עבור לתוכן

אני צריך כרטיס קול עבור HTPC והסבר לגבי מערכת קולנוע בייתית

Featured Replies

פורסם
  • מחבר

אני מניח שאני צריך כבל קואקסיאלי גמיש ואיכותי, ולא כבל אופטי שהרישות שלו בחדר עשוי להיות בעייתי.

לגבי טלויזיה, כפי שאמרתי התכוונתי לקנות טלויזיה CRT בגודל "29 עם מסך שטוח (טושיבה או גרץ גרמני) במחיר של 5,000-6,000 ש"ח. עד עכשיו לא הבנתי עם יש טלויזיות CRT עם רזולוציות גבוהות, וכמה הן עולות. את Loewe אני לא ממש מכיר. העדפה האישית שלי היא Toshiba או Graetz תוצרת גרמניה (לא סינית). יש טלויזיות כאלה (לא LCD, פלאזמה, או הקרנה אחורית) עם רזולוציות גבוהות ובמחיר סביר? כמה טלויזיה כזו "29 אמורה לעלות?

אני לא יודע אם אני מתכוון ל-Boss או ל-Bose (לא ידעתי שזאלה שתי חברות שונות. חשבתי שמדובר בשגיאת כתיב אפשרית). מה עדיף? יש חלופה אחרת יותר זולה עדיפה? אני מתכוון לחברה לא מוכרת כ"כ, זולה, אבל איכותית שתתן לי מוצר מעולה שיחזיק מעמד 20 שנה ומעלה.

אני אמרתי שיש לי עכשיו כ-10,000 ש"ח עבור ה-HTPC. סתם זרקתי תקציב של עוד 10,000 ש"ח עבור רסיבר ורמקולים, מכיוון שאין לי מושג כמה הם אמורים לעלות. בעיקרון, סכום של 10,000 ש"ח עבור רסיבר ורמקולים נשמע לי מאוד גדול, ואני מעדיף להוציא עליהם הרבה פחות מכך (את המינימום האפשרי). אמרתי שהסכום הזה לא נמצא כרגע ברשותי, ואני אצטרך לחסוך אותו במידה ואלה המחירים. אבל, אם אפשר אז אני מעדיף להוציא הרבה פחות (כמה אלפי ש"ח בודדים לכל היותר), אבל לקנות ציוד חדש ואיכותי.

אני מתכוון אכן לבקר בחנות אודיו ולהאזין למערכות אודיו שונות, אבל אני לא מצפה שזה יעזור לי להבחין בהבדל כלשהו ולהגיע להחלטה.

אני צריך מערכת רמקולים שתתאים לסרטים ולמשחקים בעיקר, וגם לשמיעת מוסיקה. בנוגע למוסיקה, אמרתי כבר שאין לי שמיעה מוסיקלית, ואני לא מתכוון להאזין לקונצרטים, אלא למוסיקת פופ/רוק/טראנס/אסיד, ולצורך כך אפילו הרמקולים של המחשב שלי מספקים אותי במידה מסויימת (לא לגמרי), עדיין לא שומעים איתם טוב כמו במערכת סטריאו כאשר מדובר בעוצמה גבוהה.

מה המינימום שאני צריך להשקיע ברסיבר ורמקולים, ומה הרצוי לפי הצרכים שציינתי?

כרטיס הקול אותו אני שוקל לקנות הוא BlueGears HDA Digital X Mystique 7.1 Gold. אני לא יודע אם זה כרטיס קול איכותי, אבל המפרט שלו די מרשים.

Power Amplifier זה אפשרות, אבל נראה לי שעדיף להשקיע ברסיבר אודיו/וידאו טוב. אני מעדיף רסיבר איכותי של חברה טובה מתחום האודיו עם מראה פשטני שלא כולל הרבה פיצ'רים בחזית שעשויים לסבך אותי.

תודה על ההסבר ועל הקישור שהבאת.

קראתי את שני המאמרים בת'רד ההוא, והם מאוד מעניינים ומאלפים, אם כי כצפוי הם קצת סיבכו אותי.

לא ממש הבנתי מה ההבדל בין סטליטים למוניטורים.

הכוונה שלי הייתה למקם את הרמקול המרכזי על הטלויזיה, את שני הרמקולים הקדמיים על ארונית בשני צדי הטלויזיה, את שני הרמקולים האחוריים על מדפים קטנים בשני צדי הספה מאחור (צמוד לקיר), ואת הסאב וופר בארונית מתחת לטלויזיה במדף שמתחת לרסיבר ול-HTPC. שני רמקולים נוספים (אם זה לא יהיה יקר מדי) על מדפים בשני צדי החדר (צמוד לקיר).

• תגובות 50
  • צפיות 6.7k
  • נוצר
  • תגובה אחרונה
פורסם

-יש טלוויזיות CRT שכן מציגות רזולוציה גבוהה, אבל כשעיינתי בזאפ לא הצלחתי למצוא כאלה טלוויזיות.

LOEWE היא חברה גרמנית, ותיקה, יוקרתית (ויקרה), ונחשבת מצויינת בתחום מבחינת תצוגה, איכות בנייה ועיצוב.- זאת עם מחיר בהתאם.

מהבחינה הזאת, אפשר להסתכל על דגמים ספציפיים של חברה מסויימת(או של כמה) ולשלוח להם מייל על איפה ניתן לקנות(ולראות בתצוגה) את אותו דגם.

- אם זה Bose ניתן לזהות בקלות אם אתה יודע על איזה דגם הסתכלת(או עיצוב כללי), או מהלוגו של החברה באתר שלהם.

בקשר למערכת שאתה מתכנן לקנות, אם היא לא תספק אותך למוזיקה, מקסימום אתה יכול לקחת אוזניות כמו גרדו למשל כדאי להשלים את המערכת- חוץ מזה, גם בלילה צריך אודיו,ואסור להתפשר על איכות.;) טוב, אבל זה כבר עיניין אחר....

בקשר לתקציב, אני ממש לא רוצה לדבר באוויר -כי זה יכול להיות מטעה כי גם רוב החנויות שומרות את המחירים לתצוגה בחנות עצמה- והרבה פעמים יש אפשרויות לקנות ישר מתצוגה, מיד שנייה או לסדר דילים שונים.

- Power Amplifier יכול להיות יותר איכותי בפחות כסף מרסיבר, ויותר טוב- ככל שזה יותר פשוט, כך יותר טוב. אחרי זה יש אפשרות להוסיף Pre Amp (שזה החל מ Switcher עם קצת תכונות, עד ליחידה עם כל התכונות של רסיבר רק בלי החלק של ההגברה).

- סטייליסטים זה רמקולים ממש קטנים, כמו רמקולים של "מערכות" למחשב כמעט בלי תיבת תהודה.

מוניטוריים זה רמקולים מדפיים, שזה הגודל לפני "רצפתיים" והם צריכים סטאנד תואם עם מרחק של איזה 15 סנטימטר מהקיר כמדומני(במצב מושלם), ולא להתלות על הקיר(חלילה!).

אגב, זה אולי מאוחר מדי להזהיר אותך, אבל אם אתה ממש תכנס לקטע הזה של ציוד אודיו ברמה גבוהה, הסיפור לא יגמר פה! אחר כך אתה עלול למצוא את עצמל מנסה לשפר את המערכת שלך, לקנות\לעשות כבלים יותר טובים, לעשות טיפול אקוסטי לחדר, מודים פיזיים לרכיבי המערכת, למכור את המערכת ולהחליף אותה במשהוא עוד יותר יקר, לסחור בציוד.... ו.... זהו, זה בערך השלב שאני הגעתי אליו(חוץ מהטיפול אקוסטי שלא רלוונטי לגבי), לך תדע מה יבוא אחר כך....

פורסם

א: לא אמרתי אם הכרטיס מומלץ, נתתי את מירב המידע שיש לי עליו, והמלצתי להיעזר בגוגל בכדי לבדוק אם הבעיות נפתרו.

ב: שמיעה מוזיקלתי או לא, הבדלים בין רמקולים בעלי אופי צליל שונה אתה תשמע, וההבדלים יגדלו עם הזמן.

ג: לא משנה מה עוצמה של המגבר ומה העוצמה של הרמקולים זה הכל סתם גימיק שיווקי. הרמקולים האחרונים שקניתי (שעולים חדשים מעבר ל-7000 שקלים לזוג אם זה מעניין אותך, ואני קניתי אותם בחצי מחיר משומשים במצב חדש. לכן יד שנייה משתלם מאוד בתחום הזה) רשומים כבעלי הספק של 110W-28W. המגבר שלי רשום כ-18W בלבד ומפוצץ את הרמקולים על חצי עוצמה בלבד. שוב, הספק זה בולשיט אחד גדול אל תתחשב בזה.

ד: סאב וופר לא חייב להיות ממוקם מתחת לטלוויזיה. עקב צורת הפעולה של גלי קול גליםן נמוכים הם כאילו שלא תוכל לזהות מאיפה הם באים לכן המיקום צריך להיות במקום יחסית פתוח ללא קשר למיקום יחסית לשאר המערכת.

ה: רמקולים מומלצים להיות 8אוהם?! למה?! שוב, אחד הדברים המאוד לא מדויקים שיש. ההתנגדות המצוינת היא התנגדות אופטימלית בלבד (תדר של 1קילו) ולא בשום תדר אחר. יש רמקולים של 8 אוםה שיורדים עד ל-2 אוהם ועולים עד ל-60 אוהם ויותר. צריך שהרמקול ירד כמה שפחות נמוך וזה מה שיקבע. כמו כן, צריך שהמגבר יוכל להסתדר עם הרמקול, ולא שההתנגדות תהייה 8. אם יש לך מגבר שיודע לעבוד בהתנגדויותשל עד ל-2 אוהם אז אין שום בעיה שהרמקול יהיה 4 אוהם. אני אפילו אקצין ואומר שאני בסיבוב ההאזנות האחרון שלי בחודש האחרון לפני השדרוג שלי שמעתי כמה רמקולים של 4אוהם שנשמעו טוב הרבה יותר מרמקולים של 8אוהם עם המגבר שלי שמותאם לעבודה עם רמקולים של 8 אוהם בלבד.

ו: BOSS הם רמקולים חרא, BOSE הם רמקולים קצת פחות חרא, זו לפחות דעתי.

ז: אני ממליץ לעזוב את הרעיון של DAC או פרה בנפרד ומגבר כח בנפרד. הסיבות הן שמגברי כח ופרוססורים לכמות ערוצים שכזו הם יקרים מאוד, והתאמה של רכיב אחד לשני היא כאב ראש שאין כמותו.

ח: אתה חייב לקחת איתך מישהו עם אוזן טובה יותר משלך כשאתה הולך לבדוק רמקולים ומגבר.

ט: אם אין לך חדר ארוך בצורה קיצונית אני ממליץ על 5.1 ולא 7.1

י: ד"א, לא יודע אם הגעת למסקנה הזו או לא, אבל מערכות אודיו לא מסתכלים על המפרט.

יא: בכבלים אופטים קיימים הבדלים בהחלט. ההבדלים הם בזוית שבה ניתן לכופף את הכבל, ובסוג החומר שנמצא בתוכו. כבל אופטי מתבסס על חוקי האופטיקה שלומדים בפיסיקה בנוגע להחזרה גמורה של קרני אור וזוית קריטית במעברי תווכים. מןהסתם, חומר שונה יגיב בצורה שונה.

יב: כבל קואקס מוממלץ יותר אלא אם כן הסביבה שלך עמוסה בצורה קיצונית בהפרעות אלקטרומגנטיות. כבלים קואקסיאליים כדאי לקנות לא פשוטים ביותר ב-15 שקלים. אלא להשקיע כמה עשרות שקלים בכדי לדאוג שההפרעות לא ישפיעו על האות (או ישפיעו כמה שאפשר פחות). כבל כזה אפשר להכין לבד בעלויות לא אסטרונומיות בכלל, אם אתה רוצה עזרה בהכנה, או שאני יכין לך אחד כזה פנה אליי בפרטי.

יג: (אחרון) יש רמקולים סטאליטים שלא מומלץ בכלל. ישנם רמקולים מדפיים (מומלץ עם מגבלות גודל, ובמיקרים מסוימים גם כשאין את ההגבלה הזו), אחרי כן ישנם רמקולים שהם לא מדפיים אבל לא רצפתיים ונקראים stand-mounted שחייבים סטנד. אילו רמקולים בגודל של חצי מטר או קצת יותר. והרמקול האחרון הוא הרצפתי. כמובן שיש עוד מספר סוגים, אבל זה כבר לא לעניינינו.

מקווה שעזרתי במשהו.

ד"א, אם אתה מגיב להודעתי אא ציין לאיזה סעיף אתה מגיב בכל משפט שלך.

Anatoli.

פורסם
  • מחבר

קודם כל, לגבי התקציב, בקנייה של מחשב, אני יודע פחות או יותר כמה כל רכיב במחשב אמור לעלות, לפי זה אני יודע איזה תקציב להכין עבור ה-HTPC (מעבד: כ-1,000 ש"ח, לוח אם: כ-1,000 ש"ח, זיכרון: כ-1,000 ש"ח, כרטיס מסך: כ-1,200 ש"ח, כרטיס קול: כ-600 ש"ח, כרטיס PVR: כ-800 ש"ח, דיסק קשיח: כ-1,500 ש"ח, צורב DVD: כ-300 ש"ח, מארז + ספק כוח + צג VFD + קורא כרטיסי זיכרון: כ-2,000 ש"ח. סה"כ: כ-10,000 ש"ח).

כאשר אני הולך לקנות מערכת קולנוע בייתית שכוללת טלוויזיה CRT (עדיף גודל "29, אפשר מקסימום "34) עם רזולוציה גבוהה (לא מצאתי טלויזיה כזו), רסיבר אודיו/וידאו ורמקולים, אין לי מושג כמה כסף אני אמור להשקיע (המחירים ב-Zap לא בהכרח משקפים את המציאות, ולמוחרים בחנות יש אינטרס למכור לי מערכות יקרות שאין לי צורך בהן). אני יודע שהמחירים נעים בין כמה אלפי ש"ח לעשרות אלפי ש"ח ומעלה.

ברסיבר אודיו/וידאו ורמקולים אני מעוניין להשקיע כמה שפחות. הדרישות שלי הן: אחריות של כמה שנים, חברה מוכרת מתחום האודיו (גם אם היא לא מוכרת לציבור הרחב) שאפשר לסמוך עליה עם נציגות מבוססת בארץ (שיהיה למי לפנות), מוצר אמין שיחזיק מעמד למשך 20 שנה לפחות בלי שיעשה בעיות (אני מתכוון לחבר את המכשיר לאל-פסק ולא להזיז אותו יותר מדי), רסיבר איכותי ולא מצועצע (בלי פיצ'רים מיותרים), 4 רמקולים קטנים להצבה על מדפים קטנים בסמוך לקיר, רמקול מרכזי מלבני להצבה מעל הטלויזיה וסאב וופר איכותי.

מאחר ורמקולים רגילים של טלויזיה מפיקים צליל מספק עבורי (אני לא מתכוון להאזין לקונצרטים), אני צריך רמקולים שמפיקים צליל נקי וברור גם בווליום גבוה. אני מניח שיש חברות שאני לא מכיר שמייצרות רמקולים איכותיים.

אני מעוניין לדעת מה הסכום המינימלי שאני צריך להשקיע ברסיבר אודיו/וידאו (אני לא רוצה להסתבך עם הרבה חלקים נפרדים) ובסט רמקולים, בהתאם לצרכים שציינתי, והמלצה.

Alechko,

חיפשתי גם כן ב-Zap (טלויזיות, רסיברים ורמקולים), אבל לא מצאתי טלויזיה CRT עם רזולוציה גבוהה. בכלל, המבחר ב-Zap די מצומצם.

שמעתי על LOEWE, ואני יודע שיש לה טלויזיות טובות. פשוט, אני לא מכיר באופן אישי טלויזיות שלה. באופן כללי, גם על טלויזיה אני מוכן להשקיע כמה שפחות כסף. אבל, בלי להתפשר על שם של חברה (Graetz ,Toshiba גרמנית, ו-LOEWE, לפי המלצה שלך). אם תמצא טלויזיה CRT ביחס של 4:3 עם רזולוציה גבוהה, תגיד לי בבקשה.

לגבי הרמקולים, אני לא יודע אם התכוונתי לרמקולים של Boss או Bose (אני יודע רק שאומרים "בוס" בעברית). בעיקרון, מדובר ב-4 רמקולים קטנים בצורת קובייה, רמקול מרכזי בצורת תיבה, וסאב וופר די מאסיבי.

בנוגע למוסיקה, אני די בטוח שאם רמקולים של מחשב מספקים אותי, אז גם רמקולים של מערכת קולנוע בייתית יעשו את העבודה והיטב (שוב, המוסיקה שאני מנגן היא לא מוסיקת קונצרטים, אלא פופ/רוק/טרנס/אסיד).

אם התכוונת לאוזניות בשביל לשמוע מוסיקה בלילה, אז מקסימום אפשר לשמוע בלילה מוסיקה בווליום נמוך. בכל אופן, יש לי אוזניות של Vivanco שאמרו לי שהן די איכותיות. אני לא יודע איך הן מול אוזניות של גרדו (איך כותבים את זה באנגלית?), אבל הן מספקות אותי. בכל אופן, רצוי מאוד שלא להאזין למוסיקה באוזניות בווליום גבוה הרבה זמן, ואני משתדל להימנע מכך.

בקשר לתקציב, אני חושב שתיארתי די בפירוט את הצרכים שלי ואת הטעם המוסיקלי שלי, כך שאני מאוד אודה לך אם תוכל לנקוב בדגמים ומחירים מומלצים שיתאימו לצרכים שלי (כמה שיותר זול, יותר טוב, מבלי להתפשר על איכות כמובן, וכשאני מדבר על איכות אני מניח שהצרכים שלי נמוכים מאלה שלך). אני מעדיף לקנו מערכת חדשה (לא יד שנייה או מתצוגה), בשל נושא האחריות, ומכיוון שמאוד חשוב לי שהמערכת הזו תשרת אותי נאמנה הרבה מאוד שנים (20 שנה ויותר), מאחר ואני לתכוון לקנות מערכת חדשה כל כמה שנים.

עדיין לא הבנתי מה ההבדל בין סטליטים למוניטורים, ומה מומלץ (לצרכים שלי, בכל אופן). אם הבנתי את זה נכון, אז הרמקולים אליהם התכוונתי הם סטליטים (קוביות קטנות), בעוד שהרמקול המרכזי הוא מוניטור (תיבה מוארכת), יכול להיות? מותר לערב סטליטים ביחד עם מוניטורים?

תודה על האזהרה, אבל אין לי כוונה להיכנס יותר מדי לקטע של ציוד אודיו ברמה גבוהה. אני לא רוצה להשקיע בזה יותר מדי, אלא רק את המינימום ההכרחי שעונה לדרישות שלי (אני לא יודע כמה כסף אני צריך להשקיע). אחרי שאני אקנה את המערכת, אני מתכוון להציב את הרמקולים מסביב לחדר כשהם מכוונים, באופן כללי, לכורסה שנמצאת בערך במרכז החדר (אולי אני אבקש ממישהו שמבין בזה יותר ממני שיעזור לי להציב אותם). לאחר ההתקנה הראשונית, אני מתכוון לא להזיז את הרמקולים ממקומם, במטרה שהם ישרתו אותי נאמנה במשך שנים רבות, ואני אהיה מאושר עד הגג. הבנתי שאתה די מכור לעניין, אבל הצרכים והטעם שלי פשוטים מזה שלך.

Anatoli,

1. חיפשתי בגוגל מידע ודרייברים לכרטיס הזה, אבל מצאתי רק ספסיפיקציות. לא מצאתי דרייברים ללינוקס (אולי אני לא יודע איפה לחפש. יש אולי אתר ספיציפי של דרייברים ללינוקס?). בנוגע לבעיות עם הכרטיס אני לא יודע אם הן נפתרו, אבל מצד שני גם לא מצאתי מאמרים שדיווחו על בעיות בכרטיס. אם תוכל לעזור לי בכך, אני אודה לך מאוד.

2. יכול להיות שאני אשמע הבדל כלשהו בין רמקולים שונים, אבל אני די מסופק אם זה יגיד לי משהו. בכל אופן, אתה יכול להמליץ לי על כמה דגמים שמתאימים לצרכים שלי שאני אוכל לבקש לשמוע בחנות, במקום לשמוע את מה שהמוכר ימליץ לי?

3. כשאני מדבר על עוצמה של רמקולים, מתכוון ל-RMS ולא ל-PMPO. אני לא מחפש רמקולים שכתוב עליהם מספר מאוד גבוה של וואטים שמתאימים לדיסקוטק, אלא לרמקולים חזקים שמתאימים לקולנוע בייתי (שיהיה אפשר לשמוע בהם חזק וברור גם בחצי עוצמה ופחות). בעיקרון, הזכרתי עוצמה של רמקולים, מכיוון שחשוב לי שהרמקולים יפיקו צליל ברור ונקי גם בעוצמה גבוה, בניגוד לרמקולים שמתהדרים בוואטים גבוהים, אבל בעוצמה גבוהה הצליל שלהם מתעוות ולא מבינים את המילים. בנוסף לכך, הבנתי שצריך להתאים בין ההספק של הרמקולים להספק שהרסיבר יכול לספק. על-מנת שהרסיבר והרמקולים לא יפגעו בעוצמה מקסימלית, צריך שלרסיבר יהיה הספק יותר גבוה מהרמקולים, או להיפך?

ד. אני יודע שסאב וופר לא חייב להיות ממוקם מתחת לטלויזיה, ואפשר למקם אותו בכל מקום בחדר. פשוט ציינתי שאני מתכוון למקם אותו בארונית מתחת לטלויזיה בהקשר של ציון המיקום המיועד של הרמקולים השונים. בארונית מתחת לטלויזיה יש לי שני מדפים. מדף עליון שמיועד לרסיבר, ל-HTPC ולממיר של הכבלים, ומדף תחתון שבו נמצאים דיסקים, ויש בו מקום לסאב וופר.

ה. הבנתי שמומלץ לקנות רמקולים עם התנגדות של 8 אוהם מאחד המאמרים באתר אוזניים, כדי שתהיה להם תאימות מירבית למגוון רחב ככל האפשר של רסיברים, וכדי לא להסתבך יותר מדי בהתאמה של רסיבר לרמקולים. אתה לא מסכים?

ו. אתה חושב שרמקולים של Bose יתאימו לדרישות שלי (אולי כתבתי Boss בטעות, אני לא יודע)? בכל אופן, אם אתה מכיר רמקולים איכותיים וזולים של חברה מוכרת בתחום האודיו, שאני מן הסתם לא מכיר, שמייצרת רמקולים איכותיים לא פחות מאלה של חברות מתחרות ומוכרות יותר לציבור הרחב, אבל במחירים הרבה יותר זולים, אשמח מאוד אם תמליץ לי על דגם מומלץ, ועל מחיר משוער.

ז. אני גם חושב שלא כדאי לקנות רכיבים שונים בנפרד (במיוחד לא לאחד כמוני שלא ממש מבין בתחום, ולא רוצה להשקיע בזה הרבה כסף), ועדיף לקנות רסיבר אודיו/וידאו (יחידה אחת).

ח. זו המלצה טובה, אבל עדיין אשמח לקבל המלצות לדגמים מסויימים, כדי שאני אדע מה להשוות, ולא להאזין סתם למערכות שכנראה לא מתאימות לדרישות שלי.

ט. אני גם כן מסכים שכדאי לקנות רמקולים 5.1. אבל, אני מעדיף לקנות רסיבר 7.1 שיאפשר לי להוסיף שני רמקולים נוספים בעתיד, במידה ואני אחפוץ בכך. הדבר אפשרי, נכון?

י. דיברתי על המפרט של הכרטיס קול. לגבי מפרט של מערכת אודיו, זה לא יגיד לי הרבה. אני מבין שצריך לשמוע ולא להסתכל על דפים. אבל שוב, אני לא מחפש מערכת High-end, אלא מערכת סבירה שתספק הדיוט למשך שנים רבות.

יא. הבנתי שכבלים אופטיים הרבה פחות גמישים מכבלים קואקסיאליים, כך שאני חושב שעדיף בשבילי להשתמש בכבלים קואקסיאליים. לגבי הכרטיס קול המדובר, החיבור נחושת התחתון הוא קואקסיאלי, והחיבור השחור שמתחתיו הוא אופטי?

יב. אין לי מושג אם הסביבה שלי עמוסה בהפרעות אלקטרומגנטיות, ואיך אפשר לדעת את זה. המחיר שציינת (15 ש"ח לכבל קואקסיאלי פשוט) מיועד לכמה מטרים? 100-200 ש"ח נשמע לי מחיר סביר לכבלים המיועדים לרמקולים איכותיים של מערכת קולנוע בייתית, בהנחה שלא מדובר במחיר למטר.

יג. רמקולים סטליטים לא מומלצים בכלל (גם לא לאדם כמוני)? הכוונה היא לרמקולים הקטנים בצורת קובייה? איזה רמקוים מומלצים עבורי, מוניטורים? בעיקרון, חשבתי על 4 רמקולים קטנים בגודל של 15X15X15 ס"מ בערך, רמקול מרכזי בצורת תיבה שאורכה 40-50 ס"מ, וסאב וופר מאסיבי. מה דעתך על כך?

הבנתי שרצוי לקנות רמקולים שהתיבה שלהם עשוייה מעץ ולא מפלסטיק, בשל ההבדלים בתהודה. יש המלצות לסוג העץ (אני מניח שלכל עץ יש תהודה שונה ואופיינית)? לפי מיטב הבנתי, הסאב וופר אמור להיות די כבד. כמה הרמקולים השונים אמורים לשקול, בערך (הדבר חשוב בבחינת הרמקולים בתצוגה, ומעיד על איכות החומרים מהם הרמקול מורכב)?

תודה רבה על העזרה! :)

כפי שאתם רואים, יש לי עוד הרבה שאלות, ואשמח מאוד אם תעזרו לי לגביהן, במיוחד בנושא של תקציב רצוי (בהתאם לדרישות ולצרכים שלי), והמלצה על חברות מומלצות ועל דגמים ספיציפיים מומלצים.

פורסם
מאחר ורמקולים רגילים של טלויזיה מפיקים צליל מספק עבורי (אני לא מתכוון להאזין לקונצרטים), אני צריך רמקולים שמפיקים צליל נקי וברור גם בווליום גבוה. אני מניח שיש חברות שאני לא מכיר שמייצרות רמקולים איכותיים.

אני מעוניין לדעת מה הסכום המינימלי שאני צריך להשקיע ברסיבר אודיו/וידאו (אני לא רוצה להסתבך עם הרבה חלקים נפרדים) ובסט רמקולים, בהתאם לצרכים שציינתי, והמלצה.

לצערי הרב זו שאלה שאין לה תשובה. התקציב המינימלי ישתנה בהתאם למה שיספק אותך, ובהתאם למה שתמצא. אפף אחד לא יוכל להגיד לך כמה תצטרך להשקיע לפני שתלך ותשמע מה מספק אותך (בלי לקנות, רק לשמוע).

1. אני לא מכיר אתרים מיוחדים למציאת דרייברים לכרטיס וכו', אני כרגע צריך לסיים את השיעורים לקורס, ולעוף לשיעור. אני מקווה שאני אספיק לעשות זאת אחרי הצהריים. אם אני אמצא משהו אני אעדכן.

2. דגמים שאני אוהב לא יתאימו לך כיוון שאני שומע פילהרמוניוטת, ג'אז, רוק מתקדם, מוזיקה ווקאלית וכו', אבל בתקציב נמוך מחברה ידועה שיתאימו לקולנוע ביתי יש לך את סידרת Diamond 8 של וורפידל. כמו כן, אם תוכל לשמוע רמקולים של אומגה אודיו זה יהיה מעולה. הם מיוצרים בארץ, נשמעםים מעולה וזולים מאוד, בהחלט משתלמים.

3. אתה התבלבלת בין כמה דברים אז אני אנסה להבהיר:

א. גם אני דיברתי על RMS, שוב זה בולשיט אחד גדול. המספר לא אומר כלום על העוצמה. המגבר שלי הוא 18W RMS והרמקולים 110W RMS, והמגבר שלי מפוצץ את הרמקולים על חצי עוצמה. וד"א, שמעתי מערכת חזקה יותר משלי, שהמגבר מתהדר בעוצמה של 6W RMS לערוץ, והרמקולים בעוצמה של 11W RMS, נו ו...? מספרים לא אומרים כלום! לא עוצמה, לא התנגדות, לא תחום תדרים ולא שום דבר אחר! תבין את זה או שתתחרט על כך מאוחר יותר.

ב. בלתי אפשרי להתאים מגבר לרמקול לפי נתונים. הדרך היחידה להתאים אותם, היא לשמוע אותם בחנות בעוצמה שתספק אותך (אבל תיקח בחשבון מה יחס הגדלים בין החנות לחדר שבו תהייה המערכת) ותבדוק האם למגבר יש עוד רזרווה מספקת של עוצמה, והאם הרמקול עוד לא מזייף. אם שניהם עומדים בהספקים האילו אז המערכת מספיק חזקה בשבילך.

ג: הרעיון של לקחת רמקול חזק יותר הוא נכון כי כך לא משנה כמה תגביר (או מישהו אחר יגביר כי הוא טמבל) הרמקולים לא ייהרסו. עם זאת, הרעיון של לקחת מגבר חזק יותר הוא כיוון שרמקול הוא בעל התנגדות משתנה. אם ניקח רמקול יחסית קל להנעה שיורד רק לחצי מההתנגדות הנומינלית שלו, נקבל צריכת זרם גבוהה פי 2, מכאן שהמגבר יספק את המקסימום שלו (בערך) כבר בחצי מהעוצמה.

ד: כפי שהסברתי, תשמע את המערכת כמה דקות על הספק גבוה לפחות כמו זה שישמש אותך בבית, מומלץ אפילו יותר ותשים לב שהרמקול לא מזייף, ושהמגבר לא נכנס לרוויה (לא נחנק בבאסים) ולא נכנסות לפעולה מערכות ההגנה שלו.

4. לא! טעות חמורה למקם סאב וופר בתוך ארונית. לצורך העניין, לי יש Z-680 שיש להם סאב (רשום כ-188W, אין לי מושג אם הוא יעמוד בעוצמה של 18W מהמגבר שלי אבל לא משנה) הוא ממוקם בערך 40ס"מ מהקיר הצדדי, 30ס"מ מהאחורי, ובערך 20 ס"מ מימינו נמצאת אחורית (שכמעט לא חוסמת אותו) למרות זאת, הבאס במקומות מסוימים בחדר נשמע מרוח בצורה קיצונית ומוגזם. אני ממליץ בחום למצוא נקודה אחרת שתהייה פתוחה יותר בצדדים ולמקם בה את הסאב. אל תפחד למצוא מקום במרחק של כמה מטרים מהמרכז, במקרה הגרוע ביותר תצטרך להשקיע בכבל קצת יותר רציני אם הכבל שיהיה ל יקלוט רעשי רקע בדרך.

5. לא ממש. זה נכון שתיאורטים רמקולים עם 8 אוהם הכי מתאימים, עם זאת, הדבר תקף רק במידה והרמקול הוא באמת 8אוהם לאורך כל הסקאלה. דבר זה לא קורה לעולם. כ]י שהסברתי, שמעתי רמקולים של 4 אוהם שהמגבר שלי הזיז טוב יותר מרמקולים של 8 אוהם, כאשר המגבר שלי אמור להיות מסוגל לעבוד עם 8 אוהם בלבד (שפורפרותי לכן הוא תלוי מאוד בהתנגדות). כפי שכבר הסברתי, נתונים לא אומרים כלום.

6. בוא נראה, אתה מחפש מדפיים סטאליטים? אני אישית לא ממש יודע איזה סטאליטים נחשבים טובים כי אני לא מחפש סטאליטים, בנוגע למדפיים, אני מחפש בתקציב קצת יותר גבוה משלך אבל הדיאמונד 8.3 של וורפידל יכולים להתאים כנראה. תשמע אותם בחנויות. איםן שום אפשרות לרכוש רצפתיים לפחות בתור קדמיים?

ד"א, Morel מייצרת סטאליטים לא רעים בכלל, כדאי לבדוק אם זה מה שאתה מחפש.

7. מעולה, אבל אם ככה תדאג שאתה קונה מכשיר טוב שלא יקנה מצב שפתאום תחליט שהקדם מגר שלו לא טוב], או שאין לו מספיק כח או כל דבר אחר.

8. נתתי כמה שמות שלדעתי יכולים להיכנס לך בתקציב, והם רמקולים יחסית טובים לקולנוע ביתי. עם זאת, אתה לא צריך לשמוע מה שאני ממליץ, אתה צריך לשמוע כל מה שאפשר. ככל שתשמע יותר תוכל לשים לב להבדלים טוב יותר. כמו כן, ככל שתשמע יותר תגבש דעה מוצקה יותר בנוגע למה אתה רוצה.

9. הדבר אפשרי בהחלט. עם זאת, רסיברים של 7.1 הם יקרים יותר מ-5.1 באותה הרמה.

10. לא מסתכלים על מפרט גם בכרטיסי קול. לפי המפרט האודיג'י שהיה לי אמור להישמע בדיוק כמו האימו שיש לי עכשיו. אם היית שומע אותם אחד מול השני (גם עם האוזן הלא מיומנת שלך) היית שומע הבדלים ברורים מאוד.

11. אכן ממה שזכור לי האחרון הוא האופטי, והסמוך לו הוא קואקסיאלי.

12. אם הסביבה שלך עמוסה בהפרעות אתה תוכל לדעת (Cערך) לפי כמות הכבלים השונים שעוברים בה (חשמל, תמונה, קול ועוד), לפי כמות המכשירים החשמליים שנמצאים בסמוך לכבל וכו'. כבל של 15 מטר פשוט יהיה באורך של משהו כמו מטר וחצי עד 2.5 מטרים בדר"כ. ב100-200 שקליים תוכל לקנות כבלים מספיק טובים לרמקולים, במיוחד אם אתה לא משקיע ברמקולים במיוחד. לרמקולים מדפיים או סטאליטים ברמה לא גבוהה במיוחד לטעמי יתאימו גם כבלים של 2.5מ"מ (או אפילו פחות) מחברה עלומת שם. כבל קואקס אפשר לקנות בחנויות, אם זאת קח בחשבון כי הכבלים היפים שמוכרים בחנויות במחיר של כ50-80 ש"ח הם כבלים גרועים בדיוק כמו הזולים רק נראים שונה (אני יודע, פירקתי כמה כאילו שנהרסו בשביל להלחים מחדש). שוב, אתה יכול לקנות כבלים פשוטים, אם אתה תשמע שיש בעיות של הפרעות מהסביבה תוכל להכין כבלים לבד או לדבר איתי בפרטי ואני אכין לך אותם בתמורה לסכום סימלי, אבל זה בפרטי.

13. אני ממליץ שאם כבר אתה משקיע בסאב, ובסנטר לפחות תקנה מדפיים ולא סטאליטים. אקצים ואומר שאם יש אפשרות מבחינת מקום (ותקציב לא ממש נמוך) כדאי אולי יהיה (במיוחד לקולנוע ביתי) לקנות זוג רמקולים רצפתיים לקדימה, זוג מדפיים לאחורה, וסנטר וסאב. רמקולים מסוימים ששמעתי שקלו קילוגרמים בודדים (מדפיים) ונשמעו מעולה. רמקולים אחרים ששמעתי שקלו מעל ל-15 קילוגרם והרבה מעבר ונשמעו זוועה. משקל לא בהרח יגיד משהו על האיכות, אם כבר אז על העוצמה. אכן ממולצת תיבה מעץ, לצורך העניין לא הכי משנה איזה. רוב החברות ברמות האילו משתמשות ב-MDF ומצפות אותו.

Anatoli.

פורסם

-אין "סכום מינימלי", יכול להיות שאפילו איזה מערכת של לוג'יטק למחשב תספק אותך.

אני חושב שאין טעם עוד לדון בנושא הזה, עד שתשמע מערכות שונות, ותחזור עם הרשמים שלך.

-תגיד, יש לך את האתר של Graetz ? כי לי אין - וחיפוש בגוגל, ויקיפדיה, Answers.com ואתרי מכירות בחו"ל לא העלה כלום. לאדע מה איתך אבל לי זה ניראה "קצת" חשוד- לדעתי עדיף להשאר עם החברות שהזכרתי לפני זה.

-"רמקולים קטנים בצורת קובייה" אף פעם לא יוכלו להיות כמו רמקולים "אמיתיים", וסאפ וואפר לא יכול לפצות על זה. שמעתי אגדה אורבנית, על מערכות רמקולים קטנים, שבאמת יכולים להתחרות ברמקולים גדולים אבל עולים הון, אבל לא יודע אם זה נכון.

שוב, רמקולים סטיילים(עם סאב בתמונה למטה), קטנים כמו שאני הבנתי שאתה מבקש(לא טוב):

am15detail0yx.th.jpg

רמקולים מוניטוריים\מדפיים נראים ככה- ובמצב אופטימלי הם עם סטאנד:

4hrtriangletitusmed6mz.th.jpg

ואלה רמקולים רצפתיים:

proac35front7dc.th.jpg

בקשר לשאלה שלך, לא מערבבים סטאליטים עם מדפיים, אבל אפשר לשים רמקולים רצפתיים מקדימה, ואת השאר מדפיים.

עוד שאלות בנושא?

-עכשיו אם אתה רוצה לעשות את זה נכון, אז אתה צריך למקם את המערכת לאורך החדר, כאשר הספה במרכז עם נטייה אחורה, הטלוויזיה במרכז מקדימה, הרמקולים הקדמיים הם רמקולים רצפתיים(או מוניטוריים עם סטאנד) המרכזי (מקדימה) על מדף מעל הטלוויזיה עם מרחק סביר מהקיר, והאחוריים מוניטוריים עם סטאנד, וסאב וואפר על הריצפה ולא מדף כמו שאנטולי הסביר. באתר של דולבי יש ציור של בערך איך המיקום בחדר אמור להיות.

-בקשר לציוד יד שנייה, אם אני לא טועה, אם זה לא מקולקל מלכתחילה, זה יעבוד עוד 30 שנה בלי בעיות(אלה אם תשרוף\לקצר\לגרום נזק פיזי לזה), חוץ מהחלפת רכיבים כמו מגברי מנורות, שמחליפים את המנורות אחרי כמו אלפי שעות של פעילות(כמדומני), אבל אם אתה לא רוצה זה כמובן בחירה שלך.

-vivanco זה לא חברה שמייצרת אוזניות איכותיות. אוזניות איכותיות אגב, מתחילות מ 320 שקל בחו"ל\410 שקל בארץ, והחברות שאיכותיות ומוכרות בתחום(הרבה הרבה פחות מאשר ברמקולים):

Sennheiser, AKG, BeyerDynamic, Ultrasone, Grado, Sony, Audio Technica, Ultimate Ears, Shure, Etymotic, Sensaphonics, Stax, Westone.

אגב, לא אצל כל החברות האלה כל הדגמים הם טובים, למשל סוני הוציע רק בערך 7 דגמים באמת טובים(עד כה), וכולם עולים יותר מ300$.

פורסם

שימו את הת'ראד או חלקים ממנו באיזהשהו סטיקי יש פה דברים שיעזרו לאחרים עם שאלות דומות

פורסם
  • מחבר

אני אשתדל למצוא זמן לבקר בחנות אודיו בשבוע הבא. אין לי חנות אודיו ליד הבית, כך שזה יקח לי קצת זמן. בינתיים, אני אגיב על מה שנאמר עד כה. אני אגיב שוב, אחרי ההתרשמות שלי בחנות.

Anatoli,

1. אם יהיה לך מידע לגבי דרייברים לכרטיס, זה מאוד יעזור לי. אולי בפורום לינוקס יוכלו לעזור לי בעניין הזה.

2. לא כתבת על איזה תקציב אתה מדבר, כאשר המלצת לי על Wharefadle Diamond 8 (יצא כבר Diamond 9, אבל אני מניח שהוא יותר יקר, ושהוא מעבר לדרישות שלי).

לפי מה שהבנתי, הרמקולים האלה לא נמכרים כסט שלם, אלא יש לסדרה תת-דגמים לרמקולים השונים. סט של שני רמקולים רצפתיים קדמיים, סט של שני רמקולים מוניטוריים אחוריים, סט של רמקול סנטר (דומה בצורה לרמקול מוניטור), וסט של סאב וופר. אם אני לא טועה, אז כל סט כזה אמור לעלות כ-800 ש"ח, סה"כ כ-2,500 ש"ח. זה התקציב לרמקולים בעיקרון?

באופן כללי, זו התצורה של הרמקולים אליהם התכוונת (הסט הזה לא כולל סאב וופר)?

2005May17_5000.jpg

3. א. לגבי העוצמה של הרמקולים, לא כ"כ הבנת אותי. אני לא מחפש רמקולים שכתוב עליהם הספק גבוה, אלא רמקולים שיספקו לי ווליום גבוה גם בפחות מחצי עוצמה. כאשר הכוונה שלי היא שאני רוצה רמקולים שיפיקו צליל ברור ונקי (שיהיה אפשר להבין את המלים) גם בווליום גבוה (בלי קשר ל-RMS), בניגוד לרמקולים פשוטים יותר שמציעים עוצמה מאוד חזקה, אבל בווליום גבוה הצליל שלהם מתעוות, כך שאי אפשר להבין את המלים.

ב. אתה אומר שאי אפשר להתאים רמקולים לרסיבר לפי מפרט? אם כך, אני צריך לקנות את הרמקולים ביחד עם הרסיבר? איזה רסיבר מומלץ (חברה/דגם)?

ג. בנקודה הזאת די בלבלת אותי. בעצם אתה אומר שאם אני יודע מה אני עושה, אז כדאי לקנות רסיבר יותר חזק מהרמקולים. אבל, בשביל אדם כמוני שלא רוצה להרוס את הרמקולים בטעות, אז עדיף לקנות רמקולים יותר חזקים מהרסיבר. הבנתי נכון?

ד. אתה צודק. צריך להאזין למערכת. אבל, הנקודה היא שלא ברור איזה הבדל יש בין רמקולים שמחוברים לרסיברים שונים, כי לא בטוח שאני אמצא באותה חנות גם רמקולים וגם רסיבר שמתאים לצרכים שלי (אולי בחנות אחרת יש רסיבר עדיף יותר זול, אבל אין את אותם הרמקולים שאני ארצה).

4. אהה... לא ידעתי. אם כך, אז לא הבנתי איפה כדאי למקם את הסאב וופר. לא נראה לי הגיוני למקם אותו באמצע החדר. די חבל לי להציב את הסאב וופר על הרצפה. ארונית פתוחה (בלי דלת) ליד הטלויזיה נראית מקום טוב לסאב וופר?

5. בנוגע ל-8 אוהם, אין לי מושג לגבי זה. פשוט, זה מה שקראתי באתר אוזניים. אני חושב שלרמקולים של Wharfedale שהמלצת לי עליהם מסדרת Diamond 8 יש התנגדות של 6 אוהם.

6. אני חושב שהרמקולים הסטליטים אליהם התכוונתי הם של Bose. יכול להיות שהם מתאימים לי (לא שמעתי אותם). יש רמקולים כאלה של חברה אחרת באותה איכות או באיכות יותר גבוהה שיש להם תג מחיר יותר נמוך?

אני אבקש בחנות לשמוע את הרמקולים של Wharfedale. לפי מה שהבנתי (אולי אני טועה), הרמקולים הרצפתיים שלהם הם מסדרת Diamond 8.4, והרמקולים המוניטוריים (ככה הם נראים לפחות) הם מסדרת Diamond 8.1 ו-Diamond 8.2 (אתה אומר שיש גם Diamond 8.3 מוניטור). אני לא יודע מה ההבדל ביניהם.

בעיקרון, אפשר לקנות רמקולים רצפתיים קדמיים, אבל באופן אישי אני די נוטה להימנע מכך מבחינה אסטטית. מלבד זאת, קראתי באתר אוזניים שרמקולים רצפתיים שמכילים הרבה אלמנטים פחות מומלצים מרמקולים קטנים (כנראה מוניטורים) שמכילים מספר קטן של אלמנטים ייעודיים לתפקיד של הרמקול. אם אני הולך על מוניטורים, אז זה לא מומלץ לשים מוניטורים גם מקדימה וגם מאחורה (בהנחה ואני נרתע מרמקולים רצפתיים גדולים)? יש הבדל בין רמקולים מוניטורים שמיועדים להיות רמקולים קדמיים לרמקולים מוניטורים שמיועדים להיות רמקולים אחוריים, או שבעיקרון מדובר על אותם רמקולים?

לא מצאתי רמקולים סטליטים של Morel. מצאתי את הסדרה הבאה שלהם: http://www.morelhifi.com/products/home_oct.html

7. אשמח לקבל המלצה לרסיבר אודיו/וידאו איכותי (חברה מומלצת, דגם מומלץ), בהתאם לצרכים שלי. אני רוצה שהוא יהיה חזק, אבל פחות חזק מהרמקולים, כדי שהוא לא יהרוס אותם בטעות. אם הסט השלם של Wharfedale עולה פחות מ-2,500 ש"ח ואולי עוד 2,500 ש"ח או פחות לרסיבר אודיו/וידאו, אז זה עשוי להתאים לי (אם כי מחיר זול יותר כמובן עדיף). כפי שציינתי, אני רוצה רסיבר אודיו/וידאו בעל מראה אלגנטי (לא מצועצע) ופשוט להפעלה (כמה שפחות פיצ'רים מיותרים). מאחר וצריך להתאים את הרמקולים לרסיבר, אז אולי בשבוע הבא אחרי שאני אאזין למערכות רמקולים, אני אדע איזה רמקולים מתאימים לי פחות או יותר, ולפי זה אפשר יהיה להתאים רסיבר. אבל, בכ"ז אשמח לקבל כיוון כלשהו (לפחות, שם של חברה מומלצת לצרכים שלי).

8. אני מסכים איתך. אני מניח שתוכל לעזור לי לבחור רמקולים יותר טוב, אחרי שאני אשמע כמה מערכות. על איזה תקציב בדיוק חשבת עבורי, 2,500 ש"ח לרמקולים (כמה לרסיבר?), או פחות? כתבתי 2,500 כי זה מה שראיתי באינטרנט בערך, אבל סביר להניח שהמחירים בין החנויות השונות מאוד שונים. יש לך מושג מה המחיר המומלץ לסט שלם של Wharfedale Diamond 8 (כולל סאב וופר)?

9. לגבי רסיבר 5.1 או 7.1, השאלה היא בכמה ה-7.1 יותר יקר מה-5.1. אם ההבדל במחיר מאוד משמעותי, אז אני אאלץ להתפשר על 5.1, למרות שאז אני לא אוכל להוסיף שני רמקולים נוספים (לא חיסרון גדול במיוחד).

10. יכול להיות שאתה צודק, אם כי אני די מסופק בכך. השמיעה המוסיקלית שלי (אם אפשר לקרוא לזה כך) מאוד בסיסית. יכול להיות שהייתי מבחין בהבדל כלשהו בין שני הכרטיסי קול, אבל רק במוסיקה מאוד איכותית שההבדלים הצפויים ממש ברורים. בכל אופן, גם אם אני אבחין בהבדל בין שני כרטיסי קול איכותיים, זה לא ישנה לי הרבה.

11. תודה (לא היה ברור לי בהתחלה מה זה הריבוע השחור הזה).

12. זה קצת מוקדם לדבר על כבלים, אבל לא הבנתי כמה כבלים איכותיים אמורים לעלות, כי אני צריך הרבה יותר מ-3 מטר כבל. הכבלים אמורים לעבור מסביב לכל החדר (אולי אפילו לעלות לתקרה ולרדת בחזרה), כך שזה יכול להגיע להרבה יותר מ-10 מטר. אני אדבר איתך בפרטי כשזה יהיה רלוונטי, אבל יש לך מושג כמה זה אמור לעלות בחנות בסה"כ (לפי מה שהבנתי ממך, מוכרים את הכבלים האלה בחנות בסטים של 2-3 מטר).

13. חשבתי בהתחלה על רמקולים סטליטים (לפני שידעתי שככה קוראים להם). אבל, אני די נוטה לקבל את ההמלצה שלך, אם כי אני די נרתע מרמקולים רצפתיים גדולים.

Alechko,

ברור שיש כזה דבר סכום מינימלי (בהתאם לצרכים מסויימים). מחירים של רמקולים למערכת קולנוע בייתית מגיעים לעשרות אלפי ש"ח, ואפילו למאות אלפי ש"ח. השאלה היא מאיזה מחיר הם מתחילים (1,000 ש"ח או 3,000 ש"ח).

אני בטוח שרמקולים של לוג'יטק למחשב תספק אותי ברמה בסיסית, אבל אני מעוניין שרמקולים למערכת קולנוע בייתית. אפילו אני יכול להבחין בהבדל ניכר בין רמקולים שמיועדים למחשב לבין רמקולים שמיועדים למערכת קולנוע בייתית.

התכוונתי לטלוויזיות של Greatz (לא Graetz), זאת טעות שלי. ל-Greatz יש טלוויזיות שמיוצרות באירופה ונחשבות לדי טובות, וטלוויזיות שמיוצרות בסין ונחשבות לגרועות (מתקלקלות די מהר). בעיקרון, אני מעדיף את Toshiba, אבל אני מקבל גם את ההמלצה שלך לגבי Loewe.

אולי רמקולים סטליטים קטנים לא יכולים להתחרות באיכות של רמקולים "איכותיים". אבל, יכול להיות שהם מתאימים לאנשים כמוני שאולי לא ממש מבדילים בהבדל באיכות. עם זאת, אני נוטה לקבל את ההמלצה שלך ושל אנטולי.

הסט רמקולים בתמונה הראשונה שהבאת דומים לאלה שהתכוונתי אליהם. לא הצלחתי לקרוא מה כתוב עליהם. אלה רמקולים של Bose?

רמקולים רצפתיים אני נוטה לדחות מטעמים אסתטיים, אלא אם כן הם לא ממש גדולים, ואפשר להציב אותם על ארונית. גם אז אני מעדיף רמקולים מוניטוריים, מאחר והרמקולים האלה אמורים להימצא משני צדי החדר ולא ליד הטלוויזיה.

רמקולים מוניטוריים עשויים להתאים לי, אבל בלי סטאנד. אני מעדיף להציב אותם על מדף מעל להישג ידם של ילדים קטנים.

השאלה הנוספת שיש לי לגבי רמקולים מוניטוריים היא שבמידה ואני מעדיף ארבעה רמקולים מוניטוריים במקום שני רמקולים רצפתיים ושני רמקולים מוניטוריים, אז מדובר בארבעה רמקולים מוניטוריים זהים, או שני רמקולים מוניטוריים מקדימה עם שלושה אלמנטים ושני רמקולים מוניטוריים מאחורה עם שני אלמנטים (או איזשהו הבדל אחר)?

לגבי המיקום של הרמקולים, התצורה בתרשים הבא (מתוך האתר שהבאת), זה מה שחשבתי פחות או יותר.

room_d1.gif

לגבי הרמקול סנטר, הוא חייב להיות על מדף מעל הטלוויזיה (אין לי מדף מעל הטלוויזיה), או שאפשר פשוט להציב אותו על הטלוויזיה (אני מניח שיש לו הגנה מפני הפרעות אלקרומגנטיות)?

לגבי הסאב וופר, הוא חייב להיות על הרצפה? באתר של Dolby המיקום שלו לא מצויין (אלא אם כן LFE זה סאב וופר).

ציוד יש שנייה עשוי להיות חלופה אפשרית, אבל אני מעדיף רמקולים חדשים עם אחריות ל-5 שנים לפחות כדי שיהיה לי ראש שקט, בייחוד לאור העובדה שבקנייה מיד שנייה אני לא אדע איך לבדוק את הרמקולים, ובכלל קנייה כזו עשוייה להיות בעייתית למי שלא ממש מבין בנושא, למרות שאני בטוח שאפשר למצוא מציאות נהדרות במחיר אטרקטיבי ובמצב חדש.

יש לי אוזניות נוספות BX-998 (אני לא יודע של איזו חברה). איך הן, במידה ואתה יודע על איזה אוזניות אני מדבר (הן הרבה יותר נוחות מה-Vivanco ועלו כ-200 ש"ח אם אני לא טועה).

מכל רשימת החברות שציינת, חוץ מ-Sony (שאני לא מכיר אותה בהקשר לאוזניות) אני מכיר רק את Sennheiser. בכל אופן, אני לא צריך כרגע אוזניות, וכפי שציינתי, זה לא מומלץ להאזין למוסיקה באוזניות הרבה זמן (אפילו לא בעוצמה מקסימלית).

שוב תודה על העזרה. אשמח לקבל עזרה נוספת. בכל אופן, לאחר שאני אאזין לכמה מערכות (אני אראה אם יהיה בחנות את Wharfedale Diamond 8 ורמקולים של אומגה אודיו), אני מקווה שתוכלו לעזור לי בצורה יותר ממוקדת.

פורסם

אני מגיב לכל נקודה של באותו המספר.

1. אם יהיה אני אודיע לך, אני לא חושב שאמצא.

2. הרמקולים עלו פעם יחסית הרבה, אבל כיוון שכבר יש סדרה 9 הסדרה הקודמת זולה בהרבה וייתכן כי 2500 יספיקו לך, אני לא בטוח אבל תבדוק. התמונה שהבאת היא לא של הוורפידל אלא של הוולדוס.

3. א. כל רמקול מעוות בעוצמה גבוהה, גם הרמקול הטוב ביותר שקיים. אתה לא תוכל למצוא רמקול חזק מספיק לפי הנתונים שלו, רק על פי שמיעה.

ב. אתה לא חייב לקנות ביחד, אתה יכול להשמוע רסיבר עם כמה רמקולים ולבדוק האם הוא נשמע לך טוב, ולבדוק רמקולים עם כמה רסיברים ולשמוע אם זה לטעמך. אני ממליץ לקנות קודם רסיבר כדי שאחר כך תוכל לקחת אותו איתך לשאר החנויות לשמוע איך הוא עובד עם הרמקולים שאתה בוחן.

ג. אני ממליץ לקחת מגבר ורמקולים כאילו שיספקו אותך גם ב-50% מהעוצמה המקסימלית שלהם, אחרת אתה לא תמצא פשרה.

ד. אתה תצטרך ללכת ולשמוע כמה שיותר למרות כל הדברים האילו, אילו בעיות קיימות ואין מה לעשות בנדון. אני כשהלכתי לקנות רמקולים לקחתי את המגבר איתי (אפילו 2 מגברים אם לומר את האמת) כדי לשמוע איך המגבר מזיז את הרמקולים. ברמות שאתה מדבר הרסיברים דיי זהים לכן ההבדלים לא אמורים להיות דרסטיים, אולי רק בגוון הצליל ולא ביכול שלהם להניע את הרמקול.

4. סאב וופר אמור להיות במקום פתוח על הרצפה (אלא אם כן ישנה בעיה כלשהי של אקוסטיקה ואז אפשר לנסות שטיח, או חתיכת עץ וכו'). אני ממליץ למקם אותו בסמוך לאחד הקירות עם מרחק של כ-20 ס"מ מינימום מכל צד שלו (ואפילו יותר בצד שבו נמצא הבאס-רפלקס - החור שממנו יוצא האויר).

5. אני שמעתי את הוורפידל עם כמה רסיברים של מתחת ל-2000 שקלים שהזיזו אותם יפה מאוד. ה-6אוהם האילו לא משנים כלום. תשמע אותם ותחליט.

6. אני לא הכי יודע מה הולך בשוק הסטאליטים כיוון שאיני מתעניין, עם זאת כפי שציינתי ל-MOREL יש כמה סטים שאמורים להיות לא רעים בכלל. ממליץ לקפוץ לחנות ולבקש לשמוע גם סטאליטים. ישנם דגמים מעבר לאוקטבה שהם לא סטאליטים. ישנן חנויות שמחזיקות דגמים אילו, כמו כך למפעל בנס-ציונה ייתכן וניתן יהיה להגיע ולשמוע. לא משנה מה כתבו באתר אוזניים, מה שמשנה זה מה שאתה שומע. אני אישית מעדיף רמקולים שהם עם דרייבר בודד או זוג דרייברים לכל היותר. עם זאת, שמעתי גם רמקולים עם דרייברים רבים יותר וגדולים הרבה יותר שנשמעו מעולה. הכל תלוי בחדר, בהגברה, באוזן שלך וכו'. אני מציע לשמוע אותם, ה8.4 של וורפידל לא נחשבים אעמוסים באלמנטים והבאס שלהם לא מפוצץ במיוחד. אני מאמין שהם יהיו טובים.

בנוגע לגודל, אם ישנה בעיה עם רצפתיים אז אפשר בהחלט להסתפק במדפיים (לא מוניטורים, מדפיים. מוניטורים הם רמקולים שאמורים להיות מדויקים יותר "שקופים" ולהתאים לאולפנים. בחלק מהמקרים - בעיקר במוניטורים הפאסיביים, התואר של מוניטור לא משקף הרבה כיוון שהרמקול לא שטוח במיוחד). עם זאת, רמקול רצפתי יוכל להעביר פאנץ' חזק יותר ברוב המקרים, ולהתאים יותר לסרטי אקשן ולמוזיקה עתירת באס.

7. אני אישית מאוד מאוד אוהב את ההגברה של נקאמיצ'י, הבעיה עם הדגם הזול שלהם, ה-AV7 היא שהוא לא נפוץ, ואין לו מפענח DTS. כיוון שאתה צריך הכל קומפלט, הייתי ממליץ לבדוק 1603/1803 שניהם של דנון. המחיר שלהם ד"א, פחות ממה שציינת. גם להרמן קרדון יש מה להציע, ה-1500 שלהם לא רע בכלל ומומלץ לשמוע.

8. לצערי הרב אני לא כל כך זוכר את המחירים של הסט השלם, אני מאמין שזה מעבר ל-2500 אבל לא סגור על זה. אני ממליץ לך לשמוע אותם, ואולי אפילו למצוא אותם משומשים אם תאהב את הצליל שלהם.

9. ההבדל המחירים אינו אסטרונומי, אך מורגש בהחלט אם התקציב שלך לא גמיש במיוחד.

12. אתה מדבר על כבל רמקול, אני מדבר על כבל לחיבור הדיוידי לרסיבר/המחשב לרסיבר. כבל רמקול של 2.5מ"מ אמור לעלות לך באיזור ה-7 שקלים למטר לכבל סביר. ואפילו פחות מזה לכבל ממש פשוט. זה כבר שנמכר לפי מטר רץ.

13. אם רמקולים רצפתיים לא לטעמך, אל תקנה אותם. אבל מבחינת סאונד הסטאליטים הם הרמקולים הגרועים ביותר (תלוי בדגמים המדויקים, אך אני מדבר על חתך מחירים כללי).

Anatoli.

פורסם

-מה שבעצם התכוונתי להגיד שכן יש תקציב מינימום מחינת זה שמתחת לסכום מסויים אי אפשר לקנות כלום, אבל אין איזה סכום מינימום למערכת "טובה" או "מספקת" כי זה כבר עיניין אישי- למשל, אני מאמין שלבנאדם חירש, תקציב של 0 שקל אמור להספיק כדאי לספק אותו בתחום הסאונד.

-עדיין, גם ב "Greatz" (וניסיונות אחרים לכתוב את השם אחרת) לא מצאתי כלום. שאלתי את אבא שלי והוא אמר לי שפעם הייתה חברה גרמנית כזאת, אבל עכשיו אין שום קשר בין אותה חברה שהייתה למה שמוכרים כיום(רק) בישראל, גם כחלק מהמותגים שקיימים רק בארץ, כגון:

Dome, ADC, Koda, Storm, Alpha Technology, Pure Acustics, Peerless, ITT- כל קשר בין המוצרים של ה"חברות" הנ"ל שנימכרים בארץ, לחברות אמיתיות שקיימות עם אותו שם הוא מקרי בהחלט.

-כן, זה רמקולים של Bose בתמונה של הרמוקלים הקטנים, עם הסאב.

אגב, אני לא מבין את הנטייה שלך להימנע מרמקולים רצפתיים מסיבה אסטטית, כי לפחות לדעתי הכי יפה\אסטטי זה כשהקדמיים במערכת סראונד הם רצפתיים. וכמו שאנטולי בדרך כלל הם יהיו יותר טובים מבחינת באס ופאנץ' בסרטים.

-אם אתה מעדיף 4 רמקולים מדפיים+סנטר+סאב, במקום 2 רצפתיים + 2 מדפיים+סנטר+סאב (מערכת 5.1 כמובן), אז כל המדפיים צריכים להיות זהים, מאותה חברה, וסידרה כמובן. אגב, מיקום מדפיים על סטאנד תואם זה יותר טוב מבחינת סאונד, סביר להניח שיותר יקר(ויותר יפה לדעתי). ו LFE בסרטוט מהאתר של דולבי זה אכן הסאב.

-אני לא חושב שהטלוויזיה שהסטאנד הכי טוב או בטוח לרמקול סנטר.

-הדגם אוזניות שהזכרת לא נשמע מוכר לי. בכל מקרה, ביתר פירוט על נזקי שמיעה(יותר מסתם להגיד "אוזניות יותר מזיק"), ניתן לקרוא פה.

פורסם

הגרץ היחיד שאני רואה בארץ בשנים האחרונות זה Graetz ואם לחברה הגרמנית קראו Greatz אז זה בטוח לא אותו דבר :)

פורסם
  • מחבר

מצאתי חנות אודיו שיש לה את הרמקולים Wharfedale Diamond 9. אני מניח שמהאזנה לרמקולים האלה, אני אוכל להסיק לגבי סידרה 8 (לפחות בתור התרשמות ראשונית). אני מקווה שאני אוכל להגיע לשם מחר.

Anatoli,

2. סכום של 2,500 ש"ח עבור סט שלם של רמקולים (כולל סאב וופר) איכותיים נראה לי מחיר סביר (נראה לי שאפשר להסתפק בסדרה הישנה). עם זאת, כמובן אם אפשר להרכיב סט של רמקולים איכותיים לא פחות במחיר יותר נמוך, זה עדיף.

לגבי התמונה, אתה אומר שמדובר ברמקולים של וולדוס (איך הם?). באתר galsale.co.il כתוב שזה דגם XARUS של Wharfedale (אולי התמונה שגוייה). איך סדרת ה-XARUS מול סדרת ה-Diamond 8?

3. א. ברור שרמקולים מעוותים את הקול בפול ווליום. הכוונה שלי הייתה שאני מעוניין ברמקולים עם עוצמה מאוד גבוהה, כך שניתן יהיה לשמוע איתם מוסיקה בעוצמה חזקה יחסית בחצי עוצמה או פחות, כך שהצליל שהם יפיקו בעוצמה כזו יהיה נקי וברור. ההנחה שלי היא שברוב המקרים ככל שלרמקול יש עוצמה יותר גבוהה, כך הוא יוכל להפיק צליל נקי וברור בעוצמה גבוהה יותר (לא מקסימלית). כמובן שצריך לשמוע את הרמקולים ולא לבחור אותם לפי מפרט. אבל, אי אפשר להאזין לכל הרמקולים שקיימים, אלא רק למבחר מצומצם. הכוונה שלי היא להאזין לרמקולים של Wharfedale מול הרמקולים האיכותיים ביותר שיש בחנות (זה מה שהבנתי שצריך לעשות). יותר מאוחר, אני אצטרך להשוות את הרמקולים של Wharfedale (במידה והם יתאימו לי) מול רמקולים אחרים.

ב. הבנתי שרצוי לקנות את הרמקולים ביחד עם הרסיבר, כדי שתהיה התאמה בין הרמקולים לרסיבר. יכול להיות שאני טועה, אבל הבנתי שרמקולים מסויימים יכולים להישמע מצויין עם רסיבר א' אבל פחות טוב (או לא מתאימים בכלל) לרסיבר ב'.

אתה אומר שמומלץ לקנות קודם רסיבר, ורק אח"כ רמקולים? אם כך, איזה רסיברים אודיו/וידאו מומלצים באופן כללי (חברה/דגם/מחיר)? במידה ויש לך ניסיון אישי עם הרמקולים של Wharfedale, אז איזה רסיבר אודיו/וידאו מומלץ עבורם, למשל?

ג. זאת בדיוק הכוונה שלי. אני רוצה לקנות רסיבר ורמקולים שיפיקו צליל חזק, נקי וברור בחצי עוצמה או אפילו הרבה פחות, מתוך הנחה שכל רמקול יעוות את הצליל בעוצמה מקסימלית, ולכן אני לא רוצה להפעיל אותם על עוצמה מקסימלית. דיברתי על עוצמה מקסימלית רק מתוך דאגה לכך שהרסיבר או הרמקולים עשויים להתקלקל אם מישהו יכוון אותם בטעות לעוצמה מקסימלית. הבנתי שאם לרמקולים יש עוצמה יותר גבוהה מלרסיבר, אז אין סיכוי שהרמקולים או הרסיבר יתקלקלו גם בעוצמה מקסימלית.

ד. טוב, אז אני אשמע רמקולים בפעם הראשונה, ואח"כ אני אראה אם הם מספקים אותי, או שאני יכול להסתפק במשהו יותר פשוט.

7. ברסיברים, החברות המוכרות הן פיוניר וימהה. לדבריך, Denon ו-Herman Karden הן לא פחות איכותיות ויותר זולות? לפי מה שהבנתי, המחירים שלהם נעים בין 1,500 ש"ח עבור Denon AVR-1603 ל-2,600 ש"ח עבור Denon AVR-1804 (יש גם דגמים יקרים יותר, אבל אני לא חושב שהם רלוונטיים). מה בדיוק ההבדל בין שני הדגמים האלה (הבדל של כ-1,100 ש"ח)? המפרט שלהם לא אומר לי הרבה. Denon AVR-1803 לא מצאתי, ביינתיים. מה ההבדל בינו ל-1603?

הרסיברים האלה הם מסוג 5.1 ולא 7.1. אני מבין שאין טעם ללכת על רסיבר 7.1, נכון? בכל אופן, יותר לידע כללי, במערכת רמקולים של 7.1, איפה מומלץ להציב את שני הרמקולים הנוספים?

12. אהה... התבלבלתי בין הכבל הקואקסיאלי לכבל של הרמקולים. אני מניח שהכבלים יעלו לי בין 200 ל-300 ש"ח סה"כ (כולל כבל קואקסיאלי).

אני מאמין שלבנאדם חירש, תקציב של 0 שקל אמור להספיק כדאי לספק אותו בתחום הסאונד.

מצחיק! :lol:

לגבי Greatz, זה נראה לי מוזר. הזכרתי את Greatz כי פעם עבדתי במעבדת אלקטרוניקה (לא בתור טכנאי, אני לא מבין בזה). הנקודה שלי היא שהגיעו הרבה טלויזיות מקולקלות של חברות שונות. בין הטלויזיות שהגיעו הרבה לתיקון היו דגמים של Greatz תוצרת סין. אבל, ידוע לי שיש גם דגמים של Greatz תוצרת אירופה שנחשבים לטובים, ובקושי הגיעו לתיקון.

בכל אופן, אני מעדיף את Toshiba, וגם Loewe לפי המלצה שלך.

יש לך מושג לגבי טלויזיות CRT שתומכות ברזולוציות גבוהות (אני לא יודע בכלל מה טווח המחירים שלהן)?

בנוגע לרמקולים רצפתיים, אני חושב על זה. אולי אני אלך עליהם, בכל זאת (אני צריך לראות איך הם נראים מבחינת גובה, היקף, משקל, יציבות).

אתה אומר שכדאי לארגן מדף מעל הטלויזיה (אולי מתחת לטלויזיה) עבור הרמקול סנטר, ולא להציב אותו ישירות על הטלויזיה? לפי מה שהבנתי, לרמקול סנטר טוב אמורים להיות הגנות מיוחדות שמיועדות למנוע הפרעות אלקטרוסטטיות.

נ.ב.

תודה רבה על הסבלנות ועל התגובות הארוכות. :)

פורסם

חלק גדול מהמוצרים בשוק (בעיקר הזולים) מיוצרים כביכול בידי חברות שהתפרקו בשנות ה 80'. ה'מפורסמים' שביניהם - Graetz, ITT, PILOT וכו'

הקטע הוא שחברות מהמזרח קונות את השם של החברה וכך מייצרים מוצרים ומדביקים עליהם את תווית היצרן. אם תסתכלו בשוק, תראו עשרות מוצרים בעלי אריזה שונה ושם שונה, ומבחינת חומרה הם בדיוק אותו הדבר (במיוחד במוצרי קולנוע ביתי ו DVD).

אני בטוח מעבר לכל ספק ש Graetz כבר לא קיימת, והמוצר שברשותך מיוצר בסין\טאיוון בידי יצרן מקומי, שחוץ מהמערכת שלך מכין כחמישה מערכות זהות הנמכרות תחת 'פירמה' שונה. גם אם העיצוב שונה או שהמוצר נראה 'מבחוץ' אחרת - הרי ש'בפנים' הוא בדיוק אותו הדבר.

פורסם

בנוגע ל-XARUS, לא שמעתי אותם אז אני לא יכול לומר מה הם באמת שווים (כנראה לא יותר מדיי).

3.ב. בהחלט צריך להתאים את הציוד. לכן הצעתי שאם לא תמצא את מה שמתאים לך בחנות אחת, תרכוש רסיבר ותשתובב איתו בכמה חנויות ותשמע איך הוא מזיז רמקולים אחרים.

אני שמעתי את הוורפידל עם דנון, וכבר המלצתי על הדגמים 1604/1803 שלא עולים הרבה אבל שווים את המחיר. עם זאת, תזכור לשמוע אותם כי יכול מאוד להיות שאתה לא תאהב.

ג. כל עוד לא תעמיס על הרסיבר יותר מדיי לא אמור לקרות שום דבר. ד"א, נשמע כאילו אתה חושב שרמקולים ממוצעים לא יכגיעו לעוצמות שמע מספקות. אני חייב לציין שיש לי בחדר 2 זוגות סטריאו כרגע עם הספקים צנועים מאוד ומערך 2וואי (2 אלמנטים בלבד) סטנדרטי שמגיעים לעוצמות גבוהות בהרבה מעבר למה שאני צריך. אני לא חושב שרמקול ממוצע יהיה חלש מדיי בשבילך.

7. ההבדלים במפרט לא יהיו ברורים מדיי. אני מציע לך לנסות לשמוע במדית האפשר (ד"א, 2600 זה מחיר מוגזם לכזה רסיבר).

Anatoli.

פורסם
  • מחבר

XARUS זה דגם של Wharfedale (לא מסדרת Diamond). בכל אופן, אני אברר בחנות לגבי Diamond 8.

המלצת על הדגמים 1603/1803 של דנון. 1604/1804 אלה דגמים אחרים יותר יקרים. לפי חיפוש בגוגל, Denon AVR-1603 אמור לעלות בסביבות 1,600 ש"ח. ההבדל בדגמים הוא באיכות (שבזה מפרט לא אומר הרבה, וקשה לי להבחין בהבדלים), ובמספר וסוג הכניסות והיציאות השונות.

לפי מה שאמרת, רצוי לחבר את הטלויזיה לממיר של הכבלים, ואת הממיר של הכבלים לרסיבר. אפשר אולי לחבר את הטלויזיה לרסיבר (במקום את הממיר) באמצעות יציאת Component (זה נראה לי עדיף, במידה וזה אפשרי)?

את ה-HTPC אני אמור לחבר לרסיבר באמצעות יציאת ה-DVI בתור מקור נפרד.

אני אמור לסדר את החיבורים, כך שאני אוכל לא רק לצפות בטלויזיה בתכנים של ה-HTPC, אלא גם להקליט ישירות מהטלויזיה באמצעות כרטיס PVR, ובמקביל גם לצפות בטלויזיה בערוץ אחר. לשם כך, אני צריך לדעת בכל מכשיר יציאה של מה מתחברת לכניסה של מה. הבנתי שלרסיבר יש מספר מסויים של כניסות ויציאות מסוג Component ו-S-Video. הידיעה של מה מתחבר למה דרושה לי כדי לדעת אם יש לרסיבר מספיק כניסות ויציאות דיגיטליות (או מסוגים אחרים)לחיבור של כל המכשירים שלי, וכדי לדעת כמה כניסות ויציאות ישארו לי ספייר לחיבור מכשירים נוספים בעתיד, כמו למשל מכשיר וידאו, נגן DVD, נגן Blue Ray, וכו'...

לגבי העמסה על הרסיבר, אני לא ממש יודע למה אתה מתכוון. אני לא מתכוון לעשות איתו שטויות. הבנתי ממך שאני לא צריך לחשוש מפני קלקול של הרסיבר כתוצאה מכיוון של העוצמה למקסימום בטעות, או דברים מעין אלה. אני צריך רק לחשוש מקלקול של הרמקולים, במידה והם חלשים הרסיבר. אבל, אם אני קונה רמקולים בעלי הספק גבוה מזה של הרסיבר, אז אני לא צריך לחשוש מקלקול אפשרי של הרמקולים או של הרסיבר, כתוצאה מכיוון שגוי.

אני חושב שההגדרה שלך לרמקולים ממוצעים שונה משלי. אני בהחלט סבור שרמקולים ממוצעים יספקו אותי. פשוט ציינתי שסביר רמקולים חזקים לא יזייפו בעוצמה חזקה למדי (לא עוצמה מקסימלית). כשדיברתי על רמקולים חזקים כיוונתי לרמקולים ממוצעים (לא High-end), בניגוד לרמקולים חלשים, או כאלה שמתיימרים להיות חזקים, בעוד שלמעשה מדובר ברמקולים חלשים שמפיקים צליל חזק אבל מעוות. אתה יודע למה אני מתכוון (בכל אופן, אני הבנתי למה אתה מתכוון).

2,600 ש"ח זה המחיר שמצאתי עבור Denon AVR-1804 (לא 1803). זה בהחלט נראה מחיר מוגזם כאשר אפשר לקנות Denon AVR-1603 בכ-1,500 ש"ח. בהבדלים במפרט התכוונתי למספר כניסות ויציאות ודברים מעין אלה, ולאו דווקא לאיכות שניתן ללמוד ממנה מהתנסות אישית.

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים