עבור לתוכן

האל"ף-בי"ת - דברי אלוקים הנדסיים.

Featured Replies

פורסם

חוקר משוכנע שגילה משמעויות מיסטיות בצורת האותיות העבריות. לדבריו, התגלית עשויה לטלטל את שורשי הציוויליזציה המערבית.

151288-5.jpg

בשעה שצפה לבדו בתוכנית מדע בדיוני בדירתו בניוטון, מסצ'וסטס, בשנת 1968, ראה סטן טנן הבזק מוזר מעל גבי המרקע, הבזק שגרם לו למהר ולפתוח את פרק א' של ספר בראשית - בשפה העברית. "זה היה דחף מוזר ביותר", הוא מודה באחת מקלטות ההדרכה בווידיאו שלו, "כי לא ידעתי כלל עברית". מוזר עוד יותר, לדבריו, שלאחר שהוא פתח את ספר התנ"ך שקיבל כמתנה לבר-מצווה שלו ובחן את הטקסט בעברית הוא לא נראה לו כמו מלים. טנן ראה שם דפוס, ולא סתם דפוס: הוא היה משוכנע שגילה אמת אוניברסלית על טבע הקיום.

מה שגילה טנן - ושקד להוכיח במשך 35 שנה בנוסחאות מתמטיות ובמימון מצומצם - זה משהו שנראה הגיוני ומעורר תמיהה בעת ובעונה אחת, בעל השלכות מבלבלות הנמתחות מעולם המיסטיקה ועד למכניקת הקוונטים.

טנן, מהנדס אזרחי בעבר, מופיע בקלטות שלו חבוש כיפה שחורה ושערו אסוף בקוקו ארוך. הוא בעל תואר ראשון בפיסיקה, עם מתמטיקה כחוג משני, מהאוניברסיטה הפוליטכנית של ברוקלין, ומגדיר את עצמו כעת כ"מזהה דפוסים חזותיים". הוא משוכנע שגילה את המפתח לחשיפת סודות התורה.

בניגוד לניסיונות שנעשו באחרונה למצוא בתנ"ך מסרים "נסתרים" (שעליהם נכתבו ספרים כמו זה של מייקל דרוזנין משנת The Bible Code" ,1997" - "הצופן התנ"כי"), טנן אינו רואה בכתבי הקודש אמצעי לחיזוי אירועים עתידיים (נפילת מטאורים, מקרי רצח, רעידות אדמה) אלא נשא של מסר אוניברסלי עתיק. הוא טוען שהטקסט של התורה כולל מערך אינטואיטיבי של משמעויות - מעין "מחול של הדעת", לדבריו - שמוביל לחוויה רוחנית עליונה.

"אם אני צודק, אני בעצם מטלטל את שורשיה של הציוויליזציה המערבית", אמר טנן בן ה-62 בראיון ל"פורוורד".

משמעות גיאומטרית עם השלכות מיסטיות

(ספק: וואלה תקשורת)

הרמב"ם. עבודתו של טנן עולה בקנה אחד עם האופן שבו הבינו רבנים בימי הביניים את המבנה הפנימי של היקום (ספק: וואלה תקשורת)טנן לקח את 28 האותיות שמרכיבות את הפסוק "בראשית ברא אלהים את השמים ואת הארץ", ורשם אותן על גבי שרשרת של חרוזים. כאשר כל חרוז הוצמד לחרוז הבא שנושא את אותה האות, השרשרת התפתלה ונהפכה לספירלה תלת-ממדית - המוכרת למתמטיקאים ולמיסטיקנים כאחד, כ"טורוס" (torus). לאחר מכן קיפל אותה טנן לצורה המזכירה כף יד - שאפשר להטיל מבעדה, כאשר היא מוארת מאחור, צלליות של כל 22 אותיות האלפבית העברי. לאחר מכן שירטט דיאגרמה של הקשר בין האותיות המוקרנות, תנועות היד שאליהן הן משתייכות לכאורה והמשמעות האוניברסלית המיוחסת לתנועות. לדוגמה: אם מרימים לפה את הידיים עם צורת הטורוס המקופלת, תיווצר האות פ', שפירושה הוא "פה". אם מרימים את הידיים מעל לראש, תיווצר האות ר', המייצגת "ראש".

עבודתו של טנן, המוצגת בהרצאות ובקלטות וידיאו, היא מקור ההכנסה היחיד שלו ושל אשתו לבנה מאז 1983. טנן אמר שאינו בטוח כי יהיה מסוגל לשלם את המשכנתא שלקח על ביתם בחודשים הבאים, אבל הוא נשאר נאמן למחויבותו להמשיך במחקר שלו. "כאשר הממצאים שלי יאומתו, הם ייהפכו למקובלים על אנשים מכל הדתות ועל אנשים חסרי אמונה", אמר. "המידע הזה הוא גשר שיכול לאחד אנשים".

טנן, שהיה בעבר חילוני וקיבל חינוך יהודי כללי בלבד, נעשה יותר ויותר דתי ככל שהתקדם במחקרו. היום הוא שומר שבת, מקפיד על מנהגי הכשרות ומתפלל מדי יום. "שתיתי מהמים המתוקים של מעיין העיר", אמר בהתייחסו למידע המוצפן שהתחיל לפענח, "ופיתחתי מחויבות לכבד את המסורת הזאת".

כפי שקורה עם כל תיאוריה הנוגעת לצופן תנ"כי, לא קשה למצוא מי שיטילו ספק גם בעבודתו של טנן, אם כי במקרה הזה, נראה שחלק מהסמכויות הדתיות והמדעיות אימצו את הרעיון שלו. "מה שהוא מגלה מאחורי הדברים האלה זה מבנה גיאומטרי יפהפה", אמר לואיס קאופמן, מרצה למתמטיקה באוניברסיטת אילינוי בשיקגו, המפרגן לטנן על היצירתיות התלת-ממדית שלו. "הוא עובד באורח קפדני ביותר, ואינני סבור שמה שהוא מגלה מקרי. מעבר לכך, יש לזה משמעות שונה בעבור אנשים שונים".

פרסומת אחרים, ובהם מאיר סנדור, הרב של קהילת "ישראל הצעירה" שאליה משתייך טנן בשרון, מסצ'וסטס, מייחסים ערך רב לעבודתו בלא כל פקפוק. "בעיני, עבודתו של סטן מהווה אישור חד משמעי לתורה כטקסט אלוהי - דברי אלוהים", אמר סנדור, בעל תואר דוקטור ללשונות ולתרבויות המזרח הקרוב מאוניברסיטת הרווארד, ובעל תואר שני בלימודי דת מאוניברסיטת ייל.

סנדור מאמין שעבודתו של טנן עולה בקנה אחד עם האופן שבו הבינו רבנים בימי הביניים את המבנה הפנימי של היקום. "יש עבודות קבליסטיות מסוימות שנשארו סתומות למלומדים המודרניים ואפילו לקבליסטים אדוקים", אמר סנדור. "עבודתו של סטן תורמת במידה מסוימת ליכולת לפרש את העבודות הללו".

אבל סנדור וטנן מדגישים שלימוד הרזים הללו הוא מלאכה קשה. "כדי להעריך באמת את מה שהוא גילה, חייבים לשקוע עמוק בתוכו", אמר סנדור, "אי אפשר לגלות את זה תוך עמידה על רגל אחת בקרן רחוב".

פורסם

שיכנעת אותי - אלוהים קיים. :kopfpatsch:

פורסם

אם מרימים לפה את הידיים עם צורת הטורוס המקופלת, תיווצר האות פ', שפירושה הוא "פה". אם מרימים את הידיים מעל לראש, תיווצר האות ר', המייצגת "ראש".

כולה עשה קצת ספורט מה העניין

עבודתו של סטן מהווה אישור חד משמעי לתורה כטקסט אלוהי - דברי אלוהים

לפי דעתי זה לא מקרי שיצא לך סטן(ואל תגיד לי עכשיו ששטן רושים עם ש כי מה שחשוב פה זה המשמעות הווקלית)

פורסם

רגע, airborn-i, חשבתי שסתם הבאת איזה קטע משעשע שמצאת איפשהו. אל תגיד לי שאתה באמת מאמין בזה :-\ :kopfpatsch:

פורסם

כולה עשה קצת ספורט מה הענייןלפי דעתי זה לא מקרי שיצא לך סטן(ואל תגיד לי עכשיו ששטן רושים עם ש כי מה שחשוב פה זה המשמעות הווקלית)

לא נראה לי שהוגים את השם שלו כמו שהוגים את המילה שטן.

סטן - stan, זה לא ממש נשמע אותו דבר.

פורסם

רגע, airborn-i, חשבתי שסתם הבאת איזה קטע משעשע שמצאת איפשהו. אל תגיד לי שאתה באמת מאמין בזה :-\ :kopfpatsch:

pointlaugh.gif

פורסם
  • מחבר

רגע, airborn-i, חשבתי שסתם הבאת איזה קטע משעשע שמצאת איפשהו.  אל תגיד לי שאתה באמת מאמין בזה  :-\  :kopfpatsch:

סה"כ כתבה מוואלה, אם אני מאמין או לא זאת בעיה שלי, אם אתה לא מאמין או שפשוט הכתבה גורמת לך לצחוק אז תצחק, זה בריא.

ואם הכתבה מפריעה לך אז תעביר ביקורת על הכתבה, לא עליי.

שנאת האחים בארצנו והלעג למאמינים או לכל אדם לעניינו וגופו הוא מדהים ועצוב. תקראו, טוב לכם יופי לכם, לא טוב סתמו ותבלעו את הרוק.

ואני רק רוצה להבהיר משהו, זה אתם שמים את הסמיילי הזה :kopfpatsch: ולועגים לכל מה שזז לא עושה אתכם בהכרח חכמים יותר אז תורידו את האף לפני שמישהו אחר יעשה זאת.

פורסם
  • מחבר

"בעיני, עבודתו של סטן מהווה אישור חד משמעי לתורה כטקסט אלוהי - דברי אלוהים", אמר סנדור, בעל תואר דוקטור ללשונות ולתרבויות המזרח הקרוב מאוניברסיטת הרווארד, ובעל תואר שני בלימודי דת מאוניברסיטת ייל.

כשלמישהו פה יהיה תואר שני בתחום כלשהו אז תוכלו בכלל לדבר, עד אז אני רוצה לשמוע את הדממה.

נ.ב:דבר שלא קשור אבל בא לי לספר לכם דבר שיעניין אתכם, אני מת לראות מה תגידו על, איך תלעגו לי הפעם.

חוקר צפונות התנ"ך הוא דוק' אליה ריפס שהוא מתמטיקאי בכיר באחת מהואניברסיטאות בארץ, הוא נתן את הצופן התנכ"י לפנתגון, למפצח הקודים הטוב בעולם

וזה בדק את הצפונות, הוא אומר שהוא בא להפריך ויצא מוכיח, הוא היה מופתע מכל העניין בצורה בלתי רגילה, הוא מתאר את ההסתברות שדבר כזה יהיה מקרי כאחד למיליארדים. :yelclap:

פורסם

"בעיני, עבודתו של סטן מהווה אישור חד משמעי לתורה כטקסט אלוהי - דברי אלוהים", אמר סנדור, בעל תואר דוקטור ללשונות ולתרבויות המזרח הקרוב מאוניברסיטת הרווארד, ובעל תואר שני בלימודי דת מאוניברסיטת ייל.

כשלמישהו פה יהיה תואר שני בתחום כלשהו אז תוכלו בכלל לדבר, עד אז אני רוצה לשמוע את הדממה.

נ.ב:דבר שלא קשור אבל בא לי לספר לכם דבר שיעניין אתכם, אני מת לראות מה תגידו על, איך תלעגו לי הפעם.

חוקר צפונות התנ"ך הוא דוק' אליה ריפס שהוא מתמטיקאי בכיר באחת מהואניברסיטאות בארץ, הוא נתן את הצופן התנכ"י לפנתגון, למפצח הקודים הטוב בעולם

וזה בדק את הצפונות, הוא אומר שהוא בא להפריך ויצא מוכיח, הוא היה מופתע מכל העניין בצורה בלתי רגילה, הוא מתאר את ההסתברות שדבר כזה יהיה מקרי כאחד למיליארדים. :yelclap:

כן כן, שתוק.

אולי גדלת במערה, אבל תואר שני זה בכלל לא מה שאתה חושב. מילא עם דוקטורט, אבל התואר לא קובע שהוא צודק.

מה אתה רוצה להראות בזה? "מפצח הקודים הכי טוב בעולם" נשמע לי כמו מכתבי השרשרת הסתומים שמועברים באימייל.

פורסם

ואם יש לי תואר שני במדעי הגזר? זה גם נותן לי את הזכות לאמר שאלוהים קיים בכזו ודאות?

פורסם

אוי נו באמת אתה חושב שאתה תשכנע פה מישהו

גם עם כל המדע יגיד שאלוהים קיים הם יגידו שתואר לא אומר כלום

אבל עם איזה אחד שיש לו דוקטורט בלדע מה יגיע שהיה המפץ הגדול הם ישתחוו לספר פיזיקה

אין מה לנסות להסביר לאנשים פה כלום... כי לא אכפת להם

יש רשעים שגם בשערי גיהנום לא יחזרו בתשובה

פורסם

אם מישהו עם דוקטורט בפיסיקה יגיד שהיה מפץ גדול

הסיכוי שאני אאמין לו גדול משאני אאמין למישהו עם דוקטרט בלשון יגיד שיש אלוהים...

פורסם

כי יותר קל לך להאמין בזה ;D

איך רואים לו ההוא ראש הפקולטה באוניברסיטה ההיא נו הנכה ההוא

אומר שהעולם נוצר בעזרת מעורובות אלוהית... כלומר שהיה המפץ הגדול וכל זה אבל אלוהים אחרי לזה

גם יש ספר שדוקטור ישראלי דתי כתב שכל תיאוריית המפץ הגדול נכונה רק שאלוהים עשה את זה, וזה לא סתם צירוף מקרים בלתי אפשרי

פורסם

כמה דברים לפותח הת'רד:

א. כשמביאים מובאה או ציטוט ממקור שלא אתה כתבת, נהוג במינימום לכתוב שלקחת את זה מאיפשהו, בצירוף הפניה ביבליוגרפית, או באינטרנט - לתת לינק למאמר המקורי.

הדברים נכונים על אחת כמה וכמה כשאתה לא סתם מצטט אלא מביא מאמר שלם כלשונו. מה שעשית זו חוצפה במקרה הטוב, ועבירה על זכויות יוצרים במקרה הרע. אני מבקש שתצרף להודעה המקורית את שם המאמר והכותב וכן קישור לוואלה.

ב. אם מישהו צריך להוריד את האף זה אתה. היחס המזלזל שלך כלפי אחרים אינו מקובל.

ולנושא הת'רד:

נמאס, פשוט נמאס מזה שאנשים אומרים שטויות כמו "הנה, תראו, פרופסור למת' התחיל להאמין באלהים אחרי שקרא איזה ספר". Boo-Fuckin-Hoo.

קודם כל, זה שיש לו תואר במת', פיסיקה, או כל מדע מדויק אחר, לא אומר שהוא לא יכול להיות מושפע משטויות. וזה בטח לא מוכיח שום דבר. אז רד מזה.

וזה עוד יותר נכון כשהתואר הוא ב"ללשונות ולתרבויות המזרח הקרוב"...  ::)

ועוד משהו, אם כבר הזכרתם מפץ גדול ושות': למדענים שמפרסמים תאוריות יש בד"כ הוכחות, או לפחות חישובים מתמטיים שמגבים את התאוריות הללו. תסלחו לי אם אני לא מקבל את ה- bible mambo jambo (הצופן התנכ"י ושות') כהוכחות מדעיות.

ופעם אחרונה: די, די לחשוב שאנחנו סוגדים למדענים כמו שאתם סוגדים לרבנים. מילה של מדען היא לא דבר אלוהים, היא לא קדושה, והיא חייבת הוכחה (בניגוד למילה של רב, או ליתר דיוק פוסקים למיניהם, בקרב עדתו). גם אם כל המדענים בעולם יחזרו פתאום בתשובה ויגידו קדוש קדוש קדוש על כל מילה מהתנך, לא תהיה אחריהם נהירה. אז פשוט מספיק - נמאס כבר לשמוע את זה!! אמרות כאלה:

אבל עם איזה אחד שיש לו דוקטורט בלדע מה יגיע שהיה המפץ הגדול הם ישתחוו לספר פיזיקה

הן לא יותר מקשקוש של מחזירים בתשובה.

תחליפו פאזה - אתם רק עושים צחוק מעצמכם.

לעניין הטקסט עצמו - לא רק שהוא לא הגיוני, הוא אפילו די דבילי... לא הבנתי מה ההוכחה הגדולה שאמורה להיות שם...

ולעניין היחס שלך (אירבורן) כלפי אחרים - בינתיים, אתה בדעת מיעוט. והרוב הוא דווקא די אינטלגנטי. אז קודם כל, רד מהעץ שטיפסת עליו. אח"כ, תתחיל להרגיע, ובסוף, תשמע משפט חכם שלא מופיע בתורה:

אם הרבה אנשים אומרים לך שאתה שיכור, לך לישון.

פורסם

כי קל לי יותר להאמין ללוגיקה מאשר אמונה

ודת היא לא דבר לוגי

אם מישהו יוכיח מתמ'/פיסקלית שאלוהים קיים או לפחות יציג תיאוריה יציבה (לאו דווקא הוכחה מוחלטת)

אני אאמין לו (לא ישר, אני לא מקבל ישר דברים בלי הסבר והוכחות)

כל המדענים שאומרים שאלוהים היה אחראי וזה לא סתם צירוף מקרים לא אומרים את זה בגלל שהם מצאו את אלוהים בנוסחאות (כמאמר לפלס)

אלא בגלל שהם מאמנים שהאלוהים קיים ולכן מחפשים איפה להכניס אותו

ארכיון

דיון זה הועבר לארכיון ולא ניתן להוסיף בו תגובות חדשות.

דיונים חדשים