לזכות בלוטו.

אני לא אומר שעכשיו 13 אלף לשנה זה לא סכום סביר, משלמים עבור מה שמקבלים אבל יותר מהסכום הזה יהיה פשוט בלתי נסבל (אני מדבר על הבן אדם הממוצע ולא על מיעוטי יכולת).

13 אלף זה סכום שאפשר להרוויח ב3 חודשי עבודה, הבעייה שלאגודות הסטודנטים אין כח של ממש, אז מה אם הם מפגינים? מי בדיוק נפגע כאן.

ראו ערך איגוד נהגי המשאיות בארה"ב ואני מדבר על נהגי משאיות סך הכל! אבל תקראו מה קרה לאומה החזקה בעולם שהעזו לעצבן אותם.

אם הייתה לסטודנט זכות שביתה ממקום עבודתו תחת החסות של אגודת הסטודנטים הכל היה נראה אחרת, בוא נראה את חברות הסלולר מסתדרות יום אחד בלי כח האדם האיכותי הזה!

חייבים למנף את כוחם של הסטודנטים!

זה ממש לא להיות משועבד להלוואות, אתה מחזיר רק כשאתה מתחיל להרוויח משכורת נורמלית

וההחזרים קטנים ולא מורגשים

ואם אתה לא מגיע למשכורת הזאת תוך 10 שנים אתה בכלל לא מחזיר את ההלוואה

חוץ מזה שתקציב המלגות גדל מאוד, 300 מליון ש"ח בשנה

אם תחלק את זה ב5800 ש"ח (שהרי לא הגיוני לתת מלגה גבוהה יותר ממה שאתה משלם שכ"ל) זה יוצא המון מלגות

ובישראל יש בסה"כ כ150 אלף סטודנטים לתואר ראשון, כך שסביר שמי שצריך את המלגה יקבל אותה

פורסם

אני לא מבין למה הסטודנטים לא מסכימים להצעה הזאת

זה משתלם להם יחסית

אם הם לא יכולים לשלם את ההלוואה אז הם יקבלו מלגה על הסכום של ההלוואה

במקום 8500 שקל לשנה משלמים בערך 5000 והשאר מתחלק ל10 שנים שזה לא יוצא סכום גדול

אף אחד לא התייחס לזה שהם רוצים להוריד את הסכום של תואר שני שלהרבה סטודנטים זה כן מועיל

זה לא שלא מסכימים... עוד לא נתנו להם את התוכנית לבדיקה- בניגוד להסכם שכל תוכנית שתוצע דבר ראשון תעבור דרכם...

פורסם

כמה שאלות:

1. מה עם תקופת המעבר לפני המצב המתמיד? כל הרעיון הוא להגדיל את שכר הלימוד שמקבלות האוניברסיטאות, כדי במצב מתמיד למעשה מי שסיים ללמוד כבר ועכשיו משלם על הלימודים, יסבסד את אלו שלומדים בהווה ולא משלמים. ככה, כמו קרן פנסיה חביבה, נוצר מצב (הפוך) שהותיקים דואגים למי שעכשיו לומד ואין לו כסף. אבל מה יהיה ב-10 שנים הראשונות עד שנגיע למנוחה ולנחלה וכל הדורות יהיו מלאים? מי ישלם אז את התקציב של האוניברסיטאות שרק יירד באותן שנים כי הוא גובה 5800 ולא 9000 מכל סטודנט? האוצר מוכן לתת את המיליארדים האלו?

2. ומה עם בטחונות? נגיד שיש שנים כלכליות רעות והרבה סטודנטים לא מגיעים לתשלום ולמעשה לא משלמים את ההלוואות. התקציב של האוניברסיטאות נפגע ומי שנפגע זה הסטודנטים בהווה. האוצר מוכן לתת פה את הבטחונות?

הרי ברור שכשיש שנים טובות האוניברסיטאות לא יחסכו ולא ישמרו בצד לשנים רעות, מה גם שהן לא מקבלות יותר בשנים טובות מבשנים רגילות.

3. באופן כללי זו הצעה טובה. יותר טובה מהתוכנית האוסטרלית המקורית לדעתי.

אמנם אין פה 0 מוחלט לשכר הלימוד בזמן הלימודים (כמו שיש בחלק מההצעות המקוריות), אבל אין פה גם שכ"ל דיפרנציאלי (שהיה יכול פשוט להכשיל את המאבק) ויש פה תקרת החזרים - גם בכללי וגם בזמן, ככה שאם לא סיימת עד זמן מסויים אתה לא משלם יותר, וגם אתה לא צריך לשלם יותר מ-X.

אבל בכלל, התוכנית הזו נראית לי מוגזמת תקציבית. 2 מיליארד חזרה לאוניברסיטאות? 300 מליון להלוואות? הורדה של שכ"ל על ההתחלה? מאיפה הכסף? תהיה בטוח עמרי שזה מה שהוא הגיש, אבל בין השורות יש סימונים עם מרקר לפקידי האוצר איפה אפשר לקצץ...

פורסם

כמה שאלות:

1. מה עם תקופת המעבר לפני המצב המתמיד? כל הרעיון הוא להגדיל את שכר הלימוד שמקבלות האוניברסיטאות, כדי במצב מתמיד למעשה מי שסיים ללמוד כבר ועכשיו משלם על הלימודים, יסבסד את אלו שלומדים בהווה ולא משלמים. ככה, כמו קרן פנסיה חביבה, נוצר מצב (הפוך) שהותיקים דואגים למי שעכשיו לומד ואין לו כסף. אבל מה יהיה ב-10 שנים הראשונות עד שנגיע למנוחה ולנחלה וכל הדורות יהיו מלאים? מי ישלם אז את התקציב של האוניברסיטאות שרק יירד באותן שנים כי הוא גובה 5800 ולא 9000 מכל סטודנט? האוצר מוכן לתת את המיליארדים האלו?

האוניברסיטאות יקבלו את הכסף ישר

בגלל זה קוראים לזה הלוואה

אתה לווה כסף היום (כלומר האוניברסיטה מקבלת אותו היום) ומחזיר אותו בעתיד

2. ומה עם בטחונות? נגיד שיש שנים כלכליות רעות והרבה סטודנטים לא מגיעים לתשלום ולמעשה לא משלמים את ההלוואות. התקציב של האוניברסיטאות נפגע ומי שנפגע זה הסטודנטים בהווה. האוצר מוכן לתת פה את הבטחונות?

הרי ברור שכשיש שנים טובות האוניברסיטאות לא יחסכו ולא ישמרו בצד לשנים רעות, מה גם שהן לא מקבלות יותר בשנים טובות מבשנים רגילות.

10 שנים רעות במשק?

השכ"ל באוניברסיטה צריך להיות הבעיה האחרונה שלך אם זה מה שיקרה

3. באופן כללי זו הצעה טובה. יותר טובה מהתוכנית האוסטרלית המקורית לדעתי.

אמנם אין פה 0 מוחלט לשכר הלימוד בזמן הלימודים (כמו שיש בחלק מההצעות המקוריות), אבל אין פה גם שכ"ל דיפרנציאלי (שהיה יכול פשוט להכשיל את המאבק) ויש פה תקרת החזרים - גם בכללי וגם בזמן, ככה שאם לא סיימת עד זמן מסויים אתה לא משלם יותר, וגם אתה לא צריך לשלם יותר מ-X.

אבל בכלל, התוכנית הזו נראית לי מוגזמת תקציבית. 2 מיליארד חזרה לאוניברסיטאות? 300 מליון להלוואות? הורדה של שכ"ל על ההתחלה? מאיפה הכסף? תהיה בטוח עמרי שזה מה שהוא הגיש, אבל בין השורות יש סימונים עם מרקר לפקידי האוצר איפה אפשר לקצץ...

אין הורדה של שכ"ל, אתה משלם הכול, אבל לא במזומן

דרך אגב, קראתי (יותר נכון עיינתי) בהצעה

למה אתה כל כך סקפטי?

פורסם

אני לא מבין על מה הקושיה מור :-\

זה לא קשור לדור כזה או אחר מצב כלכלי כזה או אחר .

האוניברסיטאות מקבלות על המקום שכל לימוד מלא שזה אומר אומר 15800

וזה על ידי הלוואת הבנקים , והמדינה עריבה לבנקים על ההלווואות הללו , על כל צרה שלא תבוא .

פורסם

האא, הן מקבלות הכל ישר ואני לוקח הלוואה מהבנק, לא כמו בתוכנית האוסטרלית מהמדינה ומשלם את זה חזרה דרך מס הכנסה?

אז כמה ריבית לוקחים לי על זה?

אמרת 95 שקל לחודש על כל שנה. כלומר למי שלומד 4 שנים זה 380 שקל בחודש.

X 12 X10 זה יוצא 46K ועוד ה-23K ששילמת בזמן הלימודים יוצא 69K.

כלומר 17200 לשנה, לא 15K.

וזה אחרי ריבית?

פורסם

אתה מתחיל לשלם קרן+ריבית (95 לכל שנת לימודים) אחרי שהגעת למשכורת של 5300 נטו

ההלוואה מסובסדת (הלוואה של 9000 שערכה הריאלי הוא 8000)

אבל זה עדיין לא אומר 17200 ש"ח לשנה

9000 ש"ח היום לא שווה ל9000 ש"ח עוד X שנים

פורסם

כן אה, זה הא"ב של הכלכלה.

פורסם

טוב, אנחנו נראה איך תיראה ההצעה הזו אחרי שפקידי האוצר ייסיימו איתה.

אם המדינה צריכה לממן עכשיו את ההלוואות המסובסדות האלו, מעניין על איזה עצים גדל שם הכסף.

פורסם

מה הבעיה?

זה גדל על צמרת עצי האורן הגבוהים.

עוד שנה פקידי האוצר ישלחו מישהו לטפס על העץ ולחפש את הכסף. ברגע שיגלו שהוא לא שם, יקימו עוד ועדה שתעלה את שכר הלימוד שוב.

פורסם

זה לא סבסדוד כ"כ גדול של הריבית

מה גם שיעשו מכרז בין הבנקים

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים