שבב ה-HYDRA 200 של חברת LucigLogix הישראלית כיכב השנה בתערוכה, עם יותר ויותר חברות שמזהות את הפוטנציאל וממהרות לקפוץ על העגלה
אחת הטכנולוגיות המעניינות והמקוריות ביותר שראינו בתערוכה השנה בצורה נרחבת, היא הטכנולוגיה של חברת LucidLogix מכפר נטר (כאן בישראל!) לחיבור מערכים של כרטיסי מסך ללא שימוש בטכנולוגיית ה-SLI של NVIDIA או CrossFire של ATI.
את לוסיד פגשנו לראשונה באירוע בארץ, לפני ארבע שנים, אז עוד היה מדובר בסטארט-אפ שגייס עובדים. באותם ימים, כמה חודשים לאחר ש-NVIDIA השיקה את טכנולוגיית ה-SLI שלה, הדיבורים של לוסיד על שבב אליו ניתן יהיה לחבר כמה כרטיסי מסך שתרצו, מכל סוג ודור, ולקבל מערך שיתן לכם ביצועים משופרים, נשמעו כמו סיפור אגדה.
אך בתערוכת Computex השנה ניתן היה לשמוע את השם לוסיד ואת המשפט "That Israeli company" בלא מעט דוכנים בהם ביקרנו. MSI, שהייתה הראשונה להציג לוח אם עם השבב של לוסיד, הוסיפה שני לוחות נוספים להיצע שלה. בביתן של Asus הציגו שני לוחות אם עם השבב של החברה, ובדוכן של אינטל הוצג לוח אם (מתוצרת MSI) עם מערך כרטיסי מסך משולב.
אצל יצרנית כרטיסי המסך Power Color ראינו כרטיס מסך המשלב את השבב של לוסיד ואנו כבר לא בטוחים שהיא תהיה הראשונה לשווק כרטיס שכזה, לאחר שחברות אחרות הביעו התעניינות בנושא, אך מוקדם עדיין לדבר עליהן.
גם אצל יצרניות אשר לא הציגו מוצרים עם השבב של לוסיד (למשל Gigabyte) ידעו היטב על מה מדובר, ולא נראה היה שאנחנו הראשונים להעלות את הנושא, וכל זאת מבלי שהזכרנו את החדר שהיה לחברה הישראלית בתערוכה, בו היא עשתה שימוש בעיקר לפגישות ליצירת קשרים עתידיים.
שבב ה-HYDRA 200 (זהו השם המסחרי אותו בחרה החברה לשבב שלה, שכן זהו כבר הדור השני) מסוגל לחבר מספר כרטיסי מסך למערך אחד (כך שהבחירה במפלצת המיתולוגית בעלת מספר הראשים מתאימה לרעיון). מלבד חיבור של שני כרטיסי NVIDIA (מצב הנקרא N-Mode) או שני כרטיסים של ATI (כצפוי, A-Mode) – מאפשרת החברה גם לעשות מיקס של כרטיסים למצב הנקרא X-Mode.
הפתרון של לוסיד תומך בכרטיסי DirectX 9, DirectX 10 ו-DirectX 11, כאשר אם תנסו לערבב כמה דגמים תאלצו לבחור בין עבודה במצב המשותף הנמוך ביותר (ולוותר על האפקטים של DX-11 למשל), או שימוש רק בכרטיסים הכוללים את התמיכה המלאה (וויתור על הביצועים של הכרטיסים הנוספים).
אנשי החברה הבטיחו לנו שהם כבר עובדים על הדור הבא שלהם, ה-HYDRA 300, אולם לא סיפרו לנו אילו הפתעות מחכות בדור הבא.
גם אם יש ברשותכם רק שני כרטיסים זהים, אותם אתם מסוגלים לחבר לבד באמצעות CrossFire או SLI, אומרים בלוסיד שהשימוש ב-HYDRA יספק לכם ביצועים גבוהים יותר מהטכנולוגיה של NVIDIA או ATI (וגם תחסכו את ההתעסקות עם הגשרים המחברים שדורשות החברות האחרות). השימוש בשבב החברה חוסך גם ליצרניות לוחות האם את הצורך במעבד ה-NF היקר של NVIDIA, ומאפשר להחליף אותו במעבד ה-HYDRA. נראה שהחברה, שאת המוצר המסחרי הראשון שלה (לוח ה-Big Bang Fuzion של MSI) פגשנו בתחילת השנה, תזכה לשלב את השבב שלה ביותר מעשרה מוצרים עד סוף 2010 – בהחלט צעידה בכיוון הנכון.
וכעת, המוצרים
כאמור, MSI הציגה שלושה לוחות אם הכוללים את השבב של לוסיד; את ה-Big Bang Fuzion המבוסס על ערכת ה-P55 של אינטל כבר הכרנו, כאשר מדובר בספינת הדגל של MSI (גם מבחינת המחיר). החברה אף זכתה בפרס העיצוב של התערוכה עבור לוח זה, ומדובר במוצר היחיד לפלטפורמת אינטל אשר זכה בפרס השנה.
מלבד ה-Big Bang Fuzion, הציגה MSI הפעם שני לוחות נוספים: ה-P55A Fuzion המבוסס גם הוא על ערכת ה-P55, אבל כולל רק שני חריצי PCI-E (בניגוד לשלושה ב-Big Bang), ומחיר נוח יותר. לעומתו, לוח ה-870A Fuzion כולל תמיכה במעבדי AMD באמצעות ערכת השבבים 870 של החברה.
שני הלוחות החדשים כוללים תמיכה ב-USB 3.0 (בניגוד ללוח היקר, שהושק מוקדם יותר) ו-SATA 3.0.
גם Asus הציגה שני לוחות אם – אחד עבור פלטפורמת אינטל ואחד עבור AMD.
לוח ה-R.O.G IMMENSITY מבוסס על ערכת השבבים X58 של אינטל למעבדי ה-Core i7. המעניין בלוח הוא שבנוסף לערכת השבבים של אינטל, המעבד של לוסיד ושני חריצי ה-PCI-E, כולל הלוח גם שבב גרפי מובנה של ATI וארבע שבבי זיכרון גרפי (זאת למרות שהלוח לא כולל יציאה למסך בעצמו), כאשר באסוס ובלוג'יק לא היו מוכנים להגיד במה מדובר ואיזה מעבד מורכב על הלוח. אנו מנסים להבין האם אסוס הולכת לפרסם לוח זה בתור לוח המשפר את הביצועים של כל כרטיס מסך, שכן כל כרטיס אותו תחברו ללוח יעבוד במקביל לשבב הגרפי המובנה. אמנם לא מדובר בשבב החזק ביותר שקיים בשוק, אבל גם תוספת קטנה של ביצועים, במיוחד אם היא מעבירה אתכם מהמקום השני למקום הראשון, יכולה להיות משמעותית.
לפלטפורמת AMD הציגה Asus את לוח ה-R.O.G Crosshair IV Extreme. הלוח, המבוסס על ערכת ה-890FX של AMD מיועד לכלל מעבדי החברה. הלוח כולל ארבעה חריצי PCI-Express פיזיים, אולם לא כולם פעילים.
בתחום כרטיסי המסך ראינו את ה-Radeon HD5770 Evolution של Power Color עליו כבר כתבנו, בגרסה ערומה ללא גוף הקירור.
אלו הכרטיסים שאנו חושבים שיהיו הפופולריים ביותר, שכן למעשה הם אומרים שתוכלו לקחת כל לוח אם וכל כרטיס מסך נוכחי שיש לכם – ובעלות של כרטיס רגיל (שבב ה-HYDRA לא צפוי לייקר את הכרטיס בצורה משמעותית) לשדרג את הביצועים שלכם ולהוסיף כרטיס נוסף לכרטיס הקיים. גם אם אתם בונים מחשב חדש, בחירה בכרטיס HYDRA תאפשר לכם להעניק ערך מוסף לכל כרטיס מסך שתרצו להוסיף בעתיד.
בחדר של לוסיד זכינו לראות גם כרטיס הכולל שני שבבים של ATI על גבי לוח מודפס יחיד, אולם אנשי החברה לא הסכימו לספר מי היצרן, על אילו מעבדים גרפיים מדובר וכמה זיכרון לכרטיס. תמונה -דווקא כן השגנו…