עידן ה-Centrino – סיכום תקופה מאה ועשרים אלף מחשבים ניידים נמכרו בישראל בשנת 2005, גידול של 33% לעומת שנת 2004. ישראל אומנם עדיין מפגרת אחרי מדינות אחרות בעולם המערבי בנושא (בארה"ב למשל נמכרים כיום יותר מחשבים ניידים ממחשבים שולחניים), אולם על פי תחזיות רוב האנליסטים הגידול במכירות הניידים רק ילך ויגבר. הפעם החלטנו לעשות לכם קצת סדר בראש, ואנו שמחים להגיש לכם הקוראים תקציר תמציתי של תולדות הניידים בשנים האחרונות, בהווה ובעתיד. כדי להבין מאיפה הגיע הזינוק במכירות, עלינו ללכת כמה שנים אחורה, ולהתמקד בשלושה תחומים: ביצועים, ניידות ומחיר. עד לפני כמה שנים, מחשבים ניידים לא היוו תחליף אמיתי למחשבים שולחניים, וניתן היה למצוא אותם רק אצל אנשים שנזקקו להם במיוחד לצורך עבודה או פעילות מיוחדת. מחיר הניידים היה בשמיים (במחיר של נייד פשוט, ניתן היה לקנות מחשב שולחני חזק ביותר), הביצועים שלהם לא הזכירו כלל ביצועים של מחשבים מודרניים, הם שקלו לא מעט וזמן הסוללה שלהם ללא חיבור לחשמל היה קצר כל כך שלקרוא להם ניידים היה קצת אירוני. לשינוי הגדול בשוק הניידים קוראים Centrino, ולישראל ולמרכז הפיתוח של אינטל בחיפה חלק לא קטן בהגעתו לעולם. בתחילת שנת 2003 הכריזה אינטל על פלטפורמת ה-Centrino והציגה לעולם גישה שונה לפתרון בעיית הניידים והניידות.
המושג Centrino הוא למעשה השם אותו נתנה אינטל לפלטפורמה הניידת שלה המבוססת על המעבדים הניידים של החברה. ולמה פלטפורמה? כי לראשונה לא מדובר בפתרון נקודתי, אלא בפתרון מלא, ברבדים רבים – למעשה מחשבים ניידים זכאים לתואר Centrino, רק אם הם עומדים בדרישות התקן של אינטל, וכוללים בין השאר מעבד של החברה, ערכת שבבים התומכת בכל הפונקציות אותן דורשת אינטל, כרטיס רשת אלחוטי לניידות מלאה ועוד כמה מאפיינים שונים.
מרכיבי פלטפורמת ה-Centrino של אינטל – מעבד, כרטיס רשת אלחוטי, גשר צפוני וגשר דרומי
ניידי ה-Centrino הביאו לראשונה (לאחר כמה שלבים של הסתגלות) אפשרות אמיתית לניידות לשוק המחשבים העולמי. זמני סוללה ארוכים יותר (כל רכיבי הפלטפורמה תוכננו כך שיוכלו לעבוד יותר זמן ולצרוך פחות חשמל על מנת להאריך את זמן העבודה ללא חיבור לחשמל) וביצועים שכבר לא הצריכו התפשרות במעבר לנייד, אפשרו ליותר אנשים לעבוד על מחשבים ניידים. עם עליית הביקוש והכמויות הנמכרות, גם המחירים החלו לרדת, ונראה שהחזון של אינטל של מחשב נייד לכל אחד מתחיל לתפוס תאוצה.
כיום משווקת אינטל את הדור השלישי של פלטפורמת ה-Centrino, כאשר דור 3.5 והדור הרביעי כבר מעבר לפינה. שיפור הביצועים וירידת המחירים הביאו לנתונים אותם הבאנו בתחילת הכתבה, כאשר יותר ויותר ניידים נמכרים, לא רק בנוסף למחשבים שולחניים, אלא גם במקום. כיום ניתן להשיג במחיר של מערכת שולחנית טובה (מערכת כוללת של מחשב, מסך וציוד היקפי) נייד טוב לא פחות, אשר מגיע כמובן עם מסך וכל הציוד ההיקפי הדרוש.
קשה לדבר על מחשבים ניידים מבלי לציין שישנם הבדלים גדולים בין ניידים שונים. למחשבים ניידים יש כמובן שימושים שונים, ובעוד אדם כלשהו מחפש מהמחשב שלו ניידות מקסימאלית ומשקל קטן, אדם אחר יכול לרצות דווקא ביצועי-על ומסך ענק להצגת סרטים. נהוג לחלק את הניידים לפי מספר פרמטרים, כשהבולטים בהם הם משקל, זמן סוללה, גודל מסך וביצועים (והם קשורים קשר הדוק אחד בשני).
הסוג הראשון של הניידים הוא הסוג הנקרא ניידים לניידות מקסימאלית (Ultra Portable). מחשבים אלו מתוכננים לניידות מקסימאלית ולמשקל נמוך, והם כוללים בדרך כלל מסך צנוע (12.1 אינץ\' ולפעמים מסתפקים אפילו רק ב-10 אינץ\') וחומרה הצורכת חשמל מועט עד כמה שניתן. בשל מבנם הדק, רוב הרכיבים הפנימיים של הניידים הקלים מולחמים ישירות ללוח האם שלהם, ובחלקם לא ניתן לשדרג למשל את המעבד הראשי וחלק מהזכרונות.
מעל מחשבי ה-Ultra Portable, נמצאים הניידים המגיעים בתצורה דקה וקלה (Thin and Light), ומעליהם מחשבי ה-Notebooks, ה-Laptops ולבסוף תחנות העבודה הניידות – מחשבים גדולים יותר אשר אמורים למעשה להחליף בצורה מלאה את המחשב השולחני של המשתמש (ולכן הם נקראים גם Desktop Replacement). כיום ניתן למצוא מחשבים ניידים עם מסכי 15.4 אינץ\' ואפילו ניידים עם מסכי 17 אינץ\' מפלצתיים המיועדים לגיימרים ניידים ולתחנות עבודה ניידות (Mobile Workstation).