עבור לתוכן

היכן נמצא מחולל השעון?

Featured Replies

פורסם

פעם חשבתי שהוא בתוך המעבד , אבל אח שלי אמר שזה לא נשמע לו סביר

בכל מקרה השאלה היא האם הוא נמצא בתוך המעבד בתוך הצ'יפסט או בתוך קריסטל כלשהוא שנמצא על הלוח אם .

עוד שאלה זה כיצד ניתן לשנות את תדירות השעון - אני לא ממש מבין איך פועלים קריסטלים אבל זה לא שאם מעבירים זרם מסויים ישר בתוך קריסטל לפי מבנה החומר הוא נותן תדירות שעון לזרם ? אם ככה אז איך לוח אם מסוגל לתוך בכמה תדרי שעון שונים ... לא נשמע לי הגיוני שכל תדר דורש קריסטל שונה כי יש לוחות שתומכים במאות תדרי שעון שונים.\בקיצור מישהוא יכול לעזור כאן?

פורסם

יש קריסטלים מסויימים כמו קוורץ, שכאשר מעבירים הבם זרם קבוע הם רועדים בתדירות מסויימת, וכך נוצר שעון.

אני לא ממש יודע איפה נמצא השעון הזה, אבל אני דווקא מאמין שהוא נמצא במעבד, זה גם הכי סביר,

כי שעון הוא חלק מהותי מתכנון רכיבים

פורסם
  • מחבר

1.יש קריסטלים מסויימים כמו קוורץ, שכאשר מעבירים הבם זרם קבוע הם רועדים בתדירות מסויימת, וכך נוצר שעון.

2.אני לא ממש יודע איפה נמצא השעון הזה, אבל אני דווקא מאמין שהוא נמצא במעבד, זה גם הכי סביר,

כי שעון הוא חלק מהותי מתכנון רכיבים

1.זה מה שאמרתי ... השאלה שלי היא כיצד ניתן ליצור תדרים שונים בעזרת אותו קריסטל?

2.אבל לראיה אחרת - הביוס של הלוח אם הוא שקובע את מהירות השעון , ולוחות אם מסויימים מוגבלים למהירויות שונות ... כלומר לא נראה שזה תלוי במעבד ...

פורסם

1. אולי זרם שונה? אני לא מתמצא עד כדי כך.

2. אני כמעט בטוח שמה שאתה רואה בפרסומים השונים זהו התדר האפקטיבי, ולא תדר השעון הפנימי של המעבד.

פורסם

הגביש לא נמצא במעבד

הוא נמצא או על הלוח אם או בציפסט שלו

וההגיון מאוד פשוט אם היה נמצא במעבד אז כשמוציאים את המעבד מהלוח אם השעון היה ימפסיק לעבוד או לפחות נשאר לא מדוייק

והאפשרות לעבוד עם תדרים שונים

הגביש נותן תדר מסויים שאם אני לא טועה הוא גבוה מאוד והצ'יפסט יוצר חלוקה של אותו תדר

כלומר אם התדר הוא 2GHZ

אז כל 5 פעימות של הגביש יהיה תדר של 400MHZ

כל 6 פעימות יהיה תדר 333MHZ

כל 20 פעימות תדר

100MHZ וכן הלאה

פורסם
  • מחבר

המממ מהרצה בגוגל תמונות עליתי על התמונה הזאת :

http://www.emulators.com/images/MacPlusCrystal.jpg

האם הרכיב שמכוסה מתכת הוא הגביש?

עריכה ... כנראה שכן - הרצתי oscillator crystal וקיבלתי את זה:

http://www.orient.com.hk/images/oscgroup.GIF

בכל מקרה ... חיפשתי את הקריסטל של הלוח אם שלי (Gigabyte GAK8N Pro) ומצאתי שיש לפחות 3 או 4 כאלו ליד הצ'יפסט ... אני לא מצליח לראות אם יש טקסט כל שהוא עליהם ככה שקשה לי להבין איזה קריסטל הוא הזה שמשמש את הקלוק של המעבד (אני משער שהאחרים מחשבים קלוקים למטרות שונות - כמו לשעון הביוס) ... בכל מקרה הוא צריך להיות גדול יותר ? או שגודל הגביש לא חשוב לכמות הזרם שעוברת בו?

פורסם

הדבר המתכתי שבתמונה הוא אכן הגביש.

הגבישים תמיד מגיעים בתדרים נמוכים למדי. הנה, 18 מגה הרץ במקרה הזה, במערכת שעובדת במאות\אלפי מגה הרצים.

הסיבה היא שתמיד, במעגלים מהירים, מיושמים מעגלי PLL (Phase Locked Loop), שמטרתם היא לבצע מניפולציה על השעון שנכנס.

במקרה הזה, נכנסים 18 מגה הרץ ומוכפלים כדרוש.

ניתן לשלוט בPLL-ים דרך תוכנה (כמו הOverclocking בBIOS), כך שאין בעיה לייצר תדרים רבים מתדר מקור אחד.

היתרונות הם כמובן גמישות במהירות השעון (אתה יכול לייצר כל מהירות שתרצה ע"י שליטה תוכנתית), הפחתת רעשים במעגל (בשביל להפעיל את הבאס, לא צריך שעון של 200 מגה הרץ, אלא שעון הרבה, הרבה יותר איטי, מה שמייצר פחות רעשים; השעון כבר מוכפל כשהוא מגיע לרכיב הרלוונטי), וגם אפשרות להפעיל מספר רכיבים, שעובדים בתדרים שונים, עם אותו גביש.

הנקודה האחרונה חשובה, מאחר ובגבישים ישנן סטיות מהתדר, שנמדדות בPPM (Pulse Per Minute). אף גביש לא דומה למשנהו בקטע הזה, והיצרן מתחייב על טווח ערכים מסויים (נניח +-20ppm). לכן רצוי מאוד להפעיל רכיבים שעובדים ביחד על ידי אותו גביש (באמצעות שימוש במעגלי PLL לצורך ייצור התדר המתאים לכל אחד מהרכיבים). אחרת, עלולות להתפתח סטיות (clock drift) בין הBUS-ים שמחברים את הרכיבים השונים וייוצר בלאגן (תחשבו שהיה נוצר מצב שבו כל 200 מחזורי שעון של הBUS, הCPU היה מפספס במחזור אחד.. רע, רע מאוד).

אני מניח שמהנדס חומרה יוכל לספק תשובה יותר מעמיקה או מדוייקת מזו שלי, אבל אני אוכל לקרוע אותו בBF2, אני ממש טוב עם המסוק, אתם יודעים... :smile1:

פורסם

אז עוד שנתיים אני אוכל לענות טוב יותר, ואתה תוכל לכסח לי את הצורה בBF2 :P

פורסם

אז עוד שנתיים אני אוכל לענות טוב יותר, ואתה תוכל לכסח לי את הצורה בBF2  :P

שנתיים, הא. על תוכנית הגרעין האיראנית שמעת?

פורסם

אכן כמו שנאמר, יש רכיב PLL ניתן לשינוי על הלוח אם... נראה לי שהם נכנסו לשם בזמן ה PENTIUM 1 או 2?

אם אתם רוצים לראות איך הגוק נראה, אז הנה תמונות (כולל רשימת PLL של לוחות):

http://www.cpufsb.de/FSB.HTM

האפט של גבישים שכאשר "מקפלים" אותם, הם מוציאים פולס חשמלי כל כמה זמן, נקרא האפקט הפיזואלקטרי, וניתן לקרוא עליו פה:

http://en.wikipedia.org/wiki/Piezoelectric

וסתם למי שרוצה על PLL:

http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-locked_loop

פורסם
  • מחבר

אפשר לחלק לעצמי צל"ש על פתיחת דיון כזה איכותי?

בכל מקרה הבנתי שלכל לוחות הnforce 3 יש אותו PLL מהאתר של CPUID , אם ככה למה יש אפשרויות שונות לאוברקלוק בלוחות שונים (רציתי לכתוב "טווח דינמי שונה לתדירויות שעון" , אבל נראה לי שמספיק אנשים דופקים את הראש שלהם בקיר כשהם קוראים את הדיון הזה :lol:) , האם לא אפשרי לפי זה לפתוח פשוט את הקובץ של הביוס בעורך ASM ולשנות את הטווח שניתן לבחירה למקסימום שמאפשר הPLL?

פורסם

לפי דעתי זה בגלל שיש כל מיני יצורים אלקטרוניים בדרך בין הביוס למחולל

כל מיני ממירים, קבלים Whatever שזה לא יהיה

שפשוט חברה אחת שמה רכיבים איכותיים או יקרים שיכולים להתמודד עם טווח מהירויות יותר גדול

פורסם

האמת שזה לא דיון צל"ש, אבל יחסית לחרא של דיונים שיש פה, הוא יחסית סביר :)

אני מניח שזה אפשרי, אך אולי הם מגבילים את זה בגלל חלקים אחרים לא איכותיים כמו בלוחות אחרים ?

פורסם

אני מניח שזה אפשרי, אך אולי הם מגבילים את זה בגלל חלקים אחרים לא איכותיים כמו בלוחות אחרים ?

הפוך על הפוך של התיאוריה שלי :yelclap:

פורסם

הכי טוב היה ב XT, היה לי רק שתי אופציות, 4MHZ בלי TURBO, ו 8MHZ עם TURBO, גם אז הגבישים היו יותר גדולים וראו אותם בבירור על הלוח אם...

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים